Zdravo hujšanje zahteva spremembe življenjskega sloga

Zdravo hujšanje je uspešno, ko življenjski slog ustrezno spremenimo in prilagodimo.

Obratno ni zdravo hujšanje zniževanje telesne teže brez sprememb in prilagoditve življenjskega sloga. Optimalna telesna teža je individualna značilnost, ki jo pogojuje več dejavnikov. V prvi vrsti sta to telesna konstrukcija in organizem, velik vpliv pa imajo tudi spol, starost, poklic, telesna aktivnost ter razni drugi dejavniki. Osnova za zdravo hujšanje je analiza vseh dejavnikov, ki vplivajo na telesno težo. Zelo preprost pokazatelj je indeks telesne teže, obstajajo pa tudi bolj kompleksna testiranja. Ta vključujejo bolj obsežne meritve, zato imamo na voljo tudi daljši seznam podatkov in informacij. Indeks telesne teže dobimo, ko telesno maso delimo z kvadratom telesne višine. Optimalen rezultat je od osemnajst in pol do petindvajset, nad petindvajset je zvišana telesna masa, nad trideset pa debelost.

Tudi rezultat pod osemnajst ni idealen, teža je v tem primeru premajhna glede na telesno višino. Pridobljeni rezultat je potrebno v nekaterih primerih prilagoditi glede na razne dejavnike, lahko pa ga tudi samostojno prilagodimo skladno z dejstvi, našimi občutki ter strokovnimi testiranji. Zaradi športne, poklicne ali kakšne druge aktivnosti lahko dosegamo boljše rezultate z nekoliko povišano telesno težo, na drugi strani jih z prenizko telesno težo ne moremo. Bolj kot je stanje določene telesne teže konstantno ob konstantnih telesnih naporih vadbe ali druge aktivnosti, bolj smo lahko prepričani v koristnost nekaj kilogramov več. Vendar to ne sme biti tolažba za pretirano povečanje kilogramov ali povečanje telesne teže brez aktivnost oziroma z njihovo opustitvijo. Koristen rezultat je tudi centralna zamaščenost, obseg telesa se meri približno dva centimetra nad popkom. Idealen rezultat za ženske je osemdeset, za moške pa štiriindevetdeset centimetrov. Načeloma lahko zdravo hujšanje izvaja, določa in nadzira vsak zdrav odrasel človek, pri bolj kompleksnih primerih ali v primeru težav pa se lahko v proces zmanjševanja telesne teže vključujejo osebni zdravnik, psiholog, prehranski strokovnjak, dietetiki in drugi strokovnjaki.

Samostojno zdravo hujšanje je uspešno, ko oseba sama sebe dobro pozna. To pomeni poleg osnovnih telesnih, osebnih in zdravstvenih značilnosti tudi poznavanje presnove, prehranskega stanja, hrane, prehranskih navad in drugih značilnosti. Načeloma lahko zdrav človek v mesecu ali dveh brez težav doseže idealno telesno težo, če gre za približno deset odstotkov višjo telesno težo od idealne. Debelost bo odpravljal bistveno dlje časa, v vseh primerih pa je uspešno zdravo hujšanje pogojeno z uspešno analizo, zastavljenimi cilji ter izvajanjem procesa hujšanja. Osnovno pravilo za zdravo hujšanje je razmeroma preprosto : porabiti moramo več, kot v telo vnesemo s prehranjevanjem. Idealne količine so zelo odvisne od več dejavnikov. Oseba, ki se začne intenzivneje ukvarjati z gibanjem uspešno izvaja zdravo hujšanje tudi z bolj ali manj nespremenjenimi prehranjevalnimi navadami. Vadba je lahko poljubno izbrana, pomembna je intenzivnost, pravilnost izvajanja ter optimalno obremenjevanje. Kdor v preteklosti ni bil gibalno aktiven, mora najprej poskrbeti za osnovno utrjevanje telesa. Zdravo hujšanje z telesno aktivnostjo zahteva neprekinjeno izvajanje vaj, na kar se mora človek navaditi oziroma se s tem dejstvom sprijazniti. Hitro izgubljeni kilogrami se brez nadaljevanja gibale aktivnosti, lahko enako povrnejo. V nobenem primeru pa ne sme zanemariti potreb telesa po energiji za opravljanje fizične aktivnosti ter procesov, predvsem regeneracije. Poleg hrane je zelo pomembno pred, med in po vadbi v telo vnašati optimalne količine ustrezne tekočine. Vnašane hrane in tekočine zahteva tudi nekaj discipline, saj telo na potrebe največkrat opozori takrat, ko nastane hudo pomanjkanje. V primeru težav je potrebno poiskati pomoč strokovnjakov. Najboljša osnovna pomoč je osebni zdravnik, ki pozna naše stanje ter spremembe skozi čas. Na podlagi predhodnega znanja in vedenja o našem stanju ter aktualnem stanju, nam lahko predlaga rešitve ali usmeri na bolj podrobne raziskave in obravnave.

Zdravo hujšanje je uspešno, ko ga oseba začne jemati kot del življenja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja