Zakaj je smiselno pripraviti izračun zavarovanja

Eden izmed najbolj uporabnih orodij, ki jih lahko uporabimo za preračunavanje stroškov za zavarovanje je informativni izračun zavarovanja. To je orodje, s katerim si lahko za prihodnost pripravimo zelo nazorno projekcijo vseh naših izdatkov, ki jih bomo imeli v povezavi z zavarovalniškimi storitvami. Če želimo pripraviti izračun zavarovanja, imamo več različnih možnosti, kako se tega lotiti.

Najbolj preprost način je, da se domenimo nam ga pripravi kar zavarovalniški agent. Pri izbrani zavarovalnici kontaktiramo osebo, ki je zadolžena za informiranje in ta nam po priskrbela kontakt agenta. Prednost tega je, da bomo lahko pridobili veliko informacij o različnih paketih zavarovanj in njihovih pogojih. Tako bo tudi končni izračun zavarovanja precej bolj natančen. Dandanes so namreč paketi zavarovanj postali že zelo kompleksni. Različna področja zavarovanja se med seboj prekrivajo in prepletajo, prav zato pa je pomembno, da izberemo tiste, ki nam najbolj koristijo.

In katera pokritja upoštevati, ko pripravljamo izračun zavarovanja? V osnovi je vsako zavarovanje mehanizem, s katerim zavarovanec optimizira obvladovanje tveganja. Zato se mora vsakdo vprašati, katere so tiste tvegane situacije, v katerih se znajde on sam, njegovi svojci in njihova lastnina. V izračun zavarovanja nima smisla vnašati postavk, ki zavarujejo škodne dogodke, za katere obstaja zelo majhno tveganje. Vendar pa je zaznavanje tveganja zelo različno med ljudmi. Za nekoga je lahko 10 odstotno tveganje že zelo visoko, za nekoga drugega pa je takšno tveganje zanemarljivo. Ko torej pripravljamo izračun zavarovanja, je potrebno upoštevati, kolikšni so stroški zavarovanja in kolikšni so stroški morebitne škode, če zavarovanja nimamo.

Vsak lahko izračun zavarovanja pripravi tudi sam. Vse zavarovalnice imajo spletno aplikacijo, s katero lahko to opravimo že z nekaj kliki miškinega gumba. Program nas vodi skozi različne vrste zavarovanj in možnosti znotraj paketa, ki jih lahko prilagajamo. Takšen informativni izračun zavarovanja ni zavezujoč. Zavezujoč so le podpisane pogodbe, ki jih je potrebno zelo natančno prebrati.

http://www.vzajemna.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja