velika britanija in wales

Wales, zelena dežela

Wales je zelena dežela . Predstavlja manj kot desetino prebivalcev in ozemlja Združenega Kraljestva. Wales zaznamuje jezik. Petina prebivalcev obvlada prvotni keltski jezik, vendar se njihovo število zmanjšuje. Uradna jezika sta valižanščina in angleščina. Prebivalci države Wales so ponosni na svojo preteklost. Predvsem so ponosni na jezik in kulturo. Književnost, ki se je v zgodovini razvila na območju države Wales velja za eno najstarejših v Evropi. Wales je znan tudi po glasbi. Zelo razvito je zborovsko petje.

Wales šteje tri milijone prebivalcev. Gostota poseljenosti je nizka, večina prebivalcev države Wales se nahaja v urbanih naseljih. Glavno mesto, ki se nahaja na južni obali, ima desetino vsega prebivalstva. Zgodovina mesta je povezana z industrijsko revolucijo. Zaradi naravnih danosti v okolici, dobro geografsko osnovo za prometnice ter idealno pristaniško lego, se je mesto razvilo v času industrijske revolucijo. Pred tem je bilo majhno nepomembno naselje. Ob začetku dvajsetega stoletja so ga proglasili za mesto, pol stoletja kasneje je postalo glavno mesto Walesa. Do današnjih dni je postalo tudi kulturno, finančno, turistično, poslovno središče Walesa. Velja tudi za prometno središče države. Ima dobre cestne in železniške povezave s preostalimi deli Walesa in Anglije. Dobro prometno povezavo ponuja avtocesto, ki povezuje prestolnico z drugimi pomembni mesti v bližnji in daljni okolici.

Turisti se bodo v mestu najbolje prevažali z avtobusi. Njihovo dobro povezavo omogočajo posebni prometni pasovi, ki so namenjeni izključno avtobusnemu prometu. Zelo dobra je tudi železniška povezava. Tudi država Wales je dobro povezana z železniško povezavo. Glavna železniška postaja velja za eno najbolj prometnih na otoku. Povezana je z vsemi večjimi mesti na otoku. Turisti lahko koristijo tudi letalski promet. Letališče se nahaja se izven mesta in omogoča hitro in udobno povezavo v razne bolj ali manj oddaljene kraje in mesta. Wales je dežela, ki jo velja obiskati zaradi mnogih naravnih, kulturni in drugih znamenitosti.

Preberi še!

1 thought on “Wales, zelena dežela

  1. Pingback: Najboljše pesmi o Sloveniji | Vid K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja