Tekaška oprema je osnovna in napredna

Tekaška oprema se v grobem deli na osnovno, korak naprej pa je napredna oprema tekača. Osnovna tekaška oprema so predvsem oblačila, obutev ter razni dodatki. Napredna tekaška oprema pa so tekaške ure, druge podobne tehnične naprave in druga naprednejša tekaška oprema.

Razliko določata nujnost in ne nujnost

Obvezna oprema je tista, ki jo nujno potrebujemo za tekaško aktivnost. Bosi najverjetneje ne bomo tekli, tudi v Adamovem ali Evinem kostimu najverjetneje ne. Čeprav obstajajo ekstremi, ki jim je všeč takšna naravna tekaška oprema. Hoditi bos naj bi bilo zdravo za stopalo, vendar je zato potrebno kar nekaj poguma in vztrajnosti. Predvsem pa preventivni pregled pri osebnem zdravniku. S tekom bo nekaj več težav, problem je predvsem najti primerno podlago. O primernosti v Adamovem ali Evinem kostimu pa naj vsak sam presodi. Čeprav gre pri tekaški obleki in obutvi za osnovno opremo, pri kakovosti nikakor ne gre varčevati na kakovosti. Med drugim se to kaže tudi v gospodarnosti in racionalnosti.

Kakovostno obutev in opremo za tek bodo manj ambiciozni lahko uporabljali zelo veliko časa v zelo različne namene. Tipičen primer je tekaška vetrovka, ki ima za razliko od sorodnih vetrovk boljše materiale. To so materiali, ki preprosto povedano dihajo. Poleg tega najdemo tudi številne druge namenske lastnosti, ki omogočajo lažje dihanje oziroma uravnavanje temperature in vlage.

tek v naravi

Namenska tekaška obutev ima nekatere nadstandardno odlične lastnosti, ki jih s pridom lahko uporabljamo tudi v druge namene. Napredna tekaška oprema ni nujna, lahko pa zelo koristi tako začetnikom kot aktivnim in ambicioznim tekačem. Merilna tekaška oprema omogoča, da se tekač giblje z zdravju najbolj optimalno intenzivnostjo in aktivnostjo. Začetnikom je pred tem priporočljiv posvet s strokovnjakom ter meritev srčnega utripa. Na tej osnovi se lahko določi in nadzira obremenitev, ki nudi največ koristi ob najmanj negativnih učinkih. Osnovna in napredna tekaška oprema je lahko zelo dobra investicija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja