Tajska je dežela jugovzhodne Azije

Tajska je država v jugovzhodni Aziji, na jugu jo omejuje Tajski zaliv ter Andamansko morje. Na kopnem Tajska meji z Mjanmarom na severu, na severu in vzhodu z Laosom, na vzhodu z Kambodžo, na jugu z Malezijo.

Gorski svet se nahaja na severu in zahodu, najvišji vrh Inthanon dosega nadmorsko višino dva tisoč petsto petinšestdeset metrov. Severozahodni del Tajske je gričevje Khorat, katerega reka Mekong razmejuje s sosednjim Laosom. Osrednji del Tajske je široka dolina reke Chao Phraya, predstavlja najbolj naseljeno območje države.

Glavna tajska vodna prometnica

Chao Phraya je glavna tajska reka, ki teče preko osrednjega dela skozi glavno mesto ter se izliva v Tajski zaliv. Reka svoj tok začne po združitvi rek Ping in Nan pri mestu Nakhon Sawan. Od združitve rek Ping in Nan, reka Chao Phraya preteče tristo dvainsedemdeset kilometrov dolgo razdaljo do izliva v Tajski zaliv. Reka je bila od nekdaj pomembna za prebivalstvo in gospodarstvo, že v šestnajstem stoletju so s posegi na rečni strugi začeli izboljševati njeno pretočnost ter s tem skrajšali čas plovbe do glavnega mesta ter Tajskega zaliva. Reka Chao Phraya ima zaradi značilnega toka številne okljuke, ki so jih z izgradnjo kanalov zaobšli. S tem se je skrajšala plovna pot in izboljšala kakovost potovanja. S kanali je prepreden tudi stari del glavnega mesta, reka sama je tudi sicer narekovala gradnjo današnje prestolnice.

Bangkok je bil v poznem petnajstem stoletju vas na zahodnem bregu reke. Zaradi strateške lokacije blizu izliva reke v Tajski zaliv je vas počasi začela rasti in pridobivati na pomenu. Izvor imena Bangkok ponuja več razlag. Bang v tajskem jeziku pomeni vas, zganjena ob vodotoku, Bang ko, pa namiguje na urejene kanale reke. Z besedo Bang ko namreč Tajci označujejo ozemlje, ki je prepredeno z reko in kanali. V starem delu mesta so še vedno prisotne naselbine na vodi, glavno prevozno sredstvo so čolni in splavi. Mesto se danes pravzaprav gosto naseljeno območje trikotne oblike, med osrednjo in vzhodno Tajsko, sega pa od mesta Nakhon Ratchasima do industrializirane vzhodne obale. Uradno Bangkok šteje preko osem milijonov prebivalcev, vendar je zaradi trajnega doseljevanja nezakonitih priseljencev bistveno večje. Po ocenah strokovnjakov, naj bi na območju Bangkoka živelo petnajst milijonov prebivalcev.

Dežela bogate zgodovine

Tajska je dežela z bogato zgodovino, prvi naseljenci naj bi na tem območju živeli že pred štirideset tisoč leti. V novejši zgodovini so se na območju države izmenjevala številna kraljestva Kraljestvo Sukhothai se je v trinajstem stoletju osamosvojilo izpod Kmerskega kraljestva, od srede štirinajstega stoletja do leta tisoč sedemsto sedeminšestdeset pa kraljestvo Ayutthaya.

Leta tisoč sedemsto devet in šestdeset je kralj Taskin ponovno združil tajsko državo, trinajst let kasneje je prestol zavzel general Chakr ter utemeljil dinastijo iz katere izvira tudi aktualni kralj Maha Vajiralongkorn. Tajska je razdeljena na več regij in sicer štiri regije, pet regij ali šest regij. Delitev na štiri regije je namenjen statistiki in administraciji, pogosto takšno delitev uporabljajo tudi mediji, razdelitev na šest regij je namenjen meteorologiji, pet regij pa pozna turizem.

Štiri regije so: Severna, Severozahodna, Osrednja in Južna Tajska. V primeru petih regij je razdelitvi na štiri regije dodatna še vzhodna Tajska, meteorološka delitev dodatno ozemlje razdeli na južno zahodno in južno vzhodno. Statistična in administrativna delitev upošteva dejstvo, da ima vsaka regija ima svojo različno zgodovino, kulturo, jezik ter prebivalstvo. Tajska ima tipično tropsko podnebje, obdobje leta delijo na suho in mokro sezono. Časovno prihaja od območja do območja do zamikov, pred deževnim obdobjem je še vroča sezona. To je časovno obdobje, v katerem vladajo najvišje temperature. Tajska mokra sezona traja od julija do oktobra, vroča sezona od marca do maja, suha sezona pa meseca od novembra do februarja.

Preverite datume odhodov na Tajsko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja