Arhiv Značk: zdravo življenje

Zdrava prehrana koristi zdravju

Zdrava prehrana so živila, ki koristijo zdravju ter ne povzročajo neželeni stranskih učinkov.

Kaj je zdrava prehrana načeloma ve vsak človek predvsem zase, vendar hkrati težko najdemo povsem enake jedilnike. Človek svoje prehranske navade oblikuje skladno s svojimi prehranskimi potrebami, navadami ter na podlagi zunanjih vplivov. Prehranske potrebe so v veliki meri odvisne od profesionalne dejavnosti oziroma tiste dejavnosti, ki jo človeka tekom dneva najbolj zaposluje. Fizične aktivnosti zahtevajo drugačno prehrano, kot umske. Temu primerno imamo drugačne jedilnike. Navada je železna srajca, podobno se pogosto individualno razume pojem zdrava prehrana. Človeški organizem je namreč sposoben iz poljubne prehrane izkoristiti najbolje ter ustvariti občutek sitosti. Zato prihaja do razlik, pri jedilnikih ter zaužiti hrani. Načeloma je zdrava vsaka prehrana, ki človeku zagotavlja dovolj energije za dnevne aktivnosti, poskrbi za obnovo in regeneracijo. Vendar s tem zadovoljimo predvsem fiziološke potrebe, za splošno dobro počutje so včasih koristni tudi razni prehranski prekrški. Iz otroštva poznamo razne bombone, čokolade in druge oblike prehranskih prekrškov. V odrasli dobi jih bodisi nadaljujemo ali jih nadgrajujemo. To pomeni, da prehranskim prekrškom iz otroštva dodajamo nove. Načeloma zdrava prehrana z njihovim uživanjem ni ogrožena, če imamo seveda zdravo mero. Dober rekreativec lahko takšne prekrške preprosto pokuri toliko bolj ob časovno primernem delu dneva. Načeloma je najmanj primeren trenutek zvečer, tik pred spanjem. Količinsko manjši prekrški so sicer hitreje pokurjeni, obilen obrok pred spanjem pa ni zdrava prehrana zaradi obremenitve organizma s procesom prebave. Težave se lahko zaznajo na krajši ali daljši rok. Na krajši rok jih najbolj zaznajo rekreativci ter druge podobno obremenjene osebe. Naslednji dan se bodo na treningu ali tekmovanju pojavile težave, kot so utrujenost, razne slabosti in podobne težave. Preprosto povedano: aktivnost, ki so jo dan prej z lahkoto opravili, bodo bistveno težje izvedli.

Zdrava prehrana vsebuje živila, ki človeku prinašajo predvsem pozitivne učinke.

https://www.lineasnella.si/

bolana jetra

Jetra krepi zdrav način življenja

Jetra krepi zdravo življenje čisto vsakega človeka.

Za jetra zdrava prehrana je predvsem tista, ki jih ne obremenjuje ter ne zahteva pretiranega izločanja strupenih snovi. Koristi jim tudi aktivno občasno čiščenje, s tem pa se zmanjša možnost za nastanek težav. Te temeljijo na napakah pri čiščenju krvi in drugih funkcijah, kažejo pa se v boleznih ožilja ter prebavnih težavah. Tako kot drugi deli telesa imajo tudi jetra svoje zahteve. Nepravilnosti delovanja se največkrat začnejo v jetrnih kanalih, ki iz različnih razlogov postanejo neučinkoviti. Krivci so ostanki odmrlih bakterij in zajedavci, ki so osnova za tvorbo kristalov holesterola. Njihovi deli z delovanjem počasi zdrsijo v žolčnik ter posledično v prebavni sistem. Nemalo pa jih ostane nekje vmes, saj se ne morejo prenesti v žolčnik ter iz njega v prebavni sistem. V primeru, da se obložijo z kalcijem to vodi do nastanka žolčnih kamnov. Opazimo jih lahko šele na strokovnem pregledu z uporabo rentgena. Deli kristalov holesterola lahko ostanejo tudi v jetrih, kjer lahko začnejo postopoma rasti. V skrajnih primerih se lahko povečajo do velikosti polovice palca. Jetra s tem ovirajo pri delovanju, zato je priporočljivo njihovo čiščenje. Na jetra moramo pomisliti tudi ob uživanju raznih zdravil in podobnih snovi. Zdravila učinkujejo na želen organ oziroma zdravstveno težavo, vendar imajo lahko v sebi tudi nekoristne ali celo škodljive snovi. Zanje poskrbijo jetra, v veliko pomoč jim bomo, če bomo poskrbeli za snovi, ki omogočajo hitrejše odstranjevanje odvečnih ali škodljivih snovi. Poleg kakovost je pomembno pomisliti tudi na časovno dimenzijo prehranjevanja. Človeško telo potrebuje za svoje delovanje med drugim tudi počitek. Tako kot človek počiva, mora počivati tudi telo oziroma organizem. To storimo tako, da pred spanjem dovolj zgodaj zaključimo s prehranjevanjem. Organizem bo tako prebavni proces končal pred spanjem, kar pomeni čas za njegovo mirovanje in regeneracijo.

Jetra so življenjsko pomemben organ.

dojenje in prehrana matere

Prehrana doječe matere, motivacija dobrodošla

Prehrana doječe matere je lahko dobra, lahko pa je motivacija dobrodošla za spremembe. Spremembe so predvsem potrebne, ko prehrana doječe matere ne daje predvidenih učinkov. Prehrana doječe matere se mora v tem primeru spremeniti in prilagoditi predpisanim zdravim načelom in zdravi vsebini. Ker je prehrana doječe matere odgovorna naloga, se mora v veliki meri prilagoditi optimalnosti za otroka in mamo.

Prehrana doječe matere je najboljša, ko nudi dobre pozitivne učinke. Slednje se lahko preveri na pregledih, kjer se prehrana doječe matere ugotovi kot dobra. Lahko pa se ugotovi, da prehrana doječe matere potrebuje nekatere spremembe. Hrana je ena najbolj osnovnih življenjskih potreb. Življenjske potrebe so najbolj osnovna zahteva vsakega človeka. Potrebne so za rast, razvoj in obstoj. Rast je posebno intenzivna v času odraščanja. V času življenja odrasle osebe je rast prisotna pri nosečnicah. Razvoj človeka je različen skozi različna življenjska obdobja. V otroštvu je razvoj najbolj intenziven in aktiven. Takrat se v obdobju od otroka do odrasle osebe zgodijo mnogi učni procesi. S temi procesi otrok postane odrasla oseba v smislu potrebnega znanja in veščin. Omogočajo mu preživetje skozi vse obdobje življenja. Gre predvsem za nekatere osnovne večine. V času odrasle življenjske dobe poleg osnovnih veščin pridobiva še nekatere druge. Predvsem so intenzivne poklicne veščine.

S temi veščinami je človek uspešen na svojem poklicnem področju. Brez njih ne bi bil le neuspešen. Ogroženo bi bilo tudi njegov obstoj in življenje. Nekatere veščine pridobiva tudi v prostem času. Gre za načeloma manj pomembne veščine. Z njim poklicno življenje ni povezano oziroma na nujno odvisno. Ponuja pa poklicnemu življenju razne oblike kakovosti. Na ta način je lahko poklicno življenje boljše. Obstoj je posebna zahteva. Za obstoj potrebuje človek razne dobrine, ki omogočajo življenje. Brez teh dobrin življenje človeka ne bi bilo mogoče, saj ne bi mogel obstajati. Prehrana doječe matere je zahtevna, odgovorna ter intenzivna aktivnost.