Depresija, pogosta čustvena motnja

Depresija je čustvena motnja človeka.

Depresija vpliva na njegovo mišljenje, razpoloženje, počutje in vedenje. Njen učinek vpliva na slab spanec, pojavlja se izguba teka telesno počutje se poslabša. Poznamo tudi številne druge simptome, pri vsakem človeku so tudi drugače izraženi. Na človeka depresija zelo vpliva, vendar samostojno ne more odpraviti njenih vzrokov. Težava pri razumevanju bolezni je v njeni zaznavi in občutenju. Zdravemu človeku depresija ne pomeni praktično nič, zato zdravi ljudje ne morejo razumeti kompleksnosti in zahtevnosti bolezni. Depresivni ljudje na drugi strani zdravemu človeku praktično nepomembne težave bistveno drugače občutijo ter potrebujejo pomoč. Depresija ni domena zgolj depresivnih ljudi, ampak se z njo vsak enkrat v življenju srečuje petina populacije. Redna težava je depresija pri približno desetini populacije. Možnost obolenja obstaja za praktično vsakega človeka, ne glede na družbeni status, spol, izobrazbo ali starost. Simptomi lahko trajajo različno dolgo: v nekateri primerih govorimo o tednih, v drugih trajajo mesece, trajajo pa lahko tudi leto in več. Depresija ne prizadene zgolj bolnika ampak tudi njegovo okolico. Okolica bolnika so svojci, sorodniki, prijatelji. Njihova pomoč je pri odpravljanju posledic izrednega pomena, predvsem se morajo zavedati dolgotrajnosti postopka. Izboljšave ne pridejo čez noč, ampak se stanje na dolgi rok postopoma izboljšuje. Okolica mora bolnika ne zgolj sprejeti takšnega kot je, ampak mu mora nuditi vso potrebno pomoč pri ponovnem vključevanju v družbo. Umikanje v samoto mora depresivna oseba premagati ter se postopoma vedno bolj vključevati v družbo. Depresivna oseba mora zdravljenju podrediti številne druge aktivnosti v aktualnem času ter tudi načrtovane aktivnosti v prihodnosti. Pred vsemi večjimi odločitvami v življenju je priporočljivo, da depresivna oseba zaprosi za pomoč drugo osebo. Predvsem mu dobro pomoč mu nudijo osebe, ki ga dobro poznajo ter imajo zelo dobro predstavo o njegovem zdravstvenem stanju.

Depresija je bolezen, ki zahteva čim prejšnjo strokovno obravnavo ter pomoč okolice.

Več informacij izvedite v članku Depresija: le zdravila niso dovolj.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje zagotavlja zavarovancem nižje stroške

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje izberemo, ko so nam cilj nizki stroški.

Nižje stroške dopolnilno zdravstveno zavarovanje zagotavlja s kritjem razlike med dejanskimi stroški zdravljenja ter priznanimi stroški obveznega zdravstvenega zavarovanja. Obvezno zavarovanje imajo v Sloveniji po zakonu sklenjeno vsi državljani ter osebe, ki opravljajo profesionalno dejavnost. Vendar so zdravstveni zavarovanci v tem primeru upravičeni do določenih storitev oziroma stroškov zdravljenja. Slovenski zdravstveni sistem ima dolgoletno tradicijo, ter temelji na solidarnosti med državljani z dohodki ter osebami brez dohodkov. Na ta način vsi zaposleni državljani ter osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost v Sloveniji krijejo stroške zdravljenja za nezaposlene, otroke in študente. Stroški zdravljenja so vedno prisotni, vendar se dogajajo v časovno zelo različnih obdobjih. Poznamo primere zavarovancev, ki celotno delovno dobo ne potrebujejo zdravnika. Ter na drugi strani primere veliko večjih potreb po zdravstvenih storitvah. V vsakem primeru so z zdravljenjem povezani stroški, osnovno zavarovanje jih krije vedno v celoti, ampak zgolj do točno določene višine. Morebitne dodatne stroške zdravljenja oziroma zdravil, pripomočkov krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Stroški doplačil, ki jih krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje so zdravila s pozitivne in vmesne liste, zdravstveni pripomočki, ne nujni reševalni prevozi, ortopedski, slušni, očesni, ortodontski in drugi tehnični pripomočki ter zoboprotetični nadomestki. Dodatno dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije stroške zdravstvenih storitev s področja vseh zdravstvenih dejavnosti, katere niso krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. V dopolnilno zdravstveno zavarovanje sodi tudi kritje stroškov nastanitve in prehrane v zdraviliščih ali bolnišnicah. Deleži kritja so različni, odvisno ali gre za storitve osnovne zdravstvene dejavnosti, storitve bolnišnične dejavnosti, očesne pripomočke, ne nujne reševalne prevoze, zdravila z vmesne liste, zobno protetiko in drugo. Stroški so v nekaterih primerih za plačnika visoki, zato se lahko v primeru enega kritja izplača veliko število vplačanih mesečni premij.

Mesečna premija za dopolnilno zdravstveno zavarovanje se velikokrat izplača že v tekočem mesecu, pomisliti velja zgolj na razne sezonske zdravstvene težave.

www.wiz.si/wiz-zdravje

Razvajanje v dvoje, prijetno doživetje na Rogli

Razvajanje v dvoje omogoča prijetno doživetje.

Ponudba razvajanje v dvoje obsega nočitvi v dvoposteljni sobi zdrav zajtrk ter zajtrk za razvajanje s postrežbo sobi, večerjo z regionalnimi jedmi, kulinarično razvajanje s kozarcem penine, neomejeno kopanje v bazenu, vstop v Wellness center, kopeli, sproščujočo masažo ter druge storitve centra. Našteto je še toliko prijetnejše doživetje, zaradi izjemnega okolja Rogle. Nahaja se na južnem delu predalpskega hribovja Pohorje, razteza se med Dravo ter Dravsko-Ptujskim poljem. Naravno-klimatsko zdravilišče in rekreacijski center Rogla nosi ime po vrhu, na katerem so v tridesetih letih dvajsetega stoletja postavili razgledni stolp iz lesene konstrukcije. V petdesetih letih dvajsetega stoletja, ga je zamenjal naslednik iz jeklene konstrukcije. Na vrhu stolpa je mogoče razvajanje v dvoje z pogledom iz najvišje točke Pohorja. Izleti v okolico so za mnoge obiskovalce prijetna sprostitev v vseh letnih časih. Poleti je na Rogli mogoče razvajanje v dvoje v prijetnem gorskem zraku, temperatura tudi v poletnih mesecih komaj preseže dvajset stopinj Celzija. Kar je proti vročini v dolini pravo razvajanje v dvoje samo po sebi že zaradi bistveno bolj znosnih temperatur. V jesenskem in pomladnem času je mogoče doživeti sproščujoč prehod v hladnejši ali toplejši del leta. Prehodno obdobje lahko razvajanje v dvoje izkoristi za okrepitev imunskega sistema, ki bo kmalu izpostavljen izzivom novega letnega časa in spremenjenih vremenskih razmer. V zimskem času je razvajanje v dvoje lahko popestreno z aktivnostmi na smučarskih terenih ali ob njih. Na smučarskih terenih je mogoče smučati, teči na smučeh, deskati, ob smučarskih terenih pa so možni izleti v naravo, kapljanje ter razne druge aktivnosti. Naravno-klimatsko zdravilišče in rekreacijski center je dobro povezan s sodobnimi prometnicami, zato je potovanje hitro in enostavno v vseh letnih časih. Priložnost zato velja izkoristiti ob vsakem prostem terminu, ki nam je na voljo.

Razvajanje v dvoje je priložnost za počitek, sprostitev ter krepitev zdravja.

https://www.rogla.eu/si/paketi/namestitvena-ponudba/988/gorsko-razvajanje-v-dvoje

Dodatno zdravstveno zavarovanje, boljše zdravstveno varstvo

Dodatno zdravstveno zavarovanje zagotavlja zdravstveno varstvo na višjem nivoju.

V Sloveniji je dodatno zdravstveno zavarovanje urejeno tako, kot ga določa zakon. Sistem zdravstvenega varstva v Sloveniji je urejen po Bismarckovem modelu zdravstvenega zavarovanja, med javnimi sistemi obstajata še Semaškov model socialistične zdravstvene službe ter Beveridgev model nacionalne zdravstvene službe. Na območju Slovenije Bismarckov model zdravstvenega zavarovanja ni novost, ampak je uveljavljen že več kot stoletje. Prvič je bil uveden leta tisoč osemsto osem in devetdeset, v času takratne Avstro Ogrske pod katero je takrat Slovenija spadala. Pogovorno zdravstveni zakon je uradno Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predpisuje obvezno zavarovanje za vse osebe s stalnim prebivalcem v Slovenij ter slovenskim državljanstvom. Poleg oseb s stalnim prebivališčem ter slovenskim državljanstvom, morajo imeti zavarovanje sklenjene tudi vse osebe, ki na območju Republike Slovenije opravljajo pridobitno dejavnost. Po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju imajo zavarovanci na izbiro obvezno zdravstveno zavarovanje ter dopolnilno in dodatno zdravstveno zavarovanje. Obvezno zavarovanje imajo načeloma sklenjeno vsi državljani, prebivalci Slovenije ter tisti, ki opravljajo pridobitno dejavnost. Za dopolnilno in dodatno zdravstveno zavarovanje, pa se vsaka oseba posebej odloči. Razlike med tremi osnovnim možnostmi so predvsem v prispevku ter iz prispevka izhajajočih pravic. Osnovno zdravstveno zavarovanje krije del zdravstvenih storitev, zdravil in zdravniških pripomočkov. Za dodatne storitve, zdravila, pripomočke ter kritje nastalih dodatnih stroškov oziroma pridobitev pravice, pa je potrebno izbrat dopolnilno ali dodatno zdravstveno zavarovanje. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namenjeno kritju dodatnih stroškov za zdravila, stroške zdravljenja ter razne druge stroške. Za dodatno zdravstveno zavarovanje pa se odločijo vsi, ki želijo imeti večji obseg pravic, višji standard storitev in podobno. Prostovoljno zdravstveno zavarovanje nudijo komercialne zavarovalnice, pri katerih se zavarovanec odloči za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, za dodatno zdravstveno zavarovanje ali za obe zavarovanji.

Dodatno zdravstveno zavarovanje nudi zavarovancu dodatne pravice pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe.

https://www.wiz.si/wiz-zdravje

Možganska kap, učinkovita prva pomoč

Možganska kap je situacija, pri kateri igra prva pomoč odločilno vlogo.

Ob nastanku možganska kap pusti posledice, simptomi kapi se kažejo v motnjah vida, gibalnih sposobnosti ter na razne druge načine. Vsaka oseba se lahko znajde v vlogi reševalca, zato je pomembno poznavanje pravilne pomoči ter tudi pomena hitrega in učinkovitega reševanja. Danes je možganska kap že dobro prepozna, stroka področje zdravljenja vedno bolj izpopolnjuje. Kot stalnica pa ostaja dejstvo, da je hitro reševanje ključno za uspešnost. Ko možganska kap povzroči zamašitev žile v možganih, je rešitev vedno v ponovni vzpostaviti oskrbe možganov s krvjo, kisikom ter glukozo. Znana je tromboliza, ki ima cilj raztopiti krvi strdek. Ta je vzrok za zamašitev žile ter nastale posledice. Reševalec mora vedeti, da je lahko možganska kap uspešno sanirana največ približno štiri ure po njenem nastanku. Poklicati pomoč oziroma reševalce je pri tem zgolj del uspešnega reševanja, vendar ključen. Ko poslušamo razne informacije, lahko zasledimo novice o hitrem posredovanju reševalcev. Dejansko pa to lahko hitro pomeni eno uro časa od časa, ko je nastopila možganska kap do začetka strokovne obravnave. Sledi še poseg, ki je od primera do primera različen. Vsekakor pa zanj časa ni na pretek, odlašanje preprosto ne pride v poštev. Prizadeti osebi moramo zato čim prej nuditi pomoč ter poklicati reševalce. Preprost test nam omogoča, da se tudi nestrokovna oziroma laična oseba lahko oceni nastalo možgansko kap. Testiramo roke, govor ter obraz prizadete osebe. Pri govoru zahtevamo ponoviti preprost stavek, ki ga zdrava oseba povsem brez težav ponovi. Osebi možganska kap to onemogoča, povzroči težavo zapomniti si stavek ter težave pri ponovitvi. Roke prizadeti ne more držati iztegnjene v višini ramen, ampak mu ena roka omahne takoj. Bolnika prosimo naj se nasmeje, možganska kap se prepozna po povešeni eni strani sicer simetričnih ustnic.

Možganska kap potrebuje hitro in učinkovito obravnavo.

Kako shujšati, več sadja in zelenjave

Kako shujšati je pogosto vprašanje, ko telesna teža presega optimalne vrednosti.

Pogosto poslušamo vprašanja kako shujšati, leta pri tem postajajo vse manj pomembna. Danes na žalost opazujemo problem prekomerne telesne teže tudi pri najmlajših generacijah. Vprašanje kako shujšati pri njih ni tako izrazito, večkrat se z njim soočajo starši. Razlike v teži pri vrstniki so velike, še večja pa če primerjamo leto ali dve mlajše ali starejše vrstnike. Nekateri starši se s problemom kako shujšati ne obremenjujejo pretirano, zanesejo se na izkušnje ali preprosto mislijo, da ravnajo prav. Pri odraslih osebah ima vprašanje kako shujšati povsem drugačne značilnosti. Ljudje si vprašanje kako shujšati zastavljamo predvsem, ko se zavedamo svojega izgleda, zdravja ter se drugače resno soočimo s težavami. Vemo tudi, da naši jedilniki vsebujejo premalo sadja in zelenjave. Na drugi strani pa je na jedilnikih preveč energijsko bogatih jedi, sladkanih pijač in prigrizkov. Naša nezdrava prehrana vsebuje tudi preveč maščob in soli, premalo pa je sadja ter zelenjave. Vzpodbudno pri tem je, da se je v minulem desetletju potrošnja mesa in krompirja zmanjšala, povečala pa dnevna potrošnja zelenjave, praktično enaka pa je ostala potrošnja žit. Ob tem se mnogi vprašujejo kakšna je optimalna količina. Splošna priporočljiva dnevna vrednost je štiristo do šesto petdeset gramov sadja in zelenjave. Dnevno naj bi imeli dve do štiri enote sadja ter tri do pet gramov zelenjave. Enota zelenjave je velika skleda solate ali približno dvajset dekagramov surove listnate zelenjave. To je lahko radič, špinača, solata. Lahko se odločimo za približno deset dekagramov surove sesekljane ali kuhane zelenjave. V to skupino spadajo korenje, brokoli, cvetača, zelje. Pod enoto zelenjave spada manjša pesa ali koleraba, manjša čebula ter dve manjši papriki ali dva manjša paradižnika. Enote se lahko prilagaja skladno z potrebami ter drugimi pomembnimi dejavniki.

Za dober odgovor na vprašanje kako shujšati je koristno povprašati mnenje strokovnjaka.

Več

Jetra krepi zdrav način življenja

Jetra krepi zdravo življenje čisto vsakega človeka.

Za jetra zdrava prehrana je predvsem tista, ki jih ne obremenjuje ter ne zahteva pretiranega izločanja strupenih snovi. Koristi jim tudi aktivno občasno čiščenje, s tem pa se zmanjša možnost za nastanek težav. Te temeljijo na napakah pri čiščenju krvi in drugih funkcijah, kažejo pa se v boleznih ožilja ter prebavnih težavah. Tako kot drugi deli telesa imajo tudi jetra svoje zahteve. Nepravilnosti delovanja se največkrat začnejo v jetrnih kanalih, ki iz različnih razlogov postanejo neučinkoviti. Krivci so ostanki odmrlih bakterij in zajedavci, ki so osnova za tvorbo kristalov holesterola. Njihovi deli z delovanjem počasi zdrsijo v žolčnik ter posledično v prebavni sistem. Nemalo pa jih ostane nekje vmes, saj se ne morejo prenesti v žolčnik ter iz njega v prebavni sistem. V primeru, da se obložijo z kalcijem to vodi do nastanka žolčnih kamnov. Opazimo jih lahko šele na strokovnem pregledu z uporabo rentgena. Deli kristalov holesterola lahko ostanejo tudi v jetrih, kjer lahko začnejo postopoma rasti. V skrajnih primerih se lahko povečajo do velikosti polovice palca. Jetra s tem ovirajo pri delovanju, zato je priporočljivo njihovo čiščenje. Na jetra moramo pomisliti tudi ob uživanju raznih zdravil in podobnih snovi. Zdravila učinkujejo na želen organ oziroma zdravstveno težavo, vendar imajo lahko v sebi tudi nekoristne ali celo škodljive snovi. Zanje poskrbijo jetra, v veliko pomoč jim bomo, če bomo poskrbeli za snovi, ki omogočajo hitrejše odstranjevanje odvečnih ali škodljivih snovi. Poleg kakovost je pomembno pomisliti tudi na časovno dimenzijo prehranjevanja. Človeško telo potrebuje za svoje delovanje med drugim tudi počitek. Tako kot človek počiva, mora počivati tudi telo oziroma organizem. To storimo tako, da pred spanjem dovolj zgodaj zaključimo s prehranjevanjem. Organizem bo tako prebavni proces končal pred spanjem, kar pomeni čas za njegovo mirovanje in regeneracijo.

Jetra so življenjsko pomemben organ.

Razstrupljanje jeter, preprečevanje bolezni

Razstrupljanje jeter ima namen preprečevanje bolezni prebave in ožilja.

Za razstrupljanje jeter se uporablja različne metode, pri vseh je namen izboljšati delovanje presnove ter številne druge funkcije. V človeškem telesu so jetra prava kemična tovarna, ki ima nalogo od uravnavanja kemijskih snovi v telesu do izdelave snovi. Človeškemu organizmu ne koristi zgolj razstrupljanje jeter, ampak tudi številni drugi posegi v delovanje. Tako je zelo koristno, če od časa do časa aktivneje posežemo v njihovo delovanje. Seveda v pozitivni smeri, strupov na drugi strani tako ali tako še preveč vnašamo v svoje telo. Za razstrupljanje jeter je odlična zelo enostavna metoda, ki organ preprosto ne obremenjuje ves dan. Njihovo delovanje se s tem umiri, več časa in energije imajo za obnovo in regeneracijo. Pomembno za razstrupljanje jeter je uživanje vsega, kar ne vsebuje maščob. Posledično se v jetrih in žolčniku nabere veliko žolča. Sledi pitje odvajala, ki se ne vpije v črevesje ter blagodejno sprosti kanale v jetrih. Odvajalo dobimo v lekarnah brez recepta, priporočljivo je vprašati za nasvet o najbolj optimalni količini ali upoštevati splošna navodila. Optimalna količina je prilagojena telesni teži ter vitalnosti telesa in človeškega organizma. Pred spanjem je priporočljivo uživanje karkoli zelo oljnatega , kar ima za posledico prenos žolča iz jeter in žolčnika v dvanajsternik. Ob tem se v dvanajsternik prenese tudi ves strup. Črevo je dobro splakniti z raztopino grenke soli, kar pomaga pri odvajanju strupa iz telesa. Za takšno razstrupljanje jeter si je potrebno vzeti čas, priporočljiv je vikend ali drugi prosti čas brez posebnih obveznosti. Postopek čiščenja traja dan in pol, kar v primeru vikenda pomeni še dovolj časa za dodaten počitek. Telo med čiščenjem ni dobro pretirano obremenjevati, vse obveznosti opravimo predčasno ali jih preložimo na ustrezen termin v prihodnosti.

Razstrupljanje jeter koristi opraviti pogosto oziroma, ko začutimo težave pri delovanju organa.

Več

Ko so boleče menstruacije nevzdržne

Boleče menstruacije so problem s katerim se vsak mesec sreča marsikatera ženska, kaj pa lahko pomeni bolečina, ki je nevzdržna? Več o tem si lahko preberete tudi tu http://www.brezskrbna.si/, sedaj pa kar nazaj k članku.

Če so menstrualni krči premočni, ali pa čutite bolečine v medenici, ki niso nujno povezane z menstruacijo, gre lahko za bolezen endometrioza. Zato je obisk pri ginekologu v tako hudih nujen.

Endometrioza je bolezen, ki nastane ko se tkivo maternične sluznice naseli izven maternice, na primer na jajčnike, mehur, danko, medenične stene, jajcevode in zunanjo stran maternice. Bolezen se pojavlja pri 20-40% neplodnih žensk. Še vedno ni natančno znano kaj točno to bolezen povzroči, je pa večja verjetnost, da bolezen podedujete. Na bolezen bo zdravnik posumil, če imate nevzdržne bolečine med in po menstruaciji, če imate bolečine pri odvajanju blata ali pri uriniranju, še posebej med menstruacijo, ali pa če imate težave z zanositvijo.

Obstajajo tri različne oblike endometrioze. Peritonealna oblika je oblika, ki se nahaja na potrebušnici. Ovarijska endometrioza je prisotna na jajčnikih, to obliko bolezni lahko ugotovimo s ginekološkim ultrazvočnim pregledom. Za globoko infiltrativno endometriozo pa so značilni vozliči v vezah maternice, mehurju, črevesju, sečevodih in nožnici, ta oblika je pogosto povezana s kronično bolečino.

Bolezen se najlažje diagnosticira s pomočjo laparoskopije. To je kirurški poseg, kjer naredi kirurg manjši rez v trebušno votlino in pogleda notranjost medenice. Če se ugotovi prisotnost ednometrioze je edini učinkovit način zdravljenja kirurška odstranitev tega tkiva. Ob dobri, uspešni operaciji, je možnost ponovitve bolezni zelo majhna, bolečine pa se morajo drastično zmanjšati.

Kontracepcija in drugi hormoni imajo zavirajoč učinek na endometriozo, vendar se lahko težave ponovijo ob prenehanju jemanja določene kontracepcije.

Kako shujšati, enostaven odgovor

Kako shujšati je lahko enostaven odgovor vendar se ga je potrebno držati.

Kar pa je za mnoge problem, poleg njega pa so prisotni tudi drugi problemi. Ko iščemo odgovor na vprašanje kako shujšati moramo vedeti, da gre za dolgotrajnejši proces. Mnogim to povzroča težave, saj mislijo na enostavno rešitev čez noč. Obraten proces pridobivanja telesne teže se prav tako ni zgodil čez noč. Ampak se je odvijal dolgotrajno, v veliko primerih mesece ali celo leta. Zato moramo enako razmišljati ob odgovoru na vprašanje kako shujšati. Ko prejmemo nasvet za zmanjšanje teže je to treba prvenstveno upoštevati. Oseba, ki nam ga je dala praviloma ni dosegla rezultatov čez noč. Problem je v zaznavanju in človeškem razmišljanju. Odgovor na vprašanje kako shujšati želimo od osebe, ki se nam zdi dober primer ali nam je vzornik. Njegova telesna teža se je zmanjšala, izboljšala se je njena postava, na splošno izgleda veliko bolje. Vendar se pri tem velikokrat ne zavedamo, da sprememba ni bila dosežena čez noč ampak v daljšem časovnem obdobju. Del krivde lahko pripišemo tudi letnemu času, spremembe se lahko dogajajo v zimskem času. Takrat imamo na sebi več oblačil, kar pomeni oviro pri zaznavanju. Zima pa traja približno pol leta oziroma imamo tako dolgo na sebi več kosov oblačil. Ko jih odvržemo in se odenemo v poletna oblačila, se čez noč pred očmi prikaže idealna postava oziroma sprememba in prikaz kako shujšati. Hujšanje in zmanjševanje telesne teže pa se ni zgodilo čez noč, ampak v pol leta ali drugem časovnem obdobju. Zato je pri nasvetih na temo kako shujšati to potrebno upoštevati. Ne le pri doseganju rezultatov, ampak tudi njihovem načrtovanju. Spremembe so najbolj kakovostne, če potekajo postopoma in niso agresivne. Organizem novo stanje postopoma osvoji, ima čas za prilagoditev in vzpostavitev novega ravnovesja.

Kako shujšati je vprašanje mnogih oseb, odgovorov je veliko.