Arhiv Značk: zda

amerika

ZDA, magična dežela

ZDA so magična dežela .

Od kolonialnih časov do danes zanimanje za ZDA ni pojenjalo. V časih, ko so pomorščaki iskali alternativno pot do Azije v zahodni smeri je bila to pustolovščina svoje vrste. Ob obali Afrike so se nahajali otoki, ki so pomenili konec znanega sveta, temu primero so jih tudi poimenovali. Dlje na zahod si najprej niso upali, kasneje pa je želja vseeno premagala strah. Odkrili so svet, ki ga danes deloma poznamo kot ZDA. Podobno kot takrat je tudi danes pomembno izbrati dober termin . Na vprašanje kaj je dober termin bi dobili praktično toliko terminov, kolikor je avtorjev. Združitev v najpogostejše odgovore, pa bi prineslo spoznanje, da si največ ljudi želi ZDA spoznati v poletnih mesecih. To je od junija, ko pravi poletni čas nastopi, pa do septembra, takrat se temperature postopoma približajo jesenskim. Temperatura v ZDA je sicer v veliki meri odvisna od destinacije. Dežela je prostrana, sega v Karibe na jugu, na severu pa se dotika najhladnejših delov zemeljske oble. Poleg tega obsega dežela tudi ozemlja izven Severno ameriške celine, kjer se nahaja večina ozemlja. Ta ozemlja imajo čisto svoje podnebne značilnosti, posebno to velja za otoke, ki se nahajajo sredi oceanov. Glede temperaturnih razlik, ki so v nekaterih primerih bolj v drugih pa manj izrazite, lahko pridemo do nekaterih izjemnih destinacij. Tako lahko toplejše dele ZDA obiščemo v času, ko je v našem domačem kraju vlada zima. Kar z drugo besedo pomeni, da odidemo na jug kot ptice jeseni. Takšne selitve niso značilne zgolj za živalski svet, tudi mnogi ljudje se zavedajo možnosti, ki jih ponuja prostrana dežela. V poletnih mesecih uživajo svežino predelov z zmernimi temperaturami, v zimskih pa si obratno izberejo predele, kjer je mogoče doživeti zimo v kopalkah.

ZDA so razred zase, ko govorimo o globalno razkošni pestrosti turistične ponudbe.

Potovanje v ZDA

ZDA dežela upanja in sanj

V času naseljevanja ZDA so ta sloves pridobile predvsem na račun naseljevalne politike, ki je ljudem omogočala postati sam svoj gospodar. Kar je bila v takratni Evropi prava redkost. Velika svoboda pri oblikovanju vsakdanjika posameznika se je v ZDA ohranila do današnjih dni, predvsem velik vpliv na ostale celine je imela po drugi svetovni vojni nastala kultura ter dostopnost prek raznih medijev. Kultura, življenjski slog, običaji, dostopnost dobrin in storitev ter priložnosti so bile posebno zanimive in privlačne v povojnem času, ko se je od vojne vihre prizadeta Evropa komaj postavljala na noge. Svoje delež so odigrali tudi razni mediji kot so film, radio, televizija, katere so bogato in obsežno filmsko in glasbeno ZDA produkcijo vnašali v vsakdanjik prebivalcev drugih celin.

Na ta način so ZDA mnogim postale cilj krajšega ali daljšega obiska, saj so v medijih prikazan način življenja mnogi želeli imeti za svojega ali ga vsaj za kratek čas okusiti.

Poleg življenjskega sloga so ZDA bile in so mnogim privlačna dežela na račun velikosti, prostranosti ter različnih geografskih in zemljepisnih značilnosti. ZDA se raztezajo od Evropi bližnje obale Atlantika do oddaljenega Pacifika. Na severu se z Aljasko dotika krajev večnega leda in snega, njeno nasprotje so južni predeli na obali Pacifika in Atlantika. Poleg tega je v notranjosti veliko različnih dežel in predelov, ki ponujajo tako z vodo in vodnimi viri bogato pokrajino, kot predele, kjer je dež prava redkost.

Med cilji v ZDA si je poleg geografskih značilnosti moč izbirati tudi po drugih dejavnikih in značilnostih. Ena izmed značilnosti ZDA je tudi raznolikost poseljenosti. Obalni del tako Pacifika kot Atlantika velja za pretežno gosto poseljena področja, predvsem na območjih velikih mest. Gneča, vrvež obalnega območja pa bo obiskovalec zaman iskal v nekaterih območjih znotraj države. Ti predeli ZDA bodo zanimivi za ljudi, ki si želijo miru.

Oglejte si več informacij o ZDA tukaj