Arhiv Značk: Višja šola

Ali je višja šola smiselna izbira?

Izobraževalni sistem pri nas v sklop obveznega izobraževanja vključuje le osnovno šolo, nato pa lahko izberemo različne možnosti nadaljevanja šolanja na višjih stopnjah. To ni več obvezno, predstavlja pa samoumevno izbiro za večino osnovnošolcev pred zaključkom obveznega šolanja. Že srednješolsko izobraževanje vključuje kar nekaj opcij, prav tako bodo morali izbirati tisti, ki zaključijo srednjo šolo – ena izmed možnosti je tudi višja šola oziroma višje strokovno izobraževanje, ki je v nekaterih primerih zelo smiselna izbira. Na tem področju se redni višješolski programi kombinirajo tudi s programi izobraževanja odraslih, tako da višja šola ni privlačna izbira le za srednješolce, temveč tudi za odrasle, ki bi radi dopolnili svoje strokovne kompetence z obiskom takšnega programa. Smiselnost višješolskega izobraževanja je torej odvisna od situacije – gotovo to ni prava pot za vsakogar, lahko pa se v mnogih primerih izkaže za idealno rešitev. Prav tako tudi sama višja šola ponuja kar nekaj možnosti pri izbiri programov ter pri pridobivanju specifičnih znanj in seveda tudi nazivov, ki omogočajo opravljanje različnih poklicev in del.

Odločite se za poklic enkonomista

Višja šola ponuja raznolike programe

Na srečo ponuja višja šola veliko možnosti za tiste, ki želijo pri izobraževanju slediti svojim interesom ali pa imajo pri delu posebne zahteve po specifičnih dodatnih znanjih. Največ izbire bodo imeli seveda tisti, ki se še odločajo za smer izobraževanja. Na voljo so različni programi, ki pokrivajo interese širokega spektra kandidatov. Pridobiti je možno nazive, kot so ekonomist, inženir strojništva, poslovni sekretar, inženir logistike in inženir elektroenergetike, višja šola pa lahko ponudi še nekatere druge zanimivosti, tudi nove programe, ki bodo privlačni za tiste, ki se želijo pripraviti na zahteve delovnih mest v prihodnosti. Seveda višja šola s široko ponudbo privlači veliko interesentov, ne smemo pa tega zamenjati za kazalnik kakovosti – vedno se splača preveriti, kako kakovostno je izobraževanje pri izbranem izvajalcu. Prepričajte se sami na spletni strani www.bb.si.

Javno in zasebno višješolsko izobraževanje

Višja šola je priljubljena izbira dijakov, ki nameravajo po zaključeni srednji šoli nadaljevati formalno izobraževanje v smeri izbranega poklica. Izbire je veliko, programi pa so nadvse privlačni tako za tiste, ki iščejo dodatno znanje in usposabljanje, kot tudi za tiste, ki v prvi vrsti ciljajo na zaposljivost. Ni pa višja šola namenjena le dijakom, ki se odločajo o nadaljevanju izobraževanja. Prav tako privlačna je ta opcija za odrasle, ki so svoje formalno izobraževanje že zaključili ali pa so ga prekinili, bi ga pa radi nadaljevali v odrasli dobi. Na voljo so javni in zasebni višješolski zavodi, ki ponujajo različne rešitve za praktično vse primere. To je za marsikoga prava pot do uporabne in formalno priznane izobrazbe, s tem pa tudi do poklica in zaposlitve.

Širok izbor zavodov in programov

Na voljo je veliko javnih in zasebnih zavodov. Višja šola je v neki meri priljubljena izbira prav zato, ker ponuja obilico možnosti – na razpolago je 30 javnih in 20 zasebnih višješolskih zavodov, ki ponujajo različne programe. Seveda je od željenega programa odvisno, katera višja šola bo prišla najbolj v poštev, pri izbiri izvajalca izobraževanja pa je pametno pomisliti še na nekatere druge dejavnike, ki odločajo o zadovoljstvu.

Višješolski študij odpira zelo pestro zbirko možnosti. Nekateri zavodi izvajajo le en program ali pa peščico povezanih programov, drugi pa imajo organizirano izobraževanje v desetih programih ali celo več. Seveda ni vsaka višja šola enako dobra izbira, ne glede na to, da imajo morda primerljive programe. Treba je upoštevati še kar nekaj faktorjev, nenazadnje tudi pogoje vpisa in možnosti alternativne izvedbe izobraževanja, če gre za izobraževanje odraslih. Vsi zavodi sicer sledijo preverjenim učnim načrtom in ponujajo formalno priznano izobrazbo, ni pa nujno, da višja šola v vsakem primeru ponuja tudi primerljiv nivo znanja in ustrezno usposobljenost za opravljanje dela.