Inovativna vrata

Kakšne inovacije so sploh možne pri oblikovanju in izdelavi vrat? V osnovi so vrata precej enostaven izdelek, ki bo že v osnovni izvedbi dobro opravljal svoje delo. To dokazuje tudi dolga zgodovina vrat, ki na prvi pogled ne izdaja kakšnega posebej drastičnega napredka. A vseeno so danes na voljo različna inovativna vrata, ki bodo zelo po godu tistim, ki iščejo nekaj novega za svoj dom. Največ novosti je moč najti med tehnološkimi domislicami, ki spremljajo vhodna vrata. Namesto običajnega kukala si lahko omislimo digitalno, ki vsebuje kamero, preko katere lahko kar na daljavo opazujemo dogajanje pred vhodom. Lahko pa inovativna vrata opremimo z digitalnim domofonom, ki ponuja isto funkcionalnost, hkrati pa še dvosmerno komunikacijo z obiskovalci ter možnost oddaljenega upravljanja mehanizma za zaklepanje vrat. Če smo že pri ključavnicah, tudi na tem področju je opaziti velik napredek, dandanes so namreč na voljo razni mehanizmi, ki prinašajo številne nove prednosti – ne samo, da so sodobne ključavnice bolj varne in zanesljive, temveč bodo inovativna vrata s temi mehanizmi tudi enostavnejša za uporabo. Pametne ključavnice lahko odklenemo preprosto z dotikom, možno je najti celo sisteme, ki zaznajo približevanje stanovalca in se odklenejo sami. Takšna inovativna vrata so vsekakor v veliko pomoč tistim, ki pogosto obstanejo pred vhodom in poskušajo s polnimi rokami brskati po žepih za ključem.

Estetsko dovršena inovativna vrata

Inovativna vrata pa lahko novosti predstavljajo tudi na področju estetike. Možno je namreč vhod povsem poljubno oblikovati, tako da dosežemo različne dobrodošle učinke. Med najbolj priljubljenimi so vhodna vrata z obsvetlitvijo, seveda pa vrata že sama po sebi prinašajo določeno estetsko vrednost. Tudi inovativna vrata je možno oblikovati iz različnih materialov, dodamo lahko zasteklitev, osvetlitev in razne druge učinke, ki pripomorejo k odličnemu vizualnemu izgledu doma. Možnosti za sproščanje kreativnosti je dovolj, vrata pa bodo še vedno ponudila odlične funkcionalne lastnosti.

Vhodna vrata ALU prepričajo s kakovostjo

Med najpomembnejšimi odlikami vhodnih vrat je gotovo tudi splošna kakovost, ki veliko pove o ključnih lastnostih vrat. Če izbiramo le med izdelki višjega kakovostnega razreda, bomo verjetno z vrati povsem zadovoljni, tudi če se sploh ne posvetimo pregledu konkretnih lastnosti. Proizvajalci in prodajalci namreč s svojimi izdelki ciljajo na kupce, ki pričakujejo popolno zadovoljstvo, vrata višjega kakovostnega ranga pa zato prinašajo zbirko privlačnih lastnosti. Vhodna vrata ALU se v tem oziru še posebej dobro izkažejo, saj bodo s svojo kakovostjo gotovo prepričala tudi najzahtevnejše kupce. Res je sicer, da so tudi vhodna vrata ALU na voljo v različnih kakovostnih razredih, zato se je smiselno izogniti cenenim izvedbam in pobrskati po ponudbi priznanih proizvajalcev. A praviloma že sam material ponuja nekatere prednosti, zaradi katerih so vhodna vrata ALU boljša izbira od alternativ. S pozorno izbiro na tem področju lahko najdemo idealna vrata za praktično vse potrebe, predvsem bodo zadovoljni zahtevnejši kupci.

Material, ki odlikuje vhodna vrata ALU

Pri vratih je seveda veliko odvisno od sestave. Uporabljeni materiali v največji meri odločajo o ključnih lastnostih vrat, pa tudi o detajlih, ki se pri dolgoročni uporabi izkažejo za še kako pomembne. Vhodna vrata ALU so izdelana iz aluminija, včasih pa imamo tudi pod tem nazivom na voljo kovinska vrata iz raznih aluminijevih zlitin. V vsakem primeru gre od kovine pričakovati mnoge prednosti v primerjavi z lesom ali umetnimi masami. Tako recimo vhodna vrata ALU ponujajo boljšo nosilnost, kar je idealna lastnost za večja vrata oziroma za podboje, ki morajo prenašati nekaj več obremenitev. Trdnost in vzdržljivost materiala je kakopak dobra lastnost tudi za življenjsko dobo ter za splošno odpornost na razne dejavnike okolja, poleg tega so kakovostna vhodna vrata ALU s protivlomnim sistemom idealna izbira za tiste, ki želijo povsem odpraviti tveganje za morebitne vlome.

Vzdržljiva lesena vhodna vrata

Pri uporabi lesa na prostem se pogosto pojavijo pomisleki, češ kako se bo naravni material izkazal pri dolgoletni uporabi na udaru raznih vremenskih dejavnikov. Vemo, da les gnije in trohni, razpoka, se krivi in na druge načine pokaže znake staranja. Je to lahko argument proti izbiri vhodnih vrat iz lesa? Lahko, če imamo v mislih lesena vhodna vrata iz nižjega kakovostnega razreda. Ta se res ne bodo dobro izkazala v tej vlogi. Že notranja vrata te vrste pogosto razočarajo, še posebej v stiku z vodo ali pa pri višji relativni vlažnosti zraka v prostoru. Takšna vrata gotovo niso primerna za uporabo na prostem. To pa še ne pomeni, da lesena vhodna vrata sploh v nobenem primeru ne pridejo v poštev. Mnoge vrste lesa so izjemno odporne na vplive okolja, nenazadnje se uporabljajo tudi za terase in druge zelo obremenjene površine, poleg tega je možno les na različne načine obdelati in dodatno zaščititi. Kakovostna lesena vhodna vrata iz masivnega lesa so zanesljiva izbira, ki bo navdušila skozi leta uporabe.

Kakšna lesena vhodna vrata izbrati?

Izbrati je treba seveda previdno. Predvsem morajo biti lesena vhodna vrata izdelana iz masivnega lesa, ne pa iz vezanih ali lepljenih plošč. Prav tako ne pridejo v poštev razni kompozitni materiali, ki pogosto privlačijo z ugodno ceno. Lesena vhodna vrata naj bodo iz kakovostnega masivnega lesa – najbolje se obnesejo nekatere vrste trdega tropskega lesa, je pa možno dobiti kvalitetna vhodna vrata tudi iz domačih vrst lesa. Seveda je zelo pomembno, da gre za vhodna vrata, ne notranja – vrata, ki so neposredno izpostavljena vremenskim dejavnikom, bodo nanje dobro pripravljena, običajno to pomeni dodatno zaščito materiala. Smiselno je lesena vhodna vrata seveda zaščititi pred neposrednim vplivom vremena, to lahko storimo z nadstrešnico ali napuščem. Tako bomo podaljšali življenjsko dobo in ohranili privlačno podobo vrat.

Popestrite vhod z najlepšimi in najbolj kakovostnimi vhodnimi vrati

Vaš vhod vas v resnici zaznamuje bolj, kot si sploh morda mislite sami. Ste se kdaj morda znašli pred domom, ki je imel neverjetno lepa vhodna vrata, ki ste si jih v istem hipu zaželeli imeti tudi vi? Če ste na to prikimali, potem ste potrdili našo domnevo, ki smo jo omenili na začetku. Morda pa ste se kdaj znašli pred domom, ki je imel pusta in zanemarjena vhodna vrata in v resnici sploh niste imeli posebne želje, da bi sploh stopili naprej. Ne glede na to, kakšne izkušnje imate, so vhodna vrata in vhod na sploh zelo pomemben del našega doma in tudi drugih domov ter objektov, v katere vstopamo z najrazličnejšimi nameni.

Videz vhodnih vrat je odvisen od marsičesa

Vsekakor videz ni najbolj pomemben pri vhodnih vratih, je pa odvisen od tega, kar je v resnici najpomembnejše. V prvi vrsti je zelo pomembno, da si za svoja vhodna vrata izberemo prave dimenzije. V nasprotnem primeru nam vrata ne bodo prav nič koristila. Če sami ne znamo določiti pravilnih dimenzij, je najbolje, da za nas to delo opravi kar proizvajalec, ki jih bo na koncu tudi z veseljem namontiral.

V nadaljevanju je pomembno, kateri material si bomo izbrali. Vhodna vrata, ki so brezčasna, so zagotovo tista, ki so narejena iz lesa. Po drugi strani pa so vse bolj priljubljena PVC vhodna vrata, po katerih posegajo ljudje, ki živijo v koraku s časom in ki veliko veljavo dajejo tudi aktualnim trendom.

Vhodna vrata naj imajo vaš osebni pečat

Vhodna vrata naj ne bodo povsem brezosebna. Dodajte jim še kako posebno osebno noto, ki bo obiskovalcu potrdila, da v domu, pred katerim stoji, v resnici prebivate vi. Morda je to kak poseben napis ali pa motiv, ki je lahko v vrata vdolben ali nameščen na kakšen drug privlačen način.

Več na https://www.pirnar.si/vhodna-vrata/.

Vhodna vrata, lepota in varnost doma

Vhodna vrata so lepota in varnost doma. Skozi vhodna vrata načeloma vstopajo stanovalci ter obiskovalci ali povabljeni gostje. Na žalost pa vlomi in tatvine danes niso nobena redkost. Zato je za vhodna vrata pomembna varnostna funkcija. Preprečiti morajo vstop nepovabljenim osebam ter jim v največji možni meri otežiti vlom. Nekaterim bodo misel na vlom odvrnila že napredna in kakovostna vhodna vrata. Naloga je zanje pretežka, zato se bodo preprosto obrnili ter poizkusili srečo drugje. Bolj napredni vlomilci so med drugim tudi tehnični poznavalci vrat, alarmnih naprav in raznih drugih varnostnih sistemov.

 

Najboljša obramba pred nepovabljenimi obiskovalci so vrhunska vhodna vrata

Vrhunska vhodna vrata so v številnih podrobnostih dodatno zaščitena pred vlomom. Varnostna funkcija vrat je skrita za estetsko in praktično funkcijo. Praktična funkcija je večinoma omejena na odpiranje in zapiranje vrat, sodobne izvedbe pa ponujajo tudi napredno odpiranje s pomočjo zaznavanja prstnih odtisov. Estetska funkcija je pomemben dejavnik pri izbiri, hkrati pa prinaša tudi odgovornost. Vhodna vrata največkrat izbiramo dolgoročno. Zato je povsem razumljivo, da želimo z dokončno odločitvijo zajeti in izpolniti kar največjo množico zahtev. V prvi vrsti se odločamo o materialu. Vhodna vrata so pogosto iz aluminija ali lesa, poznamo pa tudi razne druge materiale. Aluminij in les sta v številnih lastnostih čisto nasprotje, temu primerno različna so vhodna vrata iz enega ali drugega materiala. Aluminij daje vtis sodobnosti, les obratno tradicionalnosti. Najenostavnejša odločitev za aluminij ali les je pri novogradnji oziroma obnovi starega objekta. Novogradnji estetsko veliko bolj ustreza aluminij, obnovljenemu staremu objektu pa obratno les. Posebno to velja za hiše, ki imajo kamnite portale ter razne druge podobne konstrukcijske prijeme. Pri izbiri je modro razmišljati tudi o sozvočju s preostalim stavbnim pohištvom. Stavbno pohištvo in vhodna vrata se morajo vsaj estetsko ujemati.

Izberite si svoja sanjska vhodna vrata pri Pirnarju.

Kako izbrati vhodna vrata?

Če so vhodna vrata dotrajana, bo skozi njih uhajala toplota iz vašega doma. Morda še ne veste, a slabo izolirana vrata (in če smo že pri tem, tudi okna) predstavljajo mnogo večje izgube toplote kot slabo izolirana fasada, čeprav ljudje krivdo radi pripisujemo prav fasadi. Vhodna vrata se z leti starajo ter tako izgubljajo svojo primarno funkcijo. Zato ne zagotavljajo več zadostne toplotne izolacije med notranjimi bivalnimi prostori ter zunanjostjo.
Vhodna vrata pa imajo še druge pomembne funkcije. Tako morajo na primer zagotavljati varnost in zaščito pred tujimi nepovabljenimi ljudmi. Vsekakor boste s prenovo ali sanacijo vrat znižali stroške ogrevanja ter na ta način kar precej prihranili. Če ste se tudi vi odločili za nova vhodna vrata, potem boste pri izbiri najbrž gledali predvsem na to, iz kakšnih materialov so narejena. Materiali so lahko pvc, les ali aluminij. Seveda je pri tem pomembna tudi cena vrat. Da bi vam olajšali ta pomemben nakup, smo za vas pripravili nekaj koristnih napotkov.

Kakšna so prava vhodna vrata?

Vhodna vrata naj imajo majhno toplotno prehodnost. To pomeni, da se vrata tesno in natančno prilegajo in s tem zagotavljajo manjši toplotni prehod. Kljub temu, da imate v domu le ena vhodna vrata, lahko tako bistveno pripomorete k boljši izolaciji doma. Najbolj varčna so lesena vhodna vrata, sledijo pa jim PVC vhodna vrata.
Vhodna vrata morajo biti varna. Zato vam priporočamo, da si omislite protivlomna vrata, saj se večino vlomov še vedno zgodi pri vhodnih vratih. Pri tem se morate zavedati, da boste za kakovostna protivlomna vrata morali odšteti nekoliko več denarja.
Vhodna vrata morajo biti kakovostna. Med najbolj kakovostna vhodna vrata štejemo aluminijasta vrata, ki obenem potrebujejo zelo malo vzdrževanja. So nekoliko dražja od lesenih ali PVC vrat, vendar so trdna, trpežna in imajo dolgo življenjsko dobo. Poleg tega se aluminij v primerjavi z lesom zaradi temperaturnih sprememb ali vlage ne spreminja.