Arhiv Značk: velika britanija

Velika Britanija, največji evropski otok

Velika Britanija je največji evropski otok. Vsak prebivalec stare celine tudi brez težav pokaže, kje na evropskem zemljevidu leži Velika Britanija. Med staro celino in otokom je Rokavski preliv, z danes gostim ladijskim prometom. Že nekaj časa pa je Velika Britanija s staro celino povezana tudi z predorom pod Rokavskim prelivom. Kar omogoča zelo hitro povezavo med Londonom in Parizom. Nadalje pa z vsemi deli Otoka ter stare celine.

Velika Britanija ali Otok

S poimenovanjem Velike Britanije, Anglije, Združenega kraljestva ter številnimi drugimi značilnostmi obstajajo na stari celini kar precejšnje težave. Velika Britanija je otok, na katerem se nahajajo Anglija, Škotska in Wales. Združeno kraljestvo poleg tega obsega severni del bližnjega otoka Irska. Združeno kraljestvo je skrajšava pojma Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, ki poleg naštetega obsega še štirinajst Britanskih čezmorskih ozemelj. V vsakdanji pogovorih se Velika Britanija ter Združeno kraljestvo pogosto označuje z Anglija, dejansko pa je to zgolj dežela na jugu otoka Velika Britanija. Kar je na stari celini lahko sprejemljivo, na otoku pa je priporočljivo naštete posebnosti in značilnosti bodisi obvladovati ali modro molčati. Velika Britanija ima tudi zelo raznolike značilnosti posameznih predelov, katere je dodatno dobro poznati ali se vesti prizanesljivo nevtralno. Vsekakor pa so vsi deli otoka prav zaradi različnosti zanimivi za obisk. London je zagotovo najbolj privlačen cilj, zaradi njega pa ne velja spregledati ostalega. Težava je največkrat v času ter značilnosti sodobnega načina življenja. Zaradi sodobnih prometnih povezav je mogoče London obiskati preko vikenda ter poljubno raziskati njegov individualno določen obseg. Lahko se odločimo za obisk čim več znamenitosti, lahko pa se osredotočimo na ožje območje. Raziskati Otok načeloma zahteva več časa, London je vsekakor dobro izhodišče. Izhodišče za rešitev dileme med Velika Britanija v večjem obsegu ali London je lahko bogata zgodovina ter koncentracija znamenitosti proti čudovitem naravnem okolju.

Odkrijte Veliko Britanijo z agencijo Oskar!

zastava velike britanije

Velika Britanija, največji evropski otok

Velika Britanija je največji evropski otok, njegova površina znaša skoraj dvesto trideset tisoč kvadratnih kilometrov.

Leži na severu Atlantika, od Evropske celine je ločena s Severnim morjem ter Rokavskim prelivom. Otok je razdeljen na Anglijo, Wales in Škotsko. Geografsko je Velika Britanija zelo razgibana dežela. Jug in jugovzhodni del Otoka sestavljajo nižavje, nizko gričevje ter obalni pas. Gorati reliefi so značilnosti severozahoda Anglije, Škotske in Walesa. Velika Britanija šteje triinšestdeset milijonov prebivalcev, skupaj z ozemljem izven Otoka znaša njena površina skoraj dvesto petinštirideset tisoč kvadratnih kilometrov. Ima večinoma vlažno zmerno podnebje, kjer zelo pogosto piha. Poletja so topla in vlažna, zime pa blage. Z oblaki prekrito nebo je pogost, zimzelena značilnost so tudi kratka deževna obdobja. Trajajo dve do tri ure hkrati. Manj padavin je na na vzhodu. Poletne temperature dosegajo trideset stopinj Celzija, zimske temperature znašajo okrog deset stopinj Celzija. Velika Britanija ima svoj hladnejši del na Škotskem, zimske temperature tam lahko segajočo minus deset stopinj Celzija, snežne padavine niso redkost. Tudi deževje je na Škotskem, podobno kot v severozahodni Angliji pogostejše. Turistom je najboljše vreme oziroma čas obiska zato praktično celo leto. Velika Britanija ima za razliko od evropske celine v povprečju, so na Otoku manjša temperaturna nihanja. Vsekakor so za obisk prijaznejši toplejši deli leta, obiskovalci pa seveda lahko izberejo po svoje. Največ turistov se odloča za obiske od pomladi do jeseni. Seveda pa je najboljši termin odvisen od cilja, namena in drugih lastnosti potovanja. Kdor ima cilj urbana naselja je manj odvisen od vremena, kot oseba, ki želi spoznati od civilizacije bolj odmaknjene predele. Vsekakor so dobrodošli nasveti in izkušnje drugih oseb, katerim je Velika Britanija izkušnja. Posebno, če so potovali na enako ali podobno destinacijo, kot jo načrtujemo sami. Sicer pa se veliko koristnih informacij o tako vremenu, kot drugih lastnostih potovanja lahko dobi na številnih spletnih povezavah.

Velika Britanija je zaradi velikega števila obiskovalcev tako zanimiva kot tudi dostopna destinacija.

velika britanija in wales

Wales, zelena dežela

Wales je zelena dežela . Predstavlja manj kot desetino prebivalcev in ozemlja Združenega Kraljestva. Wales zaznamuje jezik. Petina prebivalcev obvlada prvotni keltski jezik, vendar se njihovo število zmanjšuje. Uradna jezika sta valižanščina in angleščina. Prebivalci države Wales so ponosni na svojo preteklost. Predvsem so ponosni na jezik in kulturo. Književnost, ki se je v zgodovini razvila na območju države Wales velja za eno najstarejših v Evropi. Wales je znan tudi po glasbi. Zelo razvito je zborovsko petje.

Wales šteje tri milijone prebivalcev. Gostota poseljenosti je nizka, večina prebivalcev države Wales se nahaja v urbanih naseljih. Glavno mesto, ki se nahaja na južni obali, ima desetino vsega prebivalstva. Zgodovina mesta je povezana z industrijsko revolucijo. Zaradi naravnih danosti v okolici, dobro geografsko osnovo za prometnice ter idealno pristaniško lego, se je mesto razvilo v času industrijske revolucijo. Pred tem je bilo majhno nepomembno naselje. Ob začetku dvajsetega stoletja so ga proglasili za mesto, pol stoletja kasneje je postalo glavno mesto Walesa. Do današnjih dni je postalo tudi kulturno, finančno, turistično, poslovno središče Walesa. Velja tudi za prometno središče države. Ima dobre cestne in železniške povezave s preostalimi deli Walesa in Anglije. Dobro prometno povezavo ponuja avtocesto, ki povezuje prestolnico z drugimi pomembni mesti v bližnji in daljni okolici.

Turisti se bodo v mestu najbolje prevažali z avtobusi. Njihovo dobro povezavo omogočajo posebni prometni pasovi, ki so namenjeni izključno avtobusnemu prometu. Zelo dobra je tudi železniška povezava. Tudi država Wales je dobro povezana z železniško povezavo. Glavna železniška postaja velja za eno najbolj prometnih na otoku. Povezana je z vsemi večjimi mesti na otoku. Turisti lahko koristijo tudi letalski promet. Letališče se nahaja se izven mesta in omogoča hitro in udobno povezavo v razne bolj ali manj oddaljene kraje in mesta. Wales je dežela, ki jo velja obiskati zaradi mnogih naravnih, kulturni in drugih znamenitosti.

Preberi še!