Arhiv Značk: upogibanje pločevine

Upogibanje pločevine se uporablja v različnih proizvodnih procesih

Upogibanje pločevine je eden od najpogosteje uporabljenih postopkov za preoblikovanje pločevine, ki se uporablja v različnih proizvodnih procesih. Danes ima vsaka, še tako majhna delavnica, zagotovo vsaj en preprost stroj za upogibanje pločevine, profilov, cevi ali žic.

upogibanje pločevine

Upogibanje pločevine omogočajo sodobni stroji

Danes se za upogibanje pločevine uporabljajo sodobni stroji, s katerimi je ta postopek zelo natančen, kakovosten in hiter. Njihova zmogljivost je tako velika, da lahko z njimi izdelamo večjo serijo izdelkov ali polizdelkov, ki so izdelani iz različne pločevine. Pri tem je pomembno, da stroji opravijo svoje delo enako učinkovito ne glede na to ali gre za aluminij, inox pločevino ali baker. Izbira materialov je odvisna predvsem od potreb in zahtev naročnika.

Pločevina je danes osnovni material kovinskopredelovalne industrije, ki je trenutno, zaradi napredka v strojih, v velikem porastu. Glede na to, na kakšen način poteka postopek, razlikujemo ročno in strojno upogibanje pločevine. Če gre za manjše serije izdelkov ali tanke pločevine, je ročno upogibanje dovolj primeren postopek. Kadar pa gre za debelejše pločevine, poteka upogibanje pločevine pod večjimi silami, za kar so potrebni stroji z možnostjo nastavitve pritiska na cono upogiba.

Upogibanje pločevine poteka po različnih postopkih

Kot pri vsakem drugem preoblikovanju materialov, so tudi pri upogibanju pločevine vse deformacije elastične in trajne, kar pomeni, da pločevine po upogibanju ne moremo zopet naravnati v prvotni položaj. Pri tem postopku se namreč notranja vlakna v smeri upogibanja krčijo, medtem ko se zunanja vlakna raztezajo. Glede na zahteve, ki jih ima izdelek ali polizdelek, pa ločimo več vrst upogibanja pločevine.

Za izdelavo profilov iz tankih pločevin dolgih do 12m se najpogosteje uporablja upogibanje pločevine ob letvi. Tovrsten postopek poteka s pomočjo upogibne letve in upogibne čeljusti, pri čemer je največja še mogoča debelina pločevine 10mm. Naslednji postopek je upogibanje pločevine na različnih stiskalnicah, za katerega je značilno, da se pločevina upogne glede na obliko matrice na primer v obliki črke U ali črke V in še mnogo drugih. Kadar pa želimo, da ima pločevina okroglo obliko, temu postopku pravimo okrogljenje pločevine, ki se izvaja s pomočjo večjega števila valjev.

Če takšno storitev potrebujete tudi sami, vam za konec pomagamo še s povezavo na spletno stran podjetja, ki nudi zares kakovostno in zanesljivo krivljenje pločevine.