Arhiv Značk: toplotna črpalka

Toplota črpalka z optimalno zmogljivostjo

Toplotna črpalka pri izbiri zahteva veliko pozornosti. Gre za izvrstno možnost, če želimo brez visokih dolgoročnih stroškov ogrevati stanovanjske prostore in sanitarno vodo, ni pa nujno, da bo tak sistem res najboljši. V nekaterih primerih to vsekakor drži, v nekaterih pa ne. Prav tako je od situacije odvisno, katera izvedba črpalke bo najboljša, na voljo so namreč različni sistemi, ki prinašajo različne prednosti in slabosti. Običajno se najbolj posvetimo zmogljivosti in ceni, obe ti lastnosti pa sta seveda povezani. Katera toplotna črpalka bo ponudila optimalno zmogljivost? To ni nujno tista, ki je dejansko najbolj zmogljiva, temveč tista, ki ponuja dovolj zmogljivosti glede na potrebe. Na ta način lahko precej prihranimo, tako denarja kot tudi dela in truda pri vgradnji opreme. V nekaterih primerih je ogrevanje namreč dokaj enostavno in ne bo treba iskati posebej zmogljivih opcij, dobro se bo izkazala že cenovno ugodna toplotna črpalka zrak-zrak ali zrak-voda.

Toplotna črpalka brez kompromisov

Če pa potrebujemo nekaj več zmogljivosti, pride v poštev le toplotna črpalka, ki presega potrebe objekta. Morda črpalka predstavlja edini sistem ogrevanja, v tem primeru mora res zadostovati vsem potrebam in tudi v hladnih zimskih dneh brez kompromisov zagotavljati dovolj energije za vzdrževanje prijetne temperature v stanovanju. Toplotna črpalka na zrak ne bo zmogla opravljati tega dela, saj v okoliškem zraku pri nizkih temperaturah preprosto ni dovolj energije, ki bi jo lahko uporabili za ogrevanje. Veliko boljša izbira bo črpalka, ki koristi energijo iz zemlje – že nekaj metrov pod zemljo je namreč temperatura skozi celo leto relativno visoka, preko zime pa se lahko na ta način sprošča energija, ki se nabira v toplejšem delu leta. Največ zmogljivosti ponuja toplotna črpalka voda-voda, ki kot vir energije izkorišča podtalno vodo. Ta ima relativno visoko temperaturo, na katero ne vpliva temperatura zraka, tako da lahko črpalka nemoteno obratuje preko celega leta.

Toplotna črpalka, preprosto delovanje

Toplotna črpalka ima preprosto delovanje .
V osnovi je toplotna črpalka učinkovita, ker izkorišča fizikalni princip korelacije med temperaturo, tlakom in volumnom plina. Z zvišanjem tlaka se plinu poveča temperaturo. Ob znižanem tlaku pa se obratno temperatura zniža. Vedno pa prenos toplote potega v smeri od toplega proti hladnemu. Tako toplotna črpalka spusti svojo temperaturo pod raven izvora energije, ter jo na drugi strani dvigniti nad raven potrebno za pripravo tople sanitarne vode ter ogrevanje prostorov. Na trgu obstaja več različnih ponudb, ki jih investitor izbira skladno z svojimi željami in zmožnostmi. V osnovi obstaja toplotna črpalka za toplo sanitarno vodo, toplotna črpalka za ogrevanje prostorov ter različne izvedbe, kot je toplotna črpalka za večje objekte. Priprava sanitarne tople vode je danes standard praktično vsakega poslovnega ali stanovanjskega objekta. Brez tople sanitarne vode si uporabnega stanovanjskega ali poslovnega objekta praktično ne predstavljamo. Pri tem nam toplotna črpalka nudi ugodnejši in čistejši način ogrevanja vode. Ogrevanje prostorov je v deželi na sončni strani Alp nujno, traja pa različno dolgo. Kurilne sezone trajajo od manj kot dvesto dni pa do preko tristo dni v letu. Uradno se kurilna sezona začne z dnem, ko v je drugi polovici leta ob enaindvajseti uri po srednjeevropskem času tri dni zaporedoma temperatura zraka enaka ali nižja od plus dvanajst stopinj Celzija. Zaključek sezone pa je tretji dan potem, ko je v prvi polovici leta ob enaindvajseti uri temperatura zraka enaka ali višja od dvanajst stopni Celzija. Ker živimo na geografsko zelo različnih območjih so časovne razlike zelo velike, svoje pa dodajajo vremenski vplivi. Tako imamo na istem območju začetek ali konec kurilne sezone prej oziroma kasneje. Zamiki za mesec dni niso nobena posebna redkost, še večje razlika pa so med posameznimi geografskimi območji.

Kljub razlikam, pa sodobna toplotna črpalka lahko dobro ogreva prostore praktično na vseh območjih.