Zanzibar, samotni otok

Zanzibar je dolga leta veljal za samotni otok ob afriški obali.

Globalno bolj znani so otok, otočje ter mesto Zanzibar postali v šestdesetih letih dvajsetega stoletja, ko po združitvijo s Tanganjiko postane Združena republika Tanzanija. V tem obdobju se začne tudi razvoj, poveča se število prebivalcev. Zanzibar je hkrati mesto, otok in otočje v Indijskem oceanu. Od šestdesetih let dvajsetega stoletja se je število prebivalcev od petdeset tisoč povečalo na preko dvesto tisoč. Večja otoka otočja sta Zanzibar in otok Unguja, arhipelag pa sestavlja še petdeset drugih manjših otokov. Prvi prebivalci otoka so bili Bantujci, kmalu pa je zaradi strateške lege in naravnih bogastev postal zanimiv številnim pomorščakom ter trgovcem. Mesto Zanzibar je naravno pristanišče, zato njegov nastanek ni naključje. V njem so se skozi stoletja izmenjevali asirski, egipčanski, feničanski, arabski, grški in rimski pomorščaki in trgovci. Trgovali so s slonovino, kožami, začimbami, železom, prisotna pa je bila tudi trgovina s sužnji. Zapisi o obstoju življenja na otoku Zanzibar izvirajo iz prvega stoletja, zapisani pa so v grškem jeziku. V opisu je navedena prisotnost Arabcev na vzhodni obali Afrike ter njihova spretnost komuniciranja z domačini ter vzpostavljanja sorodstvenih vezi. Arabci so se v sedmem stoletju tudi prvič stalno naselili ter vzpostavili živahno trgovino z domačini. Pristanišče Zanzibar je v tem obdobju oskrbovalo številne oddaljene luke, vse do Indije in Kitajske. Iz oddaljenih pristanišč je otok uvažal začimbe, steklo in tekstil. Arabsko obdobje prekine ob koncu petnajstega stoletja portugalski prihod, v osemnajstem stoletju Zanzibar ponovno zavzamejo Arabci ter razširijo svoj vpliv na širše območje vzhodno afriške obale. Po sultanovi smrti začne imperij razpadati, iz njegovi ostankov ob koncu devetnajstega stoletja nastane britanski protektorat. Ostanki bogate zgodovine so najbolj navzoči v Kamnitem mestu, starem delu mesta Zanzibar.

Zaradi svoje izjemnost je bilo glavno mesto Zanzibar leta dva tisoč uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine.

Več informacij na agencija-oskar.si/zanzibar/

Nuwara Eliya, osrednja Šrilanka

Nuwara Eliya je osrednja Šrilanka , ki zelo godi prebivalcem stare celine ter ljubiteljem zmernejših temperatur zraka.

Razlog so klimatske značilnosti območja, na katerem se nahaja Nuwara Eliya. Nadmorska višina znaša tisoč osemsto oseminšestdeset metrov, gorska klima je tu pravi balzam za nižje ležeča območja otoka Šrilanka. V povprečju se temperature na območju Nuwara Eliya gibljejo okrog dvajset stopinj Celzija. Na okoli osemnajst stopinj se spustijo v juniju, juliju in avgustu, nekoliko višje so septembra, oktobra, novembra in decembra. Najtoplejša obdobja so med januarjem in majem. Najvišje izmerjene temperature na območju Nuwara Eliya so skoraj štiriintrideset stopinj Celzija, najnižje pa padejo za stopinjo ali dve pod ničlo. Najmanj se živo srebro spusti v obdobju med junijem in septembrom. Območje Nuwara Eliya je zato evropskim obiskovalcem hitro priraslo k srcu, v času industrijske revolucije so ga tudi povezali s takrat sodobno železniško povezavo. Danes je to ena od turističnih znamenitosti, zaradi katere je dodatno vredno območje Nuwara Eliya obiskati. V štiridesetih letih devetnajstega stoletja je bilo mesto Nuwara Eliya tudi ustanovljeno, njegov oče je Samuel Baker. Zaradi klimatskih značilnosti je postalo kmalu priljubljeno med Britanci, ki so območje kmalu razumeli kot pomanjšan košček svoje domovine v tropih. Do današnjih dni se je veliko spremenilo, predvsem je območje pridobilo številne pritikline sodobnega sveta. Območje je postalo zanimivo tudi za ostale prebivalce otoka, posebno radi prihajajo aprila. Takrat se razbohoti narava ter odvijajo številni ogleda vredni dogodki. Mesto Nuwara Eliya danes šteje preko dvajset tisoč prebivalcev, na širšem območju pa preko štirideset tisoč. večino predstavljajo singalci, drugi večji skupini sta Šrilanški Tamili ter Indijski Tamilci. Obiskovalci imajo na območju na voljo številne naravne in kulturne znamenitosti. Med naravnimi znamenitosti izstopa jezero ter park, območje pa krasijo tudi številne plantaže čaja.

Nuwara Eliya je prijetna klimatska in siceršnja sprememba potovanja po tropskem otoku Šrilanka.

https://www.agencija-oskar.si/blog/potepanje-po-srilanki-top-10/

Taj Mahal, znamenitost Indije

Taj Mahal je znamenitost Indije .

Mnogim obiskovalcem je Taj Mahal ostal v lepem spominu, zato ga mnogi novopečeni turistični obiskovalci Azije in sveta želijo tudi videti. Mavzolej ob reki je velikokrat upodobljen ob omembi države Indija, zato ne preseneča njegova prepoznavnost ter želja po obisku. Praktično gre za podobno znamenitost, ko jo imajo številne druge države, prestolnice ali večja mesta. Taj Mahal se nahaja na severu Indije, zgrajen je bil v sedemnajstem stoletju. Nahaja se ob južnem obzidju mesta Agre, na bregovih reke Jamune. Agra je mesto z preko milijon in pol prebivalcev, v njem živi pretežno hindujsko prebivalstvo. Mesto je staro, obstajalo naj bi že deset stoletji pred našim štetjem. Območje je najbolj zaznamoval Mogulski imperij, ki je bil ustanovljen stoletje pred gradnjo mavzoleja Taj Mahal. Do začetka osemnajstega stoletja se je razširil na večino idrijske podceline, segal pa je na ozemlje današnjega Afganistana. Imperij je v dvajsetih letih šestnajstega stoletja timuridski vodja Babur. Povod za ustanovitev je bila zmaga nad zadnjim vladarjem delhijskega sultanata, Ibrahimom Lodijem v prvi Panipatski vojni. Območje, kjer se nahaja Taj Mahal, je njegov oče razumel kot strateško in pomembno točko. V začetku šestnajstega stoletja je ustanovil mesto Agra, po smrti je prešlo v last Ibrahima Lodija. V dvajsetih letih šestnajstega stoletja pride v roke timuridskega vodja Baburja, s tem pa se začne zlato obdobje mesta. Med prvimi pomembnimi stvaritvami, so vrtovi Ram Bagh. Število prebivalcev je naraščalo, mesto je postalo pomembno trgovsko središče. K uspešnosti in priljubljenosti območja so v veliki meri prispevale dobre prometne povezave, vodno bogastvo ter velikega števila duhovnikov, učenjakov in umetnikov. Taj Mahal je začel nastajati z nakupom zemljišča zanj, šah Džahan ga je pridobil z zamenjavo za veliko palačo v središču mesta.

Taj Mahal je bil velik gradbeni podvig sedemnajstega stoletja, stvaritev še danes navdušuje milijone obiskovalcev.

https://www.agencija-oskar.si/blog/indija-mojih-top-ten/

Himalaja, azijsko gorstvo

Himalaja je azijsko gorstvo , ime je sestavljenka pojmov sneg in bivališče.

Na zemljevidu sveta je Himalaja markantni pas in lahko prepoznan, ki se nahaja severno od indijske podceline. Še bolj zanimiva je satelitska slika, kjer gorstva praktično ni mogoče zgrešiti. Gorstvo je povezano z našimi kraji, saj sodi v niz, ki sega od Pirenejskega in Apeninskega polotoka preko Alp, Karpatov, Dinarskega gorstva, Turčije, Irana do Butana na vzhodu. Njen nastanek pa je silno zanimiv ter še vedno traja, čeprav v veliko manjši meri kot nekoč. Indijska litosferska plošča, ki danes predstavlja indijski polotok se je pred več sedemdeseti milijoni let nahajala sredi Indijskega oceana, obrnjena pa je bila nekoliko proti vzhodu. Tako, da je današnja vzhodna obala bila pred več kot sedemdesetimi milijoni let njena južna obala. Otok Šri Lanka, pa je ležal na njegovem skrajnem zahodu. Postopoma se je plošča pomikala prot Aziji ter rotirala v obratni smeri urinega kazalca. Pomikanje je še vedno aktivno, zato se Himalaja letno dvigne za približno pet milimetrov. Zaradi svoje višine ima velik vpliv na podnebje ter na splošno življenje. Na jugu omogoča zadrževanje monsunskega podnebja ter napaja območje z bogatimi vodnimi viri. Himalaja je globalno tretji največji zalogovnik leda in snega. Večja zalogovnika sta še Antarktika ter Arktika. Antarktika se nahaja na območju južnega, Arktika pa na območju severnega zemljepisnega tečaja. Zalogovnik obsega približno petnajst tisoč ledenikov ter hrani dvanajst tisoč kubičnih kilometrov vode. Himalaja je tujim obiskovalcem dolgo časa predstavljala predvsem gorniški izziv osvajanja najvišjih točk na zemeljski obli. Zanimivo pri tem je, da so se različni narodi lotili podvigov na različnih območjih. Ter na njih večinoma tudi dosegali prvenstvene vzpone ter razne druge podvige. Himalaja beleži tudi pomemben slovenski prispevek, plezanje na čim bolj preprost način ter z minimalno količino opreme.

Himalaja je Slovencem znano področje alpinističnih podvigov, uspehov ter tudi žrtev.

Tukaj

Indija, bogastvo doživetja

Indija je vedno ponujala obiskovalcem bogastvo doživetja .

Bogastvo doživetja se kaže v številnih značilnosti, ki jih na praktično vsakem koraku ponuja Indija. Zato ne preseneča zanimanje, katero se krepi tudi po obisku. Veliko popotnikov Indija zanima med drugim tudi zaradi številnih neodkritih kotičkov. Ti pa zanimajo predvsem osebe, pri katerih je poleg popotniške razvita tudi raziskovalna žilica . Zanje ima Indija na vsakem koraku več kot dovolj zanimivega. Naravne in kulturne znamenitosti, ki so mnogim Indija z drugim imenom so zanimive predvsem za klasične turiste. Ti imajo na voljo številne destinacije od tropskih plaž na jugu do najvišjih vrhov Himalaje na severu. Vmes najdemo mesta in podeželja, ostanke starejših kulturnih dosežkov, kot tudi sodobni vrvež življenja. Glede na izbrano destinacijo lahko računamo z različnimi izkušnjami. Med podnebji najdemo gorsko, subtropsko, puščavsko in pol puščavsko podnebje ter tropsko podnebje. Gorsko podnebje pričaka obiskovalce severni predelov dežele, ki se nahajajo pod Himalajskimi vršaci. Pravo nasprotje je monsunska izkušnja podnebja na jugu, kjer je treba računati s suho in mokro sezono. Klasični turisti želijo odkrivanje lepot dežele s čim manj presenečenji. Radi imajo umirjeno dopustovanje, saj jim takšno potovanje omogoča, da prekinejo rutino vsakdanjika. Ker Indija s področja turizma ima izkušnje, mu to lahko omogoča. Obstajajo pa možnosti združitve umirjenega in bolj pustolovskega turizma. Gre za odlično kombinacijo, ki ponuja verjetno najbolj turistično izkušnjo. Z umirjenim, klasičnim pristopom dobi popotnik vtis o vsakdanjiku. Spozna navade, običaje, znan mu postane vsakdanji korak lokalnega prebivalstva. Hkrati pa si s ščepcem pustolovskega doživetja lahko pričara vtis o neokrnjeni naravi dežele. Takšno, kot so jo videli mnogi pustolovci v oddaljenih obdobjih zgodovine pred njim. In so mnogim atrakcija številka ena, ter poglavitni razlog za obisk dežele. Zaradi njih so obiskovalci takšnega tipa pripravljeni spregledati vse druge znamenitosti dežele.

Indija je doživetje, ki ga mnogi ponovijo večkrat.

https://www.agencija-oskar.si/blog/psiholosko-potovanje-po-indiji/

Filipini, otoška država

Filipini so otoška država .

Arhipelag Filipini sestavlja preko sedem tisoč otokov
. Država Filipini se nahaja v zahodnem Tihem oceanu. Za državo je značilno, da se nahaja v tropskem območju. Posebnost države je tudi razmeroma majhna oddaljenost od celinske Azije. Čeprav so Filipini sestavljeni iz več kot sedem tisoč otokov, jih je naseljenih manj kot tri tisoč. Med pisano množico otokov dva otoka zavzemata dve tretjini ozemlja države Filipini. Za otoke države Filipini je značilno gorato ozemlje. Obalni pas tvorijo ozke obalne ravnine. Izjema je otok Luzon, ki ima v osrednjem delu ozemlja ravnino. Gre za gosto poseljeno ravnino, ki omogoča znosnejše razmere za življenje, kot na preostalih otokih, katere zaznamuje gorat svet. Najvišji vrh države Filipini sega skoraj tri tisoč metrov pod nebo. Gre za ognjenik Apo. Življenje na Filipinih zaznamujejo potresi, vulkanski izbruhi in tajfuni. Na Filipinih prevladuje tropsko oceansko podnebje. Zanj je značilna visoka vlažnost, obilica dežja ter visoke temperature. Večina ljudi svoj vsakdanji kruh služi v kmetijstvu. Pridelki se v glavnem delijo na tiste, kateri so namenjeni lastni prehrani in samooskrbi, ter tiste, ki so namenjeni prodaji in izvozu. Med pridelke za lastno prehrano in samooskrbno sodijo riž in koruza. Izvozu in prodaji pa so namenjeni kokosovi orehi, sladkorni trs, ananas in banane. Ker so potrebe po obdelovalnih površinah velike, se v veliki meri izsekuje gozdne površine. Izsekovanje gozdnih površin predstavlja resen okolijski problem. Poleg poljedelstva so prebivalci Filipinov zaposleni v industriji. Gonilno silo industrije predstavljajo tekstilna, kemična, elektrotehnična in živilska industrija. Filipini imajo tudi rudna bogastva. Med najpomembnejše sodijo nikelj, nafta, zlato in baker. Najpomembnejše izvozno blago je baker. Veliko Filipincev je zaposlenih tudi zunaj meja države. V tujini Filipinci zaposlitev dobijo razmeroma preprosto zaradi dobrega znanja tujih jezikov, predvsem angleščine ter konkurenčnih cen.

Filipini so že dolga leta tudi priljubljena destinacija turistov iz vsega sveta.

Zavarovanje na potovanju, varnost na poti

Zavarovanje na potovanju ni novost, ki bi bila odkrita včeraj. Varnost na poti , predvsem v tujih krajih in deželah je bila vedno visoko cenjena vrednota popotnikov že v najstarejših obdobjih človeškega potovanja.

Ker potovanja človeka spremljajo od samih začetkov je zavarovanje na potovanju sodobna oblika zavarovanja . Zavarovanje na potovanju je v sodobni obliki predvsem dostopno mnogim oziroma praktično vsakomur, med tem ko so si zavarovanje na potovanju v zgodovini lahko privoščili predvsem premožni ljudje. Samo zavarovanje izvira iz zavarovanja potovanja, saj najstarejše listine govorijo o tem, da je zavarovanje na potovanju (najdete ga tudi pri Vzajemni) bila prva znana oblika potovanja. Sega v stari vek, zavarovanje je takrat varovalo pred izgubo karavan, ki so tovorile dragocene tovore, čez nevarna ozemlja. Zavarovanje na potovanju je takrat bila preprosta pomoč oškodovancu, torej lastniku karavane. V kritju stroškov nastale z ropanjem ali drugimi nevarnostmi, so oškodovancu škodo krili ljudje, ki so opravljali isto dejavnost. Listina, ki velja za najstarejšo omembo zavarovalništva govori o tem, da se lastniki karavan zavezujejo kriti izgubo vsakemu iz njihove združbe. Na ta način je bilo potovanje čez negostoljubne in nevarne dežele lastnikom karavan bistveno lažje, saj so vedeli, da se v primeru nezgode,lahko zanesejo na zavarovanje v takratni obliki. Danes zavarovanje ni bistveno drugačno, saj se vsi, ki sklenejo zavarovanje na potovanju, zanašajo na podobno pomoč v primeru nezgode. Nezgode, ki nastanejo na potovanju so raznovrstne, poleg same škode in morebitne nezmožnosti nadaljevanja potovanja, so zavarovancem omogočene še razne druge usluge, ki sodijo v okvir zavarovanja na potovanju. Tako lahko zavarovanje na potovanju nudi zavarovanje tako potnikom kot vozilu. Potnikom bo nudena pomoč in zdravstvene storitve, vozilo bo odpeljano do delavnice, kjer se bo odločilo o njegovi nadaljnji usodi. Vozilo se lahko popravi in je z njim mogoče nadaljevanje potovanja, ali pa popravilo ni mogoče in zavarovanje na potovanju nudi alternativo.

Hrvaška, država v jugovzhodni Evropi

Hrvaška je država v jugovzhodni Evropi . Z severnim delom pa se
Hrvaška navezuje na ozemlje Srednje Evrope.

V zgodovini je Hrvaška doživljala mnoge spremembe, sledovi teh sprememb so turistom vidni še danes. Najstarejše ostanke pric življenja so našli v Istri. Sodijo v cas kamene dobe, govorijo pa o tem, da je bila Hrvaška oziroma njeno ozemlje poseljeno že v najstarejših obdobjih. Istra je bila tudi v kasnejših obdobjih naseljena z razvitimi kulturami. Morje in rodovitna zemlja sta vplivala na dobre pogoje življenja. Svoj cas je morje pomenilo bistveno vec kot danes. Morske poti so svoj cas veljale za najhitrejšo povezavo, zato so bile dežele ob morju v bistveni prednosti pred celinskimi. Zato ne preseneca, da ima Hrvaška, predvsem ob obalnem delu veliko število starodavnih kulturnih znamenitosti. clovek velikokrat osupne, ko se zamisli, kako je bilo pred vec stoletji, mogoce zgraditi takšne velicastne zgradbe. Odgovor ponuja samo morje in razumevanje pomena morja v preteklosti. Mesta ob morju so cvetela prav na racun vseh danosti, ki jih je morje nudilo. Nekateri pravijo, da je morje najboljša njiva. Razlog za tak izrek je v dejstvu, da morje nudi tako hrano, kot omogoca potovanja.

Hrvaška je tako umešcena v prostor, kjer so pred stoletji potekale trgovske poti ene svetovno najbolj znane trgovske države. Njeno mojstrovino plovbe, trgovanja in kreiranja dobicka se je odrazilo med drugim na ozemlju države Hrvaška. Pricajo o prisotnosti v teh krajih z trgovino, poslovnimi aktivnostmi in drugim. Same zgodovinske znamenitosti so prica vseh teh aktivnostih, govorijo pa o nacinu življenja pred stoletji, predvsem pa o raznih kulturah, obicajih in interesih, ki so se dogajali na tem ozemlju. Lahko jih beremo kot ucbenik zgodovine, saj so v mnogih znacilnostih krojile zgodovino Evrope, v dogajanje pa so bile udeležene svetovne velesile takratnega casa.

Morje in plovne poti, ki jih ima Hrvaška so pomembne še danes.

Več o Hrvaški lahko preberete tukaj

Delo v trgovini, zanimivo in pestro

Delo v trgovini je zanimivo in pestro . Ker se svet prodajnih artiklov spreminja, podobno kot ljudje in okolica, se kot radi rečemo v trgovini vedno dogaja.

Predvsem je delo v trgovini odvisno od same trgovine. Med seboj se trgovine ločijo po prodajnih artiklih, ter načinu prodaje prodajnih artiklov. Tako je lahko
delo v trgovini vezano na prodajo na debelo ali prodajo na drobno, nadalje so trgovine lahko specializirane za določen izdelek ali skupino izdelkov, lahko pa gre za večjo prodajalno v kateri je združenih več posameznih skupin izdelkov.

Delo v trgovini se na kratko opiše znati prodati . Od prodajalca se zahteva, da kupce motivira, informira jim svetuje. Pri dobrem opravljanju poklicni dolžnosti se od zaposlenega v trgovini zahteva, da prepoznava želje kupcev, ter jim preko prodajnega svetovanja tudi proda. Dobro opravljeno
delo v trgovini je najbolje prepoznano takrat, ko se kupci ponovno vrnejo. Za delo v trgovini se zahteva poklicno in strokovno kvalifikacijo trgovca. Vse potrebno, kar se od osebe, ki bo delo v trgovini opravljala se zahteva vse kar navaja pravilnik o minimalni stopnji izobrazbe oseb zaposlenih. Posebna znanja in vedenja, ki jih zaposleni v trgovini ima je razlikovanje med barvami, jasen in razločen govor, pogovor z strankami mora potekati sproščujoče, tekoče, brez nepotrebnih mašil. Poleg tega mora zaposleni v trgovini znati dobro računati, imeti mora dober smisel za predstavitev prodajnih artiklov, ki jih kupci nameravajo kupit ali se zgolj informirati o nakupu. Dobro in uspešno delo v trgovini zahteva vodenje postopkov in dejavnosti, katere so v povezanosti z odpiranjem in zapiranjem prodajalne, strežbo kupcem, promocijo izdelkov ter vseh prisotnih lastnosti izdelka. Delo v trgovini zahteva tudi prodajno psihologijo, kar pomeni, da zna oceniti kupca, njegove želje in potrebe, nadalje se zahteva osebno higieno, poslovno informatiko in podobno.

Delo v trgovini zahteva, da se na najboljši možni način prodajni artikli prodajo kupcem.

Indija, dežela nasprotij in strasti

Indija leži v južni Aziji in pokriva večji del Indijskega polotoka. Z več kot milijoni prebivalcev je druga država na svetu z največ prebivalci, ki govorijo več kot dvesto različnih jezikov in sedma največja država sveta, če pogledamo njeno površino. Indija meji na Bangladeš, Mianmar, Kitajsko, Butan, Nepal in Pakistan, na jugu jo obliva Indijski ocean, kjer so njeni sosedje Šri Lanka in Maldivi. Največja mestna področja v Indiji so Mumbai na jugozahodu in Calcutta na reki Ganges. Razteza se vse od visokih gora Himalaje, pa do tropsko zelene Kerale, v njej najdete sveto reko Ganges in puščavo Thar.

IndijaSkladno s svojo velikostjo in s številom prebivalcev ima Indija veliko raznolikih kultur, zgodovinskih in kulturnih znamenitosti in krajev, ki vabijo, da jih obiščete in spoznate tudi od blizu. Od starodavnih ruševin, fascinantnih verskih struktur, eksotičnih mest do raznolikih pokrajin in turističnih znamenitosti, Indija je država, ki vedno znova očara vsakega svojega obiskovalca. Glavno mesto Delhi ni bil od nekdaj indijska prestolnica, a je imel vseeno v indijski zgodovini pomembno vlogo. Leta 1991 je nasledil Kalkuto in ostaja glavno mesto še danes. Mesto Delhi se deli na dva dela, in sicer na Stari Delhi, ki je bil prestolnica Indije v času vladavine muslimanskih vladarjev od 17 do 19. stoletja, in ima tipično orientalsko četrt z ozkimi ulicami, bazarji, mošejami. Novi Delhi pa je bil zgrajen v času britanske kolonizacije in je odprto mesto, v njem je tudi večina vladnih poslopij in veleposlaništev. Znamenitosti v Indiji so na severu države: Tadž Mahal ali spomenik ljubezni, kolonialni biser Kalkuta, Puškar, mogočna trdnjava Jailsalmer, Radžastan, reka Ganges, zlati tempelj Amrtsar itd. V južni Indiji pa si poglejte Mahabalipuram, bistvo južnoindijske kulture Triči in Madurai, uživajte na tropskih plažah Kovalam. Indija vas vabi tudi, da obiščite edinstveni naravni rezervat Kanha in od blizu občudujete tigre.