Arhiv Značk: pohodni čevlji

Pohodni čevlji so pohodnikov najboljši prijatelj

Na pohod se pogosto odpravimo v dobri družbi, a enega partnerja gotovo ne smemo pustiti doma, tudi če se na pot odpravljamo sami – to so seveda pohodni čevlji, ki igrajo ključno vlogo pri tej aktivnosti. Ne moremo si predstavljati, da bi lahko v pohodu uživali, če se ne opremimo s kakovostnimi čevlji, ki ponujajo različne odlike na vsakem koraku. Tako se pokažejo tudi velike razlike med različnimi čevlji, povsem jasno je, da se bodo bolje obnesli nekoliko dražji in boljši čevlji, ki upravičujejo višjo ceno. Dobri pohodni čevljiimajo tudi daljšo življenjsko dobo, kar pomeni, da se cena razporedi na daljše časovno obdobje, medtem ko bo treba slabše čevlje že kmalu nadomestiti ali zakrpati, s tem pa nastanejo dodatni stroški. Nič čudnega, da nekateri planinci svoje čevlje res obravnavajo kot prave prijatelje, zanje dobro skrbijo in jih uporabljajo skozi dolga leta in neštete pohode. Kakovostni pohodni čevlji lahko preživijo vse, pri prav vsakem pohodu pa se bodo odlično obnesli.

pohodni čevlji

Kaj ponujajo dobri pohodni čevlji?

Posvetiti se moramo seveda konkretnim odlikam, ki jih imajo dobri pohodni čevlji. Predvsem je pomembno to, da zagotavljajo stabilnost in varnost na vsakem koraku, tudi na nepredvidljivem terenu. Stopalo je v čevljih stabilno nameščeno, tudi pri kakšnih posebnih obremenitvah ne bo prišlo do bolečin ali poškodb, enako velja za gleženj, ki ga visoki pohodni čevlji dobro podpirajo. Ključno nalogo ima še podplat, ki na vseh podlagah ponuja zanesljivo oporo in ne drsi. Hkrati mora biti vzdržljiv in odporen, da se na ostrem kamenju ne poškoduje ali obrabi, le tako bomo lahko čevlje uporabljali skozi več sezon. Na koncu pa je seveda pomembno predvsem to, da ponujajo pohodni čevlji popolno udobje in dobro zaščito pred raznimi neprijetnimi vplivi okolja, da se bomo lahko tudi pri daljšem pohodu res prijetno počutili.

Pohodni čevlji odločajo o izkušnji v hribih

V iskanju zavetja pred poletno vročino se mnogi zatekajo v hribe, saj so temperature na višini bistveno nižje, čeprav zaščite pred škodljivimi sončnimi žarki tam ni pričakovati. V vsakem primeru pa se je treba pred izletom v gore dobro opremiti, še posebej če gre za kak zahtevnejši ali dolgotrajnejši vzpon. Pa tudi krajši izlet na bližnji hrib zahteva nekaj opreme. Najbolj gotovo izstopajo pohodni čevlji, ki morajo biti kos svoji nalogi. V veliki meri namreč odločajo o končni izkušnji pri pohodništvu, v kombinaciji s preostalo opremo pa vplivajo na počutje na vsakem koraku. Poleg tega je prava oprema ključnega pomena tudi za varnost, saj ne moremo pričakovati, da bodo slabi pohodni čevlji zagotovili stabilen korak in odličen oprijem na neugodnem terenu. Splača se torej premišljeno izbrati čevlje, ki jih bomo obuli za izlet v hribe. Pohodni čevlji upravičijo tudi nekoliko višjo investicijo – ne le s tem, da zagotavljajo odlično izkušnjo pri uporabi, temveč tudi z dolgo življenjsko dobo in vzdržljivostjo. Na ostrih kamnih in v drugih neugodnih razmerah se namreč ne bodo dobro izkazali kar vsi čevlji, še posebej ceneni pohodni čevlji bodo hitro razočarali.

Pohodni čevlji

Kakovostni pohodni čevlji

Kakovostni čevlji imajo veliko odlik, ki jih lahko prepoznamo že na prvi pogled, še bolj pa se izkažejo pri dolgotrajni uporabi. Predvsem morajo biti udobni in povsem prilagojeni stopalu – s tem bo pohajkovanje po hribih udobno in varno. Pohodni čevlji na ta način preprečujejo žulje in poškodbe, posebej pomembni so za zagotavljanje stabilnosti noge pri strmih spustih, ko so zelo obremenjeni gležnji. Odličen podplat je nadvse pomemben, da zagotovi optimalen oprijem na spolzkem terenu, površinski material čevlja pa prinaša vzdržljivost in odpornost. Lahko sopohodni čevlji tudi vodoodbojni, kar je včasih dobrodošla prednost. V vsakem primeru je treba čevlje dobro preizkusiti in raje poskusiti s kakšnim parom več, če ne najdemo ustrezne rešitve.

Otroški pohodni čevlji odločajo o varnosti in udobju

Otroški pohodni čevlji morajo zagotoviti varen korak ter največjo možno mero udobja. Pohodna podlaga je od primera do primera različna, predvsem njej se morajo prilagajati otroški pohodni čevlji v svojih lastnosti. Lahki otroški pohodni čevlji tako niso primerni za visokogorje. Pa tudi otroški pohodni čevlji za visokogorje niso primerni za lažje pohodne poti. Posebna previdnost je potrebna v primerih, ko nas na visokogorje iz doline pripelje avto, žičnica ali drugo prevozno sredstvo. V tem primeru nimamo ustrezne priprave, takoj stopimo na visokogorske poti.

Vsaka pohodna podlaga zahteva svoj čevelj

Otroški pohodni čevlji danes niso luksuz, ampak dobra investicija v zdravje. V tej lastnosti imajo podobne zahteve kot vsa ostala obutev. Tako otroški pohodni čevlji, kot druga obutev so, v času uporabe v neprestanem stiku z podlago. Zato ni vseeno, kakšne lastnosti ima ter kako je prilagojena vsem dejavnikom. Stopalo mora imeti optimalno temperaturo, vlago ter podporo. Podplat pa v veliki meri odloča, kako varen korak bomo imeli na pohodnih ali drugih poteh. Kako primeren podplat imajo točno določeni otroški pohodni čevlji izvemo že na prvi pogled bolj upogljiv je namenjen lažjim turam, čvrstejši pa zahtevnejšim. Poleg tega imajo otroški pohodni čevlji lahko različno tehnologijo in druge lastnosti podplata. V prvi vrsti mora podplat zagotoviti varen korak ter povzročati čim manj obremenitev podplatom, nogam ter posledično celotnemu telesu. Od tega je v veliki meri odvisno tudi udobje odraščajočega pohodnika. Vsak pohodnik si po svoje določa pojem udobni pohodni čevlji, pri otrocih velik del te vloge in odgovornosti prevzemajo starši. Vsak uporabnik ima individualne lastnosti in njim primerne individualne zahteve. Udobni čevlji so načeloma tisti otroški pohodni čevlji, s katerimi je mogoče opraviti tudi starosti, kondiciji in zmožnostim primerno daljše pohode brez zdravstvenih in drugih težav. Kako so otroški pohodni čevlji primerni individualnim zahtevam po udobju je najlažje oceniti na znanih poteh, na manj znani pa težje.