Arhiv Značk: kampiranje

Kampiranje, bivanje na prostem

Kampiranje je bivanje na prostem.

Nekoč je bilo kampiranje način življenja. Ljudje, ki so se selili iz kraja v kraj so si na ta način zagotovili streho nad glavo za krajši ali daljši čas. Kampiranje, kot način preživljanje prostega časa je iznajdba sodobnih dni. Danes le redki posamezniki kampiranje izvajajo tako, kot so to počeli predhodniki. Kampiranje se poleg tega ne izvaja zgolj na klasičen način, ampak so na voljo še druga sredstva. Poleg tega je kampiranje urejeno in uzakonjeno, zato ni mogoče čisto povod, kjer se človeku zljubi kampirati. Za kampiranje so namenjeni posebni prostori in lokacije, ki omogočajo obiskovalcem tudi nekaj napredka in civilizacije, če si to seveda želijo. Mnogi namreč, kljub osnovni želji pobega iz urbanega sveta, še vedno nočejo opustiti čisto vse pritikline sodobnega sveta. Z elektriko v kampih lahko napajajo mnoge naprave, ki omogočajo stik z civilizacijo. Tudi voda in druge pritikline so na voljo na način kot ga poznamo v urbanih okoljih. Za kakšno kampiranje se bo posameznik odločil je odvisno od njegovih navad, zahtev, potrebe, z eno besedo lahko rečemo, da je individualno pogojeno. Mnogi še vedno prisegajo na šotor. Šotor je klasična oblika, ki v najbolje zaznamuje kampiranje. Tudi mnogi znaki so označeni s simbolom šotora, saj je večini ljudi prav podoba šotora najboljša povezava do kampiranja. Poleg šotora se danes lahko odločimo za kampiranje s počitniško prikolico ali avtodomom. V zadnjem desetletju so se kot gobe po dežju razmnožile tudi mobilne hiške. Mnogi so jih zaradi nekaterih prednosti hitro vzljubili in vzeli za svoje. Tudi njihova namestitev v kampih govori o posebnostih, katere zahtevajo lastniki oziroma najemniki. Med posameznimi oblikami kampiranja je kar nekaj razlik, zato je za začetnike pred nakupom primerno preizkusit. Način kampiranja jim mogoče ne bo ustrezal, zato bodo morali pogledat še kakšen drug način.

Kampiranje je organiziran ali spontan pobeg v naravo.

Kampiranje

Kampiranje takšno in drugačno

Kampiranje je bivanje na prostem . Spada med aktivnosti na prostem, pri katerem v današnjem času prebivalci urbanih naselji za krajši ali daljši čas zapustijo svoja bivališča, ter se podajo živet v naravno okolje. Največkrat se kampiranje dogaja v urejenem okolju kampa. Kampiranje je mogoče na različnih urejenih območjih, ki zadostujejo zakonskim predpisom, kateri urejajo področje kampiranja.

Za kampiranje se v večini primerov uporablja šotor, počitniška prikolica ali bivalnik, v redkeje uporabljenih primerih pa primitivno zavetišče ali celo brez nikakršne strehe nad glavo.
Kampiranje kot rekreativna aktivnost se je začela uveljavljati v zgodnjem 20. stoletju. Veliko skupin je z najrazličnejšimi motivi kampiranje in bivanje na prostem vključilo v program aktivnosti. V našem okolju so poznani taborniki in skavti.

V sodobnem času kampiranje pomeni cenovno dostopno obliko bivanja zunaj domačega urbanega okolja. Priljubljeno je pri zaključenih večjih ali manjših skupinah, katere kampiranje uporabljajo kot bivalno zmogljivost, ob obiskih raznih prireditev in dogodkov. Takšni primeri so glasbeni festivali in podobnih dogodki.

Kampiranje je oznaka za več aktivnosti na prostem. Pod oznako preživetje v naravi poznamo večje ali manjše skupine, včasih celo posameznike, ki se z najosnovnejšim odpravljajo doživljat življenjsko izkušnjo brez uporabe sodobnih življenjskih potrebščin. Osnovne sodobne življenjske potrebščine ali omejijo na najnujnejše kot je obleka in obutev, ter uporabljajo čim bolj preproste oblike, ki so pogosto prevzete iz naravnega okolja.

Njihovo nasprotje je kampiranje z bivalniki, ki so praktično hiša na kolesih. Lahko se spremenijo v udobje doma, saj dobro opremljenim bivalnikom ne manjka čisto nič, kar razumemo pod pojmom udobje domačega doma. Tako imajo lastne zaloge vode, sposobni so odvajati odplake, imajo gretje in hlajenje, televizor, računalnik, ter kompletno opremo za pripravo in shranjevanje hrane. Poleg tega si premožnejši zraven udobja domačega doma omislijo tudi celoten nabor opreme za preživljanje prostega časa kot je lov, ribolov in podobno.

Kampiranje je zanimiva izkušnja bivanja na prostem.

http://www.campingrovinjvrsar.com

Užitek v kampiranju

Zakaj izbrati kampiranje na Hrvaškem?

Kampiranje na Hrvaškem v poletnih mesecih je najlepše morsko doživetje, ki si ga lahko zamislite. Predstavljajte si popoln poletni dan s soncem visoko na nebu, prijetno temperaturo morja in možnost zavetja v senci mogočnih borovcev, ki mečejo senco nad plažo ob morju. Scenarij je naravno perfekten. To in še več lahko doživite, če se odločite za kampiranje na Hrvaškem. Ena izmed najboljših opcij je hrvaška Istra, ki se nahaja tik ob slovenski meji s Hrvaško. Prednost je tudi v tem, da se z avtomobilom na želeni destinaciji že v urici ali dveh.

Zelo lepi in urejeni kampi se nahajajo blizu Rovinja. Tam boste našli kamp Polari, ki je znan po tem, da se nahaja v slikovitem zalivu. Ima veliko plažo, ki teče vzdolž dveh kilometrov, za tiste, ki imajo radi bazene, pa je na razpolago velik bazen. Seveda pa je kampiranje na Hrvaškem nepozabno doživetje tudi v kamp Veštar, ki ga uvrščajo med najbolj sodobne in moderno opremljene kampe na celi Istri. Kamp se nahaja sredi neokrnjene narave. Razteza se pod senco mediteranskih dreves, ki nudijo zatočišče vsem, ki se odločijo, da bodo dopust preživeli v tem prekrasnem kotičku Hrvaške.

Čisto morje in urejene plaže so od nekdaj privabljale turiste iz vseh koncev in krajev sveta. Za to, da bi kampiranje na Hrvaškem bilo zares nepozabno doživetje, pa poskrbi še pestra dodatna turistična ponudba. Če si boste privoščili kampiranje na Hrvaškem, boste imeli dostop do zabavnih animacijskih programov in aktivnega načina preživljanja počitnic. Oddih združen skupaj s sprehodi, kolesarjenjem, igranjem tenisa, deskanjem in potapljanjem je popolna kombinacija za to, da se boste iz dopusta vrnili kakor prerojeni. Ni zastonj, ko pravijo, da je kampiranje na Hrvaškem izkušnja, ki človeka prerodi. Zakaj bi izbrali dolgočasne počitnice, če pa si lahko privoščite kampiranje na Hrvaškem, ki je cenovno ugodno in ponuja več?

Več informacij poiščite tukaj

kampiranje-na-morju

Zakaj je kampiranje tako priljubljeno

Kampiranje s šotorom, avtodomom navdušuje že veliko generacij. Tisti, ki se še nikoli niso odločili za kampiranje, se velikokrat zmrdujejo nad to idejo in vselej raje izberejo apartma ali hotelsko sobo. Vendar tisti, ki kampiranje poskusijo, takoj spremenijo mnenje. Kampiranje omogoča najbolj pristen stik z naravo in z okolico, dejansko ne boste mogli bolj neposredno doživeti morja kot na takšen način.

Če se odločate za kampiranje, potem je zelo pomembno, da izberete dober kamp in znotraj kampa dobro lokacijo. V tem oziru ni odveč opozorilo, da si zagotovite mesto v kampu že kakšen mesec prej. Najboljša mesta v kampih si gostje rezervirajo že v zimskih in spomladanskih mesecih. Počitnice na morju bodo veliko bolj prijetne, če boste kampirali pod senco kakšnega gostega borovca v neposredni bližini morja.

Če si zagotovite takšno dobro pozicijo, potem se lahko namestite tudi le nekaj metrov proč od obale. Tako boste imeli dostop do morja ves čas pred seboj, poleg tega pa boste lahko zvečer zaspali v spremljavi prijetnega žuborenja morskih valov. Če se odločate za kampiranje, potem preverite tudi ostalo ponudbo storitev, ki jih kampi ponujajo. Danes je precej standardno, da imajo kampi dostop do brezžičnega interneta. Povezavo dobite tako da zakupite uporabo, običajno za določeno število dni. Manj tehnološko napredni kampi pa imajo vsaj kakšen računalnik z dostopom do spleta, ki ga lahko uporabljate zastonj ali proti plačilu.

Za vse tiste, ki imajo posebne želje, se najdejo kampi, ki jih lahko uresničijo. Tako je recimo kampiranje zelo priljubljeno med družinami z majhnimi otroki. Sodobni kampi ponujajo kvalitetna igrišča na kopnem in razne tobogane ter druga podobna igrala v vodi. Vsekakor je kampiranje tudi cenovno bolj ugodno. V lastni kuhinji si lahko pripravljate hrano, kar je veliko ceneje kot v restavracijah, pri tem pa niste vezani na urnike, ko se strežejo zajtrki, kosila in večerje, tako da ste ves čas gospodarji svojega časa.

Več informacij najdete tukaj