Arhiv Značk: holesterol

Preprečite visok holesterol

Pri prehrani in splošnem življenjskem slogu je treba dovolj pozornosti namenjati najrazličnejšim dejavnikom, pa še vedno se lahko zgodi, da kakšen zahrbten faktor povzroči velike težave. Pogosto je težava visok holesterol, ki nakazuje na neprimerno prehrano, lahko pa razkriva tudi kakšne druge aspekte nezdravega življenjskega sloga. Predvsem pa je pomembno, da lahko zvišan holesterol vodi v druge zdravstvene težave – raven holesterola pravzaprav sama po sebi ni problematična, se pa za veliko težavo izkažejo neposredne posledice! Zato je treba visok holesterol preprečiti ali v primeru preseženih priporočenih vrednosti pravočasno in ustrezno ukrepati. Najbolj učinkovita je vsekakor preventiva, ki pa vseeno ne more prav v vsakem primeru preprečiti težav. Najprej se torej lotimo prilagoditve jedilnika, seveda lahko pomaga tudi urejen življenjski slog, ki vključuje veliko gibanja, dovolj spanja in čim manj stresa. A visok holesterol je neposredno povezan z vnosom holesterola preko hrane, zato se boj proti tej težavi začne in konča v kuhinji, ne glede na druge dejavnike, ki vplivajo na stopnjevanje težav s holesterolom.

Kaj je holesterol?

Kako preprečiti visok holesterol

Visok holesterol je neposredna posledica neuravnotežene prehrane. Čeprav gre za pomembno snov, ki se ustvarja tudi v telesu, se v glavnem pridobiva preko hrane, torej obstaja možnost, da z vnosom neprimernih živil presežemo priporočene vrednosti. Kako torej preprečiti visok holesterol? Prvi ukrep je gotovo ta, da se sploh pozanimamo, katera živila vsebujejo visok delež te snovi. S holesterolom bogata živila nato nadomestimo z alternativami ali pa njihov vnos enostavno zmanjšamo. Na dolgi rok to vodi v normalizacijo nivoja holesterola, tako da ne bo prišlo do stopnjevanja v večje težave. Visok holesterol povzročajo živila živalskega izvora, predvsem predelani mesni izdelki, jajca in maščobe, holesterol pa je značilen tudi za nekatere izdelke, ki se pripravljajo iz teh sestavin. Z uravnoteženo zdravo prehrano je možno nivo učinkovito in uspešno uravnavati. Več o holesterolu si preberite tukaj.

Holesterol, vosku podobna snov

Holesterol je vosku podobna snov, imajo jo vsa telesna tkiva. Holesterol je pomemben del vseh vrst celičnih membran ter sestavni del nekaterih hormonov v telesu. Holesterol se tvori v jetrih, njegov tvorec pa je tudi dnevna prehrana.

Kaj je holesterol?

Bogati viri holesterola se nahajajo v rumenjakih, maslu, mastnem mesu ter mlačni maščobi

Človeško telo holesterol tvori v odvisnosti od že prisotnega holesterola v telesu. V primeru prisotnih optimalnih količin, se holesterol tvori v zmanjšanem obsegu. Obratno se v primeru odsotnosti optimalnih količin, holesterol tvori v povečanem obsegu. Predvsem se je potrebno zavedati, da holesterol ni škodljiv in odvečen. V človeškem telesu ima holesterol številne pomembne naloge. Človeška kri vsebuje holesterol, velja za sestavni deli lipoproteinov. To so snovi sestavljene iz maščob in beljakovin. Odgovorne so za transport maščob po krvi. Količina lipoproteinov je odvisna od prehrane, telesne teže, starosti, obremenjenosti, hormonov in uživanja zdravil. Znana sta lipoproteina z visoko in nizko gostoto. Lipoproteini z nizko gostoto prenašajo holesterol do jeter in drugih delov telesa. Prevelike količine lipoproteinov z nizko gostoto lahko povzročijo, da se začne holesterol nalagati na stene žil. Na dolgi rok se lahko pojavi zoženje in otrditev arterijskih žil. Lipoproteini z visoko gostoto pa prenašajo holesterol iz telesa nazaj proti jetrom, kjer se holesterol presnovi. Poleg tega lipoproteini z visoko gostoto zmanjšujejo možnost, da bi prišlo do nalaganja holesterola na žilne stene. Zaradi teh značilnosti se lipoproteini z visoko gostoto imenujejo dobri holesterol, lipoproteini z nizko gostoto pa slabi holesterol. V sodobnem času se vedno bolj zavedamo, da tri četrtine holesterola nastane v telesu, ostali del pa človeško telo pridobi s prehranjevanjem. Holesterol je lahko tudi podedovan, bolezni povišanih maščob v krvi so v večini primerov Povžane z dednostjo. Veliko vpliva na holesterol v krvi ima tudi življenjski slog človeka, njegova telesna vadba, prehranjevanje ter druge aktivnosti in drugi dejavniki. Več o holesterolu lahko preberete na spletni strani www.vzajemna.si.

dober in slab holesterol

Holesterol, dober in slab

Holesterol vpliva na zdravje človeka . Človeško zdravje je dobrina, ki se jo na žalost začnemo zavedati ob težavah. Zdravstvene težave so različne. Različnost zdravstvenih težav temelji na vseh lastnostih. V prvi vrsti je človek edinstveno bitje. Tako ima določen vpliv na človeka drugačne posledice, kot enak vpliv na drugega človeka. Zdravje je lahko tudi zelo različen pojem. Ocen je praktično toliko, kolikor je ocenjevalcev.

Nekateri za zdravje pojmujejo stanje, ki ga odobrava zdravstvena stroka. Drugi imajo večje ali manjše odklone. Holesterol je v današnjem času pogosto uporabljena beseda. Največkrat je holesterol uporabljen v splošnem pogovoru, manj pa je holesterol uporabljen v zdravstvenih pogovorih. Razlog tiči v dejstvu, da je zdravstvenih strokovnjakov manj kot ostalih ljudi. Holesterol v vsakdanjem času največkrat omenjamo v povezavi s prehrano. Pogosto holesterol omajamo v navezavi s slabimi prehranskimi navadami ali prehranskimi navadam, ki načeloma niso dobre in koristne. Mnenja o tem, katera hrana je dobra in koristna so različna. Predvsem pa so različne zahteve in danosti posameznika. Zahteve posameznika so različne glede na njegov življenjski slog ter danosti, katre ima na voljo. Osebe, ki veliko gibajo v profesionalnem ali prosto aktivnem času, imajo drugačen življenjski slog. Drugače so tudi mnoge druge značilnosti. Veliko gibanja je danes vodilo, ki ga mnogi vzamejo resno.

Drugi pa nasproti temu veliko gibanja ne jemljejo dovolj resno. Kar je napačno. Človek je pred mnogimi leti veliko bolj gibal. To pomeni, da je imel gibalne sposobnosti bolje razvite. Posledično se je z večjo aktivnostjo bolje godilo organizmu. Mnogi deli organizma namreč dobro delujejo le, kot je aktivnost primerno velika in optimalna. Holesterol lahko povzroči nekatere težave. Fizična aktivnost je danes v splošnem manjša kot nekoč. Gre za posledico napredka, ki je omogočal večjo dostopnost naprav in tehnike, katera lajša fizično aktivnost. Holesterol je beseda, ki vsakemu posamezniku poraja zelo različne misli.

Znaki holesterola

Dober in slab holesterol

Brez večjih zadržkov bi lahko trdili, da ne obstaja odrasla oseba, ki še nikoli ni slišala za holesterol in na vse njegove negativne lastnosti. V medijih, med ljudmi in velikokrat tudi med stroko se širi napačno prepričanje, da je holesterol vir vsega zla, da se je zato potrebno izogibati vsej mastni hrani in da je mogoče živeti tudi brez tega, da bi uživali holesterol. Resnica pa je daleč proč od tega. Dejansko je holesterol maščobi podobna snov, vendar pa je potrebno izpostaviti predvsem to dejstvo, da je holesterol nepogrešljiv za nemoteno delovanje človeškega organizma. Zavedati se moramo, da je mnogo ključnih telesnih procesov odvisnih prav od njega, saj je pomemben sestavni del.

Tako se bodo mnogi čudili, ko bodo izvedeli, da holesterol najdemo v živčnem tkivu, da je nujno potreben za delovanje žolča, ki je ključen za normalno presnovo, brez njega bi ne mogli nastajati nekateri pomembni hormoni in prav tako tudi vitamin D. Zato se je potrebno izogniti temu, da bi na holesterol gledali kot na vir zla, res pa je, da je njegova vrednost v krvi tista, ki vpliva na zdravje.

Najprej pa je potrebno ločiti tako imenovani dober in tako imenovani slab holesterol. Slabemu pravimo tudi holesterol LDL. Slab pa je zato, ker se s časom, če je njegova koncentracija v krvi visoka, lahko prične kopičiti na stenah žil. Stranski učinek tega kopičenja pa je oženje žil, zaradi česar lahko pride do hudih bolezni, kot je angina pektoris, nastopi lahko tudi srčni infarkt in možganska kap. To so zelo huda stanja, ki lahko vodijo tudi v smrt prizadete osebe. Po drugi strani pa dobri holesterol označujemo z oznako HDL. Pozitivna lastnost njega je v tem, da prenaša ostali holesterol nazaj v jetra, od koder se nato po naravni poti izloči iz telesa in s tem preneha predstavljati nevarnost.

Več člankov najdete na http://fidimed.si/strokovni_clanki/