Arhiv Značk: fasada

Fasada, zunanja stran objektov

Fasada je generalno gledano zunanja stran objekta. Pri starejših stavbah je imela fasada poudarek na prednji strani. Bila je bistveno bolj razkošna, arhitektonsko poudarjena kot danes. Iz obdobja v obdobje se je fasada na stavbah tudi spreminjala. Po tipičnih značilnosti je zato tudi lažje ali enostavno prepoznati obdobje v katerem je fasada oziroma stavba nastala. Danes se fasada tudi spreminja skladno z novimi trendi, zahtevami naročnikov, gradbene stroke in seveda danostmi. V preteklosti so bile stavbe bistveno nižje, visokih stolpnic z nekaj sto metri višine niso poznali. Gradnja v višino je posledica omejenih površinskih možnosti ter seveda napredka na področju gradnje. Temu primerno se je morala tudi izvedba zunanje strani stavbe prilagoditi in spremeniti. Klasične fasade zamenjujejo predhodno izdelani elementi, ki se nato postopoma združijo v celoto. Pri nižjih objektih prav tako prihaja do sprememb, saj napredek ne miruje.

Dekorativna in zaščitna funkcija fasade

Beseda fasada izhaja iz francoskega izraza façade ter italijanskega facciata, oba izraza pa izvirata iz latinskega izraza facies. V sodobnem času ima vedno večjo težo energetska učinkovitost. Kar velja tudi za področje gradnje oziroma obnove objektov. Dobra zunanja zaščita pomeni osnovo vsakega dobrega prihranka stroškov ogrevanja. Kurilna sezona v Slovenij traja od dobrih sto do preko tristo dni. Na nadmorski višini do petsto metrov traja od šest do osem mesecev. Kar pomeni štiri tisoč petsto do šest tisoč ur pripravljenosti naprave za ogrevanja, letno naprava deluje od tisoč petsto do dva tisoč ur ter dodatni dvesto do tristo v primeru ogrevanja sanitarne vode. Zato ni nepomembno, kako ustvarjeno toploto ohranjamo v prostorih čim dlje. Na drugi strani smo soočeni z vedno bolj vročimi poletji ter vedno večjimi zahtevami po udobnem bivanju. Največje prihranke nam nudi učinkovita fasada, pomembni pa so tudi okna, vrata in ostali elementi. Kako napreduje fasada generalno najbolje prikazuje energetska sanacija nekaj desetletji starih objektov.

Baumit fasade odlikuje kvaliteta

Ali je vaša fasada potrebna prenove? Ste že naveličani njenega dolgočasnega izgleda? Prepustite delo mojstrom fasaderjem, ki bodo poskrbeli, da vam bodo vsi vaše sosedje zavidali vaš prenovljeni dom. Z Baumit fasado boste prišli do svoje sanjske fasade, ki vam bo dobro služila še zelo dolgo.
Gre namreč za avstrijsko blagovna znamka, ki je prisotna že v tridesetih evropskih državah. Slovijo po svojem vrhunskem estetskem izgledom. Odlikuje pa jih tudi dobra zaščita, ki jo potrebuje vsaka hiša. Nudi tako zaščito pred atmosferskimi vplivi, požarno zaščito, zvočno zaščito, kot tudi požarno zaščito. Za toplotno zaščito se priporočajo svetlejši odtenki, ki bodo odbijali svetlobo, za razliko od temnih, ki jo bodo, prav nasprotno, vpijali.
Ker je najpomembnejša funkcija fasade ta, da zagotavlja čim bolj stalno temperaturo v prostoru, se prav Baumit fasada s svojim večslojnim fasadnim sistemom loči od drugih proizvajalcev. Slovi po tem, da tesni in diha istočasno, zaradi česar, se boste znebili vlage, ki se vam je nabirala za omarami. Zaradi odlično zasnovanega sistema, bosta zunanji zid in fasada medsebojno optimalno usklajena.
In kot zadnjo nepogrešljivo lastnost vsake vrhunske fasade naj omenimo še pomembnost izolacije. Najpomembnejša funkcija fasade je energetska učinkovitost. S kvalitetno izolacijo fasade lahko privarčujemo več kot 30 odstotkov. Tudi če oklevate ali bi se lotili prenove fasade, saj se vam zdi prevelik strošek, naj vas opomnimo, da boste že v treh kurilnih sezonah privarčevali večji del zneska obnove.
Za konec naj omenimo še, da je Baumit fasada primerna za vse vrste objektov, tako se lahko za njo odločite tisti, ki imate novogradnjo, kot tudi tisti, ki obnavljate star objekt.

http://www.fasaderstvo-fasade.si/fasadni-sistemi/#tab-id-3

hiša in fasada

Kako osvežiti zunanjo podobo vaše hiše

Prav tako, kot je pomembno, da se v notranjosti našega doma počutimo udobno, je pomembno tudi, da smo sproščeni z zunanjim izgledom naše hiše. Za to pa poskrbita urejenost in seveda »modernost« hiše, čeprav lahko tudi starinska hiša izgleda zelo lepo.

Na zunanjem delu hiše lahko to svežino prinese obnova fasade, urejanje gredice in vrta ob hiši, dodajanje dekorativnih dodatkov, barvanje ograje, na nekaterih slovenskih hišah pa je popularna tudi freska na fasadi. Fresko vam naj seveda uredi nekdo, ki je za to specializiran, da ne bo na koncu izpadlo še slabše.

Freske so izvrsten način olepšave hiše, vendar gre na žalost za izumirajočo obrt, ki nima svetle prihodnosti. Za urejanje okolice lahko tudi najamete kakšnega obrtnika, če menite, da sami niste dovolj izkušeni, a nič za to, saj lahko izkušnje dobite s samim delom precej hitro.

Tudi notri lahko hišo olepšate na različne načine. Lahko se lotite popolne obnove, ali pa le z majhnimi popravki dodobra spremenite vaš dom. Ne glede na to, ali gre za majhno stanovanje ali pa veliko posestvo, karkoli boste spremenili, bo bolje kot nič. Nič zato, če nimate ustvarjalne žilice, v pomoč so vam lahko različne spletne strani, revije in portali, na katerih imate različne vodiče, primerne tako za začetnike, kot tudi tiste naprednejše. Lotite se lahko majhnih dekoracij, kot je premikanje in dodajanje pohištva ter nalepk, beljenja prostorov, ali pa kakšnega večjega projekta notranje obnove.

Če boste za dela najeli kakšne obrtnike, pa o izkušnjah z njimi povprašajte kakšnega kolega ali pa starejšega znanca, saj vam bo ta lahko priporočil obrtnika, ki bo svoje delo opravil kvalitetno in za dobro ceno.