Arhiv Značk: čevlji

Čevlji, pradavni človekov izum

Čevlji so pradavni človekov izum. Kakšni so bili čevlji naših davnih prednikov kažejo nekatera arheološka odkritja. Presenetljivo pri tem je, da ni šlo za katerokoli obutev. Dobro ohranjena mumija v Alpah je dokaz, da človeku že v oddaljenih obdobjih zgodovine ni bila tuja vodoodporna obutev. Ötzija ali Oetzija so našli septembra leta tisoč devetsto enaindevetdeset v ledeniku v Italiji na območju Ötztalskih Alp. O najditelju je bilo mnogo prerekanj in vročih besed, za naslov so se potegovali slovenska plezalka, nemška turista ter Švicarka. V zvezi čevlji je to nepomembno, bolj pomembna je njegova obleka in obutev. Obleka in čevlji so bili iz usnja različnih živali. Kako so izgledali si je moč ogledati v muzeju.

adidas čevlji

Čevlji za vsako nogo in vsak namen

Sodobna obutev je pogosto tudi bolj ali manj nespremenjena glede na izvirnike iz davnih časov. Sandali, cokle in druga obutev ni bila nekoč nič kaj posebno drugačna. Lahko bi rekli celo boljša. Naravni materiali so bili takrat nekaj povsem običajnega, saj umetnih mas še niso poznali. Danes so čevlji pisana paleta zelo različne obutve. Največkrat pod izrazom čevlji razumemo obuvalo s trdnejšim podplatom, ki sega nekoliko čez gleženj. Osnovno izvedbo proizvajalci nadgrajujejo z še višjimi ali nižjimi modeli, različnimi načini zapenjanja oziroma pritrjevanja na stopalo. Različno visoka je peta, tudi materiali so od primera do primera različni. Čevlji so zelo različni tudi glede na namen uporabe. Udobni čevlji so največkrat udobni ter vsaj za silo estetski. Bolj estetsko dovršeni so čevlji za svečane in protokolarne namene. Ker so takšni čevlji neprimerni za šport, pohodništvo in druge namene, so se čevljarji potrudili narediti za takšne namene primerno obutev. Danes so tako na voljo pohodniški, nogometni, kolesarski ter razni drugi čevlji. Namenjeni so pohodništvu, igranju nogometa, kolesarjenju ter številnim drugim aktivnostim. Temu primerno imajo takšni čevlji osnovne lastnosti spremenjene in prilagojene namenu uporabe.

sandali

Sandali, klasična obutev

Sandali so klasična obutev poletnih dni.

Zaradi svoje preprostosti so sandali tudi zelo star človeški izum . Arheološke najdbe so potrdile, da je ta obutev tradicionalno prisotna že deset tisoč let. Verjetno pa je iznajdba še starejša, saj gre za sila preprosto izvedbo. Sklepati je, da sandali ena prvih iznajdb za izboljšanje kakovosti življenja. Na iznajdbo in uporabo je v veliki meri vplivala kultura in družba. Danes imamo v Evropi mnoge privržence hoje brez obutve, hoditi bos na mnogih območjih tudi ni bilo nič nenavadnega. Življenjski pogoji, kultura in druge okoliščine so preprosto narekovale take navade ljudi. Na drugi strani so bili sandali nekaj vsakdanjega za stare Grke, Egipčane in Rimljane. Starejše nam znane uporabe takšne obutve so bile v Mezopotamiji. Strokovnjaki ocenjujejo, da so se v Mezopotamiji sandali nosili okrog tisoč petsto let pred našim štetjem. V sodobnem času so predvsem domena toplejših obdobji leta, obstajajo pa tudi primeri vsakodnevne uporabe. Primer so mehiški Indijanci. V garderobnih omarah so sandali praktično nepogrešljivi. Obstajajo v zelo različnih izvedbah. Izbrati je mogoče tako ponudbo z estetskimi kot tudi tehničnimi lastnostmi. Estetske lastnosti se prilagajajo delno modnim trendom, obstajajo pa tudi nekatere tradicionalne estetske lastnosti. Izrazito tehnične lastnosti imajo nekatere izvedbe, katere lahko prenesejo tudi večje obremenitve na agresivnejšem terenu. Tako ni nič nenavadnega videti obiskovalce gora v takšni obutvi. Videz nas pri tem ne sme preslepiti. Podplat je pri mnogih izvedbah celo kvalitetnejši, ko velja za povprečno planinsko obutev. Gre pa za namensko uporabo v točno določenih okoliščinah. V manj ugodnih razmerah jih v gorah preprosto ne smemo nositi, če nam je seveda kaj do našega zdravja. Posebno neprijetni so udarci, mokrota in podhladitve. Obratno je seveda na utrjenih poteh v idealnih razmerah.

Sandali takrat omogočajo neprimerno več udobja in koristnih lastnosti, z pravilno in odgovorno izbiro so zelo dobra alternativa klasični obutvi.

ženska obutev

Velika izbira ženskih oblačil in obutve

Tako kot se spreminjajo letni časi, tako se spreminja tudi moda in vrsta oblačil, ki bi bile primerne za tisti čas. Daleč največ modnih sprememb pa je zaznati na ženskem področju oblačil. Namreč ženske so stereotipno gledano znane po tem, da so precej strastne in pogoste nakupovalke. Tako, da se ženska oblačila, obutev in modni dodatki posledično kar naprej spreminjajo, hkrati pa se ustvarjajo tudi novi trendi. Ko že omenjamo obutev, pa lahko izpostavimo tisto, na kar so ženske najbolj nore – petke in škornji.

Pravijo, da obleka naredi človeka. Ker pa je človek socialno bitje, je pomembno, kako se le-ta obleče, saj lahko z našim videzom okolici sporočamo bistveno več stvari kot si mi lahko mislimo. To kar si nekdo misli od nas pa je seveda odvisno tudi od kulture, v kateri bivamo. V splošnem pa so ženske tiste, ki so najbolj pozorne na svoj videz. Dejstvo, da so dostikrat pozorne tudi na videz nekoga drugega, pa nam pove, da moramo res premisliti o tem, kako se bomo oblekli in obuli.

Ženske imajo na srečo ali pa žalost kar precej izbire kar se tiče oblačil in obutve. Tako lahko za vsako priložnost najdejo svojevrstno oblačilo in obutev. Razlog zakaj je ponudba tako obsežna pa ni le v tem, da vsakemu posamezniku ustreza nekaj drugega in da se moda vseskozi spreminja, ampak je razlog tudi v tem, da nihče ne želi videti še nekoga, ki bi bil poleg njih v celoti ali pa tudi samo polovično enako oblečen, se strinjate?

ženska obutev

Converse All Stars, prilagodljivost zahtevam

Converse All Stars lahko nudi prilagodljivost zahtevam .

Prilagodljivost zahtevam mora Converse All Stars zagotoviti. V sodobnem času smo ljudje, v mnogih primerih radi individualisti. Individualne lastnosti , ki jih prinaša Converse All Stars, lahko koristijo pri osebnem napredku ter številnih osebno zaželenih lastnostih. Poleg napredka, danes ljudje radi izražamo svoje lastnosti. V mnogih primerih je izražanje omogočeno tako, da se izbere Converse All Stars. Prednosti, ki jih prinaša Converse All Stars so obsežne. V veliki meri prednosti določi z izborom, katerega ponuja Converse All Stars. Izbor za vse izkušene ni nikakršna težava. Iz izkušenj vemo, kaj je dobro in kaj manj dobro. Že na podlagi tega, se lahko opravi dober izbor. Manj dobra lastnost takšnega izbora je zavedanje pomena tujih izkušenj . Sami imamo izkušnje, vendar izkušnje ne pridobivamo sami. Vsak, ki izvaja enako ali podobno aktivnost, prav tako pridobiva izkušnje. Zato smo v tem primeru le del širšega nabora izkušenj. Za dobre splošne izkušnje lahko izvedo preko raznih virov. Izkušnje, ki jih dobimo preko teh medijev predstavljajo izziv spoznanja. Preko izziva spoznanja se lahko oskrbimo z informacijami, katere nam niso bile znane. Čeprav smo bili blizu njihovega soočenja, pa nam razne osebne značilnosti in hkrati omejitve, to preprečujejo. Ker imamo preprosto drugačen pogled. Prednost številnih uspešnih oseb danes pa je prav v sposobnosti sprejemanja razni virov informacij iz okolice. Sama okolica je lahko zelo dober vir informacij. Predvsem takrat, ko so te izkušnje pristne in kakovostne. Pristnost izkušenj je v direktni povezavi med aktivnostjo in izkušnjami. Kakovostne pa so izkušnje takrat, ko jih nadgrajujejo dobri rezultati. Od primera do primera so dobri rezultati različno razumljeni in sprejeti. Začetnikom je dober rezultat že vsak napredek. Drugim pa je napredek načeloma manjša sprememba.

Converse All Stars je možno izkoristiti v svojo korist tako pri nezahtevnih kot tudi bolj zahtevnih športnih aktivnostih.