Arhiv Značk: bolečine

bolečine pri menstruacijah

Ko so boleče menstruacije nevzdržne

Boleče menstruacije so problem s katerim se vsak mesec sreča marsikatera ženska, kaj pa lahko pomeni bolečina, ki je nevzdržna? Več o tem si lahko preberete tudi tu http://www.brezskrbna.si/, sedaj pa kar nazaj k članku.

Če so menstrualni krči premočni, ali pa čutite bolečine v medenici, ki niso nujno povezane z menstruacijo, gre lahko za bolezen endometrioza. Zato je obisk pri ginekologu v tako hudih nujen.

Endometrioza je bolezen, ki nastane ko se tkivo maternične sluznice naseli izven maternice, na primer na jajčnike, mehur, danko, medenične stene, jajcevode in zunanjo stran maternice. Bolezen se pojavlja pri 20-40% neplodnih žensk. Še vedno ni natančno znano kaj točno to bolezen povzroči, je pa večja verjetnost, da bolezen podedujete. Na bolezen bo zdravnik posumil, če imate nevzdržne bolečine med in po menstruaciji, če imate bolečine pri odvajanju blata ali pri uriniranju, še posebej med menstruacijo, ali pa če imate težave z zanositvijo.

Obstajajo tri različne oblike endometrioze. Peritonealna oblika je oblika, ki se nahaja na potrebušnici. Ovarijska endometrioza je prisotna na jajčnikih, to obliko bolezni lahko ugotovimo s ginekološkim ultrazvočnim pregledom. Za globoko infiltrativno endometriozo pa so značilni vozliči v vezah maternice, mehurju, črevesju, sečevodih in nožnici, ta oblika je pogosto povezana s kronično bolečino.

Bolezen se najlažje diagnosticira s pomočjo laparoskopije. To je kirurški poseg, kjer naredi kirurg manjši rez v trebušno votlino in pogleda notranjost medenice. Če se ugotovi prisotnost ednometrioze je edini učinkovit način zdravljenja kirurška odstranitev tega tkiva. Ob dobri, uspešni operaciji, je možnost ponovitve bolezni zelo majhna, bolečine pa se morajo drastično zmanjšati.

Kontracepcija in drugi hormoni imajo zavirajoč učinek na endometriozo, vendar se lahko težave ponovijo ob prenehanju jemanja določene kontracepcije.

bolečine pri menstruacijah

Bolečine v sklepih povzročajo težave

Bolečine v sklepih lahko povzročajo težave .
Težave lahko bolečine v sklepih povzročajo zelo različnim osebam. Bolečine v sklepih so značilne za praktično vse starostne skupine, ki so sposobne delovnih aktivnosti odrastle osebe. Prevelika obremenitev je lahko vzrok za bolečine v sklepih. Pojavljajo se povsod tam, kjer je obremenitve sklepov prevelika. Vzrok za preveliko obremenitev sklopov je lahko nošnja težjega bremena ali neprimerno dvigovanje bremena. Bolečine v sklepih lahko trajajo dlje časa, lahko pa so kratkotrajne. Kratkotrajne bolečine v sklepih se pojavljajo pri aktivnostih, ki niso dolgotrajne ali pa niso pogoste. Največkrat takšne bolečine v sklepih minejo v razmeroma kratkem času. Odpravo bolečin lahko odpravimo sami.

Pravilno dvigovanje bremen je vsem znano, potrebno je le pravilno postopanje. Včasih zmotno mislimo, da bo kratkotrajna obremenitev, ki je prevelika ali sam postopek dvigovanja ni pravilen, neškodljiva. Škodljivost takšne obremenitve, ki je prevelika ali je postopek dvigovanja nepravilen, lahko prepoznamo kmalu. Zato velja vse napotke in navodila za pravilno dvigovanje bremena vzeti resno. Na ta način zmanjšamo poškodbe, bolečine, kakovost življenja je boljša. Zaradi razmeroma majhnega dviga bremen imamo lahko težave, ki nam onemogočajo kakovostno doživljanje nekaterih aktivnosti v prihodnosti. Zato si velja vzeti čas, dobro premisliti pred dvigovanjem bremena ali ravnam pravilno. Porabljen čas je vsekakor dobro investiran, nagrada pa je toliko večja. Bolečina v sklepih nastane, ker je poškodovan mišično skeletni sistem. Poleg tega se na mestu poškodbe lahko pojavi rdečine, zmanjšana gibljivost ter podobno. V primeru, da je bolečina kratkotrajna in po določenem času mine, govorimo o revmatičnih težavah. Razlikuje se od revmatičnih boleznih.

Revmatične blazni so največkrat prisotne pri starejših osebah. Nastanejo zaradi sprememb v hrbtenici, sklepih in drugih delih gibal. Lajšanje težav in bolečin je omogočeno na različne načine. Bolečine v sklepih so lahko znak nepravilnega postopanja, pri izvajanju aktivnosti, pomenijo pa lahko tudi različne oblikah revmatičnih težav ali bolezni.

http://www.arspharmae.com/info/zdravstveni-nasveti/teci-z-uzitkom-2.html