Arhiv Značk: bivanje

Vrtno pohištvo omogoča izkoristek prostora

Vrtno pohištvo nam omogoča izkoristek prostora .

Okolica hiše je lahko koristno izrabljena v razne namene. Razni nameni so v veliko primerih individualno prilagojeni željam, zahtevam in pričakovanjem lastnikov. Nekateri imajo radi okolico doma namenjeno točno določenim aktivnostim kot je recimo počitek, vzgoja rastlin, sadja in zelenjava, izvajanje raznih poklicnih in hobi dejavnosti, skladiščenje drvi in drugih koristnih predmetov ter mnogim drugim namenom. Vsem tem namenom se lahko vrtno pohištvo prilagaja z množico lastnosti. Lastnik ali uporabnik okolice doma, ki namerava izkoristiti za en namen bo temu namenu prilagodil vrtno pohištvo oziroma njegove lastnosti. Za lastnika ali uporabnika okolice doma, ki namerava prostor izkoristiti v množico namenov bo obratno temu primerno iskal čisto druge lastnosti. Tako je lahko vrtno pohištvo, ki je namenjeno zgolj enemu namenu v svojih lastnostih bistveno drugačno, kot vrtno pohištvo za množico namenov. Primer take lastnosti je mobilnost, prilagodljivost in številne podobne lastnosti. Za množico namenov je zaželeno, da je vrtno pohištvo možno enostavno premikati, prilagajati in uporabljati v razne namene. Tako lahko
vrtno pohištvo v okolici in hkrati v notranjih prostorih doma. V okolici doma imamo lahko prostor, kjer je vrtno pohištvo v toplejših delih leta, v ostalih delih leta uredimo skladovnico za drva ali kakšno podobno uporabno lastnost, vrtno pohištvo pa umaknemo v notranjost doma. Obratno bomo prostor, ki je preko celega leta namenjen zgolj vrtnemu pohištvu, temu primerno opremili in uredili. Primer take uporabe najdemo že v stari arhitekturi slovenskega podeželja. Na Krasu bomo tako lahko opazili kamnite mize, ki na svojem mestu stojijo že desetletja, če ne kar stoletja. Ob teh mizah se vse razne aktivnosti prilagajajo kamniti mizi, saj kamnite mize ne moremo premikati oziroma ni mišljena za premikanje. Obratno je razumljena miza iz lahkih sodobnih materialov, ki je po potrebi zlahka premaknjena kamorkoli.

Vrtno pohištvo je med seboj različno, predvsem v namembnosti in nameravanih uporabnih lastnostih.

Kampiranje, bivanje na prostem

Kampiranje je bivanje na prostem.

Nekoč je bilo kampiranje način življenja. Ljudje, ki so se selili iz kraja v kraj so si na ta način zagotovili streho nad glavo za krajši ali daljši čas. Kampiranje, kot način preživljanje prostega časa je iznajdba sodobnih dni. Danes le redki posamezniki kampiranje izvajajo tako, kot so to počeli predhodniki. Kampiranje se poleg tega ne izvaja zgolj na klasičen način, ampak so na voljo še druga sredstva. Poleg tega je kampiranje urejeno in uzakonjeno, zato ni mogoče čisto povod, kjer se človeku zljubi kampirati. Za kampiranje so namenjeni posebni prostori in lokacije, ki omogočajo obiskovalcem tudi nekaj napredka in civilizacije, če si to seveda želijo. Mnogi namreč, kljub osnovni želji pobega iz urbanega sveta, še vedno nočejo opustiti čisto vse pritikline sodobnega sveta. Z elektriko v kampih lahko napajajo mnoge naprave, ki omogočajo stik z civilizacijo. Tudi voda in druge pritikline so na voljo na način kot ga poznamo v urbanih okoljih. Za kakšno kampiranje se bo posameznik odločil je odvisno od njegovih navad, zahtev, potrebe, z eno besedo lahko rečemo, da je individualno pogojeno. Mnogi še vedno prisegajo na šotor. Šotor je klasična oblika, ki v najbolje zaznamuje kampiranje. Tudi mnogi znaki so označeni s simbolom šotora, saj je večini ljudi prav podoba šotora najboljša povezava do kampiranja. Poleg šotora se danes lahko odločimo za kampiranje s počitniško prikolico ali avtodomom. V zadnjem desetletju so se kot gobe po dežju razmnožile tudi mobilne hiške. Mnogi so jih zaradi nekaterih prednosti hitro vzljubili in vzeli za svoje. Tudi njihova namestitev v kampih govori o posebnostih, katere zahtevajo lastniki oziroma najemniki. Med posameznimi oblikami kampiranja je kar nekaj razlik, zato je za začetnike pred nakupom primerno preizkusit. Način kampiranja jim mogoče ne bo ustrezal, zato bodo morali pogledat še kakšen drug način.

Kampiranje je organiziran ali spontan pobeg v naravo.

Kampiranje

Kampiranje takšno in drugačno

Kampiranje je bivanje na prostem . Spada med aktivnosti na prostem, pri katerem v današnjem času prebivalci urbanih naselji za krajši ali daljši čas zapustijo svoja bivališča, ter se podajo živet v naravno okolje. Največkrat se kampiranje dogaja v urejenem okolju kampa. Kampiranje je mogoče na različnih urejenih območjih, ki zadostujejo zakonskim predpisom, kateri urejajo področje kampiranja.

Za kampiranje se v večini primerov uporablja šotor, počitniška prikolica ali bivalnik, v redkeje uporabljenih primerih pa primitivno zavetišče ali celo brez nikakršne strehe nad glavo.
Kampiranje kot rekreativna aktivnost se je začela uveljavljati v zgodnjem 20. stoletju. Veliko skupin je z najrazličnejšimi motivi kampiranje in bivanje na prostem vključilo v program aktivnosti. V našem okolju so poznani taborniki in skavti.

V sodobnem času kampiranje pomeni cenovno dostopno obliko bivanja zunaj domačega urbanega okolja. Priljubljeno je pri zaključenih večjih ali manjših skupinah, katere kampiranje uporabljajo kot bivalno zmogljivost, ob obiskih raznih prireditev in dogodkov. Takšni primeri so glasbeni festivali in podobnih dogodki.

Kampiranje je oznaka za več aktivnosti na prostem. Pod oznako preživetje v naravi poznamo večje ali manjše skupine, včasih celo posameznike, ki se z najosnovnejšim odpravljajo doživljat življenjsko izkušnjo brez uporabe sodobnih življenjskih potrebščin. Osnovne sodobne življenjske potrebščine ali omejijo na najnujnejše kot je obleka in obutev, ter uporabljajo čim bolj preproste oblike, ki so pogosto prevzete iz naravnega okolja.

Njihovo nasprotje je kampiranje z bivalniki, ki so praktično hiša na kolesih. Lahko se spremenijo v udobje doma, saj dobro opremljenim bivalnikom ne manjka čisto nič, kar razumemo pod pojmom udobje domačega doma. Tako imajo lastne zaloge vode, sposobni so odvajati odplake, imajo gretje in hlajenje, televizor, računalnik, ter kompletno opremo za pripravo in shranjevanje hrane. Poleg tega si premožnejši zraven udobja domačega doma omislijo tudi celoten nabor opreme za preživljanje prostega časa kot je lov, ribolov in podobno.

Kampiranje je zanimiva izkušnja bivanja na prostem.

http://www.campingrovinjvrsar.com