pomanjkanje železa v krvi

Srce pomemben organ

Srce je človeški organ , katerega značilnost je ritmično delovanje. Spada med organe obtočilnega sistema. Prvenstvena naloga, ki jo srce ima je poganjanje krvi po človeškem telesu. Ritmično delovanje, ki ga srce ima, je pogojeno z delovanjem posebnega mišičnega vlakna. Posebno mišično vlakno, ki omogoča ritmično delovanje srca je ritmovnik. Poleg ritmovnika ritmično delovanje srca omogočajo tudi posebne živčne celice.

Skozi razvoj človeka je srce doživljalo spremembe. Spremembe, ki jih je človeško srce doživljalo se kaže skoz same človekove značilnosti. Ljudje so bili pred vsega nekaj stoletji bistveno manjši v višino, posledično je bilo potrebno srce, katero po lastnostih ni bilo podobno današnjemu. Srce, ki učinkovito oskrbuje tkiva z hranilnimi snovmi in odvaja produkte metabolizma, je bilo zaradi manjši potreb prilagojeno manjši aktivnosti. Poleg tega je srce doživelo spremembo z razvojem aktivnega sistema za prečrpavanje telesnih tekočin.

Po osnovnih lastnostih je srce človeka podobno srcu sesalcev. Srce sesalcev ima to značilnost, da je predeljeno na dve enoti. Dvojno predeljeno srce je sestavljeno iz dveh preddvorov in dveh prekatov. Srce deluje tako, da kri priteka preko glavne vene v desni preddvor. Kri nato od desnega preddvora teče preko zaklopke v desni prekat. Od desnega prekata poteka prenos krvi v pljuča. V pljučih se kri oskrbi z zalogo kisika. Z zalogo kisika obogatena kri se vrne po pljučnih venah v levi preddvor. Od levega preddvora teže preko zaklopke v levi prekat. Značilnost levega prekata je, da ima močno mišično steno. Preko levega prekata kri steče v glavno telesno arterijo. Glavna telesna arterija v katero iz levega prekata potuje je aorta. Iz glavne telesne arterije se kri steče v žil. Kri iz glavne telesne arterije, preko žil oskrbuje z krvjo posamezne organe. človeško srce je tudi po fizičnih značilnostih različno od posameznika do posameznika, tudi med spoloma so razlike. Srce moškega je običajno težje.

http://fidimed.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja