Prevajanje različnih jezikov

Prevajanje sodobnih dni

Prevajanje je aktivnost, ki ima za cilj prenos pomena iz izvirnega v ciljni jezik . Pri tem mora prevajanje upoštevati niz posebnosti, ki se pri aktivnosti prevajanja pojavijo kot neljuba ovira. Takšna neljuba ovira se odraža v različnih načinih izražanja.

Sodobni časi narekujejo hitre spremembe vsega kar se dogaja okrog nas. Prevajanje mora tem tempu sprememb slediti, ter v celoten sklop aktivnosti vnašati spremembe. Tako imamo praktično dnevno spremembe na najrazličnejših ravneh življenja, v nekaterih primerih pa celo novosti, katere do praktično včeraj nismo poznali. Veliko je napredoval pojem informacija. Nekoč je bil časovni zamik med dogajanjem na drugem koncu sveta štet v veliko večjih časovnih enotah. Danes v času, ki je bil pred sto leti razumljen kot novo, pomeni že zastarelost in pozaba.

Prevajanje je zato danes temu primerno bolj aktivno, saj nam informacija današnjih dni mora biti v hipu na voljo, ne glede na oddaljenost ali jezikovne ovire.

Pri tem se prevajanje informacij naslanja na sodobne tehnologije in znanosti, ter jih s pridom uporablja pri sodobnem načinu komuniciranja. Klasično prevajanje, ki smo ga poznali do praktično včeraj ne more slediti tempu, ki ga sodobni čas narekuje, saj je preprosto prepočasen in zamuden. Sama osnova prevajanja se pri tem ni spremenila, le način in pripomočki s katerim si delo olajšamo so se spremenili. Danes nihče več ne brska po slovarjih in podobnih medijih, da najde pravilen izraz za besedo v tujem jeziku.

Prevajanje še naprej ostaja prenos pomena iz izvirnega v ciljni jezi, v tem pogledu sprememb ni. Bolj se je prevajanje spremenilo v uporabi metod. Računalnik in svetovni splet so tako kot nastajanje informacij spremenile tudi prevajanje. Tako imamo možnost prevajanja v hipu , oziroma praktično isti trenutek kot nastane informacija.

Vsekakor prevajanje , ki ga danes poznamo, podobno kot pred tem klasično prevajanje, ne bo obstalo, saj so na obzorju že novi prijemi prevajalskega posla.

http://www.prevodialkemist.si/prevajanje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja