čiščenje voda

Nujno čiščenje odpadnih voda

Čiščenje odpadnih voda je naloga, s katero se spopadajo komunalna podjetja, lastniki objektov pa so tisti, ki morajo poskrbeti za to, da pokličejo komunalno podjetje, ko je takšno čiščenje potrebno. Z odpadki in pitno vodo je namreč treba ravnati odgovorno, česar se na srečo zaveda vedno več ljudi, predvsem pa za to skrbijo tudi država in občine s svojimi zakoni, odloki in predpisi s področja ravnanja z odpadki in odpadnimi vodami.

Odpadne vode nastajajo vsak dan v vsakem gospodinjstvu. Vsakič, ko odpremo pipo ali potegnemo vodo na stranišču, je rezultat manjša ali večja količina odpadnih voda. Enako se zgodi tudi pri tuširanju ali med delovanjem našega pomivalnega stroja in podobno.

Kaj vse se znajde v odpadnih vodah?

Čiščenje odpadnih voda je potrebno, ker v veliko primerih ne gre le za samo pitno vodo, ampak so ji primešane različne snovi:
– detergenti za pomivanje posode
– geli za tuširanje
– prah
– ostanki hrane
– praški za pranje perila
– mehčalci
– šamponi
– kapljice olja
– lasje
– različna umazanija
– izločki
– milo za roke
– čistila
– vse snovi, ki so v gospodinjski uporabi
– vse, kar zlijemo v odtok oziroma wc školjko

Odpadne vode prav zato ne smejo potovati direktno v okolje, ampak je treba pred tem poskrbeti za ustrezno in temeljito čiščenje odpadnih voda:
– z malo čistilno napravo
– z zbiranjem v greznici, katere vsebino odpelje komunalno podjetje in poskrbi za ustrezno čiščenje,
– s priklopom na kanalizacijsko omrežje
– z drugimi ustreznimi načini

Čiščenje odpadnih voda je nujno

Ker ne želimo onesnažene vode in okolja in želimo živeti v čistem okolju, je zelo pomembno, da skrbimo za naše odpadne vode in poskrbimo za njihovo ustrezno čiščenje. Komunalna podjetja imajo zato pomembno nalogo v družbi, prav tako pa ima pomembno nalogo in odgovornost tudi vsak posameznik v njej, ki mora poskrbeti, da okolje čim manj onesnažuje oziroma poskrbi, da odpadne snovi odvrže na ustrezen način, pa naj si bodo to različni odpadki ali odpadna voda.

Le tako bomo lahko poskrbeli za kakovostno in čisto pitno vodo ter za to, da bodo tudi naši otroci odraščali v čistem in lepem okolju!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja