Možgani, center živčnega sistema

Možgani so center živčnega sistema pri večini nevretenčarjev in vseh vretenčarjih.

Možgani se nahajajo v glavi. Omogočajo delovanje procesov in organov , ki so zahtevni in kompleksni. Organi v človeškem telesu se delijo na več vrst. Čutilni organi človeškega telesa so vohalni organi, okušalni organi, ravnotežni organi, vidni organi in služni organi. Čutilni organi sodijo med najkompleksnejše organe vretenčarjev. Možgani se povečini nahajajo v možganski skorji. Možganska skorja je sestavljena iz nevronov. Število nevronov je odvisno od posameznika, večina ima med 15 in 33 milijard nevronov. Pomembno funkcijo v delovanju možganov imajo tudi nevriti. Nevriti skrbijo za dobro komunikacijo med nevroni. Preko komunikacije se prenašajo akcijski potenciali v vse dele možganov.

Pomembna in glavna fiziološka funkcija, ki jo možgani imajo je omogočanje centralnega nadzora telesa. Omogočanje fiziološke funkcije zagotavljajo izločanje hormonov in tvorba vzorcev mišične aktivnosti. Dobro delovanje možganov omogoča, da se človek hitro in usklajeno odziva na spremembe v okolici. Del odzivov možgani dobivajo tudi od drugih delov telesa. Hrbtenjača in gangliji so deli telesa od katerih možgani dobivajo odzive. Za uspešno delovanje morajo možgani imeti informacijske interakcijske sposobnosti. Te sposobnosti omogočajo usmerjen in dovršen nadzor vedenja.

S tem, ko so možgani sposobni tvoriti um, se pomembno ločijo od ostalih organov človeškega telesa. Možgani se v današnjem času odkrivajo z enako zavzetostjo kot v preteklosti. Čeprav se nam zdi razvoj in napredek vsemogoč, nam vedno nova odkritja, znanja in vedenja dajejo slutiti, da bo odkritji v prihodnosti še več. Osnovna znanja, ki sicer veljajo za preizkušena, se z novimi odkritji dopolnjujejo, nadgrajujejo ali celo spreminjajo. Nič drugače kot v preteklosti so nam možgani neznanka v mnogi značilnosti. Tako kot so bila neznanka vsa vedenja in znanja današnjih dni v preteklosti. V prihodnosti ne bo nič drugače, konec koncev je to model našega razvoja.

Možgani z novimi raziskavami in odkritji odstirajo še mnoge skrite skrivnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja