kako izbrati mizarja

Mizarstvo skozi čas

V današnjem času vsi vemo kaj spada pod mizarstvo, v grobem je to izdelovanje in oblikovanje lesenih izdelkov, lakiranje itd. Mizarji so dandanes zaposleni predvsem z izdelavo in montaža vrat in oken, lesenih sten, omaric, postelj, klopi, miz, omar, predalnikov…

Morda pa vsak ne ve da se je mizarstvo začelo že z pred Egipčani, ti so predvsem iskali način kako lesene izdelke ohraniti čim dalj časa v prvotnem izgledu. Egipčani so za ta proces že uporabljali različne lake in smole, s čimer so podaljšali in oplemenitili izdelke iz lesa. To je še en dokaz več, da so bile zgodnje kulture v tem smislu že zelo razvite. Leseni izdelki so prisotni že vse od pradavnine, kjer so se najprej pojavljali kot orodja in orožja. Z razvojem civilizacije se je dvignil nivo in potreba po dodatnih stvareh, kot so npr. mize, stoli, kolesa… Mizarstvo se od pradavnine ni spremenilo veliko, največja razlika je v tem, da danes mizarji uporabljajo le bolj razvita orodja in stroje. Mizarstvo bo obstajalo dokler bo obstajal les.

Že pri današnji izgradnji bivališča je potreben mizar, dandanes si vendar ne moremo predstavljati hiše brez oken in vrat, omar in postelj, miz in stolov… Ker imamo na voljo veliko različnih vrst lesa je logično, da ima vsak mizar tudi različno ponudbo izdelkov. Od vsakega mizarja pa je odvisno kakšen bo imel cene, predvsem je odvisno od kvalitete in detajlov izdelkov, npr. dva različna mizarja imata različen cenik notranjih vrat, med tem ko imata dva druga mizarja različne cene za mize itn.

Izdelki se od pradavnine razlikujejo predvsem po kvaliteti, namen pa skozi čas ostaja isti, od nas pa je odvisno kakšno kvaliteto lesenega izdelka želimo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja