bolečine pri menstruacijah

Ko so boleče menstruacije nevzdržne

Boleče menstruacije so problem s katerim se vsak mesec sreča marsikatera ženska, kaj pa lahko pomeni bolečina, ki je nevzdržna? Več o tem si lahko preberete tudi tu http://www.brezskrbna.si/, sedaj pa kar nazaj k članku.

Če so menstrualni krči premočni, ali pa čutite bolečine v medenici, ki niso nujno povezane z menstruacijo, gre lahko za bolezen endometrioza. Zato je obisk pri ginekologu v tako hudih nujen.

Endometrioza je bolezen, ki nastane ko se tkivo maternične sluznice naseli izven maternice, na primer na jajčnike, mehur, danko, medenične stene, jajcevode in zunanjo stran maternice. Bolezen se pojavlja pri 20-40% neplodnih žensk. Še vedno ni natančno znano kaj točno to bolezen povzroči, je pa večja verjetnost, da bolezen podedujete. Na bolezen bo zdravnik posumil, če imate nevzdržne bolečine med in po menstruaciji, če imate bolečine pri odvajanju blata ali pri uriniranju, še posebej med menstruacijo, ali pa če imate težave z zanositvijo.

Obstajajo tri različne oblike endometrioze. Peritonealna oblika je oblika, ki se nahaja na potrebušnici. Ovarijska endometrioza je prisotna na jajčnikih, to obliko bolezni lahko ugotovimo s ginekološkim ultrazvočnim pregledom. Za globoko infiltrativno endometriozo pa so značilni vozliči v vezah maternice, mehurju, črevesju, sečevodih in nožnici, ta oblika je pogosto povezana s kronično bolečino.

Bolezen se najlažje diagnosticira s pomočjo laparoskopije. To je kirurški poseg, kjer naredi kirurg manjši rez v trebušno votlino in pogleda notranjost medenice. Če se ugotovi prisotnost ednometrioze je edini učinkovit način zdravljenja kirurška odstranitev tega tkiva. Ob dobri, uspešni operaciji, je možnost ponovitve bolezni zelo majhna, bolečine pa se morajo drastično zmanjšati.

Kontracepcija in drugi hormoni imajo zavirajoč učinek na endometriozo, vendar se lahko težave ponovijo ob prenehanju jemanja določene kontracepcije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja