Kampiranje

Kampiranje takšno in drugačno

Kampiranje je bivanje na prostem . Spada med aktivnosti na prostem, pri katerem v današnjem času prebivalci urbanih naselji za krajši ali daljši čas zapustijo svoja bivališča, ter se podajo živet v naravno okolje. Največkrat se kampiranje dogaja v urejenem okolju kampa. Kampiranje je mogoče na različnih urejenih območjih, ki zadostujejo zakonskim predpisom, kateri urejajo področje kampiranja.

Za kampiranje se v večini primerov uporablja šotor, počitniška prikolica ali bivalnik, v redkeje uporabljenih primerih pa primitivno zavetišče ali celo brez nikakršne strehe nad glavo.
Kampiranje kot rekreativna aktivnost se je začela uveljavljati v zgodnjem 20. stoletju. Veliko skupin je z najrazličnejšimi motivi kampiranje in bivanje na prostem vključilo v program aktivnosti. V našem okolju so poznani taborniki in skavti.

V sodobnem času kampiranje pomeni cenovno dostopno obliko bivanja zunaj domačega urbanega okolja. Priljubljeno je pri zaključenih večjih ali manjših skupinah, katere kampiranje uporabljajo kot bivalno zmogljivost, ob obiskih raznih prireditev in dogodkov. Takšni primeri so glasbeni festivali in podobnih dogodki.

Kampiranje je oznaka za več aktivnosti na prostem. Pod oznako preživetje v naravi poznamo večje ali manjše skupine, včasih celo posameznike, ki se z najosnovnejšim odpravljajo doživljat življenjsko izkušnjo brez uporabe sodobnih življenjskih potrebščin. Osnovne sodobne življenjske potrebščine ali omejijo na najnujnejše kot je obleka in obutev, ter uporabljajo čim bolj preproste oblike, ki so pogosto prevzete iz naravnega okolja.

Njihovo nasprotje je kampiranje z bivalniki, ki so praktično hiša na kolesih. Lahko se spremenijo v udobje doma, saj dobro opremljenim bivalnikom ne manjka čisto nič, kar razumemo pod pojmom udobje domačega doma. Tako imajo lastne zaloge vode, sposobni so odvajati odplake, imajo gretje in hlajenje, televizor, računalnik, ter kompletno opremo za pripravo in shranjevanje hrane. Poleg tega si premožnejši zraven udobja domačega doma omislijo tudi celoten nabor opreme za preživljanje prostega časa kot je lov, ribolov in podobno.

Kampiranje je zanimiva izkušnja bivanja na prostem.

http://www.campingrovinjvrsar.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja