življenjepis

Kako sestaviti primeren življenjepis

Pripravljate svoj prvi življenjepis, pa ne veste še, kje bi začeli? Upoštevati je potrebno, da je življenjepis zelo pomemben dokument, ki ga pošljemo delodajalcu, kadar pripravljamo celotno prošnjo za prosto delovno mesto. Običajno samo življenjepis ne zadošča, potrebno je zraven priložiti še vsaj spremni dopis, v kateremu vljudno nazovemo delodajalca, da smo pripravljeni priti na razgovor, povemo, kakšni so naši osnovni motivi za to delo. Časih ima življenjepis tudi priloge, kakršna so razna dokazilo, ki smo jih pridobili v preteklosti. Semkaj spadajo razna spričevala o opravljenih izpitih, med priloge pa uvrščamo tudi razna priporočila, ki nam jih napišejo pretekli delodajalci, mentorji zaključnih del in podobno.

Če se osredotočimo na življenjepis, je potrebno najprej izpostaviti, kako je ta sestavljen. Na začetku je potrebno podatki vse osebne in kontaktne podatke. Ti so ključni, če pošiljamo prošnjo po pošti. Običajno jih navajamo tudi v elektronski prijavi. Poleg tega življenjepis vsebuje lahko tudi naslovi naših profilov na socialnih omrežjih, kakršen je LinkedIn.

Naslednji pomembni sklop informacij, ki ga mora vsebovati življenjepis, so podatki o naši izobrazbi. Navesti je potrebno ustanovo, kjer smo se šolali in stopnjo izobrazbe, ki smo jo pridobili. Nato pa sledi podroben opis vseh delovnih izkušenj, ki jih imamo. Največ pozornosti namenite prav tistih izkušnjam, ki so relevantne za delo na delovnem mestu, za katerega pripravljate prošnjo. Tam bodite precej podrobni. Življenjepis ne sme biti enak za vsakega delodajalca, razen v primeru, ko gre za enako vrsto delo. Če se ta razlikuje, je potrebno življenjepis prilagoditi vsakemu delodajalcu posebej, saj vsakega delodajalca zanimajo drugi vidiki naših znanj, spretnosti in sposobnosti.

Za konec naj omenimo, da mora biti življenjepis čitljiv. Jezik mora biti brezhiben, zato naj ga prebere za vami še nekdo, ki ga je sposoben popraviti. Malomarno napisan življenjepis bo slabo sprejet in najbrž vas prav zaradi tega ne bodo povabili na razgovor.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.