nervoza in stres

Kaj je migrena in kako živeti z njo?

Migrena je pogost nevrološki pojav, je prehodna, ponavljajoča se živčno-žilna motnja, ki se pojavi v obliki migrenskih napadov, za katere je značilen zmeren ali pa tudi intenziven glavobol, ki je običajno lokaliziran na eni strani glave. Spremljata ga slabost in bruhanje ter preobčutljivost na svetlobo-fotofobija in na zvok-fonofobija. Migrene na žalost ni mogoče ozdraviti, lahko pa se s pomočjo zdravnikov, velikokrat pa tudi s samopomočjo simptomi lajšajo, s tem pa lahko pogostost in težavnost migrene močno zmanjšamo.

Mehanizem migrene še ni povsem znan, tudi s slikovnimi preiskavami se migrena na more dokazati, lahko se dokaže le na osnovi simptomov, ki jih bolnik navaja. Opažanja so dokazala, da so migreni nekoliko bolj podvržene ženske, kot pa moški, saj prizadenejo eno od štirih žensk. Prav nobenega razloga pa ni, da bi verjeli, da ženske, ki trpijo za migreno, živijo v nenehnem strahu pred težavami. Migrena je značilen močan do zmeren glavobol, ki bolnika onesposobi. Pojavi se na eni strani glave ali pa po vsej glavi. Bolečina običajno ni topa, ampak je utripajoča in se poslabša pri telesni dejavnosti, spremlja pa jo slabost in pri nekaterih bolnikih tudi bruhanje. Za diagnozo mora bolnik opisati več napadov, na osnovi kriterijev zdravnik postavi diagnozo migrene brez avre ali navadne migrene in migrene z avro ali klasične migrene. Avra je nevrološki znak, ki se večkrat pojavi kot motnje vida, mravljinčenje po eni polovici telesa ali motnja govora, redko pa tudi ohromelost ene strani telesa. Da bi se kar najbolje spopadli z migreno, ali pa jo celo premagali, je v prvi vrsti pomembno, da poskusite spremeniti prehrano in spremeniti svoj življenjski slog.

Ljudje z migreno naj se izogibajo pretiravanju s kofeinom, z alkoholom in deserti, uživajo naj sveže pripravljeno hrano in predvsem ne smejo napadov migrene podaljševati z ignoriranjem.

Več informacij najdete tukaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.