Kaj je delovno pravo?

Obstaja veliko različnih vrst prava. Eno od njih nosi naslov delovno pravo in ureja medsebojne odnese ljudi pri delu oz. bolj učeno rečeno razmerja. H komu se obrniti po pomoč? Za to poskrbi odvetnik za delovno pravo. V osnovi je sestavljeno  iz individualnega in kolektivnega delovnega prava. Ker se vse verjetno sliši že preveč komplicirano pa je najbolj važno v resnici to, da gre pri delavnem pravu za varstvo delavca in obenem prav tako tudi za varovanje človekovega dostojanstva.

Sedaj lahko lažje razumemo, da individualno delavno pravo ureja razmerje med delavcem in delodajalcem ena na ena, v drugem primeru pa gre za skupinsko razmerje med skupino delavcev ter delodajalcem.

Naj navedem nekaj primerov. Denimo, da smo prejeli odpoved delavnega razmerja. To se dogaja, v tem primeru pa nam je delodajalec obljubil novo pogodbo, ko bo prejel odpoved delavnega razmerja tudi drugi zaposleni, ki ga bomo nadomestili. Zgodi pa se, da ustni dogovor ne velja, naš šef se je premislil. Kaj sploh lahko naredimo, ko je naša pravica tožiti tako oddaljena, da sami ne vidimo rešitve. Najamemo odvetnika za delovno pravo.

V drugem primeru smo delavci, ki nas pogodba veže s našim šefom. Ta šef pa je zaradi krize ob mnogo slovenskih naročil in se je tako primoran prestaviti v Avstrijo. Mi smo ob pogodbe – rekel nam je, da moramo dati odpoved do konca tedna. Za pomoč je tu odvetnik za delovno pravo.

Torej vse kar zadeva odnose med delodajalcem in zaposlenim spada pod okrilje delavnega prava, ki določa pravice in dolžnosti obeh strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja