Javno in zasebno višješolsko izobraževanje

Višja šola je priljubljena izbira dijakov, ki nameravajo po zaključeni srednji šoli nadaljevati formalno izobraževanje v smeri izbranega poklica. Izbire je veliko, programi pa so nadvse privlačni tako za tiste, ki iščejo dodatno znanje in usposabljanje, kot tudi za tiste, ki v prvi vrsti ciljajo na zaposljivost. Ni pa višja šola namenjena le dijakom, ki se odločajo o nadaljevanju izobraževanja. Prav tako privlačna je ta opcija za odrasle, ki so svoje formalno izobraževanje že zaključili ali pa so ga prekinili, bi ga pa radi nadaljevali v odrasli dobi. Na voljo so javni in zasebni višješolski zavodi, ki ponujajo različne rešitve za praktično vse primere. To je za marsikoga prava pot do uporabne in formalno priznane izobrazbe, s tem pa tudi do poklica in zaposlitve.

Širok izbor zavodov in programov

Na voljo je veliko javnih in zasebnih zavodov. Višja šola je v neki meri priljubljena izbira prav zato, ker ponuja obilico možnosti – na razpolago je 30 javnih in 20 zasebnih višješolskih zavodov, ki ponujajo različne programe. Seveda je od željenega programa odvisno, katera višja šola bo prišla najbolj v poštev, pri izbiri izvajalca izobraževanja pa je pametno pomisliti še na nekatere druge dejavnike, ki odločajo o zadovoljstvu.

Višješolski študij odpira zelo pestro zbirko možnosti. Nekateri zavodi izvajajo le en program ali pa peščico povezanih programov, drugi pa imajo organizirano izobraževanje v desetih programih ali celo več. Seveda ni vsaka višja šola enako dobra izbira, ne glede na to, da imajo morda primerljive programe. Treba je upoštevati še kar nekaj faktorjev, nenazadnje tudi pogoje vpisa in možnosti alternativne izvedbe izobraževanja, če gre za izobraževanje odraslih. Vsi zavodi sicer sledijo preverjenim učnim načrtom in ponujajo formalno priznano izobrazbo, ni pa nujno, da višja šola v vsakem primeru ponuja tudi primerljiv nivo znanja in ustrezno usposobljenost za opravljanje dela.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja