ITM izračun – kakšna je vaša prehranjenost?

Prav gotovo se tako kot vsi ljudje tudi vi včasih vprašate, kakšna naj bi bila vaša optimalna telesna masa. Pri iskanju odgovora na to vprašanje vam lahko še kako pomaga ITM izračun. A še preden napišemo nekaj več besed o tem, kaj je ITM in kako ga izračunamo, si na kratko poglejmo njegovo zgodovino.
Osnovo za ITM izračun je zasnoval Belgijec Adolphe Quetelet, najbrž je k temu kar precej pripomoglo dejstvo, da se je debelost v zahodih državah povečevala iz leta v leto. Ker je ta metoda zelo enostavna, je seveda kmalu postala nekakšna splošna metoda za osnoven pregled posameznikove prehranjenosti. Pri tem naj napišemo še to, da je indeks telesne mase zasnovan z mislijo na povprečno ter fizično neaktivno polulacijo.

indeks telesne mase ali ITM

 

ITM izračun je narejen po formuli ITM (angleško BMI – body mass index). Pove nam razmerje med dejansko telesno težo v kilogramih in kvadratom telesne višine. Formula ne velja za otroke, saj pri njih izračun poteka nekoliko drugače.

ITM izračun vam pove, v kateri razred prehranjenosti spadate

Žal živimo v času, ko je debelost med ljudmi zelo razširjena, s seboj pa prinaša številne zdravstvene težave sodobne civilizacije. Prekomerna telesna teža je razdeljena v tri skupine.

  • Prekomerna teža (ITM izračun za ženske je od 24 do 30, za moške pa 25 do 30)
  • Adipoznost (ITM izračun za ženske in moške je od 30 do 40)
  • Huda adipoznost (ITM izračun za ženske in moške je nad 40)

Če se borite s prekomerno telesno težo, se obvezno posvetujte z zdravnikom ali svetovalcem za prehrano. Seveda pa bodite pozorni tudi v primeru, da je vaš ITM izračun premajhen, se pravi nižji od 19 (ženske) ali 20 (moški). Tudi v tem primeru ne bo odveč pogovor z zdravnikom, saj boste morali slediti določenim prehranskim nasvetom. Obiščite ga čim prej!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja