indeks telesne teže in kako jesti

Indeks telesne teže, antropološka mera

Indeks telesne teže je antropološka mera . Kljub na videz zapletenem izrazu je indeks telesne teže razmeroma enostaven. Gre za razmerje med telesno maso in kvadratom telesne višine. Telesna masa je izražena v kilogramih, višina pa v metrih. Indeks telesne teže nam preko pridobljenega rezultat sporoča ali je oseba suha, ima normalno telesno maso, ima zvečano telesno maso ali je debela.

Pri rezultatu velja upoštevati, da je indeks telesne teže lahko različen za določene skupine ljudi. Zato je treba njim primerno indeks telesne teže prilagajati. Dobrodošlo je, da indeks telesne 07teže vzamemo resno. Indeks telesne teže lahko sami občutimo in spoznamo. Predvsem je to možno, ko se soočimo s posledicam prekomerne teže in jih primerjamo s stanjem normalne telesne mase ali zvečane telesne mase. Človeške aktivnosti so pri normalni ali povečani telesni masi bistveno lažje izvedljive. Človek se počuti bolje, več je energije, kakovost življenja je na kratko povedano boljša. Veliko pri uravnavanju telesne teže nam pomaga prehrana in fizična aktivnost. Prehrana mora postati vodilo zdravega življenja. Pri prehrani ima povprečni človek veliko možnosti za izboljšanje navad. Predvsem lahko uravnava svoje prehranske navade, po potrebi jih lahko bolj ali manj korenito spremeni. Največja napaka današnjega časa je odsotnost zajtrka. Ljudje si ne vzamemo dovolj časa za zajtrk, največkrat lačni zdrvimo skozi vrata novim dogodivščinam naproti. Zajtrk je ena najpomembnejših dnevnih aktivnosti. Brez hrane ni energije, pomanjkanje energije se lahko sprevrže v hujša obolenja. Na drugi strani imamo težave pri ljudeh, ki se v enem obroku preobilno najejo.

Običajno se to zgodi v delih dneva, ko se najde čas, pri tem pa se želi nadoknaditi pomanjkanje prehrane. Rešitev te razvade je v več manjših obrokih. Časa za manjši obrok je vedno dovolj, potrebno je le pomisliti na vse pozitivne učinke. Velikokrat indeks telesne teže poveča tudi s tem, da se preobilno najemo tik pred spanjem.

http://enemon.protobit.net/prehrana-in-zdravje/energija/itm-indeks-telesne-mase/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja