Holesterol, vosku podobna snov

Holesterol je vosku podobna snov, imajo jo vsa telesna tkiva. Holesterol je pomemben del vseh vrst celičnih membran ter sestavni del nekaterih hormonov v telesu. Holesterol se tvori v jetrih, njegov tvorec pa je tudi dnevna prehrana.

Kaj je holesterol?

Bogati viri holesterola se nahajajo v rumenjakih, maslu, mastnem mesu ter mlačni maščobi

Človeško telo holesterol tvori v odvisnosti od že prisotnega holesterola v telesu. V primeru prisotnih optimalnih količin, se holesterol tvori v zmanjšanem obsegu. Obratno se v primeru odsotnosti optimalnih količin, holesterol tvori v povečanem obsegu. Predvsem se je potrebno zavedati, da holesterol ni škodljiv in odvečen. V človeškem telesu ima holesterol številne pomembne naloge. Človeška kri vsebuje holesterol, velja za sestavni deli lipoproteinov. To so snovi sestavljene iz maščob in beljakovin. Odgovorne so za transport maščob po krvi. Količina lipoproteinov je odvisna od prehrane, telesne teže, starosti, obremenjenosti, hormonov in uživanja zdravil. Znana sta lipoproteina z visoko in nizko gostoto. Lipoproteini z nizko gostoto prenašajo holesterol do jeter in drugih delov telesa. Prevelike količine lipoproteinov z nizko gostoto lahko povzročijo, da se začne holesterol nalagati na stene žil. Na dolgi rok se lahko pojavi zoženje in otrditev arterijskih žil. Lipoproteini z visoko gostoto pa prenašajo holesterol iz telesa nazaj proti jetrom, kjer se holesterol presnovi. Poleg tega lipoproteini z visoko gostoto zmanjšujejo možnost, da bi prišlo do nalaganja holesterola na žilne stene. Zaradi teh značilnosti se lipoproteini z visoko gostoto imenujejo dobri holesterol, lipoproteini z nizko gostoto pa slabi holesterol. V sodobnem času se vedno bolj zavedamo, da tri četrtine holesterola nastane v telesu, ostali del pa človeško telo pridobi s prehranjevanjem. Holesterol je lahko tudi podedovan, bolezni povišanih maščob v krvi so v večini primerov Povžane z dednostjo. Veliko vpliva na holesterol v krvi ima tudi življenjski slog človeka, njegova telesna vadba, prehranjevanje ter druge aktivnosti in drugi dejavniki. Več o holesterolu lahko preberete na spletni strani www.vzajemna.si.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja