Finančno svetovanje, strokovna pomoč s področja financ

Finančno svetovanje je strokovna pomoč finančnih svetovalcev. Za finančno svetovanje se lahko odločijo tako pravne, kot fizične osebe. Pravne osebe za pomoč pri podjetniških financah oziroma financah na področju podjetništva, fizične pa za pomoč pri osebnih financah. Osnove so primerljive, v podrobnostih pa gre za zelo velike razlike. Predvsem se je potrebno zavedati posledic slabega upravljanja s financami oziroma področjem financ.

Finančno svetovanje s finančnim strokovnjakom

Finančne svetovalce zavezuje profesionalna etika

Podjetniške in osebne finance

Podjetniške finance se osredotočajo na cilj pridobiti čim več ob čim manjših izgubah. Osebno finančno svetovanje v osnovi nič kaj drugačno, drugačno je predvsem pridobivanje virov. Podjetnik podjetje ustanovi z določenimi podjetniškimi cilji in nameni. Največkrat se za finančno svetovanje odloči, ko želi svojo poslovno prakso izboljšati. Finančni svetovalci mu lahko pomagajo pri pregledu in analizi obstoječega stanja, kratkoročnih in dolgoročnih finančnih načrtih, pripravi denarnega toka, finančni analizi podjetje, investicija in njihovem financiranju, ukrepih za izboljšanje likvidnosti ter solventnosti podjetja, upravljanju terjatev, nadzoru odlivov podjetja, upravljanju s prihranki ter finančnem nadzoru podjetja. Osebne finance imajo podobno cilj pridobiti čim več koristi ob čim manjših izgubah.

Osebno finančno svetovanje lahko deluje na zelo različnih področjih. Oseba ima lahko probleme z pridobivanjem sredstev, z njihovim plemenitenjem, z dolgovi dolžnikov ter razne druge probleme s področjem financ. Podjetniško in osebno finančno svetovanje ni nič novega, postaja pa zaradi vedno bolj kompleksnega okolja bolj pomembno na področju osebnih in podjetniških financ. Osebne finance se pogosto srečujejo z dilemo odločanja med varnimi in tveganimi naložbami, nadzora odhodkov, potreb po sredstvih za višje investicije in podobno. Na eni strani se zaveda, da ima lahko od dohodkov in prihrankov več koristi. Kot jih imajo tisti, ki mu na drugi strani zagotavljajo vire za višje investicije. Pogosto je učinkovito finančno svetovanje že učenje sposobnosti pravilnega odločanja med naštetima skrajnostma ter vsemi drugimi področji financ. Osebi lahko finančno svetovanje zagotovi boljše upravljanje prihodkov, privarčevanega in odhodkov.

Poiščite več informacij kaj še pokriva osebno finančno svetovanje: http://www.triglavskladi.si/o-vlaganju/nacrtovanje-varcevanja/osebno-financno-svetovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja