Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence takoj, ko se upokojite

Zdravstvene storitve so izjemno drage, vendar je na srečo Slovenija ena izmed tistih držav, v katerih so še vedo brezplačne. Toda le, če ste ustrezno zavarovani. V primeru, da ste tik pred pokojem, potem morate poskrbeti za dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence, ki ga boste plačevali v penziji.

 

Zavedati se je potrebno, da boste zdravstvene storitve koristili tudi, ko boste v pokoju. Verjetno še več kot sicer, saj je v splošnem velja, da se naše zdravstveno stanje s starostjo slabša. Zato so odhodi k zdravniku ali pa na specialistične preglede zagotovo pogostejši kot pa sicer. Morda to ve velja zgolj za kakšnega posameznika, za veliko večino starostnikov pa zagotovo drži.

 

Kaj vam krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence?

 

Kot smo ugotovili, so obiski pri zdravniku pri starejših ljudeh pogostejši. Zato je povsem logično, da koristijo tudi več zdravstvenih storitev kot pa zanje dejansko plačajo. Vendar pa je to mogoče le, če imate sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence, ki vam krije približno 30 % zdravstvenih storitev.

 

V tem primeru koriščenja zdravstvenih storitev ne boste doplačevali. V praksi to pomeni, da vam ni potrebno plačati razlike do polne cene zdravstvenih storitev, za zdravila na recept, medicinsko-tehnične pripomočke, zobno protetiko, nujne reševalne prevoze, in še mnogo drugega.

 

Kdo plačuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence?

 

Zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji sestavljeno iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Za prvega poskrbi delodajalec oziroma država (ko ste v penziji) za drugega pa moramo poskrbeti sami. Ko ste v pokoju, je potrebno dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence redno plačevati do svoje smrti, dediči pa ga po smrti odpovejo.

Pri sklepanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za upokojence običajno nimate veliko dela. če ste ga že do sedaj plačevali sami, potem ne potrebujete storiti ničesar. Pogosto pa se zgodi, da dopolnilno zavarovanje plačuje tudi delodajalce in v tem primeru je potrebno spremeniti plačnika zavarovanja. Odhod v pokoj pa je tudi priložnost, da dopolnilno zavarovanje spremenite, če do sedaj z njim niste bili zadovoljni. Trenutno tovrstna zavarovanja ponujajo tri zavarovalnice in prepričani smo, da boste našli zase najboljšo rešitev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.