All on 4 nadomesti izgubljene in izpuljene zobe

V takšnih primerih se poslužimo naprednih storitev, ki ponujajo izvrsten učinek. Najbolj izstopa storitev all on 4, ki povsem povrne izgled in funkcionalnost zobovja tudi pri brezzobih pacientih. Takšna rešitev je celovita in zelo prepričljiva, skoraj ne glede na izhodiščno stanje.

Treba bo seveda pripraviti prostor za namestitev proteze. Najprej se izpuli preostale zobe in pripravi mesto za zobne vsadke. All on 4 se namesti na štiri vsadke, ki jih lahko običajno dokaj enostavno namestimo, saj nas ne motijo sosednji zobje.

Celoten poseg je možno opraviti naenkrat, brez operacije in rezanja. Ob tem na vsadke namestimo celotno zobno protezo. All on 4 ponuja zelo hitro in elegantno rešitev za brezzobe paciente. Ne bo dolgotrajnih in zahtevnih postopkov, čeprav se ta rešitev s svojim obsegom in učinkom seveda lahko uvršča med precej napredne.

Na ta način lahko močno pomagamo v primeru manjkajočih zob. Nadomestimo celotno zobovje in povrnemo funkcionalnost zob, pa tudi lep izgled nasmeha. Takšen rezultat brez težav upraviči ceno za storitev, ki je sicer precej draga, verjetno bo treba odšteti kakšnih 5000 evrov.

Zahtevnim zobozdravniškim posegom se raje izogibamo

Če je možno, opravimo zdravljenje in rekonstrukcijo z enostavnimi posegi. Pogosto je možno marsikaj rešiti tudi z drugimi posegi, med katerimi najdemo raznovrstno ponudbo s področja estetskega zobozdravstva.

Dentalna akademija ponuja atraktivno zbirko prepričljivih storitev te vrste. Takšni posegi se uporabljajo tudi pri rekonstrukcijah in v primeru večjih težav z zobmi, tako da lahko pričakujemo odlične rezultate.

all-on-4-implantat

Prav tako imamo na voljo ortodontske rešitve, ki se kombinirajo s preostalo ponudbo. Za reševanje težav z zobmi se namreč pogosto uporabljajo tudi zobni aparati, ki imajo nadvse impresiven učinek.

Prava rešitev je morda fiksni zobni aparat

Ne bomo se kar takoj odločali za puljenje zob in rekonstrukcije, kot je all on 4. Veliko razliko lahko naredimo tudi z ortodontskimi rešitvami, ki vključujejo nekaj posebnih izdelkov. Pogosto se priporoča fiksni zobni aparat, saj ima ta možnost odličen učinek pri večjih prilagoditvah položaja zob v ustni votlini.

Od ortodontskih posegov lahko vedno pričakujemo odličen rezultat. Tu je možno vsako stanje močno popraviti in izboljšati, včasih že z enostavnimi pripomočki, včasih pa to opravi fiksni zobni aparat.

Pri dobrem ortodontu bomo dobili nadvse prepričljivo ponudbo, strokovnjak bo znal pripraviti pravi načrt in uporabiti učinkovite izdelke glede na to, kakšen cilj imamo pri skrbi za svoje zobe. Seveda je treba za to izbrati dobrega ortodonta s široko ponudbo, da bo res lahko pripravil pravo strategijo.

Še posebej v primeru, da gre za fiksni zobni aparat, bomo ortodonta pogosto videvali in pri njem te prilagoditve opravljali kar dolgo časa. Pomembno je torej, da nam ponudi dobro izkušnjo, seveda pa predvsem dobre rešitve.

Fiksni zobni aparat in druge možnosti

Včasih fiksni zobni aparat ni najbolj zaželen. Je namreč nekoliko neroden in moti pri vsakdanjem življenju, saj ga moramo stalno nositi.

Je pa zelo učinkovit in običajno najbolje opravi z zadano nalogo. Vseeno imamo pogosto na voljo alternative, ki nam bodo morda bolj všeč.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=4Z4ufi7tCno

Ena teh je seveda snemni aparat. Medtem ko je fiksni zobni aparat fiksno nameščen na svoje mesto, lahko snemnega enostavno snamemo, recimo med jedjo in med umivanjem zob.

Prav tako je možno na ta način bolje upravljati potek prilagoditev, saj se snemni aparat včasih ne uporablja za vseh 24 ur na dan. Fiksni zobni aparat takšnih prilagoditev ne omogoča, čeprav se večinoma tudi ne uporablja za postopke, pri katerih pridejo v poštev tudi ure.

Včasih dobimo pri ortodontu tudi druge izdelke in rešitve, s katerimi dosežemo najboljši rezultat. Zanesemo se na to, da bo znal strokovnjak pripraviti pravi načrt glede na naše cilje. Enako sicer velja za vse zobozdravnike, tudi za tiste, pri katerih opravljamo redne preglede.

Z rednimi pregledi se lahko naslovi tudi paradontoza

Nekatere zobne bolezni so dokaj pogoste, predvsem tiste, ki nastanejo kot posledica pomanjkljive ustne higiene.

Te lahko torej preprečimo z dobro preventivo, a če se pojavijo simptomi, je treba hitro in odločno ukrepati. Predvsem paradontoza je grožnja, ki veleva vestno skrb za ustno higieno. Če umivanje zob zanemarimo, se bodo hitro pojavile težave. Med prvimi znaki so bolj občutljive in rdeče dlesni, opazili bomo tudi kri med ščetkanjem in nitkanjem. To je že lahko razlog za skrb, čeprav takšne znake običajno prezremo, kvečjemu jih naslovimo tako, da smo nekoliko bolj pozorni pri umivanju zob.

A paradontoza se lahko hitro stopnjuje in prinaša še dodatne težave. To je namreč vnetje obzobnih tkiv, ki lahko ogrozi zobovje in tkiva pod zobmi. V najslabšem primeru bomo imeli velike težave na celi čeljusti, vplivi pa se razširijo celo na krvožilni sistem in srce.

Ravno zato se v primeru težav z zobmi obrnemo na dobrega zobozdravnika. Pomagamo si lahko sami, a v primeru razvoja vnetja paradontoza zahteva zdravljenje pri zobozdravniku. Zelo verjetno je, da bo prav zobozdravnik pri pregledu odkril znake bolezni in priporočil zdravljenje.

V začetni fazi je možno paradontozo uspešno ozdraviti z enostavnim posegom. Na voljo imamo različne možnosti. Včasih se zdravljenje opravlja kar z laserjem. V tej fazi to niso kakšni invazivni ali boleči posegi, seveda pa to velja le, če zdravljenje opravimo dovolj zgodaj.

Če paradontozo zanemarjamo, se vnetje lahko razvije do te mere, da bo potrebna precej zahtevna operacija, česar gotovo nočemo, zato izkoristimo možnosti hitrega zdravljenja že pri prvih znakih.

 

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence takoj, ko se upokojite

Zdravstvene storitve so izjemno drage, vendar je na srečo Slovenija ena izmed tistih držav, v katerih so še vedo brezplačne. Toda le, če ste ustrezno zavarovani. V primeru, da ste tik pred pokojem, potem morate poskrbeti za dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence, ki ga boste plačevali v penziji.

 

Zavedati se je potrebno, da boste zdravstvene storitve koristili tudi, ko boste v pokoju. Verjetno še več kot sicer, saj je v splošnem velja, da se naše zdravstveno stanje s starostjo slabša. Zato so odhodi k zdravniku ali pa na specialistične preglede zagotovo pogostejši kot pa sicer. Morda to ve velja zgolj za kakšnega posameznika, za veliko večino starostnikov pa zagotovo drži.

 

Kaj vam krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence?

 

Kot smo ugotovili, so obiski pri zdravniku pri starejših ljudeh pogostejši. Zato je povsem logično, da koristijo tudi več zdravstvenih storitev kot pa zanje dejansko plačajo. Vendar pa je to mogoče le, če imate sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence, ki vam krije približno 30 % zdravstvenih storitev.

 

V tem primeru koriščenja zdravstvenih storitev ne boste doplačevali. V praksi to pomeni, da vam ni potrebno plačati razlike do polne cene zdravstvenih storitev, za zdravila na recept, medicinsko-tehnične pripomočke, zobno protetiko, nujne reševalne prevoze, in še mnogo drugega.

 

Kdo plačuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence?

 

Zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji sestavljeno iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Za prvega poskrbi delodajalec oziroma država (ko ste v penziji) za drugega pa moramo poskrbeti sami. Ko ste v pokoju, je potrebno dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence redno plačevati do svoje smrti, dediči pa ga po smrti odpovejo.

Pri sklepanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za upokojence običajno nimate veliko dela. če ste ga že do sedaj plačevali sami, potem ne potrebujete storiti ničesar. Pogosto pa se zgodi, da dopolnilno zavarovanje plačuje tudi delodajalce in v tem primeru je potrebno spremeniti plačnika zavarovanja. Odhod v pokoj pa je tudi priložnost, da dopolnilno zavarovanje spremenite, če do sedaj z njim niste bili zadovoljni. Trenutno tovrstna zavarovanja ponujajo tri zavarovalnice in prepričani smo, da boste našli zase najboljšo rešitev.

Sestava, uporaba in delovanje različnih dezinfekcijskih sredstev

Dezinfekcijska sredstva lahko delimo v dve kategoriji, prva so tista, ki jih uporabljamo za dezinfekcijo površin in prostorov. Drugi vrsti dezinfekcijskih sredstev pa rečemo lahko tudi razkužila. Kar pomeni, da se uporabljajo bolj za razkuževanje rok in drugih predelov človeške kože. Dezinfekcijsko sredstvo je torej splošno uporabljeno sredstvo.

Danes je seveda proizvodnja produktov kot je, dezinfekcijsko sredstvo v vzponu, glede na vse okoliščine in veliko porabo tako razkužil kot drugih dezinfekcijskih sredstev.

Razlika med razkužili in ostalimi sredstvi

Razkužilo je dejansko dezinfekcijsko sredstvo za roke. Pomembna je seveda njegova sestava in namen. Za zunanjo uporabo uporabljamo predvsem alkoholna razkužila, razlike so seveda le v koncentraciji alkohola v raztopini. Za razkuževanje ran pa se uporablja poleg teh tudi katera druga snov ali tekočina.

Dezinfekcijsko sredstvo za prostore je seveda različno od tistega za roke. Dezinfekcijska sredstva za prostore so ponavadi narejena na osnovi klora in so temu primerno dražeča za kožo in sluznice. Zaradi tega mora biti delo z njimi neizmerno previdno in premišljeno, drugače lahko kaj hitro pride do nevšečnosti.

Sestava dezinfekcijskih sredstev

Seveda se sestava in delovanje raztopine kot je dezinfekcijsko sredstvo razlikuje, pa vendar je njen ključen namen to, da deluje protimikrobno. To seveda pomeni, da si proizvajalci prizadevajo napraviti dezinfekcijsko sredstvo, ki bi pobilo kar največje število mikrobov, kot je to mogoče.

Industrija dezinfekcijskih sredstev je seveda v porastu, zaradi tega si velika podjetja prizadevajo za nadgrajevanje in izboljšanje spojin za dezinfekcijo. Tako, da bi jih naredili še bolj učinkovite in kar najbolj varne.

Več informacij o dezinfekcijskih sredstvih

Več informacij seveda lahko najdete na internetnih straneh proizvajalcev, kjer boste zagotovo našli še katere bistvene podrobnosti v zvezi z razkužili.  Tam boste našli tudi veliko več informacij tudi o nakupu samih sredstev in njihovi učinkovitosti ter nenazadnje tudi namenu.

Pomembno je, da poznamo dezinfekcijska sredstva, njihov pomen za naše življenje in nenazadnje, da razumemo njihovo delovanje. Samo tako lahko podjetja ves čas nadgrajujejo že obstoječa dezinfekcijska sredstva in jih delajo še bolj učinkovite, tako da imamo na trgu kar najboljše dezinfekcijsko sredstvo, kot je to mogoče. Poleg tega pa nam pomagajo pri vsakdanjem življenju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najpomembnejši procesi v človeškem telesu

Človeško telo mora delovati kot dobro naoljen stroj. Zanj je pomembno, da opravlja vse funkcije, ki se jih mi sami sploh ne zavedamo. Za normalno življenje je potrebna kar najboljša zmogljivost in učinkovitost telesa in eden izmed teh, nezavednih procesov je tudi naravno odvajanje blata.

Naravno odvajanje blata je proces, na katerega sami pravzaprav ne pomislimo, vendar se njegova tvorba vseskozi odvija. Naravno odvajanje blata je pomembno za optimalno delovanje našega telesa, saj tako telo odstrani vse nepotrebne snovi iz telesa.

Proces naravnega odvajanja blata

Ko človeško telo zaužije hrano, se nemudoma začne prebava. Že v ustih in ustni votlini pride do izločanja določenih snovi, ki razgrajujejo zaužito hrano in povzročajo nekaj absorpcije. V želodcu se hrana pod vplivom nizkega pH dokončno razgradi, na izjemno majhne komponente in je pripravljena za proces absorpcije.

V dvanajstniku in v tankem črevesju poteka največji in najpomembnejši del absorpcije. Tam so prav posebne celice, ki na to seveda vplivajo in prepoznajo snovi, ki so potrebne za normalno delovanje človeškega organizma. Ko pa se vse potrebno absorbira pa se vse skupaj premika proti debelemu črevesju. Tukaj se blato nabira in se pripravlja na izločanje.

Zdrava hrana

Zapleti pri odvajanju blata

Zaradi določeni nepravilnosti v človeškem telesu se lahko zgodi tudi to, da proces kot je na primer naravno odvajanje blata ne deluje dovolj dobro oziroma sploh ne deluje.

Takrat je pomembno, da človeku pomagamo z dodatkom lahko zdravil ali pa preprosto z prehranskimi dopolnili in umetno spodbudimo proces odvajanja blata. Proces naravnega odvajanja blata je izjemno pomemben in lahko vodi v hujše težave, če ni pravilno reguliran.

Kdaj poiskati pomoč pri zdravniku

Naravno odvajanje blata je torej izjemno pomemben življenjski proces. V kolikor se naše telo ne odzove kot bi moralo je seveda potrebno poiskati pomoč. Zaprtost namreč ni najboljše stanje za telo.

Pri krajši zaprtosti si ponavadi pomagamo z raznimi elektrolitskimi raztopinami, ki povečajo pretočnost v telesu, v kolikor pa se to pojavlja večkrat in dlje časa pa je seveda pomembno obiskati zdravnika, ki bo znal primerno reagirati.

Naravno odvajanje blata je torej izjemno pomembni naravni proces človeškega organizma, brez katerega praktično ni življenja.

Prezračevanje hiše za boljše počutje

Prezračevanje hišePrezračevanje hiše je ključno za dobro počutje vseh stanovalcev. Vse se dobro zavedamo, da v slabem zraku neprezračenega prostora težko funkcioniramo. To je toliko bolj pomembno še zlasti takrat, ko je prostor poln ljudi in se ga ne zmore konstantno zračiti. Zrak hitro postane nasičen in poln vlage, kar pa je za delovanje možganov izredno slabo.

Prezračevanje hiše je tudi zaradi tega ključno, pri večjih družinah pa še toliko bolj pomembno, saj je prostori hitro napolnijo z neprimernim zrakom. Zračenje je seveda najbolj kritično v zimskem času, ko je zunaj izredno mrzlo, ljudi pa preveč zebe, da bi neprestano odpirali okna. To seveda ni niti varčno, saj tako vsa energija odide skozi odprto okno ali vrata.

Prezračevanje hiše se pri novejših hišah oziroma pri novogradnja rešuje s posebnimi sistemi, ki omogočajo neprestano zračenje tudi takrat, ko so v prostorih ljudje. Če si gradimo pametni prezračevalni sistem, bomo imeli vedno dobro prezračene prostore in se bomo tako bolje počutili

Rekuperator zraka omogoča enostavno prezračevanje prostorov

Rekuperator zraka je naprava, ki so jo razvili za namen varčnega prezračevanja hiše. Največja težava, ki se pojavi pri klasičnemu prezračevanju prostorov je seveda ta, da se prostor v zimskem času, ko so zunaj temperature zelo nizke, hitro preveč ohladi. V poletnem času pa se segreje. Zaradi tega ljudje ne zračijo prostorov, saj se jim zdi to potrata energije.

Rekuperator zraka pa omogoča varčno zračenje, saj pri tem naredi ključno potezo. Zrak, ki pride vanj skozi zračnik, ogreje na določeno temperaturo, kar pomeni, da v prostor pride že ogret zrak, ki hiše ali stanovanja ne bo shladil.

Rekuperator zraka je tako zaradi svoje funkcionalnosti izredno priljubljen in se vgrajuje v vseh prezračevalnih sistemih. Tako lahko v vsakem letnem času brez težav prezračimo prostore in se ne sekiramo, če je zunaj hladno ali izredno vroče.

Rešitve za čudovit izgled in zdravo telo

Zobni vsadki so umetni zobni nadomestki, do potrebe po katerih pride v primeru izpada zoba ali pa njegove poškodbe, ki pa je tako velika, da zob izgubi svojo funkcijo, zaradi česar ga je potrebno v celoti odstraniti iz ustne votline.

Zobni vsadki niso zgolj zobna krona oziroma tisti del zoba, ki je navzven opazen, temveč tudi umetna zobna korenina. Ravno v njej se skrivata bistvo in učinkovitost tovrstnih vsadkov, saj se ta popolnoma poveže s čeljustno kostjo ter se sčasoma z njo tudi zaraste. Gre za titanski vijak, ki se zaradi svoje zgradbe in sestave obnaša kot naravna zobna korenina, zaradi česar ga telo le redko zavrne. Tudi sam postopek vstavitve je relativno enostaven in neboleč, potrebna je le lokalna anestezija. O večjih pooperacijskih težavah pacienti praviloma ne poročajo, to pa je le eden izmed razlogov, zakaj zobni vsadki veljajo za eno boljših alternativ v primeru reševanja težave izpadlega stalnega zoba ali več teh.

zobni vsadki

Botoks – priljubljena metoda glajenja obraznih gub in pomlajevanja videza

Botoks, katerega manj znano ime je botulin toksin, se že nekaj časa uporablja v lepotni industriji, kot sredstvo za glajenje in odpravljanje obraznih gub. Velja za varen, hiter in enostaven tretma, ki pa ima vseeno nekatere slabosti. Poleg sicer zelo majhnih tveganj, do katerih praviloma prihaja med samim operacijskim posegom, je njegova največja pomanjkljivost ta, da so za dolgotrajnejši učinek potrebne ponovitve tretmaja; učinek zgolj enega namreč traja največ šest mesecev.

Za razliko od vsem poznanega pojma »botoks« pa večina ljudi ne pozna načina njegovega delovanja in s tem učinkovitosti uporabe. Gube nastajajo zaradi nenehnega krčenja obraznih mišic, botoks pa nanje deluje tako, da jih začasno paralizira. To pomeni, da se nekaj časa ne krčijo oziroma je njihovo krčenje blažje, kar za seboj pušča bistveno manj gub. Pogosta je njegova uporaba v kombinaciji z drugimi metodami pomlajevanja, predvsem s hialuronsko kislino.

Borelioza – simptomi

Med vsemi klopnimi boleznimi je bržkone prav borelioza tista, ki je za povprečnega človeka najbolj zaskrbljujoča. Že res, da gre za bakterijsko okužbo, ki jo lahko dokaj uspešno zdravimo z antibiotiki, a to ni vedno možno in kaj lahko se zgodi, da bodo nastale velike težave. Poleg tega je z naskokom najpogostejša klopna bolezen prav borelioza, simptomi pa ne dopuščajo vedno takojšnjega ukrepanja. Najbolj smiselna je torej preventiva, ki se priporoča v boju proti vsem klopnim boleznim. Kaj to pomeni v primeru borelioze? Predvsem to, da se klopom izogibamo, ob prihodu domov pa se temeljito pregledamo. V tolažbo je lahko vsaj to, da tudi okužen klop še ne pomeni, da se bo razvila borelioza, simptomi okužbe se pojavijo samo v primeru, da uspe klop z bakterijo ostati prisesan na telesu dlje časa. Običajno potrebuje vsaj 24 ur, možnost za okužbo pa nato hitro narašča. Če se vseeno razvije borelioza, simptomi omogočajo hitro ukrepanje in uspešno zdravljenje. A za to moramo seveda poznati prve znake in biti nanje pozorni.

borelioza

Ko se razvije borelioza, simptomi to hitro pokažejo

Na srečo bomo verjetno hitro ugotovili, da je okužba prav borelioza, simptomi so namreč značilni in jih ni težko prepoznati, če smo nanje pozorni. Res je sicer, da so nekateri znaki sorodni tistim, ki se pojavijo pri drugih klopnih boleznih in tudi pri gripi, tako da prvi sum morda ne bo borelioza – simptomi recimo vključujejo povišano telesno temperaturo in slabo počutje. Imamo pa tudi značilen znak, ki bo olajšal identifikacijo okužbe. To je borelijski madež, ki nastane okoli mesta vboda in okužbe. Če smo na to pozorni, bomo rdeči kolobar hitro povezali z možnostjo okužbe. Borelijski kolobar ne srbi, je pa na pogled zelo opazen. Poleg tega izdajajo možnost, da je to borelioza, simptomi, kot so bolečine v mišicah, predvsem v vratu. Kombinacija simptomov omogoča zanesljivo diagnozo.

Kako se najhitreje odpravi maščoba na trebuhu

Vsaka ženska ima določene točke na telesu, kjer se ji maščoba hitreje pojavi in kjer jo tudi zelo stežka odpravi. Nekaterim ženskam se debelost najhitreje pozna na zadnjici, drugim pa na trebuhu. Maščoba na trebuhu je znana po tem, da jo le stežka odpravimo, brez pravilnih vaj in brez vztrajnega odrekanja pri prehrani. Vsekakor pa je najpomembneje, da se maščoba na trebuhu odpravi že takrat, ko je v zelo majhnih količinah. Debelejši kot smo, težje bomo namreč pregnali maščobne blazinice iz svojega telesa. Če ne vemo, kaj narediti, da bi naša maščoba na trebuhu čimprej izginila, se lahko obrnemo na različne vadbene centre, kjer imajo zaposlene zelo velike strokovnjake na področju prehrane in vadbe. Oni nam bodo najhitreje pomagala. Pripravili nam bodo primeren jedilnik, ki bo poskrbel, da se vsa maščoba na trebuhu hitro izginila in da bomo pripravljeni za poletne dni.

Maščoba na trebuhu

Maščoba na trebuhu je za nekatere ženske prava nadloga

Ženske se vsako leto borimo z odvečnimi kilogrami, ki smo jih pridobile v času, ko smo prekomerno jedle in se nismo imele časa ukvarjati z vadbo, ki bi poskrbela, da bi ostale lepe in v formi. Najprej se maščobne obloge začnejo kazati na trebuhu. maščoba na trebuhu je lahko zelo trdovratna in je brez primernega tretmaja in vztrajnega treninga ne bomo hitro znebili. Veliko žensk se tako zaupa strokovnjakom, ki jim predpišejo primerne vaje, ki jim zmanjšajo trebuh in ga naredijo ponovno ravnega ter zapeljivega. Na poletje se je potrebno pripraviti in poskrbeti, da maščoba na trebuhu ne bo uničila našega dopusta ob morju. Ravno zato je pomembno, da izberemo dober vadbeni center, kjer se nam bodo posvetili in poskrbeli za vse naše nepravilnosti. Če bomo pravočasno začeli z vadbo, bo naša maščoba na trebuhu hitro postala preteklost in neprijeten spomin na zimske dni.

Kdaj se pojavi diabetes?

Diabetes oziroma sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki ogroža širšo populacijo. Vzroki za razvoj bolezni so večinoma prirojeni, lahko pa se razvoj pospeši ali zaustavi tudi z nekaterimi drugimi dejavniki. V vsakem primeru pa je ključno to, da se sladkorna bolezen odkrije pravočasno, takrat pa se pripravi dober načrt za zdravljenje in lajšanje simptomov. Pojavnost bolezni je odvisna od tipa, seveda pa se podrobnosti razlikujejo od primera do primera. Diabetes tipa 1 prizadene predvsem otroke in mladostnike, saj gre za hitro propadanje celic trebušne slinavke, ki ima prirojen vzrok. Možno je, da bo do tega prišlo tudi kasneje v življenju, a običajno lahko pričakujemo ta razvoj že v otroštvu. Diabetes tipa 2 pa je veliko bolj značilen za odrasle, saj se razvija bistveno počasneje in se pokaže veliko kasneje. S staranjem tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 strmo narašča, ta tip bolezni pa je povezan tudi z življenjskim slogom, ki je pri razvoju bolezni pomemben dejavnik.

merjenje glukoze pri sladkorni bolezni

Kako diabetes zaznamo?

Ker je pravočasno ukrepanje v vsakem primeru ključnega pomena, je treba diabetes čim prej prepoznati in nasloviti. Sladkorna bolezen tipa 1 ima veliko bolj očitne znake razvoja. Značilna je neobičajna žeja in pogosto uriniranje, te simptome pa spremlja tudi nenadna izguba telesne teže. To so odgovori telesa na nepričakovano visoko raven krvnega sladkorja, do česar pride zaradi okvare trebušne slinavke in oviranega delovanja inzulina. Diabetes tipa 2 nima tako očitnih simptomov, pravzaprav ga je težko zaznati, dokler se bolezen ne razvije do te mere, da povzroči konkretne težave. Če smo pozorni na raven glukoze v krvi pa lahko tveganje prepoznamo zelo zgodaj, ko je tudi najboljša priložnost za zakasnitev razvoja bolezni. To pomeni, da je treba redno spremljati nivo krvnega sladkorja, opravljajo se preventivni pregledi za diabetes, ki se jih splača udeležiti. Več si lahko preberete na spletni strani www.vzajemna.si.

Težave, ki jih prinaša klopni meningoencefalitis

Klopne bolezni so lahko zelo hude, česar si morda ne bi mislili, če bi o njihovi resnosti sklepali le na podlagi velikosti prenašalcev teh okužb. Drobni klopi pa lahko povzročijo velike težave, tudi takšne, ki pustijo za seboj trajne posledice. V tem oziru klopni meningoencefalitis še posebej izstopa, saj prinaša visoko tveganje za dolgoročne komplikacije. Med glavnimi tveganji gre izpostaviti postencefalitisni sindrom ter delno in popolno ohromelost. Postencefalitisni sindrom povzroča različne nevrološke težave, ki se lahko kažejo v dokaj blagih simptomih, lahko pa močno ovirajo normalno življenje. Poleg tega je nepredvidljivo tudi trajanje teh težav, pri nekaterih se pojavljajo le nekaj mesecev, pri drugih celo življenje. Tako lahko klopni meningoencefalitis močno škoduje tudi tistim, ki že uspešno prebolijo akutno fazo okužbe. Postencefalitisni sindrom se kaže v glavobolu in utrujenosti, motnjami pozornosti in spomina, lahko tudi v težavah s hojo, koordinacijo, govorom in sluhom. Skupek nevroloških motenj lahko zelo ovira normalno življenje in zahteva veliko spremembo življenjskega sloga. Pri približno 10% bolnikov poteka klopni meningoencefalitis kot meningoencefalomielitis, ki povzroči tudi tveganje za delno ali popolno ohromelost. Posledice so lahko zelo hude, lahko pride tudi do odpovedi dihal in celo smrti, pogostejša pa je delna ohromelost v zgornjem delu trupa. V vsakem primeru zahtevajo težave dolgotrajno rehabilitacijo in korenito spremembo življenjskega sloga.

 Težave, ki jih prinaša klopni meningoencefalitis
,

Preventiva za klopni meningoencefalitis

Glede na možne posledice je klopni meningoencefalitis vsekakor ena izmed najbolj grozečih klopnih bolezni. Na srečo pa imamo na voljo dobro preventivo, to je cepljenje. S cepivom se uspešno postavimo po robu vsem posledicam bolezni, seveda pa moramo vedeti, da na ta način ne odpravimo vseh klopnih bolezni, le klopni meningoencefalitis. Poleg tega moramo opraviti celoten režim cepljenja, v treh odmerkih, nato pa po treh letih in potem na pet let prejemati poživitvene odmerke za vzdrževanje imunosti na klopni meningoencefalitis.