Arhivi Kategorije: zdravje

Hujšanje je lahko enostavno

Hujšanje je proces, za katerega se odloča veliko ljudi. Žal pa se ga lotijo nepravilno in na koncu z rezultati nikakor niso zadovoljni. Se tudi vi večkrat začudite, ko ne morete zapeti gumba na svojih priljubljenih kavbojkah? Se tudi vi izogibate svoji podobi v ogledalu? A tako, kot je nevarna debelost, so neprimerne tudi različne hitre diete. Še kako pomembno je, da hujšanje izvedemo na pravilen način, saj bomo le tako poskrbeli za svoje zdravje in dobro počutje.

Hujšanje

Kako naj poteka hujšanje?

Mlada dekleta pogosto podležejo smernicam moderne industrije in se trudijo izgubiti odvečne kilograme, čeprav je njihova teža že tako povsem primerna. Včasih pa je zaradi našega zdravja res potrebno, da hujšanje vzamemo kar se da resno. A kako poiskati pravilen način?
Ko ugotovimo, da je naša telesna teža prevelika, je še kako prav, da se odločimo za hujšanje. Vsi pa žal poznamo tudi jo-jo efekt, saj ljudje velikokrat uspešno shujšamo, potem pa v zelo kratkem času vse kilograme spet pridobimo nazaj. Pa ne samo to – zraven se prikrade še kakšen dodaten kilogram! Vsega so krive povsem neustrezne hitre diete, zato se jim je bolje na daleč izogniti. Potrebno je spremeniti svoj slog življenjain se novih smernic dosledno držati. Le tako boste dosegli trajen rezultat.
Za uspešno hujšanje jejte manjše obroke, izogibajte se polnomastnim živilom ter jih raje nadomestite z manj mastnimi različicami, izogibajte se tudi rafiniranemu sladkorju, mastno meso zamenjajte s pustim, namesto cvrtja hrano pripravite tako, da jo skuhate, spečete ali prepražite.
Vso hrano dobro prežvečite in jejte počasi, tako bodo možgani imeli čas, da ugotovijo, da so siti. In nikar ne pozabite na primerno telesno aktivnost.
Ko se odločite za hujšanje, upoštevajte še naslednje nasvete. Določite si svoj cilj, to je število kilogramov, ki jih želite doseči, ter časovno obdobje, v katerem želite priti do svojega cilja. Pri tem najbrž ni potrebno napisati, da naj bodo cilji realni in dosegljivi, saj boste drugače kaj hitro izgubili prav vso motivacijo za hujšanje.

Tajska masaža je stara že ogromno let.

Tajska masaža lahko povsem uniči nas stres

Ljudje se vse pogosteje odločamo za storitve, ki pomembno vplivajo tudi na našo kakovost življenja. Ker živimo v stresnem okolju, je potrebno, da stres nekoliko omilimo, ker bi lahko sicer tudi zboleli. Na to lahko vplivamo tudi z obiskovanjem najrazličnejših salonov, med katerimi so tudi taki, ki izvajajo vrhunske masaže. Vemo, da je masaž veliko vrst in da je povsem od naših potreb odvisno, za katero vrsto masaže se bomo odločili. Preverjeno pa lahko rečemo in trdimo, da je tajska masaža med najbolj priljubljenimi, saj lahko poskrbi, da se stresa popolnoma otresemo.

Masaža pod okriljem izkušenih strokovnjakov

Tajska masaža je stara že ogromno let in velja za eno od najbolj učinkovitih masaž, ki v veliki meri vpliva tudi na to, da se z njeno pomočjo lahko popolnoma otresemo stresa. Masaža te vrste poteka v prav posebnih prostorih, kjer se nadvse prijetno počutimo. Pri tej storitvi smo oblečeni v prav posebna oblačila, prav tako pa tudi strokovnjak oziroma maser. Zanj je značilno, da ima na tem področju številna znanja in tudi izkušnje, ki si jih je nabiral tudi v tujini. Običajno ti saloni nudijo tajsko masažo hrbta in različne tipe masaž, zato se lahko odločite prav kakršnokoli masažo, ki vam ustreza.

Vrhunska in najcenejša tajska masaža tudi na spletu

Priljubljeno podjetje, ki pri nas v ospredje postavlja tajsko masažo in tudi njene izjemno pozitivne učinke, pa se predstavlja tudi na svoji spletni strani. Če se boste na masažo naročili v njihovih spletnih prostorih, boste lahko prišli do vrhunske in hkrati tudi najbolj poceni masaže. Kako tajska masaža izgleda tudi v živo, pa si lahko preko spleta ogledate tudi video, ki prikazuje prav to.

Psihoterapija je storitev sodobnega časa

Današnje življenje je prepojeno s stresnimi situacijami, zato ljudje vse pogosteje pristanemo v začaranem krogu negativnih misli. Kmalu ugotovimo, da nam niti pogovor s prijatelji ne pomaga več. V takem primeru se je potrebno obrniti na strokovno pomoč, in to v čim krajšem času. K sreči imamo pri nas veliko možnosti, ki jih lahko koristi vsak, ki ima težave s osebnim počutjem. Ena od najbolj priljubljenih storitev, po kateri posegajo ljudje, je psihoterapija (http://www.psihoterapija-hodos.si/). Že samo ime pove, da gre pri tem za posebno obliko terapije, kjer je v ospredju zdravljenje naše notranjosti, naše duše.

Psihoterapija vam pomaga spoznati, da zmorete, ne glede na okoliščine

Rešite težave z depresijo s pomočjo psihoterapije

Izbira psihoterapevta je izjemno pomembna

Storitev psihoterapija se ponuja tudi na spletu. Ponudbe je veliko in prav vsa je dobro preverjena. Pomembno je, da se osredotočamo tudi na mnenja uporabnikov, ki jih lahko najdemo na forumih s tovrstno vsebino. Na ta način lahko najdemo tudi najbolj primernega psihoterapevta. Ta je namreč pri zdravljenju ter terapiji naše notranjosti ključnega pomena. Pomembno je tudi, da nam ustreza njegova osebnost. Tako mu bomo lahko tudi veliko lažje zaupali. To lahko vidimo že takoj po prvem obisku. Če nam njegov način dela ne ustreza, je bolje, da prekinemo ter se odločimo za novega psihoterapevta.

Psihoterapija je rešila že veliko situacij

Čeprav se določene situacije v našem življenju zdijo povsem nerešljive, pa jih še kako zlahka lahko rešimo s pomočjo pravih strokovnjakov, ki se ukvarjajo s psihoterapijo. Dober psihoterapevt, ki mu zaupamo, bo naše težave kaj kmalu odpravil. Svetoval nam bo tudi, kako se z njimi lahko spopadamo tudi v prihodnje.

Naravna kozmetika v zimskem času

Naravna kozmetika je za zimski čas koristna pomoč suhi, izsušeni koži ter drugim prizadetim delom telesa. Zima je obdobje vremenskih ekstremov, kakršnih v ostalih delih leta ne srečamo. V bivalnih prostorih imamo temperature okrog dvajset stopinj, zunaj pa dvajset in več stopinj manj. Bivalni prostori imajo izredno suh zrak, kar koži jemlje vlago, jo suši in ji povzroča poškodbe. Primer so roke, naravna kozmetika jih ščiti. Brez nege obratno hitro postanejo hrapave in grobe na dotik. Kar je posledica zmanjšanega števila žlez znojnic ter občutljivosti na mraz, vročino, suh zrak veter, pogosto umivanje rok ter druge dejavnike. Koristi jim naravna kozmetika v obliki krem za roke z visoko vsebnostjo hranilnih maščob in olj.

Naravne sestavine za nego telesa

Zimski meseci zahtevajo več nege, koristi se lahko naravna kozmetika bogata s sestavinami, kot so rastlinska olja, voski, nerafinirano maslo in druge sestavine. Med rastlinskimi olji so dobra izbira hladno stiskana rastlinska olja, ki dobro negujejo izsušeno in suho kožo. Najdemo jih v obliki krem, mask za lase, balzamih za ustnice ter drugih oblikah. Voski dajejo koži mehkobo, jo vlažijo ter jih dajejo prožnost. Obstajajo v obliki mazil, nočnih krem, balzamov za ustnice ter v raznih drugih oblikah. Nerafinirano maslo je koristna naravna kozmetika za nego rok, obraza ter telesa. Osnova dobre nege je umivanje telesa, dobro je izbirati kozmetiko, ki ne draži kožo. Koristijo razni naravni geli za prhanje ali mila. Pri umivanju je potrebno najti dober kompromis med vročo in hladno vodo. Hladna ni prijetna, vroča pa izdatneje suši kožo. Kopeli v zimskih mesecih poskrbijo za odstranjevanje zaščitne plasti naravnih olj, zato je dobro časovno skrajšati oziroma omejiti. Po umivanju koristi naravna kozmetika, ki nahrani telo. Večji delež olj in masla ohranja prožnost, ščiti pred zunanjimi vplivi ter koži povrne vlago. Med najbolj izpostavljene dele telesa sodijo ustnice, saj nimajo lojnic in roževinaste plasti. Zaščita ustnic se izboljša, če je v uporabi naravna kozmetika izdelana na osnovi voska in rastlinskih olj. Ponudbo naravne kozmetike si lahko ogledate na spletni strani www.nama.si.

Holesterol, vosku podobna snov

Holesterol je vosku podobna snov, imajo jo vsa telesna tkiva. Holesterol je pomemben del vseh vrst celičnih membran ter sestavni del nekaterih hormonov v telesu. Holesterol se tvori v jetrih, njegov tvorec pa je tudi dnevna prehrana.

Kaj je holesterol?

Bogati viri holesterola se nahajajo v rumenjakih, maslu, mastnem mesu ter mlačni maščobi

Človeško telo holesterol tvori v odvisnosti od že prisotnega holesterola v telesu. V primeru prisotnih optimalnih količin, se holesterol tvori v zmanjšanem obsegu. Obratno se v primeru odsotnosti optimalnih količin, holesterol tvori v povečanem obsegu. Predvsem se je potrebno zavedati, da holesterol ni škodljiv in odvečen. V človeškem telesu ima holesterol številne pomembne naloge. Človeška kri vsebuje holesterol, velja za sestavni deli lipoproteinov. To so snovi sestavljene iz maščob in beljakovin. Odgovorne so za transport maščob po krvi. Količina lipoproteinov je odvisna od prehrane, telesne teže, starosti, obremenjenosti, hormonov in uživanja zdravil. Znana sta lipoproteina z visoko in nizko gostoto. Lipoproteini z nizko gostoto prenašajo holesterol do jeter in drugih delov telesa. Prevelike količine lipoproteinov z nizko gostoto lahko povzročijo, da se začne holesterol nalagati na stene žil. Na dolgi rok se lahko pojavi zoženje in otrditev arterijskih žil. Lipoproteini z visoko gostoto pa prenašajo holesterol iz telesa nazaj proti jetrom, kjer se holesterol presnovi. Poleg tega lipoproteini z visoko gostoto zmanjšujejo možnost, da bi prišlo do nalaganja holesterola na žilne stene. Zaradi teh značilnosti se lipoproteini z visoko gostoto imenujejo dobri holesterol, lipoproteini z nizko gostoto pa slabi holesterol. V sodobnem času se vedno bolj zavedamo, da tri četrtine holesterola nastane v telesu, ostali del pa človeško telo pridobi s prehranjevanjem. Holesterol je lahko tudi podedovan, bolezni povišanih maščob v krvi so v večini primerov Povžane z dednostjo. Veliko vpliva na holesterol v krvi ima tudi življenjski slog človeka, njegova telesna vadba, prehranjevanje ter druge aktivnosti in drugi dejavniki. Več o holesterolu lahko preberete na spletni strani www.vzajemna.si.

Proteini ali beljakovine: odkritje in uporaba v prehrani

Proteini ali beljakovine, so najpomembnejša sestavna enota vsake celice. Izraza proteini in beljakovine temeljita na dveh različnih izhodiščih. Za izraz beljakovine je zaslužen Antoine Fourcroy, izraz proteini pa je prvi uporabil Jöns Jacob Berzelius.

'proteini' - prvi znanstvenik, ki je uporabil ta izraz

Jöns Jacob Berzelius

Beljakovine se nahajajo v mesu, zelenjavi ter drugi hrani

Francoski kemik Antoine Fourcroy sodi v krog naravoslovcev, ki so v osemnajstem stoletju odkrili nov tip organskih spojin. Te so ob segrevanju ali prisotnosti kisline koagulirale. Takšen pojav je bil prisoten pri albuminih iz jajčnega beljaka, serumskih albuminih iz krvi in glutenu iz žitaric. To odkritje je prineslo poimenovanje v slovenskem jeziku – beljakovine.

Besedo proteini je prvi uporabil Jöns Jacob Berzelius v tridesetih letih devetnajstega stoletja, nizozemski kemik Gerardus Johannes Mulder pa je predvideval, da proteine sestavlja zgolj ena vrsta molekule. V človeškem telesu proteini ali beljakovine skrbijo za celično preosnovo, ločijo se po funkciji v celici. Proteini sodelujejo v celični signalizaciji in vezavi ligandov, encimi katalizirajo kemične reakcije, strukturni proteini pa dajejo obliko organizmu in celici. Ker telo ni sposobno sintetizirati vseh aminokislin, so beljakovine nujen del prehrane. Človeško telo potrebuje beljakovine za vgraditev v biomaso, lahko so tudi vir energije.

Priporočljive količine so odvisne od več dejavnikov. Poglavitni dejavniki so fizična aktivnost, zdravje, poškodbe, telesna teža, potrebe po energiji, dušiku, esencialnih aminokislinah ter drugi dejavnikov. Pomanjkanje beljakovin se kaže na različne načine. Eden najbolj očitnih znakov pomanjkanja beljakovin v telesu so razcepljeni, krhki ter počasi rastoči nohti ter zgubana in na videz utrujena koža. Med znake sodijo tudi pogoste poškodbe, povišan holesterol, tesnoba ali motnje razpoloženja, težave s prebavo, menstruacijo, nespečnostjo, povečana telesna teža in drugi znaki. Beljakovine in proteini so pomemben del prehrane in potreb zdravega človeka. Meso je pomemben vir, vegetarijanci in vegani imajo na voljo razne alternative. Vsaka uravnotežena in zdrava prehrana se mora zavedati pomena, ki ga imajo beljakovine in proteini za normalno delovanje človeškega telesa.

Katere proteine uporabljati: https://www.flexshop.com/si/proteini.html

 

Ali imam depresijo?

Depresija je resna bolezen, s katero se spopada veliko ljudi. Nekateri se tega dobro zavedajo, drugi pa pri sebi opažajo različne simptome, predvsem pa nezadovoljstvo z življenjem, a niso popolnoma prepričani, da gre prav za depresijo. Morda ste tudi vi eden od teh posameznikov, ki se nenehno sprašuje o tem, kaj je vzrok za težave, ki vas pestijo. Morda ste eden od tistih, ki so vas do tega članka pripeljale ključne besede depresija test, ki ste jih vpisali v spletni iskalnik. Prav iskalni termin depresija test je namreč eden od tistih, ki pokaže, koliko ljudi se sprašuje o tem, ali imajo to bolezen. Pri tem pa se verjetno sprašujejo tudi to, ali obstaja preprost test, ki jim lahko odgovori na to vprašanje. Pa tak test sploh obstaja?

Beri naprej

Možganska kap je nenaden dogodek v osrednjem živčevju

Možganska kap je nenaden dogodek v osrednjem živčevju. Delovanje osrednjega živčevja je zaradi nezadostne oskrbe možganov s krvjo moteno za več kot štiriindvajset ur. Možganska kap prizadene od pet do devet odstotkov ljudi na tisoč prebivalcev.

možganska kap

V Sloveniji zaradi možganski bolezni umre preko dva tisoč ljudi

Možganske bolezni se na letni ravni pojavljajo pri okrog štiri tisoč štiristo ljudeh, slaba polovica jih umre. V desetih odstotkih primerov je možganska kap vzrok smrti. Manjša možganska kap je prisotna, ko simptomi minejo v nekaj dneh in tednih. Znotraj možganska krvavitev je vzrok možganske kapi pri okrog petini bolnikov. V tem primeru gre za krvavitev v določenem delu možganov. Najpogostejši vzrok je dolgotrajna, slabo urejena arterijska hipertenzija, katera okvari žilno steno manjših možganskih arterij. V manjšem številu primerov so vzrok žilne nepravilnosti ter motnje v strjevanju krvi. Ishemična možganska kap je prekinitev krvnega obtoka, ki traja tako dolgo, da povzroči trajno možgansko okvaro. Lahko je posledica strdka, ki je nastal v srcu ali na veliki arteriji ter se nato odlepil ter s krvjo potoval do možganov ter posledično zamašil eno od manjših arterij. Možganska kap je lahko tudi posledica bolezenskih sprememb na majhnih ali velikih možganskih arterijah. Manj pogosto nastane zaradi prirojenega ali prirojenega nagnjenja k zvečanemu strjevanju krvi ali ob vnetju arterijske stene. Pri vsakem bolniku z možgansko kapjo se opravi slikanje možganov z računalniško tomografijo glave ali včasih z magnetno resonance glave. Znotraj možganska krvavitev se kaže kot kri, razlita v tkivo, Ishemična možganska kap pa se kaže kot možganski infarkt oziroma odmrtje tkiva zaradi ishemije. Najpogostejši simptomi možganske kapi so dvojni vid, ohromelost, nezmožnost premikanja ene strani telesa, motnje govora, motnje ravnotežja, slabost z bruhanjem, vrtoglavica, nezmožnost razumevanja ali govora ter razni drugi simptomi. Možganska kap potrebuje takojšnjo ali čimprejšnjo zdravniško oskrbo, obravnava bolnika se nadaljuje preko kliničnega nevrološkega pregleda. O zavarovanju v primeru možganske kapi, si lahko več preberete na spletni strani Vzajemne.

Klop, star človekov sovražnik

Klop je star človekov sovražnik. O klopih so pisali že v antiki, danes je to nevarnost tudi za strokovnjake. Mnogi zdravstveni delavci, bi med človeku najbolj nevarne živali uvrstili klopa. Strah, ki ga klop povzroča strokovnjakom izvira predvsem iz posledic in procesa zdravljenja okužbe.

Več o klopu.

Komaj vidna velika nevarnost

Na naravno okolje je klop odlično prilagojen. S prostim očesom ga težko vidimo v vseh razvojnih fazah, največ možnosti imamo za odraslega zajedavca. Vse nižje razvojne stopnje je bistveno težje opaziti s prostim očesom. Prilagoditev naravnemu okolju se kaže predvsem na sposobnosti preživetja ter v vseh aktivnostih, katere je klop pripravljen storiti za preživetje.

Na vegetaciji ga bomo opazili na koncu listov vegetacije, vej ali podobnih mestih. Takšna lokacija omogoča, da se enostavno spusti na žrtev. Klop ne bo skočil na žrtev ali kako drugače prišel nanjo, ampak bo raje počakal, da žrtev oplazi vegetacijo na kateri se nahaja ter s tem sama poskrbela za enostaven prehod. Na žrtev je pripravljen čakati potrpežljivo toliko dolgo, dokler ne najde žrtev. Človek mora temu primerno preventivo jemati resno, ter upoštevati življenjske značilnosti klopa. Bistveno manj možnosti za prehod in posledično možno okužbo bomo imeli, če se bomo podali po širših gozdnih poteh ter ne bomo rinili skozi visoko podrastje.

Preprečitev okužbe je nadalje možna z gladkimi površinami in svetlimi barvami obleke in obutve. Na gladkih površinah ima klop slabši oprijem, zato je večja možnost neuspelega prehoda na žrtev. Obutev in obleka svetle barve pa omogoča, da klopa prej prepoznamo med značilnim gibanjem. Nadaljnja možnost za zaščito so kemična sredstva, ki jih uporabljamo striktno po navodilih za uporabo. Najbolj primerna mesta za nanos kemičnih sredstev so prehodi med obleko in obutvijo, plastmi obleke, obleko in kožo ali obutvijo in kožo. Na teh mestih bo klop izbral prehod, ko bo iskal najprimernejše mesto uboda na človeškem telesu.

Depresija ni in ne sme biti stigmatizirana

je osebna težava, ki ne sme biti pretirano skrivana. Ker depresija povzroča življenjske težave številnim osebam, je dobro prepoznana. Vedno znova se spoznanjem dodajajo nove izkušnje ter s tem bogatijo izbor možnosti za rešitev teža.

Depresija ne sme biti stigma

Samopomoč ali pomoč bližnjih oseb je zelo koristna

Osebna komunikacija z zaupanja vredno osebo je zelo dobrodošla pomoč. Ljudje smo bitja, ki težko shajamo brez osebne komunikacije. Zelo koristno je tudi družiti se z ljudmi, ki so pozitivno naravnani, pogosto dobre volje ter gledajo na življenje pozitivno. Ko se s tipičnimi znaki pojavi depresija je poleg tega priporočljiva strokovna pomoč. Osnovni problem zaupanja strokovni pomočjo je pogosto v stigmatiziranosti bolezni in misli, da depresija muči zgolj prizadeto osebo. Danes se depresija pojavlja pri več osebah, kot si na prvi pogled predstavljamo. Malo je na drugi strani oseb, ki jim je depresija zadeva, kateri se na vse mogoče načine ognejo. Če jih muči stres na delovnem mestu, so na delovnem mestu preobremenjeni ali so deležni številnih negativnih vplivov, preprosto zapustijo delovno mesto ter iščejo priložnosti drugje. To je lahko novo delovno mesto v novem delovnem okolju, druga možnost je bolj ali manj samostojno opravljanje profesionalne aktivnosti. Zagotovo najslabše je, če se depresija potlači ter se ji pusti razvoj ter s tem poveča možnost težjih posledic. Primere dobre prakse lahko vidimo vsepovsod, potrebno je zgolj odpreti oči ali drugače razmišljati. Mnogi ljudje se danes, bolj kot kadarkoli prej družijo, so vključene v razne družbene aktivnosti in so na splošno bolj vključeni v družbo in druženje. To so lahko družinska srečanja, srečanja s prijatelji in znanci ter na splošno aktivnosti, ki jih radi in z veseljem počnejo. Pomembno je predvsem zaradi občutka vključenosti in sprejetosti, predvsem v času porajajočih se težav. Ohranjanje zdravja po duševni plati je dobra preventiva, depresija je na ta način ublažena ali v kali zatrta. Več o depresiji si lahko preberete tukaj.