Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence takoj, ko se upokojite

Zdravstvene storitve so izjemno drage, vendar je na srečo Slovenija ena izmed tistih držav, v katerih so še vedo brezplačne. Toda le, če ste ustrezno zavarovani. V primeru, da ste tik pred pokojem, potem morate poskrbeti za dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence, ki ga boste plačevali v penziji.

 

Zavedati se je potrebno, da boste zdravstvene storitve koristili tudi, ko boste v pokoju. Verjetno še več kot sicer, saj je v splošnem velja, da se naše zdravstveno stanje s starostjo slabša. Zato so odhodi k zdravniku ali pa na specialistične preglede zagotovo pogostejši kot pa sicer. Morda to ve velja zgolj za kakšnega posameznika, za veliko večino starostnikov pa zagotovo drži.

 

Kaj vam krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence?

 

Kot smo ugotovili, so obiski pri zdravniku pri starejših ljudeh pogostejši. Zato je povsem logično, da koristijo tudi več zdravstvenih storitev kot pa zanje dejansko plačajo. Vendar pa je to mogoče le, če imate sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence, ki vam krije približno 30 % zdravstvenih storitev.

 

V tem primeru koriščenja zdravstvenih storitev ne boste doplačevali. V praksi to pomeni, da vam ni potrebno plačati razlike do polne cene zdravstvenih storitev, za zdravila na recept, medicinsko-tehnične pripomočke, zobno protetiko, nujne reševalne prevoze, in še mnogo drugega.

 

Kdo plačuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence?

 

Zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji sestavljeno iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Za prvega poskrbi delodajalec oziroma država (ko ste v penziji) za drugega pa moramo poskrbeti sami. Ko ste v pokoju, je potrebno dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence redno plačevati do svoje smrti, dediči pa ga po smrti odpovejo.

Pri sklepanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za upokojence običajno nimate veliko dela. če ste ga že do sedaj plačevali sami, potem ne potrebujete storiti ničesar. Pogosto pa se zgodi, da dopolnilno zavarovanje plačuje tudi delodajalce in v tem primeru je potrebno spremeniti plačnika zavarovanja. Odhod v pokoj pa je tudi priložnost, da dopolnilno zavarovanje spremenite, če do sedaj z njim niste bili zadovoljni. Trenutno tovrstna zavarovanja ponujajo tri zavarovalnice in prepričani smo, da boste našli zase najboljšo rešitev.

Izračun zavarovanja

Pri nas je osnovno zdravstveno zavarovanje obvezno, na voljo pa imamo še dopolnilno in dodatno zavarovanje ter različne druge oblike zavarovanj. To pomeni, da bo kar težko obdržati nadzor nad vsemi opcijami in vsemi stroški, ki k temu spadajo. Za izračun zavarovanja je treba dobro poznati zavarovalne police, ki jih imamo sklenjene, ter predvidene stroške in morebitne spremembe v premijah. V nekaterih primerih je izračun zavarovanja dokaj enostaven, v drugih pa postane zelo kompleksen. Poleg tega ni vse odvisno od zavarovanja, temveč tudi od zavarovanca, kar je lahko očitno že pri osnovnem zdravstvenem zavarovanju. To se pogosto financira iz virov, s katerimi nimamo veliko opraviti – v mladosti smo recimo zavarovani po starših, nato pa mnogi preko svoje zaposlitve. Tisti, ki teh možnosti nimajo, morajo tudi osnovno zavarovanje plačevati sami, kar že zahteva izračun zavarovanja. Tako torej ni možno podati kakšne enostavne formule za izračun, saj na končni znesek vpliva veliko dejavnikov. Pravzaprav je težko postaviti celo grobo oceno, če ne vemo, kakšna zavarovanja ima zavarovanec sklenjena.

Izračun zavarovanja

Izračun zavarovanja za pogoste vrste zavarovanja

Najlažje je izračun zavarovanja opraviti na podlagi konkretnih informacij, ki jih podaja zavarovalnica. Pravzaprav pogosto kar pri zavarovalnici najdemo tudi kalkulator, ki omogoča enostaven izračun, za kar potrebujemo le nekaj osnovnih podatkov. Pri tem moramo biti pozorni na to, da izberemo iste pakete zavarovanja, za katere se zanimamo, saj je pri zavarovalnicah ponudba običajno zelo široka, vseh zavarovanj pa ne potrebujemo. Le na podlagi točnih podatkov bo izračun zavarovanja zares informativen. Najlažje bo dobiti podatke o pogostih vrstah zavarovanja, to so osnovno, dopolnilno in dodatno zdravstveno zavarovanje, zavarovanja za avto, pa tudi nezgodna zavarovanja in pokojninska zavarovanja. V končni fazi se izračun zavarovanja opravi tudi takrat, ko želimo zavarovanje skleniti – pametno je, da se pravočasno prepričamo o točnih stroških, ki jih prinaša izbrana polica.

Triglav dodatno zavarovanje je ključ do različnih nadstandardnih storitev

Zdravje je zagotovo človekova največja vrednota, vendar se tega ljudje premalokrat zavedamo. Medtem, ko na primer za našega jeklenega konjička brez kančka slabe vesti odštejemo ogromno denarja za njegovo vzdrževanje in s tem tudi zavarovanje, pa se nam za naše zdravje velikokrat zdi škoda denarja. Ker so nam zdravstvene storitve, zdravila in drugi tehnični pripomočki zagotovljeni le v določenem obsegu, nam Triglav dodatno zavarovanje omogoča različne nadstandardne storitve.

Najpogosteje se danes soočamo z dolgimi čakalnimi dobami za pregled pri specialistu. Pogosto so le te tako dolge, da se celoten postopek zdravljenja lahko bistveno zavleče. Ker je celotno zdravljenje odvisno tudi od učinkovitosti diagnostičnega postopka, je pomembno, da se diagnoza postavi čim prej, saj se le na njeni podlagi lahko začne zdravljenje. To pa še ni vse, saj vam Triglav dodatno zavarovanje, poleg vseh zgoraj omenjenih kritij, nudi tudi zahtevnejše posege, ambulantno rehabilitacijo in brezplačni dostop do zdravil, ki so dosegljiva na belem receptu.

dopolnilno zavarovanje

Ne pozabite tudi na dodatno zavarovanje za zobozdravstvene storitve

Zdravstvene storitve na področju zobozdravstva so zelo slabo pokrite s strani obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. To pomeni, da je potrebno ogromno zobozdravstvenih storitev tudi doplačati. Situacijo nam lahko bistveno olajša Triglav dodatno zavarovanje, ki krije stroške doplačil za nadstandardne zobozdravstvene storitve.

Za podrobnejše informacije o vseh omenjenih možnostih dodatnega zavarovanja, vam svetujemo, da pobrskate po svetovnem spletu, kjer boste dobili izčrpne informacije o sklepanju in splošnih pogojih različnih oblik zavarovanja. Triglav dodatno zavarovanje je iskalni niz, ki vam bo pri tem olajšal iskanje.

Tudi vi želite hitre zdravstvene storitve s pomočjo pravega zavarovanja. Kliknite na povezavo in ga preprosto sklenite.

Zdravstvene storitve v sklopu zdravstvenega zavarovanja

Gotovo so zdravstvene storitve tiste, s katerimi želimo imeti čim manj opravka. Seveda pa je pomembno, da so na voljo, če jih zares potrebujemo. Ker so te storitve zelo drage, običajno računamo na to, da se bodo financirale iz sklada zdravstvenega zavarovanja – navsezadnje je osnovno zdravstveno zavarovanje obvezno, tako da v sklad redno vplačujemo. A ta sredstva lahko koristimo le za razmeroma omejen nabor nujnih storitev, nekatere storitve pa so krite le delno. Poleg tega obvezno zavarovanje krije le nujne zdravstvene storitve in izdelke, ne moremo pa si obetati izbire ali nadstandarda. Včasih to lahko povzroči velike nevšečnosti in stroške pri zdravljenju, lahko pa tudi že pri reševanju in drugih postopkih. Da bi bili nekoliko bolj brezskrbni, je pametno skleniti še dopolnilno zavarovanje – to krije stroške izdelkov in storitev, ki jih obvezno zavarovanje krije le deloma. Za nadstandardne zdravstvene storitve in izdelke pa bo treba izbrati dodatno zavarovanje in pobrskati po ponudbi, ki jo predstavljajo različne zavarovalnice. Možno je dobiti zelo obsežne pakete, ki krijejo vse mogoče posege.

Zdr. storitve

Zdravstvene storitve v evidenci na spletu

Do podatkov o koriščenih storitvah lahko dostopamo enostavno kar preko spleta. Na portalu e-storitev ZZZS imamo namreč vpogled v zdravstvene storitve, ki smo jih koristili v preteklosti, tako da imamo popoln nadzor nad koriščenjem sredstev iz zdravstvenega zavarovanja. Seveda na ta način pridobimo tudi vpogled v stroške ter ugotovimo, iz katerih sredstev se ti financirajo. Navedene so pretekle zdravstvene storitve do leta 2013, portal pa ponuja še mnoge druge podatke. Prikazani so podatki o trenutnem zdravstvenem zavarovanju, o izbranih osebnih zdravnikih, o naročenih zdravilih in medicinskih izdelkih, poleg tega je možno naročiti dodatne kartice in listine. Vpogled v zdravstvene storitve je uporaben in dopolnjuje funkcionalnosti tega sistema, tako da se uporaba vsekakor priporoča vsem zavarovancem, ki skrbijo za svoje zdravje.

Kje skleniti zavarovanje?

Katera zavarovalnica nudi najboljše pogoje zavarovanja? To vprašanje nima enoznačnega odgovora, ki bi zadovoljil vsakega zavarovanca. Vse je odvisno od okoliščin in mnogih dejavnikov, ki odločajo o tem, kakšni bodo stroški in pogoji zavarovanja. Žal gre za zelo kompleksno področje, ki ga je težko samostojno preučiti. Ravno zato pa je še bolj pomembno, da izberemo zanesljivo in zaupanja vredno zavarovalnico, ki bo uspešno opravila svojo nalogo. Kaj lahko se zgodi, da bomo v primeru neustrezne izbire plačevali visoke premije, zavarovanja pa ne bomo deležni, ko ga bomo potrebovali. Odgovornost je v tem primeru seveda na strani vsakega posameznika, ki se mora prepričati o kritju in stroških še preden pride do potrebe po izplačilu.

Kje skleniti zavarovanje?

Primerjava zavarovalnic

Vsaka zavarovalnica ima svoje pogoje in v veliki meri določa tudi svoje stroške. Izjema so nekatera zavarovanja, ki so določena na državnem nivoju. Prav tako nekatera zavarovanja krijejo drugi viri, torej jih ne plačujemo sami. Osnovno zdravstveno zavarovanje na primer redno zaposlenim delavcem krije delodajalec, pa tudi v nekaterih drugih primerih se krije iz drugih naslovov.

Zavarovalnice se najbolj razlikujejo torej po tem, kaj nudijo poleg osnovnih zavarovanj in koliko te storitve stanejo. Nekatere večje zavarovalnice imajo nadvse bogato ponudbo, imajo na primer nezgodno in življenjsko zavarovanje, turistično zavarovanje, zavarovanje za napredne zobozdravstvene posege … V vseh teh primerih se razlikujejo pogoji zavarovanja in tudi obseg kritja, na koncu pa se razlike pojavljajo kakopak še v stroških. Katera zavarovalnica bo prava? To je povsem odvisno od posameznika in njegovih potreb. Treba je preučiti stanje in ugotoviti, katera tveganja so najbolj realna. Na podlagi te ocene se lahko odločimo za zavarovalno polico, ki najbolje pokriva storitve, ki jih bomo morda potrebovali. Je pa vedno bolje izbrati kritje z večjim obsegom, nenazadnje je zavarovanje namenjeno ravno temu, da pokrije tudi nepričakovane dogodke in odpravi visoke stroške v tem primeru.

Izračun zavarovanja je odvisen od več dejavnikov

Izračun zavarovanja je odvisen od več dejavnikov, nanj pa vplivajo tudi ekskluzivne ugodnosti. V prvi vrsti je izračun zavarovanja odvisen od samega izbranega zavarovanja. Izberemo lahko dopolnilno zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za tujino, zavarovanje dental, zavarovanje otrok, nezgodno zavarovanje, nezgodno zavarovanje starejših, zavarovanje pomoč na domu, zavarovanje za težje bolezni, zavarovanje za primer bolezni srca in ožilja, zavarovanje za primer raka in razna druga zavarovanja.

Izračun zavarovanja pomaga pri iskanju ponudbe.

Izračun zavarovanja je ugodnejši brez posrednika ter z popusti

Ugodnejši izračun zavarovanja zagotavljajo predvsem popusti. Dopolnilno zavarovanje je lahko tri procente ugodneje pri plačilu mesečne premije z odtegljajem od plače, ob letnem plačilu premije, pri plačilu premije z direktno bremenitvijo ali s sklenitvijo zavarovanja preko spleta. Sklenitev zavarovanja preko spleta ni zahtevna, potrebno je osnovno znanje uporabe spleta. Uporabnika vsebina spletne strani vodi korak za korakom. Osnovni koraki so podatki o zavarovanju, podatki o zavarovancu, premija in izbira plačila, izračun zavarovanja ter plačilo premije. Zahtevani podatki o zavarovanju so trajanje zavarovanja ter termin trajanja zavarovanja. Pri podatkih o zavarovancu se zahteva splošne osebne podatke, podatke o prebivališču, davčno številko ter kontakt. Zadnji koraki so premija, izbira plačila, izračun zavarovanja, plačilo premije. Zavarovanje Dental nudi dodaten popust na zobno protetiko. Izračun zavarovanja ter vse dodatne informacije lahko zagotovi svetovalec, možno ga je naročiti preko spleta. Popust ob sklenitvi nudi tudi zavarovanje otrok. V primeru nesreče mladostnika ali otroka, nezgodno zavaruje otroke in mladino ter omogoča kritje nepričakovanih stroškov. Sklenitev zavarovanja je mogoče tudi preko spleta, gre za podoben postopek kot pri sklenitvi dopolnilnega zavarovanja. Tudi v tem primeru lahko uporabnik korak za korakom sledi navodilom, pomembno je slediti osnovnim korakom. Popust nudi tudi sklenitev zavarovanja na domu preko spleta. Zagotavlja štiriindvajset urno zdravniško asistenco, z njo je zagotovljen telefonski posvet z zdravnikom glede zdravstvenih težav. Sklenitev zavarovanja preko spleta tudi v tem primeru zahteva sleditev osnovnim korakom podatki o zavarovanju, podatki o zavarovancu, premija in izbira plačila, izračun zavarovanja ter plačilo premije.

Nutcase je priljubljen proizvajalec tudi za otroške izdelke

Tako kot odrasli potrebujemo najrazličnejše izdelke ter opremo za sebe, jo potrebujejo tudi naši malčki.  Za njih pa želimo vedno kupiti le najbolj kakovostne izdelke. Kakovost pa je najbolj odvisna prav od proizvajalca oziroma od blagovne znamke. Ena od najbolj priljubljenih blagovnih znamk, ki na prodajne police postavlja tudi otroške izdelke vseh vrste, je Nutcase.

Otroške čelade so med najbolj priljubljenimi izdelki

Znano je, da Nutcase torej na police ne postavlja samo otroške opreme, ampak tudi opremo za odrasle. Še posebej pa so v povezavi z izdelki za naše najmlajše priljubljene otroške čelade, ki so že na prvi pogled zelo privlačnega videza.

Otroške čelade Nutcase pa se nahajajo tudi na spletnih prodajnih policah trgovine, ki ve, kaj je najbolje za nas in tudi našega otroka.

Za še bolj zabavno vožnjo

Da bo otrokova vožnja še bolj zabavna in igriva, pa Nutcase ni poskrbel samo za prodajo čelad za otroke, ampak tudi za še nekatere druge izdelke, ki jih potrebujemo med vožnjo s kolesom. Poleg čelad ljudje zelo pogosto posegajo tudi po zelo priljubljenem pisanem zvončku, ki ga lahko pritrdimo na zelo hiter in tudi učinkovit način.

 

Proizvajalec znan tudi drugje po svetu

Sicer pa ime Nutcase ni poznano samo pri nas, temveč tudi drugje po svetu. Marsikdo se na tega proizvajalca oziroma blagovno znamko obrne tudi takrat, ko si želi kupiti kako primerno darilo, ki bi ga z veseljem podaril kateremu od malčkov. V spletni brskalnik lahko vtipka Nutcase in pokazale se mu bodo številne možnosti za odličen nakup.

Kupiti pravi avtosedež se zdi kot znanstvena fantastika

Varnost gre na področju otroških avtosedežev izredno hitro naprej. Nikakor ne moremo varnosti otrok v prometu primerjati s kakšnimi tridesetimi leti nazaj, ko so otroci povsem nepripeti spali na zadnjih sedežih ali pa celo polici nad prtljažnikom. Kaj pripeti, pasov niti vozila zadaj niso imela, kaj šele da bi lahko starši otroke na kakšen način privezali. Vendar pa je to po eni strani malo bolj sprejemljivo kot je danes, saj se bistveno več vozimo, pa tudi vozil je več, torej tudi  nesreč.

Ravno zato se mora dobiti primeren avtosedež, da se otroka lahko varno pripne, hkrati pa tudi zagotovi dodatno zaščito v primeru bočnih trkov. Vendar pa kolikor je šel avtosedež v razvoju naprej, pa je posledično toliko težje izbrati pravi avtosedež.

               Avtosedež je danes toliko težje kupiti zaradi tako različnih tehnik in izrazov, ki se uporabljajo

 

Tehnologija je na področju avtosedežev na srečo naših otrok šla zelo naprej, vendar pa zato, ker je toliko proizvajalcev, jasno prihaja tudi do zelo različnih izrazov za isto stvar. Seveda kupca to samo zmede, še dodatno pa ga zmedejo novi izrazi in razvoj, ki gre naprej sam po sebi, ne sledi pa avtomobilom.

avtosedeži za starejša in novejša vozila se razlikujejo

Kaj to pomeni? To pomeni preprosto to, da kupiti najboljši avtosedež danes za starejša vozila sploh nima prav nobenega smisla. Kaj pomaga, če se kupi najboljši avtosedež, ki nudi tudi najboljšo možno zaščito za otroka, če pa vozilo sploh nima vseh možnosti pritrditve sedeža. Najbolj problematičen je danes top tether, ki ga nimajo niti kakšni najnovejši avtomobili. Seveda, to je precej nelogična poteza proizvajalca vozil, vendar pa ravno zato najprej preverite, kaj vaše vozilo nudi in na tej osnovi izberite najboljši avtosedež.

Izračun zavarovanja pomaga oceniti ponudbo

Izračun zavarovanja pomaga oceniti ponudbo zavarovalnice oziroma njenega predstavnika. Izračun zavarovanja je mogoče storiti na različne načine, v nekaterih primerih gre za rutinirane ali tradicionalne načine. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje mnoge osebe sklepajo potem, ko jih je presenetili stroški zdravljenja. V tem primeru izračun zavarovanja temelji tudi na osebni izkušnji.

Izračun zavarovanja pomaga pri iskanju ponudbe.

 

Izračun zavarovanja lahko temelji na več izhodiščih

Nekatere zavarovance zanima izračun zavarovanja, ki je primerljivo z povprečnim zavarovanjem drugih oseb. Želijo skleniti pod istimi pogoji ter s primerljivimi pravicami. To je lahko poleg obveznega tudi prostovoljno zavarovanje, lahko pa so dodane tudi razne druge možnosti. Druge zanima izračun zavarovanja, kateri ni povsem enak povprečju. V tem primeru gre lahko za zamenjavo zavarovalnice, postavk v zavarovalni polici ali kakšne druge spremembe. V vseh primerih je koristno pridobiti rezultat izračuna, kot ceno dopolnilnega zavarovanja pod zahtevanimi pogoji. Pri tem velja upoštevati izhodišča za sklenitev zavarovanja ter pridobljene pravice. Med pomembna kritja stroškov doplačil sodijo doplačila zdravstvenih storitev, ki niso krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, vključno s storitvami nastanitve in prehrane v bolnišnici ali zdravilišča, doplačilo vseh zdravil s pozitivne in vmesne liste do priznane vrednosti za to zdravilo, predpisanih na recept, doplačila ne nujnih reševalnih prevozov, doplačila zdravstvenih pripomočkov ter doplačila ortopedskih, slušnih, očesnih in drugih pripomočkov do priznane vrednosti. V osnovi gre za enak izračun zavarovanja ne glede na vir ali izhodišče. Razlika je v tem, da je izračun zavarovanja na sedežu zavarovalnice oseben, prek spleta pa ne. V tem primeru lahko izvedemo praktično toliko izračunov, kolikor je možnih spremenljivk. Osebni obisk, pa ponuja več možnosti. Niso redki primeri, ko osebe izvedejo izračun zavarovanja na oba načina. Odločitev je odvisna predvsem od izbranega zavarovanja. Pri obveznem zavarovanju je pogosto izbrana cenovno najbolj ugodna, pri dopolnilnem zavarovanju pa opcija z največjim kritjem razlike. Dobro izbrani dejavniki odločanja so pogoj za dober izračun zavarovanja.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje zagotavlja zavarovancem nižje stroške

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje izberemo, ko so nam cilj nizki stroški.

Nižje stroške dopolnilno zdravstveno zavarovanje zagotavlja s kritjem razlike med dejanskimi stroški zdravljenja ter priznanimi stroški obveznega zdravstvenega zavarovanja. Obvezno zavarovanje imajo v Sloveniji po zakonu sklenjeno vsi državljani ter osebe, ki opravljajo profesionalno dejavnost. Vendar so zdravstveni zavarovanci v tem primeru upravičeni do določenih storitev oziroma stroškov zdravljenja. Slovenski zdravstveni sistem ima dolgoletno tradicijo, ter temelji na solidarnosti med državljani z dohodki ter osebami brez dohodkov. Na ta način vsi zaposleni državljani ter osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost v Sloveniji krijejo stroške zdravljenja za nezaposlene, otroke in študente. Stroški zdravljenja so vedno prisotni, vendar se dogajajo v časovno zelo različnih obdobjih. Poznamo primere zavarovancev, ki celotno delovno dobo ne potrebujejo zdravnika. Ter na drugi strani primere veliko večjih potreb po zdravstvenih storitvah. V vsakem primeru so z zdravljenjem povezani stroški, osnovno zavarovanje jih krije vedno v celoti, ampak zgolj do točno določene višine. Morebitne dodatne stroške zdravljenja oziroma zdravil, pripomočkov krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Stroški doplačil, ki jih krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje so zdravila s pozitivne in vmesne liste, zdravstveni pripomočki, ne nujni reševalni prevozi, ortopedski, slušni, očesni, ortodontski in drugi tehnični pripomočki ter zoboprotetični nadomestki. Dodatno dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije stroške zdravstvenih storitev s področja vseh zdravstvenih dejavnosti, katere niso krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. V dopolnilno zdravstveno zavarovanje sodi tudi kritje stroškov nastanitve in prehrane v zdraviliščih ali bolnišnicah. Deleži kritja so različni, odvisno ali gre za storitve osnovne zdravstvene dejavnosti, storitve bolnišnične dejavnosti, očesne pripomočke, ne nujne reševalne prevoze, zdravila z vmesne liste, zobno protetiko in drugo. Stroški so v nekaterih primerih za plačnika visoki, zato se lahko v primeru enega kritja izplača veliko število vplačanih mesečni premij.

Mesečna premija za dopolnilno zdravstveno zavarovanje se velikokrat izplača že v tekočem mesecu, pomisliti velja zgolj na razne sezonske zdravstvene težave.

www.wiz.si/wiz-zdravje