Vreme Pohorje, blagodejna klima

Vreme Pohorje je blagodejna klima .

Za vreme Pohorje je značilna predalpska klima , ki se prepleta z vplivi subpanonske kontinentalne klime. Katera klima prevladuje je v veliki meri odvisno od reliefa območja. Pohorje je predalpsko hribovje, ki leži v severovzhodni Sloveniji. Njegova najvišja točka je Črni vrh z tisoč petsto triinštiridesetimi metri nadmorske višine. Poleg Črnega vrha je še nekaj vrhov, ki se dvigajo od preko tisoč petsto do preko tisoč tristo metrov visoko. Vendar gre za ozemeljsko manjši delež. Področje z višino nad tisoč tristo metrov obsega vsega sedem odstotkov ozemlja Pohorja. Največ ozemlja Pohorja se nahaja med štiristo in devetsto metri, polovico manj je ozemlja ležečega med devetsto in tisoč tristo metri visoko. Severne lege na višje ležečih področjih imajo vlažno in svežo klimo z visoko zračno vlako. S spuščanjem v nižje ležeča področja vreme Pohorje pridobiva celinski vpliv. V dolinah potokov se ta vpliv občuti tudi na višje ležečih področjih. Padavine vreme Pohorje izdatneje zliva na najvišje ležečih točkah, nekoliko manj ga je v urbanih področjih na zahodu in vzhodu. Največ padavin je v poletnem času, najmanj padavin pa zabeležijo januarja in februarja. Za vreme Pohorje so značilni tudi temperaturni obrati, najbolj pogosti in izraziti so v slovenjgraški kotlini. S snegom vreme Pohorje najprej zasuje višja ležeča področja dva meseca pred dolinskimi in nižinskimi predeli v povprečju se sneg obdrži štiri do pet mesecev v letu. Najprej skopni na prisojnih pobočjih, v kotanjah in po vrhovih pa vztraja do meseca maja. Za zimski turizem so dobrodošle reliefne posebnosti, možno ga je izvajati tudi pri tanjši snežni odeji. Smučarjem najbolj ugodne razmere za smuko vreme Pohorje podarja na različnih območjih, med najbolj južna sodi Rogla. Na smučišču Rogla je mogoče smučati od nadmorske višine preko tisoč petsto do tisoč sto metrov nad morjem.

Vreme Pohorje je razlog obiska mnogih turistov.

http://www.rogla.eu/si/nacrtujte-obisk/vreme

Hrvaška zelo raznolika klima

Hrvaška je država, katero določa zelo raznolika klima

V notranjosti dežele je zmerno kontinentalna klima, v hribovskem predelu ozemlja ima Hrvaška gorsko in pred gorsko podnebje, v primorskem obalnem pasu pa mediteransko podnebje, v zaledju obalnega pasu pa submediteransko podnebje. V notranjosti ozemlja namerijo povprečne temperature, ki se gibljejo med nič in triindvajset stopinj, v primorskem pasu pa od šest do sedemindvajset stopinj. Hrvaška je ena najbolj sončnih dežel v Sredozemlju. Klima v veliki meri vpliva na razvoj tipičnih aktivnosti področja. V obalnem delu je klima zelo pomembna za turizem. Turisti brez toplih dni, prijetnega morja ter sonca, zagotovo ne bi obiskali deželo. V delu dežele, kjer se bavijo s kmetijstvom, je tamkajšnje podnebje, kot nalašč vzgojo raznih kultur. Hrvaška je za turiste in druge obiskovalce zanimiva tudi zaradi turističnih, kulturnih in naravnih znamenitosti. Naravne znamenitosti je mogoče srečati na praktično vsakem koraku. Poseben pomen imajo nacionalni parki. Hrvaška ima osem narodnih parkov in sicer : Brioni, Kornati, Krka, Milet, Paklenica, Plitvička jezera, Rinsjak in Severni Velebit. So znamenitost in turistična atrakcija svoje vrste. Brioni so otočje na hrvaškem delu Jadrana. Nahajajo se ob istrski obali, v bližini mesta Fažana. Brione sestavlja štirinajst otokov. Največja sta Veliki in Mali Brioni. Dioklecijanova palača je antična palača cesarja Dioklecijana. Nahaja se v Splitu. Dioklecijanova palača je bila zgrajena na polotoku okrog leta tristo. Mestno središče Dubrovnika je središče mesta na jugu Hrvaške. Dubrovnik je tudi upravno središče županije in eno najpomembnejših zgodovinsko turističnih krajev Hrvaške. Kornati so skupina otokov v srednji Dalmaciji. Nahajajo se zahodno od Šibenika. Njihova znamenitost so naravne in kulturne posebnosti. Krka je narodni park, ki je znan po velikem številu jezer in slapov. Ime je dobil po reki Krki, ki je del nacionalnega parka. Narodni park Krka se nahaja v srednji Dalmaciji.

Hrvaška je dežela, ki nudi obiskovalcem veliko razlogov za obisk .

Več informacij

 

Vreme Bohinj tudi na spletni strani Apartmaji in hoteliPoletje ali zima, pomlad ali jesen, Bohinj je vedno pravi biser med kraji, ki si zasluži vsaj en vaš dan za izlet. Čeprav se Bohinj nahaja med gorami, je v bistvu del velike doline, ki ima drugačno vreme kot gore. Ne apartmaji ne hoteli ne samevajo v nobenem letnem času, vreme Bohinj pa skrbi, da vreme v nobenem letnem času ne uniči prijetnega dopustovanja turistom. Na vreme sicer ne moremo vplivati, lahko pa nam vreme Bohinj pomaga pri odločitvi, kdaj obiskati Bohinj in Bohinjsko jezero, da nam bo tako kraj, kot tudi apartmaji ali hoteli v Bohinju ostali v čim lepšem spominu. Naj vam pri tem pomaga vremenska napoved za vreme Bohinj na naši strani Apartmaji in hoteli Bohinj.