Oljni filter zagotavlja brezhibno delovanje motorja

Motorno olje ima v motorju pomembno funkcijo, ki zagotavljajo njegovo brezhibno delovanje. Poleg tega, da motorno olje zagotavlja mazalne lastnosti motorja, pa poskrbi tudi za odstranjevanje toplote, čiščenje notranjih površin, oblikovanje tesnila med stenami jeklenke in batnimi obroči in prenašanje nečistoč v filter. Oljni filter je zato obvezen del vsakega vozila, ki ujame vse delce, ki bi se lahko znašli v motorju.

 

Dejstvo je, da je življenjska doba avtomobila odvisna od stanja motorja, zato mu je potrebno v vseh pogledih nameniti posebno pozornost ne le z izbiro najbolj primernega olja, ampak tudi oljnega filtra. Na prvi pogled je morda videti, da je motor zaprt sistem, vendar je potrebno vedeti, da se pri procesu zgorevanja ustvarjajo saje, ki lahko zamašijo oljni filter.

 

Čistoča motornega olja vpliva na življenjsko dobo motorja

 

Čistoča motornega olja zahteva posebno pozornost, saj to omogoča normalno delovanje motorja in mu podaljšuje življenjsko dobo. Oljnega filtra se običajno ne čisti, ampak se ga zamenja na rednih servisnih pregledih, ob vsaki menjavi olja. Da je oljni filter zamašen, bomo najprej prepoznali po hrupu motorja, na merilni palici so sledi črnega olja in po prižgani lučki za prenizek tlak motornega olja. Prav tako se lahko pojavi tudi lučka za napako motorja.

 

Pri izbiri najbolj primernega oljnega filtra je potrebno biti pozoren na to, da ima kakovosten oljni filter dovolj kapacitete, da varno zadrži vse delce glede na dolžino servisnega intervala. Njegovo delovanje pa mora biti dovolj učinkovito, da iz olja odstrani vse nevarne delce.