Arhivi Kategorije: Potovanja

Avstralija za popotnike

Za evropske, predvsem pa slovenske popotnike je Avstralija zelo zaželena destinacija, a vseeno ne tako obiskana. Ta dežela je namreč zelo oddaljena in tudi v času udobnih letalskih povezav za marsikoga težko dostopna. Vseeno pa so na voljo privlačne opcije, ki omogočajo nepozaben obisk tega dela sveta. Splača se izkoristiti priložnosti, ki ponujajo vpogled v življenje na drugi strani sveta. Avstralija popotnikom ponuja zelo veliko, nenazadnje gre kar za celo celino, z nekaj prilagodljivosti pa lahko v obisk vključimo še Novo Zelandijo in okoliške otoke. Vsebine je za prave avanturiste vsekakor dovolj, tako da je priporočljivo obisk dobro načrtovati – kaj hitro se lahko zgodi, da nekaj tednov ne bo dovolj, da bi lahko v zadostni meri izkusili utrip tega dela sveta. Že sama Avstralija je zelo velika, poleg tega pa tudi razčlenjena in dinamična, tako da vsak kotiček ponuja svojevrstno izkušnjo. Če v potovanje vključimo še obisk raznih tihomorskih otočij, bo treba trajanje dopusta odmeriti v mesecih!

avstralijaAvstralija in Oceanija v ponudbi turističnih agencij

Resda je Avstralija precej odročna za obiskovalce iz Evrope, a vseeno je zahvaljujoč letalskim povezavam dokaj dostopna za tiste, ki si lahko privoščijo ceno letalskih kart in nimajo nič proti dolgotrajnemu posedanju v letalih. Ne pozabimo pa še na organizacijo samega programa obiska, saj je tudi to zelo pomembno, če želimo čas na drugem koncu sveta popolnoma izkoristiti. Avstralija z Oceanijo je pogosto vključena tudi v ponudbo turističnih agencij, ki za mnoge predstavljajo najboljšo možnost za obisk te celine. Agencije poskrbijo za vse, od transporta in namestitev do aktivnosti in drugih zanimivosti v programu, zato se splača preleteti ponudbe in odkriti tisto, ki bo najbolj ustrezna. Seveda pa omogoča Avstralija tudi potovanje v lastni režiji, kar marsikomu bolj odgovarja, sploh v primeru izletov z daljšim trajanjem. V vsakem primeru pa dežela ponuja nepozabno izkušnjo!

Cinque Terre, pravljična dežela v neposredni bližini

Seveda ima tudi Slovenija kar nekaj pravih turističnih draguljev, a na majhnem področju domače države bodo zagrizeni popotniki hitro obdelali večino znamenitosti, ki si zaslužijo obiska. Na srečo lahko že pri sosedih najdemo ogromno novih destinacij, ki so primerne za večdnevni obisk. Eno izmed priljubljenih izbir predstavljajo Cinque Terre, ki sicer niso takoj za mejo, vseeno pa so glede na mnoge druge evropske in predvsem svetovne destinacije tako rekoč na dosegu roke. Razdalja pa tako ali tako ne igra velike vloge za tiste, ki želijo videti in doživeti kaj novega – pravzaprav lahko ravno v tem najdemo priročen izgovor za daljši oddih, ki bo v tem delu Italije gotovo dobro del. Cinque Terre se nahajajo na zahodni obali severne Italije, tako da bomo morali po širini prečkati skoraj celotno italijansko ozemlje, prispeli pa bomo na obalo mediteranskega morja, ki že spominja na pravo oceansko obalo ali pa na Azurno obalo, ki že kmalu sledi v isti smeri. Seveda pa Cinque Terre ne privlačijo ne s slikovito obalo, temveč prepričajo predvsem z drugimi motivi.

Cinque Terre za tiste, ki iščejo nekaj novega

Za razliko od mnogih turističnih destinacij so Cinque Terre še vedno dokaj odročne in niso preplavljene z obiskovalci, prav tako tam ni mogoče najti večjih mest. Gre za zbirko vasic, posejanih po strmi obali, ki s svojim značilnim arhitekturnim slogom predstavljajo edinstveno znamenitost in posebno idilično podobo tega dela Italije. Zanimivo je, da do vasic ne vodi zanesljiva cesta, ki bi jo lahko dosegli s turističnim avtobusom, prav tako so druge možnosti dostopa precej omejene. Najlepše je Cinque Terre občudovati z morja, za kar poskrbijo trajekti in druga plovila, prav tako pa obstaja možnost obiska peš, kar je lahko za mnoge obiskovalce idealna opcija, ki združuje prijetno s koristnim in oblikuje edinstveno izkušnjo.

Eksotična destinacija v neposredni bližini

Eksotičnih dežel ni treba iskati na drugi strani sveta, niti ni treba za potovanje odšteti visokih zneskov denarja. Nekatere privlačne destinacije namreč nudijo vse to, kar imajo tradicionalne eksotične države, hkrati pa so v vseh ozirih dostopnejše. Ena izmed takšnih destinacij je prav gotovo Turčija, ki postaja vedno bolj zanimiva za evropske turiste.

Bi lahko Turčijooznačili za eksotično destinacijo? Seveda, gre za državo, ki v velikem delu zrcali evropsko družbo in kulturo, s tem pa ponuja v neki meri enako izkušnjo, kot bi jo pričakovali ob obisku nekaterih drugih evropskih držav, predvsem tistih z vzhoda. Hkrati pa sega Turčija ozemeljsko in kulturno tudi v Azijo, pravzaprav na Bližnji Vzhod, kar ustvari edinstveno mešanico izkušenj, ki je za marsikaterega obiskovalca eksotična. Glavna prednost te destinacije je prav unikatno doživetje, ki ga ustvari država na meji med Evropo in Azijo. Ker se Turčija ob tem tudi dobro turistično razvija, je potencial ugodne lege, bogate zgodovine in zanimive kulture izkoriščen do popolnosti. V zadnjem času se država nekoliko bolj promovira v svetu in odpira svoja vrata radovednežem, ki želijo blizu in za ugodno ceno izkusiti pridih eksotike. Stičišče evropskega, azijskega in arabskega sveta bo zanimiv nov teren tudi za tiste avanturiste, ki so že obdelali druge države s teh področij.

Dodaten plus pa je še prikladnost, s katero Turčija prepriča tiste, ki se v želji po eksotiki niso pripravljeni odreči luksuzom sodobnega potovanja. Organizacijo in izvedbo potovanja je moč v celoti prepustiti agencijam, pa tudi organizacija v lastni režiji ne bo posebej zahtevna – ni namreč težko najti lokalnih turističnih ponudnikov, na voljo so seveda tudi ugledni mednarodni hoteli, država je načeloma dobro dostopna z raznimi prevoznimi sredstvi, za nameček pa so cene za evropske obiskovalce precej ugodne. Vsekakor gre za turistični dragulj s potencialom, ki ga je vredno izkoristiti!

Turčija, dežela na civilizacijskem pohodu

Turčija je mogočna država, ki se od drugih razlikuje po tem, da sega kar na dve celini, Evropo in Azijo. Pravzaprav predstavlja most med dvema celinama, zato jo lahko imenujemo tudi “Dežela, kjer Vzhod sreča Zahod”. Je prava zibelka starih civilizacij, saj so se na njej odvijali takšni in drugačni zgodovinski mejniki, poleg tega pa so se tu križale tudi pomembne trgovske poti.

Turčija je obdana z dvema morjema, in sicer s Sredozemskim in Črnim. Zato res ni nič čudnega, da se je razvila v priljubljeno turistično destinacijo, kjer uživajo tako mladi in stari. Za njeno turistično ponudbo so še posebej značilni “all inclusive” ponudba in bogate animacije. A morje še zdaleč ni vse, kar nam Turčija ponuja.

Odkrijte številne kulturne in naravne znamenitosti

Članek je prekratek, da bi v njem lahko našteli vse, kar Turčija nudi. Tako naj omenimo le nekaj dih jemajočih znamenitosti, kot so na primer kristalno čisto morje, prekrasne in dolge peščene plaže, razvajanje v turških kopelih, mogočno gorovje Taurus, Antalijski zaliv, … seveda pa ne smemo pozabiti tudi na njihove kulinarične specialitete.

Naravnost očarala vas bo bogata zgodovina, arheološke znamenitosti in bogata kulturna dediščina. Domačini so prijazni in topli, zelo radi si bodo vzeli čas za klepet. Če boste obiskali bazar, nikar ne pozabite na to, da si morate zbarantati dobro ceno, drugače bodo Turki kar užaljeni.

Turčija: kaj vse vas bo pritegnilo?

● Pisani bazarji
● Impozanten in živahen Istambul
● Čudovita pokrajina Kapadokija
● Kot iz pravljice vzete bele ponvice Pomukkale
● Bogata zgodovina
● Drugačna kultura
● Turška kava
● Izdelovanje preprog
● Barvite mošeje
● Dišeče začimbe
● Izvrstna hrana
● In še in še

Ni kaj, Turčija zagotovo ponuja za vsakega nekaj. Vstop v državo je mogoč s potnim listom, ki je veljaven še najmanj 6 mesecev od dneva povratka. Vabljeni ste, da deželo obiščete tudi vi.

Črna gora vabi s sanjskimi obalami

Kadar človek pomisli na državo, ki se imenuje Črna gora, se mu pred očmi zagotovo prikažejo fantastične slike sanjskih obal Jadranskega morja, divje in neokrnjene narave, čudovite sredozemske arhitekture, dobre hrane ter prijaznih in ležernih domačinov.

Črne gora je mlada država, saj se je nazadnje osamosvojila šele leta 2006. Ponaša se z bogato zgodovino, ki sega daleč nazaj v preteklost. Danes ima okrog 620.000 prebivalcev, ki so narodno zelo mešani. Tako v državi živijo Črnogorci, Srbi, Albanci, Romi, Bošnjaki ter predstavniki drugih narodov.

Črna gora je školjka, polna osupljivih biserov

Kot smo že omenili, ima Črna gora izredno zanimivo in razgibano obalo. Tu najdemo Kotorski zaliv, ki je najlepši zaliv v črnogorskem primorju. Razdeljen je na 4 manjše zalive, ki vam jih zagotovo ni potrebno podrobneje predstavljati: Hercegnovski, Risanski, Tivatski in Kotorski. Vsak zase in vsi skupaj so prava paša za oči. Ne smemo pozabiti še na otok Sveti Štefan, Ulcinj s “Slovensko plažo”, izliv reke Bojane, nacionalne parke s številnimi jezeri in tako naprej.

Črna gora – kaj si ogledati v državi?

1. Plaža Miločer (Kraljeva plaža)
2. Plaža Bečići
3. Plaža Ada Bojana
4. Plaža Pržno Sveti Stefan
5. Plaža Mogren
6. Cetinjski samostan
7. Samostan Ostrog
8. Danilov most na reki Crnojevića
9. Trg orožja v Kotorju
10. Uličica pod Unescovo zaščito
11. Sveti Štefan
12. Črno jezero v naravnem parku Durmitor
13. Boka Kotorska
14. Skadarsko jezero
15. Gorovje Durmitor
16. …

Črna gora je odlična izbira za vse, ki ljubite potovanja, adrenalin, gore, jezera, naravne in kulturne znamenitosti ter odlično kulinariko. Uživali boste lahko v mediteranskem podnebju, številnih naravnih in kulturnih znamenitostih, nepozabnih izletih, romantičnih starih mestih, ribiških vasicah ter preživeli sproščujoč ali aktiven oddih. Dežela vam bo zagotovo ostala v najlepšem spominu, vi pa jo boste želeli obiskati spet in spet. Za vstop v državo Slovenci potrebujemo le osebno izkaznico, vizum ni potreben.

Enodnevni izleti po Sloveniji za otroke so odlična izbira

Za otroke so najlepše in hkrati najprimernejše tiste stvari, pri katerih se skozi igro tudi nekaj naučijo ali spoznajo kaj novega. Ravno zato so enodnevni izleti po Sloveniji za otroke odlična izbira, saj so prav vsi zasnovani tako, da otroci spoznajo novosti in se skozi igro tudi kaj novega naučijo.

Vsi enodnevni izleti po Sloveniji, ki so namenjeni našim najmlajšim so organizirani s strani izkušenih vodičev in vodičk, ki imajo smisel za otroke in ki otrokom znajo na njim primeren in poljuden način predstaviti kraj oz. destinacijo kamor so jih popeljali na izlet. Izletnih točk primernih za otroke pa je v Sloveniji veliko, zato je potrebno zgolj izbrati kam najprej in ne kam sploh.

Enodnevni izleti po Sloveniji za otroke naše najmlajše popeljejo npr. v Kekčevo deželo ali pa na ogled konjičkov v Lipico, ipd.

 

Enodnevni izleti po Sloveniji za naše najmlajše so po večini zasnovani tako, da otroke na izletu prevzamejo izkušeni vodiči, ki se z otroci ukvarjajo ves dan, kar pomeni, da si lahko starši nekoliko oddahnejo, kar pa ni nujno, če starši želijo biti aktivno vključeni v celodnevno dogajanje, se je možno tudi tako dogovoriti. Seveda pa obstajajo tudi takšni enodnevni izleti po Sloveniji, ki so namenjeni celi družini in pri katerih je aktivna udeležba staršev skozi ves čas izleta potrebna, saj sicer izlet ne more biti izpeljan enako kvalitetno.

Enodnevni izleti po Sloveniji so super za otroke

izleti po Sloveniji

Zato je na vas, da se odločite, kateri enodnevni izleti po Sloveniji so za vas oz. za vašo družino bolj primerni, tisti, kjer aktivna udeležba staršev ni potrebna ali tisti, pri katerih sama izvedba izleta brez aktivne udeležbe staršev sploh ni mogoča. Lahko pa se odločite, da bodo najprej enodnevni izleti po Sloveniji za najmlajše, ki zahtevajo aktivno udeležbo staršev na izletu, vaša izbira ter da se boste naslednji dan ali pa kdaj drugič odločili še tak izlet, kjer aktivna udeležba staršev na izletu ni potrebna.

Nepozabna Grčija last minute ponuja najnižje cene

Oddih v Grčiji je vedno prava izbira, tako za tiste ki si želijo poležavati na plaži, kot za tiste ki so željni novih doživetij in živahnih noči. Vedno ko se odločamo za potovanje v to deželo preverimo ponudbe za potovanje v kategoriji Grčija last minute. Za to državo je namreč veliko ugodnih paketov za počitnice, zato je vedno koristno pregledati Grčija last minute ponudbe od različnih ponudnikov.

Največ izbire v ponudbah Grčija last minute je za grške otoke in sicer, Kreto, Krf, Rodos, Kos, Mikonos, Zakintos, Lezbos, Samos, Lefkas, Kefalonio, Karpathos in še mnoge druge.

Mediteranska Grčija last minute vas bo navdušila!

Grčija ponuja poletni oddih z mediteranskim pridihom, najboljši čas za potovanje v te kraje je med aprilom in novembrom. Takrat tam vlada pravo poletje. Več spletnih strani in turističnih agencij ponuja ugodne cene za potovanje v to deželo.

Med najugodnejšimi ponudniki je turistična agencija Potuj nekam. Na njihovi spletni strani lahko pogledamo ponudbe za Grčija last minute, kjer najdemo ugodne cene potovanj predvsem za grške otoke in tudi grško celino. Lahko si ogledamo pripravljene ponudbe na grških otokih in grški celini, hotele, trajanje potovanja, termine potovanj in vse ostale podrobnosti ki spadajo zraven, tako da imamo na izbiro ogromno ugodnih paketov.

Grčija last minute je poceni, cene se gibljejo že od slabih 300 evrov pa vse do dobrih 1300 evrov za najdražje pakete, kateri vključujejo najboljše destinacije z najboljšimi hoteli. Že med 200 in 700 evri lahko dobimo dobro ponudbo za počitnice na grških otokih ali njeni celini. Turistična agencija Potuj nekam ponuja ogromno destinacij kot pakete za Last minute potovanja, samo za Grčijo ponuja 48 različnih destinacij, za vsako izmed njih pa različno število ponudb,  ki so seveda tudi cenovno različni, tako da vsak ki želi potovati v Grčijo, lahko najde sebi primeren paket.

Grčija last minute nam omogoča potovanje na našo željo, saj je na voljo velika izbira destinacij. Za več informacij o vrstah destinacij, ponudb in paketov potovanj pa si lahko preberete na https://www.potujnekam.com/grcija.

Vietnam je obmorska južnoazijska dežela

Vietnam je obmorska dežela. Na zemljevidu Vietnam najlažje najdemo, če za orientacijo vzamemo polotok Indokina. Polotok Indokina se nahaja vzhodno od Indije, severno in vzhodno od nje leži Kitajska.

Potovanje v Vietnam

Vietnam ponuja na ogled številne naravne in kulturne znamenitosti

Vietnam je ena od držav Indokitajskega polotoka, zaseda vzhodni del obale ob Južno Kitajskem morju. Poleg Vietnama se na polotoku nahajajo Kambodžo, Laos ter Mjanmar, Malezija, Tajska ter Singapur na Malajskem polotoku. Vietnam veliko svetovnega prebivalstva pozna preko filmskih platen, kar med drugim nudi šepec geografske predstave. Gorski svet Vietnama je odlična treking sprostitev ter kontrast drugim znamenitostim dežele. To so predvsem prestolnica, številni muzeji, plaže, zaliv Hanoj in druge znamenitosti. Hanoj je glavno mesto države, šteje tri milijone prebivalcev ter je obkroženo z vodnimi viri. Za obiskovalce je zanimiv stari del mesta, grobnica Ho Chi Minha, pagoda enega stebra, muzej vietnamskih nacionalnih manjšin ter druge znamenitosti glavnega mesta. Največje mesto najdemo na nasprotnem koncu, na jugu dežele. Hošiminh ali Sajgon se nahaja na bregovi istoimenske reke, od južnokitajskega morja je oddaljeno šestdeset kilometrov. Mesto ima sedem milijonov prebivalcev ter velja za ekonomsko srce države. Vietnam sestavlja več vrst geoloških formacij, najbolj znane so formacije tropskega rasa. Največ jih najdemo na severu države ,na območju Halong zaliva in v parku Tam Coc. Zaliv Halong je zimzelena podoba države, razteza se na površini približno tisoč petsto kvadratnih kilometrov oziroma približno sto dvajset kilometrov vzdolž obale v zalivu Tonkin. Zaliv Hanoj predstavlja Vietnam na seznamu Unescove naravne svetovne dediščine. Zaliv je nastal v davni preteklosti, ko se je apnenčasta pokrajina potopila v morje. Njen ostanek predstavlja tri tisoč otokov, ki štrlijo iz morske globine. Severovzhodni Vietnam ponuja na ogled združitev naravne in kulturne dediščine. Predstavljajo jih slikovite riževe terase, ki se nahajajo n severu države ob meji z Kitajsko. Vietnam je ogleda vredna turistična dežela.

Velika Britanija, največji evropski otok

Velika Britanija je največji evropski otok. Vsak prebivalec stare celine tudi brez težav pokaže, kje na evropskem zemljevidu leži Velika Britanija. Med staro celino in otokom je Rokavski preliv, z danes gostim ladijskim prometom. Že nekaj časa pa je Velika Britanija s staro celino povezana tudi z predorom pod Rokavskim prelivom. Kar omogoča zelo hitro povezavo med Londonom in Parizom. Nadalje pa z vsemi deli Otoka ter stare celine.

Velika Britanija ali Otok

S poimenovanjem Velike Britanije, Anglije, Združenega kraljestva ter številnimi drugimi značilnostmi obstajajo na stari celini kar precejšnje težave. Velika Britanija je otok, na katerem se nahajajo Anglija, Škotska in Wales. Združeno kraljestvo poleg tega obsega severni del bližnjega otoka Irska. Združeno kraljestvo je skrajšava pojma Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, ki poleg naštetega obsega še štirinajst Britanskih čezmorskih ozemelj. V vsakdanji pogovorih se Velika Britanija ter Združeno kraljestvo pogosto označuje z Anglija, dejansko pa je to zgolj dežela na jugu otoka Velika Britanija. Kar je na stari celini lahko sprejemljivo, na otoku pa je priporočljivo naštete posebnosti in značilnosti bodisi obvladovati ali modro molčati. Velika Britanija ima tudi zelo raznolike značilnosti posameznih predelov, katere je dodatno dobro poznati ali se vesti prizanesljivo nevtralno. Vsekakor pa so vsi deli otoka prav zaradi različnosti zanimivi za obisk. London je zagotovo najbolj privlačen cilj, zaradi njega pa ne velja spregledati ostalega. Težava je največkrat v času ter značilnosti sodobnega načina življenja. Zaradi sodobnih prometnih povezav je mogoče London obiskati preko vikenda ter poljubno raziskati njegov individualno določen obseg. Lahko se odločimo za obisk čim več znamenitosti, lahko pa se osredotočimo na ožje območje. Raziskati Otok načeloma zahteva več časa, London je vsekakor dobro izhodišče. Izhodišče za rešitev dileme med Velika Britanija v večjem obsegu ali London je lahko bogata zgodovina ter koncentracija znamenitosti proti čudovitem naravnem okolju.

Odkrijte Veliko Britanijo z agencijo Oskar!

Zanzibar, samotni otok

Zanzibar je dolga leta veljal za samotni otok ob afriški obali.

Globalno bolj znani so otok, otočje ter mesto Zanzibar postali v šestdesetih letih dvajsetega stoletja, ko po združitvijo s Tanganjiko postane Združena republika Tanzanija. V tem obdobju se začne tudi razvoj, poveča se število prebivalcev. Zanzibar je hkrati mesto, otok in otočje v Indijskem oceanu. Od šestdesetih let dvajsetega stoletja se je število prebivalcev od petdeset tisoč povečalo na preko dvesto tisoč. Večja otoka otočja sta Zanzibar in otok Unguja, arhipelag pa sestavlja še petdeset drugih manjših otokov. Prvi prebivalci otoka so bili Bantujci, kmalu pa je zaradi strateške lege in naravnih bogastev postal zanimiv številnim pomorščakom ter trgovcem. Mesto Zanzibar je naravno pristanišče, zato njegov nastanek ni naključje. V njem so se skozi stoletja izmenjevali asirski, egipčanski, feničanski, arabski, grški in rimski pomorščaki in trgovci. Trgovali so s slonovino, kožami, začimbami, železom, prisotna pa je bila tudi trgovina s sužnji. Zapisi o obstoju življenja na otoku Zanzibar izvirajo iz prvega stoletja, zapisani pa so v grškem jeziku. V opisu je navedena prisotnost Arabcev na vzhodni obali Afrike ter njihova spretnost komuniciranja z domačini ter vzpostavljanja sorodstvenih vezi. Arabci so se v sedmem stoletju tudi prvič stalno naselili ter vzpostavili živahno trgovino z domačini. Pristanišče Zanzibar je v tem obdobju oskrbovalo številne oddaljene luke, vse do Indije in Kitajske. Iz oddaljenih pristanišč je otok uvažal začimbe, steklo in tekstil. Arabsko obdobje prekine ob koncu petnajstega stoletja portugalski prihod, v osemnajstem stoletju Zanzibar ponovno zavzamejo Arabci ter razširijo svoj vpliv na širše območje vzhodno afriške obale. Po sultanovi smrti začne imperij razpadati, iz njegovi ostankov ob koncu devetnajstega stoletja nastane britanski protektorat. Ostanki bogate zgodovine so najbolj navzoči v Kamnitem mestu, starem delu mesta Zanzibar.

Zaradi svoje izjemnost je bilo glavno mesto Zanzibar leta dva tisoč uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine.

Več informacij na agencija-oskar.si/zanzibar/