Arhivi Kategorije: počitnice

Severna Amerika ponuja neizčrpen vir turističnih atrakcij

S prostranimi površinami, ki jih nudi Severna Amerika, seveda ni posebej presenetljivo, da je ta celina dom mnogih turističnih atrakcij. A v resnici so za turiste pogosto bolj privlačni drugi aduti, ki niso neposredno povezani s posameznimi naravnimi znamenitostmi, četudi teh res ne manjka. Ta del sveta namreč ponuja še ogromno druge vsebine, od neštetih zgodovinskih in kulturnih znamenitosti do megalomanskih središč sodobne tehnologije in zabave. Pravzaprav lahko Severna Amerika ponudi prav vse, kar mnogi turisti iščejo pri svojem potovanju, zato gre za idealno turistično destinacijo. Pomembno je le to, da znamo izbrati pravi program oziroma oblikovati potovanje tako, da vanj res zajamemo kar največ vsebine. Za optimalen izkoristek časa in priložnosti je priporočljivo izbrati katerega izmed skrbno oblikovanih programov turističnih agencij, še posebej če ti zajemajo več destinacij na celini. Severna Amerika je zelo velika, škoda bi bilo samo zaradi razdalj izpustiti tiste kotičke, ki jih je vredno videti.

Severna Amerika

 

Severna Amerika prepriča z izjemno raznolikostjo

Prav vsak kotiček ponuja nekaj posebnega. Severna Amerika še zdaleč ni sinonim zgolj za velika mesta in hiter življenjski slog, ki je značilen za velike ameriške metropole. Potovanje mora gotovo vključevati tudi nekaj tega, a onkraj urbanega sveta se odpirajo prostrane površine neokrnjene narave, s tisočerimi jezeri, slapovi, soteskami in mnogimi edinstvenimi naravnimi znamenitostmi, ki jih ni moč najti nikjer drugje. Prav tako je Severna Amerika dom staroselcev, ki predstavljajo prav posebno kulturo z dolgo zgodovino. Vse to kombiniramo z narodnimi parki in drugimi atrakcijami za popolno izkušnjo ob potovanju. Če izlet podaljšamo še nekoliko proti severu, se lahko nadejamo številnih novih atrakcij, ki jih ponuja Kanada, morda pa pridemo celo do Aljaske. V vsakem svojem kotičku ima Severna Amerika ponuditi izjemno raznolikost in nepozabno izkušnjo za tiste, ki želijo svoj čas na tujem kar najbolje izkoristiti. Podrobnosti potovanje v Severno Ameriko lahko preverite na stani agencija-oskar.si.

Šotori za zahtevne razmere

Prenočevanje v naravi zahteva veliko spretnosti in dobro pripravo, seveda pa tudi kakovostno opremo. Odločilnega pomena so predvsem šotori, ki ponudijo varno zavetje pred raznimi vremenskimi dejavniki in drugimi vplivi okolja. Če se podajamo v kakšne zahtevnejše razmere, se moramo zelo dobro opremiti. Medtem ko v ugodnih razmerah niti ne potrebujemo posebnega zavetišča in lahko kampiramo kar odkriti ali pa v viseči mreži, se kakovostni šotori še kako izkažejo v primeru, da nam pretijo vremenske nevšečnosti ali pa če obtičimo na kakšnem posebej izpostavljenem kraju. V tem primeru potrebujemo opremo, ki je prilagojena takšnim razmeram, običajno so to šotori, ki so ustrezni za vse štiri letne čase. Mnogi so prilagojeni le trem letnim časom in se v zimskih razmerah ne izkažejo najbolje. Ne gre seveda za to, da jih ne bi mogli uporabljati v zimskih mesecih – v vsakem trenutku se lahko znajdemo v razmerah, ki so naravnost zimske, tudi sredi poletja, če se potikamo po kakšnih visokih gorah ali se znajdemo v kakšni posebej neprijetni nevihti.

šotori

Napredni šotori za zahtevne uporabnike

Zahtevne pa niso le razmere, tudi uporabniki imajo lahko visoke zahteve. Pogosto je pomembno na primer to, da so šotori kar se da lahki, da ne ovirajo pešačenja po dolgih poteh. To so ultralahki šotori, ki tehtajo manj kot kilogram, pri tem pa so zelo enostavni za postavljanje in pospravljanje. Hkrati se zelo dobro obnesejo v različnih razmerah, saj so izdelani iz kakovostnih materialov in imajo posebej domiselno zasnovo. A to tudi pomeni, da bo treba za takšne izdelke odšteti nekaj več denarja, pogosto se cene gibljejo kar okoli 500 evrov. Posebej zahtevni so seveda tudi tisti, ki potrebujejo zavetje za več oseb – večji šotori so lahko velik izziv za prenašanje in postavljanje, pa tudi za uporabo, tako da je treba premišljeno izbrati pravi izdelek.

Cinque Terre, pravljična dežela v neposredni bližini

Seveda ima tudi Slovenija kar nekaj pravih turističnih draguljev, a na majhnem področju domače države bodo zagrizeni popotniki hitro obdelali večino znamenitosti, ki si zaslužijo obiska. Na srečo lahko že pri sosedih najdemo ogromno novih destinacij, ki so primerne za večdnevni obisk. Eno izmed priljubljenih izbir predstavljajo Cinque Terre, ki sicer niso takoj za mejo, vseeno pa so glede na mnoge druge evropske in predvsem svetovne destinacije tako rekoč na dosegu roke. Razdalja pa tako ali tako ne igra velike vloge za tiste, ki želijo videti in doživeti kaj novega – pravzaprav lahko ravno v tem najdemo priročen izgovor za daljši oddih, ki bo v tem delu Italije gotovo dobro del. Cinque Terre se nahajajo na zahodni obali severne Italije, tako da bomo morali po širini prečkati skoraj celotno italijansko ozemlje, prispeli pa bomo na obalo mediteranskega morja, ki že spominja na pravo oceansko obalo ali pa na Azurno obalo, ki že kmalu sledi v isti smeri. Seveda pa Cinque Terre ne privlačijo ne s slikovito obalo, temveč prepričajo predvsem z drugimi motivi.

Cinque Terre za tiste, ki iščejo nekaj novega

Za razliko od mnogih turističnih destinacij so Cinque Terre še vedno dokaj odročne in niso preplavljene z obiskovalci, prav tako tam ni mogoče najti večjih mest. Gre za zbirko vasic, posejanih po strmi obali, ki s svojim značilnim arhitekturnim slogom predstavljajo edinstveno znamenitost in posebno idilično podobo tega dela Italije. Zanimivo je, da do vasic ne vodi zanesljiva cesta, ki bi jo lahko dosegli s turističnim avtobusom, prav tako so druge možnosti dostopa precej omejene. Najlepše je Cinque Terre občudovati z morja, za kar poskrbijo trajekti in druga plovila, prav tako pa obstaja možnost obiska peš, kar je lahko za mnoge obiskovalce idealna opcija, ki združuje prijetno s koristnim in oblikuje edinstveno izkušnjo.

Turistična agencija je gospodarska organizacija

Turistična agencija je gospodarska organizacija. V okviru svoje dejavnosti, turistična agencija predvsem trži turistične aranžmaje in turistične storitve. Turizem je danes v razmahu, vedno več ljudi se zanese na storitve, ki jih ponuja turistična agencija. Vedo, da bodo za svoj denar dobili največ. Zavedajo se tudi šibkosti in nestrokovnosti za samostojno organiziranje potovanja. Povpraševanje je od primera do primera različno, praktično je vsak turist zgodba zase. Največkrat govorimo o prevozniških, nastanitvenih in drugih turističnih storitvah. V enotno ponudbo združene dve storitvi ali več storitev imenujemo turistični aranžma. Gre za storitve, ki trajajo nepretrgoma več kot en dan oziroma vključuje prenočitev. O izletu obratno govorimo, ko potovanje traja manj kot dan in ne vključuje prenočitev.

Sodoben turizem je izum konca osemnajstega stoletjaTuristična agencija trži turistične aranžmaje.

Konec osemnajstega stoletja nastane ideja o trženju turističnih izletov na različne konce sveta. Turistom najbolj zanimivi so bili turistični izleti v Egipt ter izleti po stari celini. Kasneje je prva sodobna turistična agencija ponudila izlete v Združene države ter izlete okrog sveta. Med zanimive turistične točke na stari celini so sodile tudi naravne znamenitosti iz Slovenije. Danes lahko praktično vsaka turistična agencija lahko organizira izlete na vse možne konce sveta. Razlika med sodobnim turizmom in stoletja oddaljenim turizmom je predvsem v dostopnosti. V preteklosti je bil turizem domena premožnejših, prva sodobna turistična agencija pa je omogočala tudi dostopnejši turizem. Turizem so poznali že v antiki, razvijal se je v obdobju srednjega veka in renesanse, za razvoj in nastanek sodobnega turizma je bilo zelo pomembno obdobje Velike Ture. Zanj so značilna potovanja bogatih prebivalcev Otoka v Francijo, Nemčijo, Švico in Italijo. Preko raznih dejavnikov je postopoma turizem postal vedno bolj dostopen, velik vpliv je imel predvsem razvoj mobilnosti. Za moderno obdobje turizma obstaja tudi izraz masovni turizem, v katerem turistična agencija tekmuje z ostalimi udeleženci na turističnem trgu doma ali preko meja.

Vietnam je obmorska južnoazijska dežela

Vietnam je obmorska dežela. Na zemljevidu Vietnam najlažje najdemo, če za orientacijo vzamemo polotok Indokina. Polotok Indokina se nahaja vzhodno od Indije, severno in vzhodno od nje leži Kitajska.

Potovanje v Vietnam

Vietnam ponuja na ogled številne naravne in kulturne znamenitosti

Vietnam je ena od držav Indokitajskega polotoka, zaseda vzhodni del obale ob Južno Kitajskem morju. Poleg Vietnama se na polotoku nahajajo Kambodžo, Laos ter Mjanmar, Malezija, Tajska ter Singapur na Malajskem polotoku. Vietnam veliko svetovnega prebivalstva pozna preko filmskih platen, kar med drugim nudi šepec geografske predstave. Gorski svet Vietnama je odlična treking sprostitev ter kontrast drugim znamenitostim dežele. To so predvsem prestolnica, številni muzeji, plaže, zaliv Hanoj in druge znamenitosti. Hanoj je glavno mesto države, šteje tri milijone prebivalcev ter je obkroženo z vodnimi viri. Za obiskovalce je zanimiv stari del mesta, grobnica Ho Chi Minha, pagoda enega stebra, muzej vietnamskih nacionalnih manjšin ter druge znamenitosti glavnega mesta. Največje mesto najdemo na nasprotnem koncu, na jugu dežele. Hošiminh ali Sajgon se nahaja na bregovi istoimenske reke, od južnokitajskega morja je oddaljeno šestdeset kilometrov. Mesto ima sedem milijonov prebivalcev ter velja za ekonomsko srce države. Vietnam sestavlja več vrst geoloških formacij, najbolj znane so formacije tropskega rasa. Največ jih najdemo na severu države ,na območju Halong zaliva in v parku Tam Coc. Zaliv Halong je zimzelena podoba države, razteza se na površini približno tisoč petsto kvadratnih kilometrov oziroma približno sto dvajset kilometrov vzdolž obale v zalivu Tonkin. Zaliv Hanoj predstavlja Vietnam na seznamu Unescove naravne svetovne dediščine. Zaliv je nastal v davni preteklosti, ko se je apnenčasta pokrajina potopila v morje. Njen ostanek predstavlja tri tisoč otokov, ki štrlijo iz morske globine. Severovzhodni Vietnam ponuja na ogled združitev naravne in kulturne dediščine. Predstavljajo jih slikovite riževe terase, ki se nahajajo n severu države ob meji z Kitajsko. Vietnam je ogleda vredna turistična dežela.

Tajska je dežela jugovzhodne Azije

Tajska je država v jugovzhodni Aziji, na jugu jo omejuje Tajski zaliv ter Andamansko morje. Na kopnem Tajska meji z Mjanmarom na severu, na severu in vzhodu z Laosom, na vzhodu z Kambodžo, na jugu z Malezijo.

Gorski svet se nahaja na severu in zahodu, najvišji vrh Inthanon dosega nadmorsko višino dva tisoč petsto petinšestdeset metrov. Severozahodni del Tajske je gričevje Khorat, katerega reka Mekong razmejuje s sosednjim Laosom. Osrednji del Tajske je široka dolina reke Chao Phraya, predstavlja najbolj naseljeno območje države.

Glavna tajska vodna prometnica

Chao Phraya je glavna tajska reka, ki teče preko osrednjega dela skozi glavno mesto ter se izliva v Tajski zaliv. Reka svoj tok začne po združitvi rek Ping in Nan pri mestu Nakhon Sawan. Od združitve rek Ping in Nan, reka Chao Phraya preteče tristo dvainsedemdeset kilometrov dolgo razdaljo do izliva v Tajski zaliv. Reka je bila od nekdaj pomembna za prebivalstvo in gospodarstvo, že v šestnajstem stoletju so s posegi na rečni strugi začeli izboljševati njeno pretočnost ter s tem skrajšali čas plovbe do glavnega mesta ter Tajskega zaliva. Reka Chao Phraya ima zaradi značilnega toka številne okljuke, ki so jih z izgradnjo kanalov zaobšli. S tem se je skrajšala plovna pot in izboljšala kakovost potovanja. S kanali je prepreden tudi stari del glavnega mesta, reka sama je tudi sicer narekovala gradnjo današnje prestolnice.

Bangkok je bil v poznem petnajstem stoletju vas na zahodnem bregu reke. Zaradi strateške lokacije blizu izliva reke v Tajski zaliv je vas počasi začela rasti in pridobivati na pomenu. Izvor imena Bangkok ponuja več razlag. Bang v tajskem jeziku pomeni vas, zganjena ob vodotoku, Bang ko, pa namiguje na urejene kanale reke. Z besedo Bang ko namreč Tajci označujejo ozemlje, ki je prepredeno z reko in kanali. V starem delu mesta so še vedno prisotne naselbine na vodi, glavno prevozno sredstvo so čolni in splavi. Mesto se danes pravzaprav gosto naseljeno območje trikotne oblike, med osrednjo in vzhodno Tajsko, sega pa od mesta Nakhon Ratchasima do industrializirane vzhodne obale. Uradno Bangkok šteje preko osem milijonov prebivalcev, vendar je zaradi trajnega doseljevanja nezakonitih priseljencev bistveno večje. Po ocenah strokovnjakov, naj bi na območju Bangkoka živelo petnajst milijonov prebivalcev.

Dežela bogate zgodovine

Tajska je dežela z bogato zgodovino, prvi naseljenci naj bi na tem območju živeli že pred štirideset tisoč leti. V novejši zgodovini so se na območju države izmenjevala številna kraljestva Kraljestvo Sukhothai se je v trinajstem stoletju osamosvojilo izpod Kmerskega kraljestva, od srede štirinajstega stoletja do leta tisoč sedemsto sedeminšestdeset pa kraljestvo Ayutthaya.

Leta tisoč sedemsto devet in šestdeset je kralj Taskin ponovno združil tajsko državo, trinajst let kasneje je prestol zavzel general Chakr ter utemeljil dinastijo iz katere izvira tudi aktualni kralj Maha Vajiralongkorn. Tajska je razdeljena na več regij in sicer štiri regije, pet regij ali šest regij. Delitev na štiri regije je namenjen statistiki in administraciji, pogosto takšno delitev uporabljajo tudi mediji, razdelitev na šest regij je namenjen meteorologiji, pet regij pa pozna turizem.

Štiri regije so: Severna, Severozahodna, Osrednja in Južna Tajska. V primeru petih regij je razdelitvi na štiri regije dodatna še vzhodna Tajska, meteorološka delitev dodatno ozemlje razdeli na južno zahodno in južno vzhodno. Statistična in administrativna delitev upošteva dejstvo, da ima vsaka regija ima svojo različno zgodovino, kulturo, jezik ter prebivalstvo. Tajska ima tipično tropsko podnebje, obdobje leta delijo na suho in mokro sezono. Časovno prihaja od območja do območja do zamikov, pred deževnim obdobjem je še vroča sezona. To je časovno obdobje, v katerem vladajo najvišje temperature. Tajska mokra sezona traja od julija do oktobra, vroča sezona od marca do maja, suha sezona pa meseca od novembra do februarja.

Preverite datume odhodov na Tajsko.

Velika Britanija, največji evropski otok

Velika Britanija je največji evropski otok. Vsak prebivalec stare celine tudi brez težav pokaže, kje na evropskem zemljevidu leži Velika Britanija. Med staro celino in otokom je Rokavski preliv, z danes gostim ladijskim prometom. Že nekaj časa pa je Velika Britanija s staro celino povezana tudi z predorom pod Rokavskim prelivom. Kar omogoča zelo hitro povezavo med Londonom in Parizom. Nadalje pa z vsemi deli Otoka ter stare celine.

Velika Britanija ali Otok

S poimenovanjem Velike Britanije, Anglije, Združenega kraljestva ter številnimi drugimi značilnostmi obstajajo na stari celini kar precejšnje težave. Velika Britanija je otok, na katerem se nahajajo Anglija, Škotska in Wales. Združeno kraljestvo poleg tega obsega severni del bližnjega otoka Irska. Združeno kraljestvo je skrajšava pojma Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, ki poleg naštetega obsega še štirinajst Britanskih čezmorskih ozemelj. V vsakdanji pogovorih se Velika Britanija ter Združeno kraljestvo pogosto označuje z Anglija, dejansko pa je to zgolj dežela na jugu otoka Velika Britanija. Kar je na stari celini lahko sprejemljivo, na otoku pa je priporočljivo naštete posebnosti in značilnosti bodisi obvladovati ali modro molčati. Velika Britanija ima tudi zelo raznolike značilnosti posameznih predelov, katere je dodatno dobro poznati ali se vesti prizanesljivo nevtralno. Vsekakor pa so vsi deli otoka prav zaradi različnosti zanimivi za obisk. London je zagotovo najbolj privlačen cilj, zaradi njega pa ne velja spregledati ostalega. Težava je največkrat v času ter značilnosti sodobnega načina življenja. Zaradi sodobnih prometnih povezav je mogoče London obiskati preko vikenda ter poljubno raziskati njegov individualno določen obseg. Lahko se odločimo za obisk čim več znamenitosti, lahko pa se osredotočimo na ožje območje. Raziskati Otok načeloma zahteva več časa, London je vsekakor dobro izhodišče. Izhodišče za rešitev dileme med Velika Britanija v večjem obsegu ali London je lahko bogata zgodovina ter koncentracija znamenitosti proti čudovitem naravnem okolju.

Odkrijte Veliko Britanijo z agencijo Oskar!

Kolesarske poti, poučno razvedrilo

Kolesarske poti so poučno razvedrilo za vse udeležence kolesarjenja.

V okolici Term Zreč kolesarske poti omogočajo obiskati kulturne znamenitosti in naravne znamenitosti. Druga možnost je satelitska navigacija, tretja vodenje s strani lokalnih kolesarskih vodičev, zadnja možnost pa je samostojno vodenje. Vsaka izmed možnosti ima svoje prednosti, kolesarske poti omogočajo krepiti raziskovalni duh. Vse kar je potrebno kolesarju storiti je slediti začrtani in označeni poti ter upoštevati druga navodila. Druga navodila so predvsem osnovni podatki o turi, kot so dolžina poti, zahtevnost, smer, znamenitosti ob poti in drugo. Upoštevanje osnovnih podatkov o turi je zelo pomembno, saj z njihovim prilagajanjem našim sposobnostim lahko doživimo leto doživetje. Pretiravanje nas lahko privede do številnih negativnih posledic, ki si jih noben kolesar ne želi občutiti na svoji poti. Pomembna podatka sta predvsem dolžina proge ter višinski vzpon, ki ju prilagodimo svojim znanim sposobnostim ter kondiciji. Z pretiravanjem pride do preutrujenosti, kolesarjenje se sprevrže v trpljenje in muko. Oznake o zahtevnosti zato velja jemati kot resno priporočilo. Sicer pa sami najbolje vemo, kakšne so naše sposobnosti in zmogljivosti. Če smo doma komaj zmogli uro kolesarjenja z sto ali dvesto metri višinskega vzpona, kaj bistveno več tudi drugod ne bomo zmogli. Posebno koristen podatek je tudi prerez kolesarske poti, ki pride prav vsem predvsem pri premagovanju klancev. Klanci so osnova za pridobivanje kondicije in sposobnosti. Vsak resen kolesar si bo želel kolesarske poti, katere imajo primeren vzpon. Pridobivanje kondicije se kaže v fizični sposobnosti premagati določeno višinsko razliko, sposobnost pa pomeni vedeti, kako svojo razpoložljivo fizično moč pravilno razporediti ter obvladovati gibanje pri hudih vzponih. Veliko kolesarjev dela napako, ker se zažene v klance z vso močjo potem pa seveda opešajo. Boljša izbira je zmernost, predvsem to velja za neznane kolesarske poti. Ko določeno pot prekolesarimo večkrat bistveno bolje vemo, kako razporediti moči za premagovanje vzpona. Obvladovati gibanje pri težjih vzponih je posebna kategorija, ki zahteva izkušenega kolesarja. Samo obvladovanje gibanja kolesa je povezano z ravnotežjem in motorika gibanja, pri tem nam pomaga hitrost. Težava se najbolje demonstrira pri otrocih, ki morajo vse našteto osvojiti. Problem je kompleksnost motorike gibanja pedal, usmerjanja kolesa ter pravilne hitrosti. Poseben problem je hitrost, ki z večanjem olajša ravnotežje, vendar se otroci največkrat učijo na manjših prostori, ki ne dovolijo razvijanje višje hitrosti. Enak problem je pri klancih, saj so hitrosti majhne, motorika otežena zaradi upora prenosa pri premagovanju naklona loviti ravnotežje je prava umetnost. Ključ do premagovanja takih težav je v izbiri pravega prenosa, ki nam omogoča hkrati premagovanje naklona, ravnotežje ter motoriko gibanja. Satelitska navigacija nas razvaja, saj imamo na praktično vsakem metru možnost slediti začrtani poti ali najti ustrezno alternativo. Bolj napredne različice oziroma naprave nam nudijo tudi številne druge podatke, ki jih imamo lahko na razpolago takoj pri roki. Koristni so vsi zgoraj navedeni podatki ter številni drugi podatki. Najboljše kolesarske poti pa nam lahko ponudijo lokalni vodiči, ki ne poznajo zgolj poti, ampak tudi okolico, naravne in kulturne znamenitosti, veliko nam lahko povedo o življenju nekoč in danes na tem delu Slovenije. Z izmenjavo informacij lahko tudi individualno prilagodimo kolesarske poti v vseh značilnostih, uberemo drugo traso, izberemo ogled drugih ali dodatnih kulturnih spomenikov in podobno. Samostojno izbrane kolesarske poti puščajo največ svobode, hkrati pa zahtevajo največ odgovornosti. V tem primeru je kolesar sam odgovoren za vse: načrtovanje poti, orientacijo, iskanje najprimernejše poti, znamenitosti ob poti in vse ostalo. Hkrati pa tudi največ uči, saj je sama odgovornost in izvedba prinašata tudi največ izkušenj. Pri tem se tudi krepijo znanje, samozavest in značaj.

Kolesarske poti so lepo doživetje, ki nam omogoča pridobivanje številnih pozitivnih učinkov za samo kolesarsko kariero kot tudi osebne lastnosti in sposobnosti.

www.terme-zrece.eu/si/aktivnosti/poleti/kolesarjenje/kolesarske-poti

Prvomajski izleti letnika 2017, prijeten dopust

Prvomajski izleti 2017 so lahko prijeten dopust.

Pravi dopust so prvomajski izleti letnika 2017, ker državni prazniki omogočajo skoraj teden dni odsotnosti od delovnih obveznosti. Več ali manj odvisno od vsakega posameznika posebej. V mnogih primerih so prvomajski izleti skrbno načrtovani v začetku leta 2017, z izbiro ustreznega termina ter njemu primernih dela prostih dni. Tako se prvomajski izleti letnika 2017 lahko tudi razširijo na teden dni ali dva tedna. S tem pa dobimo možnost, za potovanja tudi na najbolj oddaljene konce sveta. Pri potovanjih na oddaljene destinacije je priporočljivo, da so prvomajski izleti leta 2017 dodobra proučeni tudi z vidika vremena, podnebja in drugih značilnosti želene destinacije. Tuja območja ne poznamo tako kot domača, vremenske razmere in značilnosti so lahko za nas povsem nova izkušnja. Z pridobitvijo koristnih informacij si zagotovimo, da bo ta izkušnja dobra in prijetna. Za domače kraje in nekoliko širše območje regije vemo, kakšno vreme nam prvomajski izleti letnika 2017 prinese. Ob morju lahko pričakujemo prve sončne žarke, ki naznanjajo poletno kopalno sezono. Najpogumnejši se že odločijo za skok v morje, drugi pa uživajo na plaži. V visokogorju je čisto drugačno vzdušje, najvišje ležeča smučišča omogočajo eno zadnji priložnosti za smuko. Na našem območju imamo celo možnost združitve morja in snega. Ob seveda ugodnih vremenskih razmerah, ki pa so bile v preteklosti že prisotne. Zjutraj se odločimo za smuko na slovenskem najvišje ležečem smučišču, popoldan pa se lahko kopanje v dobrih sto kilometrov oddaljenem Jadranskem morju. Med morjem in visokogorskimi smučišči je seveda še cela vrsta drugih možnosti in priložnosti. S postopnim dviganjem na višje ležeča območja, se nam nudijo tudi zelo različni naravni prizori. V dolini pomlad prej potrka na vrata, na višje ležečih območjih pa kasneje.

Kar smo videli v dolini pred mesecem dni, nam prvomajski izleti 2017 nudijo na ogled v višje ležečih območjih.

https://www.agencija-oskar.si/prvomajska-potovanja/

Šolske počitnice izkoristimo prijetno s koristnim

Šolske počitnice so čas oddiha in sprostitve.

Vsi učenci šolske počitnice žal ne morejo v polnosti uživati, ker imajo neporavnane šolske obveznosti . Ostali pa imajo bolj ali manj proste roke izbire. Šola predstavlja prvo strokovno organizirano in nadzorovano izobraževanje ter pridobivanje znanja. S tem pridobimo osnovno znanje, ki ga koristimo vse življenje. Šolanje se kasneje nadaljuje na različnih stopnjah s pridobivanjem različnih znaj in nazivov. Šolanju šolske počitnice zelo koristijo, saj se za različne termine izobraževanje prekine. Najdaljše so poletne počitnice, ki trajajo več kot dva meseca, med šolskim letom pa imamo več drugih različnih terminov prostih dni. V javnosti najbolj poznamo jesenske, zimske in prvomajske počitnice. Jesenske počitnice začnejo približno dva meseca po začetku šolskega leta, imenujemo jih tudi krompirjeve počitnice. Krompir ima v naših krajih bolj postransko vlogo, večji pomen pa v deželah iz katerih naziv izvira. V naše kraje se je krompir prišel po ukazu Marije Terezije, ki je leta tisoč sedemsto sedeminšestdeset izdala ukaz o sajenju krompirja. V Evropo je krompir prišel dve stoletji prej iz Amerike, zgodovina krompirja pa je bogatejša v Južni Ameriki. Peru se lahko pohvali z dva in pol tisočletja staro tradicijo. Ukaz o sajenju krompirja v začetku druge polovice osemnajstega stoletja temeljil na njegovi nizki ceni ter želji po zmanjšanju lakote. Pobiranje krompirja je opravilo, ki ga ročno opravlja večje število ljudi. Več kot je ljudi, prej je krompir pobran. S tem namenom so uvedli krompirjeve šolske počitnice, da so staršem pri pobiranju krompirja pomagali otroci. Novoletne šolske počitnice začnejo ob Božiču ter trajajo do Novega leta. Prvomajske šolske počitnice so v Sloveniji združen termin med dvema praznikoma. Začnejo se na Dan upora proti okupatorju ter trajajo do zaključka Praznika dela. Kar pomeni šolske počitnice dolge teden dni.

Šolske počitnice dopolnjujejo številni prazniki, kot so Prešernov dan, slovenski praznik kulture ter drugi prazniki.

http://www.skifun.si/koledar-solskih-pocitnic-2016-2017-za-osnovne-in-srednje-sole.htm