Šotori za prijetno izkušnjo pri kampiranju

S kampiranjem se najbolj povezujejo prav šotori, ki se nedvomno uvrščajo med nepogrešljivo opremo za preživetje v naravi. Ne moremo računati na prijetno izkušnjo, če ne poskrbimo za prijetno spanje. Tako moramo zelo premišljeno izbrati kakovostno opremo, ki nam bo omogočila mirno spanje v naravi, šotori pa imajo pri tem ključno funkcijo. Upoštevati moramo različne ključne značilnosti te opreme. Predvsem se na šotor močno zanašamo, da bo svoje delo brezhibno opravljal tudi v zahtevnejših razmerah. To je še posebej očitno na kakšnih daljših poteh, na katerih prenočujemo na prostem več tednov, morda kar več mesecev skupaj. Kakovosten šotor je ključnega pomena, saj se bomo gotovo srečali z neugodnimi vremenskimi dejavniki, pa tudi s kakšnimi drugimi obremenitvami, recimo z drgnjenjem in praskanjem, s kakšnimi vejami, grmičevjem in trnjem. Kakovostni šotori lahko prenašajo te obremenitve in stalno skrbijo za prijetno izkušnjo pri kampiranju.

Ultralahki šotori za daljše pohode

Vsekakor se splača izbrati kakovostno in trpežno opremo, a ne pozabimo na to, da jo bomo morali verjetno tudi prenašati kar sami na svojem hrbtu. Zato so zelo priljubljeni ultralahki šotori, ki so edina smiselna izbira za kakšne daljše pohode. Potrebujemo kvaliteten šotor, zato ne moremo sklepati kakšnih velikih kompromisov, a vseeno lahko najdemo zelo elegantno zasnovane izdelke z nizko težo. Kakovostni šotori za eno ali dve osebi morda tehtajo manj kot kilogram, pravzaprav vrhunski izdelki dosegajo le pol kilograma, kar je neverjetno za kakovosten šotor. Nizka teža je kombinacija uporabljenih materialov in domiselnih oblikovalskih rešitev. Vrhunski materiali kljub nizki teži ponujajo vzdržljivost in dolgo življenjsko dobo, tako da še vedno lahko pričakujemo dobro izkušnjo na dolgi rok. So pa takšni šotori seveda dražji, včasih bodo pravzaprav izjemno dragi – za šotor bo treba morda odšteti kakšnih 500 evrov, je pa vsekakor možno dobiti tudi cenejše modele, morda za kakšnih 200 ali 300 evrov.

Kakovostno zasnovana napihljiva igrala mikanih barvnih odtenkov

Svoje malčke boste veliko hitreje spravili ven na prosto, če boste zunaj na vrtu postavili kakšno še posebej mikavno igralo. Pazite, da bo varno postavljeno in zasnovano ter da bo primerno za otrokova leta. Izjemno priljubljena so napihljiva igrala v obliki bazena.

In kje lahko kupite kakovostno, trpežno in nadvse privlačno napihljivo igralo za svoje male junake. Velike odlične izbire vam je na voljo v spletni prodajalni, kjer lahko izbirate tudi med zelo kakovostnimi oblikami bazenov za odrasle.

Pisani napihljiv vodni parkNapihljiva igrala

Poletni čas otrokom omogoča, da precej več časa preživijo zunaj svojega doma. Če na balkonu, terasi ali balkonu ne bo prav nič mikavnega za njih, se bo njihova igra kaj hitro končala in slej ko prej bodo želeli gledati risanke ali se igrati na pametnih napravah znotraj svojega doma.

Kaj torej postaviti na vrt, da boste zadovoljili čim večji skupini otrok? Omenili smo, da so napihljiva igrala dovolj mikavna izbira, zlasti tista, ki vključujejo tudi vodno zabavo. Odlična izbira je na primer napihljiv vodni park. Kupite ga lahko v spletni prodajalni, našli pa ga boste pod imenom Splashtona Raceway. Velja za največji, najbolje opremljen in ne nazadnje najbolj nor napihljiv vodni park za otroke. Z njim boste poskrbeli ne samo za največje zadovoljstvo otrok, temveč tudi za totalno popestritev svojega vrta. Odlična novica je tudi ta, da ga lahko postavite v hipu, ponuja pa vam dvojno mero zabave. V resnici je prav vse dvojno: dvojna drsalnica, dvojni vodni top in dvojni tobogan.

Gorska kolesa za vsakogar

Kolesarjenje je priljubljen hobi, ki nas pogosto odvede v naravo, saj je ravno po naravnih poteh najlepše kolesariti, poleg tega se lahko nadejamo tudi neprekosljivih razgledov. Za tak namen uporabljamo gorska kolesa, ki se dobro znajdejo na neurejenih površinah. Za razliko od cestnih koles, ki so uporabna bolj kot ne le na asfaltu in drugih urejenih površinah, lahko gorska kolesa brez skrbi zapeljemo tudi na makadam in druge podlage, seveda pa lahko še vedno mirno vozimo tudi po cestah. To pomeni, da bo izbira gorskega kolesa priporočljiva za praktično vsakogar, vsaj za vse tiste, ki ne načrtujejo le vožnje po cestah. Temu primerna je tudi široka ponudba takšnih koles, saj lahko najdemo nekaj za vsakogar – od vsestranskih koles v nižjem cenovnem razredu do vrhunskih koles, ki so lahko pregrešno draga. Posebno kategorijo predstavljajo električna gorska kolesa, ki postajajo vedno bolj priljubljena, saj odpirajo še mnoge dodatne možnosti pri kolesarjenju v naravi.

Gorska kolesa v ponudbi večjih trgovcev

Za nakup kolesa je pametno izbrati večjo športno trgovino, kjer najdemo zelo pestro ponudbo tovrstnih izdelkov. Prav tako so gorska kolesa na voljo v specializiranih kolesarskih prodajalnah, ki so praviloma najboljša rešitev za tiste, ki so pri nakupu kolesa nekoliko bolj izbirčni. Veliko je torej odvisno od tega, kakšne izdelke pravzaprav iščemo. Gorska kolesa za vsakdanjo rabo lahko brez skrbi naročimo kar prek spleta, če nismo posebej zahtevni in vsaj približno poznamo velikosti in druge lastnosti koles. Resda bo treba morda kolo potem še sestaviti in nastaviti, a s tem ne bo veliko dela. Zahtevnejši kupci se bodo raje osebno oglasili v prodajalni in kolo preizkusili, navsezadnje gre za večjo investicijo in gotovo se želimo prepričati, da bo kolo res idealno. Na srečo so gorska kolesa v široki ponudbi na voljo pri uveljavljenih trgovcih, ki pri nakupu lahko zagotovijo odlično izkušnjo.

gorska kolesa

Kako odstraniti klopa na pravi način?

Že v pomladnem času pridejo na dan klopi, ki nam lahko močno zagrenijo življenje. Predvsem preko poletja moramo biti zelo pazljivi, da se ne izpostavljamo tveganjem, ki jih prinaša ugriz klopa. Če do tega pride, moramo vedeti, kako odstraniti klopa. S tem lahko uspešno naslovimo največje tveganje, razvoj borelioze, čeprav je v vsakem primeru najbolj priporočljiva preventiva. Izogibamo se neobljudenim kotičkom v gozdovih in visoki travi, nosimo ustrezna svetla oblačila in se morda opremimo tudi z zaščitnim pršilom proti klopom. Vsekakor pa moramo vedeti, kako odstraniti klopa, če po sprehodu v naravi vseeno najdemo prisesanega klopa na svojem telesu. V nekaterih primerih naloga ne bo zahtevna, sploh če smo dovolj pozorni in pravočasno najdemo klopa, še preden se prisesa na telo. Pogosto lahko najdemo klope, ko še lezejo po koži, zato se splača takoj po prihodu domov temeljito pregledati predvsem roke in noge. Kako odstraniti klopa, če se je ta že prisesal na telo? Tudi to ne bo nujno zahtevno, če poznamo pravi postopek in imamo pri roki tudi pravo orodje.

kako odstraniti klopa
Kako odstraniti klopa?

Kako odstraniti klopa z ustreznim orodjem in postopkom?

Splača se vedeti, kako odstraniti klopa. Tudi zato, ker najdemo veliko različnih priporočil, ki niso nujno koristna. Glede postopka velja, da ni pametno pretirano komplicirati. Klopa enostavno izvlečemo s potegom v smeri pravokotno na kožo. Na vprašanje, kako odstraniti klopa z ustreznim orodjem, pa gotovo odgovorimo z enostavno pinceto, ki je zelo uporaben pripomoček, če imamo opravka s klopi. Malo živalco namreč lahko zanesljivo zgrabimo čim bližje koži, nato pa z enakomerno silo izruvamo iz kože. Tako bo delo dovolj enostavno in predvsem dovolj varno, da ne pride do kakšnih komplikacij. Vemo torej, kako odstraniti klopa, da bomo kar se da varni pred težavami, ki jih te živali lahko prinesejo, če jih ne najdemo in odstranimo pravočasno.

Dereze za varno pohajkovanje po hribih

Pohodništvo je izredno priljubljena aktivnost, s katero se sploh v poletnem času ukvarja kar velik delež ljudi. Pri nas imamo na voljo celo vrsto privlačnih destinacij, kjer lahko preizkušamo svojo vzdržljivost in seveda uživamo v krasnih razgledih in drugih prijetnih izkušnjah. A le, če imamo za to primerno opremo. V poletnem času potrebujemo le ustrezna oblačila in obutev, dober nahrbtnik in nekaj drugih kosov osnovne opreme, morda pa še čelado. V času, ko se bomo srečevali s snežišči, pa potrebujemo tudi dereze in cepin. To je nujna oprema v zimskem času, vedno pa preverimo, kakšne so razmere – čisto možno je, da bo treba dereze uporabljati še pozno v poletje, saj nekatera snežišča zelo dolgo ostajajo na poteh. Prav tako je treba vedeti, kakšne so druge značilnosti poti, na katero se odpravljamo. Predvsem pri obisku visokogorja v tujini moramo biti vedno pripravljeni na različne razmere, zato je pogosto pametno, da dereze in cepin vzamemo s seboj tudi poleti.

Sezona za dereze

Kdaj je smiselno dereze in cepin vzeti vsaj v avto, če ne že na samo pot? Seveda je najbolj očitna potreba po takšni opremi v zimskem času. Ko zapade prvi sneg, je treba nemudoma povečati pozornost in vzeti nekaj dodatne opreme. Res je sicer, da dereze na svežem snegu niso kaj dosti uporabne, bolj pride v poštev druga snežna oprema. A običajno sneg spremljajo tudi nizke temperature, kar pomeni tudi nastanek ledu in trdega snega. Kaj kmalu se izkaže, da brez posebne opreme ne bo šlo. Še bolj pa so dereze uporabne kasneje v zimi, ko ostajajo debela snežišča po daljšem obdobju nizkih temperatur, pogosto se ta obdržijo dolgo v poletje. Takrat je sneg že zelo zbit in trd, po vrhu pa izjemno drseč. Brez dobre opreme ne bo šlo, priporočljiv je tudi cepin. Hervis vam ponuja kakovostne dereze po ugodni ceni.

dereze

Vsako zimo se začnemo veseliti prihajajočih snežink, s tem pa tudi aktivnosti, ki jih lahko izvajamo na zasneženih pobočjih. Med najbolj izrazitimi zimskimi športi je vsekakor alpsko smučanje, ki je priljubljena aktivnost mnogih ljubiteljev zime. Ne moremo pa mimo nekaterih izzivov, na katere naletijo tisti, ki se želijo rekreativno ukvarjati s smučanjem. V prvi vrsti se izkaže potreba po opremi, ki ni ravno poceni, prav tako je ni enostavno izbrati. Potrebovali bomo kar nekaj kosov opreme, najbolj seveda izstopajo smuči in smučarski čevlji, zelo pomembno pa je, da imamo za alpsko smučanje tudi ustrezna oblačila. V poštev pridejo še palice, čelada, očala in nekateri kosi dodatne opreme. Če zanemarimo en sam element, četudi kakšen manj pomemben kos dodatne opreme, bo izkušnja na smučišču verjetno precej neprijetna. S tega vidika je alpsko smučanje nekoliko neprizanesljiv šport, saj smo prepuščeni neusmiljenim razmeram zimskega okolja. Ravno iz tega vidika se pokaže še en izziv, iskanje idealnega smučišča.

 

 

alpsko smučanje

Idealna smučišča za alpsko smučanje

Kam na smučanje? Izbira je kar pestra, sploh če se ne omejujemo le na domača smučišča. Alpsko smučanje je pri nas zelo priljubljeno, nimamo pa kakšnih zelo prepričljivih smučarskih središč. Res je, da preko cele zime obratuje več smučišč, ki ponujajo zelo prijetno smuko vsem rekreativcem, a tisti zahtevnejši bodo boljše izkušnje iskali v tujini. Srečo imamo, da je alpsko smučanje priljubljeno tudi v nekaterih sosednjih državah, predvsem v Italiji in Avstriji. Obe sosedi ponujata privlačna smučišča, nekatera že zelo blizu onkraj državne meje. Včasih pa se splača za dobro smuko obiskati tudi nekoliko bolj oddaljene države, od evropskih sta priljubljeni še Švica in Francija, nekateri pa se v iskanju idealnih razmer za alpsko smučanje odpravljajo tudi dlje od doma. Gotovo bo možno nekje najti pravo smučišče za vsakogar, saj je izbire že v relativni bližini zelo veliko.

Potrebujete kakovostno opremo za alpsko smučanje, tukaj poglejte pestro ponudbo.

Severna Amerika ponuja neizčrpen vir turističnih atrakcij

S prostranimi površinami, ki jih nudi Severna Amerika, seveda ni posebej presenetljivo, da je ta celina dom mnogih turističnih atrakcij. A v resnici so za turiste pogosto bolj privlačni drugi aduti, ki niso neposredno povezani s posameznimi naravnimi znamenitostmi, četudi teh res ne manjka. Ta del sveta namreč ponuja še ogromno druge vsebine, od neštetih zgodovinskih in kulturnih znamenitosti do megalomanskih središč sodobne tehnologije in zabave. Pravzaprav lahko Severna Amerika ponudi prav vse, kar mnogi turisti iščejo pri svojem potovanju, zato gre za idealno turistično destinacijo. Pomembno je le to, da znamo izbrati pravi program oziroma oblikovati potovanje tako, da vanj res zajamemo kar največ vsebine. Za optimalen izkoristek časa in priložnosti je priporočljivo izbrati katerega izmed skrbno oblikovanih programov turističnih agencij, še posebej če ti zajemajo več destinacij na celini. Severna Amerika je zelo velika, škoda bi bilo samo zaradi razdalj izpustiti tiste kotičke, ki jih je vredno videti.

Severna Amerika

 

Severna Amerika prepriča z izjemno raznolikostjo

Prav vsak kotiček ponuja nekaj posebnega. Severna Amerika še zdaleč ni sinonim zgolj za velika mesta in hiter življenjski slog, ki je značilen za velike ameriške metropole. Potovanje mora gotovo vključevati tudi nekaj tega, a onkraj urbanega sveta se odpirajo prostrane površine neokrnjene narave, s tisočerimi jezeri, slapovi, soteskami in mnogimi edinstvenimi naravnimi znamenitostmi, ki jih ni moč najti nikjer drugje. Prav tako je Severna Amerika dom staroselcev, ki predstavljajo prav posebno kulturo z dolgo zgodovino. Vse to kombiniramo z narodnimi parki in drugimi atrakcijami za popolno izkušnjo ob potovanju. Če izlet podaljšamo še nekoliko proti severu, se lahko nadejamo številnih novih atrakcij, ki jih ponuja Kanada, morda pa pridemo celo do Aljaske. V vsakem svojem kotičku ima Severna Amerika ponuditi izjemno raznolikost in nepozabno izkušnjo za tiste, ki želijo svoj čas na tujem kar najbolje izkoristiti. Podrobnosti potovanje v Severno Ameriko lahko preverite na stani agencija-oskar.si.

Šotori za zahtevne razmere

Prenočevanje v naravi zahteva veliko spretnosti in dobro pripravo, seveda pa tudi kakovostno opremo. Odločilnega pomena so predvsem šotori, ki ponudijo varno zavetje pred raznimi vremenskimi dejavniki in drugimi vplivi okolja. Če se podajamo v kakšne zahtevnejše razmere, se moramo zelo dobro opremiti. Medtem ko v ugodnih razmerah niti ne potrebujemo posebnega zavetišča in lahko kampiramo kar odkriti ali pa v viseči mreži, se kakovostni šotori še kako izkažejo v primeru, da nam pretijo vremenske nevšečnosti ali pa če obtičimo na kakšnem posebej izpostavljenem kraju. V tem primeru potrebujemo opremo, ki je prilagojena takšnim razmeram, običajno so to šotori, ki so ustrezni za vse štiri letne čase. Mnogi so prilagojeni le trem letnim časom in se v zimskih razmerah ne izkažejo najbolje. Ne gre seveda za to, da jih ne bi mogli uporabljati v zimskih mesecih – v vsakem trenutku se lahko znajdemo v razmerah, ki so naravnost zimske, tudi sredi poletja, če se potikamo po kakšnih visokih gorah ali se znajdemo v kakšni posebej neprijetni nevihti.

šotori

Napredni šotori za zahtevne uporabnike

Zahtevne pa niso le razmere, tudi uporabniki imajo lahko visoke zahteve. Pogosto je pomembno na primer to, da so šotori kar se da lahki, da ne ovirajo pešačenja po dolgih poteh. To so ultralahki šotori, ki tehtajo manj kot kilogram, pri tem pa so zelo enostavni za postavljanje in pospravljanje. Hkrati se zelo dobro obnesejo v različnih razmerah, saj so izdelani iz kakovostnih materialov in imajo posebej domiselno zasnovo. A to tudi pomeni, da bo treba za takšne izdelke odšteti nekaj več denarja, pogosto se cene gibljejo kar okoli 500 evrov. Posebej zahtevni so seveda tudi tisti, ki potrebujejo zavetje za več oseb – večji šotori so lahko velik izziv za prenašanje in postavljanje, pa tudi za uporabo, tako da je treba premišljeno izbrati pravi izdelek.

Cinque Terre, pravljična dežela v neposredni bližini

Seveda ima tudi Slovenija kar nekaj pravih turističnih draguljev, a na majhnem področju domače države bodo zagrizeni popotniki hitro obdelali večino znamenitosti, ki si zaslužijo obiska. Na srečo lahko že pri sosedih najdemo ogromno novih destinacij, ki so primerne za večdnevni obisk. Eno izmed priljubljenih izbir predstavljajo Cinque Terre, ki sicer niso takoj za mejo, vseeno pa so glede na mnoge druge evropske in predvsem svetovne destinacije tako rekoč na dosegu roke. Razdalja pa tako ali tako ne igra velike vloge za tiste, ki želijo videti in doživeti kaj novega – pravzaprav lahko ravno v tem najdemo priročen izgovor za daljši oddih, ki bo v tem delu Italije gotovo dobro del. Cinque Terre se nahajajo na zahodni obali severne Italije, tako da bomo morali po širini prečkati skoraj celotno italijansko ozemlje, prispeli pa bomo na obalo mediteranskega morja, ki že spominja na pravo oceansko obalo ali pa na Azurno obalo, ki že kmalu sledi v isti smeri. Seveda pa Cinque Terre ne privlačijo ne s slikovito obalo, temveč prepričajo predvsem z drugimi motivi.

Cinque Terre za tiste, ki iščejo nekaj novega

Za razliko od mnogih turističnih destinacij so Cinque Terre še vedno dokaj odročne in niso preplavljene z obiskovalci, prav tako tam ni mogoče najti večjih mest. Gre za zbirko vasic, posejanih po strmi obali, ki s svojim značilnim arhitekturnim slogom predstavljajo edinstveno znamenitost in posebno idilično podobo tega dela Italije. Zanimivo je, da do vasic ne vodi zanesljiva cesta, ki bi jo lahko dosegli s turističnim avtobusom, prav tako so druge možnosti dostopa precej omejene. Najlepše je Cinque Terre občudovati z morja, za kar poskrbijo trajekti in druga plovila, prav tako pa obstaja možnost obiska peš, kar je lahko za mnoge obiskovalce idealna opcija, ki združuje prijetno s koristnim in oblikuje edinstveno izkušnjo.

Turistična agencija je gospodarska organizacija

Turistična agencija je gospodarska organizacija. V okviru svoje dejavnosti, turistična agencija predvsem trži turistične aranžmaje in turistične storitve. Turizem je danes v razmahu, vedno več ljudi se zanese na storitve, ki jih ponuja turistična agencija. Vedo, da bodo za svoj denar dobili največ. Zavedajo se tudi šibkosti in nestrokovnosti za samostojno organiziranje potovanja. Povpraševanje je od primera do primera različno, praktično je vsak turist zgodba zase. Največkrat govorimo o prevozniških, nastanitvenih in drugih turističnih storitvah. V enotno ponudbo združene dve storitvi ali več storitev imenujemo turistični aranžma. Gre za storitve, ki trajajo nepretrgoma več kot en dan oziroma vključuje prenočitev. O izletu obratno govorimo, ko potovanje traja manj kot dan in ne vključuje prenočitev.

Sodoben turizem je izum konca osemnajstega stoletjaTuristična agencija trži turistične aranžmaje.

Konec osemnajstega stoletja nastane ideja o trženju turističnih izletov na različne konce sveta. Turistom najbolj zanimivi so bili turistični izleti v Egipt ter izleti po stari celini. Kasneje je prva sodobna turistična agencija ponudila izlete v Združene države ter izlete okrog sveta. Med zanimive turistične točke na stari celini so sodile tudi naravne znamenitosti iz Slovenije. Danes lahko praktično vsaka turistična agencija lahko organizira izlete na vse možne konce sveta. Razlika med sodobnim turizmom in stoletja oddaljenim turizmom je predvsem v dostopnosti. V preteklosti je bil turizem domena premožnejših, prva sodobna turistična agencija pa je omogočala tudi dostopnejši turizem. Turizem so poznali že v antiki, razvijal se je v obdobju srednjega veka in renesanse, za razvoj in nastanek sodobnega turizma je bilo zelo pomembno obdobje Velike Ture. Zanj so značilna potovanja bogatih prebivalcev Otoka v Francijo, Nemčijo, Švico in Italijo. Preko raznih dejavnikov je postopoma turizem postal vedno bolj dostopen, velik vpliv je imel predvsem razvoj mobilnosti. Za moderno obdobje turizma obstaja tudi izraz masovni turizem, v katerem turistična agencija tekmuje z ostalimi udeleženci na turističnem trgu doma ali preko meja.