Arhivi Kategorije: počitnice

Dereze za varno pohajkovanje po hribih

Pohodništvo je izredno priljubljena aktivnost, s katero se sploh v poletnem času ukvarja kar velik delež ljudi. Pri nas imamo na voljo celo vrsto privlačnih destinacij, kjer lahko preizkušamo svojo vzdržljivost in seveda uživamo v krasnih razgledih in drugih prijetnih izkušnjah. A le, če imamo za to primerno opremo. V poletnem času potrebujemo le ustrezna oblačila in obutev, dober nahrbtnik in nekaj drugih kosov osnovne opreme, morda pa še čelado. V času, ko se bomo srečevali s snežišči, pa potrebujemo tudi dereze in cepin. To je nujna oprema v zimskem času, vedno pa preverimo, kakšne so razmere – čisto možno je, da bo treba dereze uporabljati še pozno v poletje, saj nekatera snežišča zelo dolgo ostajajo na poteh. Prav tako je treba vedeti, kakšne so druge značilnosti poti, na katero se odpravljamo. Predvsem pri obisku visokogorja v tujini moramo biti vedno pripravljeni na različne razmere, zato je pogosto pametno, da dereze in cepin vzamemo s seboj tudi poleti.

Sezona za dereze

Kdaj je smiselno dereze in cepin vzeti vsaj v avto, če ne že na samo pot? Seveda je najbolj očitna potreba po takšni opremi v zimskem času. Ko zapade prvi sneg, je treba nemudoma povečati pozornost in vzeti nekaj dodatne opreme. Res je sicer, da dereze na svežem snegu niso kaj dosti uporabne, bolj pride v poštev druga snežna oprema. A običajno sneg spremljajo tudi nizke temperature, kar pomeni tudi nastanek ledu in trdega snega. Kaj kmalu se izkaže, da brez posebne opreme ne bo šlo. Še bolj pa so dereze uporabne kasneje v zimi, ko ostajajo debela snežišča po daljšem obdobju nizkih temperatur, pogosto se ta obdržijo dolgo v poletje. Takrat je sneg že zelo zbit in trd, po vrhu pa izjemno drseč. Brez dobre opreme ne bo šlo, priporočljiv je tudi cepin. Hervis vam ponuja kakovostne dereze po ugodni ceni.

dereze

Vsako zimo se začnemo veseliti prihajajočih snežink, s tem pa tudi aktivnosti, ki jih lahko izvajamo na zasneženih pobočjih. Med najbolj izrazitimi zimskimi športi je vsekakor alpsko smučanje, ki je priljubljena aktivnost mnogih ljubiteljev zime. Ne moremo pa mimo nekaterih izzivov, na katere naletijo tisti, ki se želijo rekreativno ukvarjati s smučanjem. V prvi vrsti se izkaže potreba po opremi, ki ni ravno poceni, prav tako je ni enostavno izbrati. Potrebovali bomo kar nekaj kosov opreme, najbolj seveda izstopajo smuči in smučarski čevlji, zelo pomembno pa je, da imamo za alpsko smučanje tudi ustrezna oblačila. V poštev pridejo še palice, čelada, očala in nekateri kosi dodatne opreme. Če zanemarimo en sam element, četudi kakšen manj pomemben kos dodatne opreme, bo izkušnja na smučišču verjetno precej neprijetna. S tega vidika je alpsko smučanje nekoliko neprizanesljiv šport, saj smo prepuščeni neusmiljenim razmeram zimskega okolja. Ravno iz tega vidika se pokaže še en izziv, iskanje idealnega smučišča.

 

 

alpsko smučanje

Idealna smučišča za alpsko smučanje

Kam na smučanje? Izbira je kar pestra, sploh če se ne omejujemo le na domača smučišča. Alpsko smučanje je pri nas zelo priljubljeno, nimamo pa kakšnih zelo prepričljivih smučarskih središč. Res je, da preko cele zime obratuje več smučišč, ki ponujajo zelo prijetno smuko vsem rekreativcem, a tisti zahtevnejši bodo boljše izkušnje iskali v tujini. Srečo imamo, da je alpsko smučanje priljubljeno tudi v nekaterih sosednjih državah, predvsem v Italiji in Avstriji. Obe sosedi ponujata privlačna smučišča, nekatera že zelo blizu onkraj državne meje. Včasih pa se splača za dobro smuko obiskati tudi nekoliko bolj oddaljene države, od evropskih sta priljubljeni še Švica in Francija, nekateri pa se v iskanju idealnih razmer za alpsko smučanje odpravljajo tudi dlje od doma. Gotovo bo možno nekje najti pravo smučišče za vsakogar, saj je izbire že v relativni bližini zelo veliko.

Potrebujete kakovostno opremo za alpsko smučanje, tukaj poglejte pestro ponudbo.

Severna Amerika ponuja neizčrpen vir turističnih atrakcij

S prostranimi površinami, ki jih nudi Severna Amerika, seveda ni posebej presenetljivo, da je ta celina dom mnogih turističnih atrakcij. A v resnici so za turiste pogosto bolj privlačni drugi aduti, ki niso neposredno povezani s posameznimi naravnimi znamenitostmi, četudi teh res ne manjka. Ta del sveta namreč ponuja še ogromno druge vsebine, od neštetih zgodovinskih in kulturnih znamenitosti do megalomanskih središč sodobne tehnologije in zabave. Pravzaprav lahko Severna Amerika ponudi prav vse, kar mnogi turisti iščejo pri svojem potovanju, zato gre za idealno turistično destinacijo. Pomembno je le to, da znamo izbrati pravi program oziroma oblikovati potovanje tako, da vanj res zajamemo kar največ vsebine. Za optimalen izkoristek časa in priložnosti je priporočljivo izbrati katerega izmed skrbno oblikovanih programov turističnih agencij, še posebej če ti zajemajo več destinacij na celini. Severna Amerika je zelo velika, škoda bi bilo samo zaradi razdalj izpustiti tiste kotičke, ki jih je vredno videti.

Severna Amerika

 

Severna Amerika prepriča z izjemno raznolikostjo

Prav vsak kotiček ponuja nekaj posebnega. Severna Amerika še zdaleč ni sinonim zgolj za velika mesta in hiter življenjski slog, ki je značilen za velike ameriške metropole. Potovanje mora gotovo vključevati tudi nekaj tega, a onkraj urbanega sveta se odpirajo prostrane površine neokrnjene narave, s tisočerimi jezeri, slapovi, soteskami in mnogimi edinstvenimi naravnimi znamenitostmi, ki jih ni moč najti nikjer drugje. Prav tako je Severna Amerika dom staroselcev, ki predstavljajo prav posebno kulturo z dolgo zgodovino. Vse to kombiniramo z narodnimi parki in drugimi atrakcijami za popolno izkušnjo ob potovanju. Če izlet podaljšamo še nekoliko proti severu, se lahko nadejamo številnih novih atrakcij, ki jih ponuja Kanada, morda pa pridemo celo do Aljaske. V vsakem svojem kotičku ima Severna Amerika ponuditi izjemno raznolikost in nepozabno izkušnjo za tiste, ki želijo svoj čas na tujem kar najbolje izkoristiti. Podrobnosti potovanje v Severno Ameriko lahko preverite na stani agencija-oskar.si.

Šotori za zahtevne razmere

Prenočevanje v naravi zahteva veliko spretnosti in dobro pripravo, seveda pa tudi kakovostno opremo. Odločilnega pomena so predvsem šotori, ki ponudijo varno zavetje pred raznimi vremenskimi dejavniki in drugimi vplivi okolja. Če se podajamo v kakšne zahtevnejše razmere, se moramo zelo dobro opremiti. Medtem ko v ugodnih razmerah niti ne potrebujemo posebnega zavetišča in lahko kampiramo kar odkriti ali pa v viseči mreži, se kakovostni šotori še kako izkažejo v primeru, da nam pretijo vremenske nevšečnosti ali pa če obtičimo na kakšnem posebej izpostavljenem kraju. V tem primeru potrebujemo opremo, ki je prilagojena takšnim razmeram, običajno so to šotori, ki so ustrezni za vse štiri letne čase. Mnogi so prilagojeni le trem letnim časom in se v zimskih razmerah ne izkažejo najbolje. Ne gre seveda za to, da jih ne bi mogli uporabljati v zimskih mesecih – v vsakem trenutku se lahko znajdemo v razmerah, ki so naravnost zimske, tudi sredi poletja, če se potikamo po kakšnih visokih gorah ali se znajdemo v kakšni posebej neprijetni nevihti.

šotori

Napredni šotori za zahtevne uporabnike

Zahtevne pa niso le razmere, tudi uporabniki imajo lahko visoke zahteve. Pogosto je pomembno na primer to, da so šotori kar se da lahki, da ne ovirajo pešačenja po dolgih poteh. To so ultralahki šotori, ki tehtajo manj kot kilogram, pri tem pa so zelo enostavni za postavljanje in pospravljanje. Hkrati se zelo dobro obnesejo v različnih razmerah, saj so izdelani iz kakovostnih materialov in imajo posebej domiselno zasnovo. A to tudi pomeni, da bo treba za takšne izdelke odšteti nekaj več denarja, pogosto se cene gibljejo kar okoli 500 evrov. Posebej zahtevni so seveda tudi tisti, ki potrebujejo zavetje za več oseb – večji šotori so lahko velik izziv za prenašanje in postavljanje, pa tudi za uporabo, tako da je treba premišljeno izbrati pravi izdelek.

Cinque Terre, pravljična dežela v neposredni bližini

Seveda ima tudi Slovenija kar nekaj pravih turističnih draguljev, a na majhnem področju domače države bodo zagrizeni popotniki hitro obdelali večino znamenitosti, ki si zaslužijo obiska. Na srečo lahko že pri sosedih najdemo ogromno novih destinacij, ki so primerne za večdnevni obisk. Eno izmed priljubljenih izbir predstavljajo Cinque Terre, ki sicer niso takoj za mejo, vseeno pa so glede na mnoge druge evropske in predvsem svetovne destinacije tako rekoč na dosegu roke. Razdalja pa tako ali tako ne igra velike vloge za tiste, ki želijo videti in doživeti kaj novega – pravzaprav lahko ravno v tem najdemo priročen izgovor za daljši oddih, ki bo v tem delu Italije gotovo dobro del. Cinque Terre se nahajajo na zahodni obali severne Italije, tako da bomo morali po širini prečkati skoraj celotno italijansko ozemlje, prispeli pa bomo na obalo mediteranskega morja, ki že spominja na pravo oceansko obalo ali pa na Azurno obalo, ki že kmalu sledi v isti smeri. Seveda pa Cinque Terre ne privlačijo ne s slikovito obalo, temveč prepričajo predvsem z drugimi motivi.

Cinque Terre za tiste, ki iščejo nekaj novega

Za razliko od mnogih turističnih destinacij so Cinque Terre še vedno dokaj odročne in niso preplavljene z obiskovalci, prav tako tam ni mogoče najti večjih mest. Gre za zbirko vasic, posejanih po strmi obali, ki s svojim značilnim arhitekturnim slogom predstavljajo edinstveno znamenitost in posebno idilično podobo tega dela Italije. Zanimivo je, da do vasic ne vodi zanesljiva cesta, ki bi jo lahko dosegli s turističnim avtobusom, prav tako so druge možnosti dostopa precej omejene. Najlepše je Cinque Terre občudovati z morja, za kar poskrbijo trajekti in druga plovila, prav tako pa obstaja možnost obiska peš, kar je lahko za mnoge obiskovalce idealna opcija, ki združuje prijetno s koristnim in oblikuje edinstveno izkušnjo.

Turistična agencija je gospodarska organizacija

Turistična agencija je gospodarska organizacija. V okviru svoje dejavnosti, turistična agencija predvsem trži turistične aranžmaje in turistične storitve. Turizem je danes v razmahu, vedno več ljudi se zanese na storitve, ki jih ponuja turistična agencija. Vedo, da bodo za svoj denar dobili največ. Zavedajo se tudi šibkosti in nestrokovnosti za samostojno organiziranje potovanja. Povpraševanje je od primera do primera različno, praktično je vsak turist zgodba zase. Največkrat govorimo o prevozniških, nastanitvenih in drugih turističnih storitvah. V enotno ponudbo združene dve storitvi ali več storitev imenujemo turistični aranžma. Gre za storitve, ki trajajo nepretrgoma več kot en dan oziroma vključuje prenočitev. O izletu obratno govorimo, ko potovanje traja manj kot dan in ne vključuje prenočitev.

Sodoben turizem je izum konca osemnajstega stoletjaTuristična agencija trži turistične aranžmaje.

Konec osemnajstega stoletja nastane ideja o trženju turističnih izletov na različne konce sveta. Turistom najbolj zanimivi so bili turistični izleti v Egipt ter izleti po stari celini. Kasneje je prva sodobna turistična agencija ponudila izlete v Združene države ter izlete okrog sveta. Med zanimive turistične točke na stari celini so sodile tudi naravne znamenitosti iz Slovenije. Danes lahko praktično vsaka turistična agencija lahko organizira izlete na vse možne konce sveta. Razlika med sodobnim turizmom in stoletja oddaljenim turizmom je predvsem v dostopnosti. V preteklosti je bil turizem domena premožnejših, prva sodobna turistična agencija pa je omogočala tudi dostopnejši turizem. Turizem so poznali že v antiki, razvijal se je v obdobju srednjega veka in renesanse, za razvoj in nastanek sodobnega turizma je bilo zelo pomembno obdobje Velike Ture. Zanj so značilna potovanja bogatih prebivalcev Otoka v Francijo, Nemčijo, Švico in Italijo. Preko raznih dejavnikov je postopoma turizem postal vedno bolj dostopen, velik vpliv je imel predvsem razvoj mobilnosti. Za moderno obdobje turizma obstaja tudi izraz masovni turizem, v katerem turistična agencija tekmuje z ostalimi udeleženci na turističnem trgu doma ali preko meja.

Vietnam je obmorska južnoazijska dežela

Vietnam je obmorska dežela. Na zemljevidu Vietnam najlažje najdemo, če za orientacijo vzamemo polotok Indokina. Polotok Indokina se nahaja vzhodno od Indije, severno in vzhodno od nje leži Kitajska.

Potovanje v Vietnam

Vietnam ponuja na ogled številne naravne in kulturne znamenitosti

Vietnam je ena od držav Indokitajskega polotoka, zaseda vzhodni del obale ob Južno Kitajskem morju. Poleg Vietnama se na polotoku nahajajo Kambodžo, Laos ter Mjanmar, Malezija, Tajska ter Singapur na Malajskem polotoku. Vietnam veliko svetovnega prebivalstva pozna preko filmskih platen, kar med drugim nudi šepec geografske predstave. Gorski svet Vietnama je odlična treking sprostitev ter kontrast drugim znamenitostim dežele. To so predvsem prestolnica, številni muzeji, plaže, zaliv Hanoj in druge znamenitosti. Hanoj je glavno mesto države, šteje tri milijone prebivalcev ter je obkroženo z vodnimi viri. Za obiskovalce je zanimiv stari del mesta, grobnica Ho Chi Minha, pagoda enega stebra, muzej vietnamskih nacionalnih manjšin ter druge znamenitosti glavnega mesta. Največje mesto najdemo na nasprotnem koncu, na jugu dežele. Hošiminh ali Sajgon se nahaja na bregovi istoimenske reke, od južnokitajskega morja je oddaljeno šestdeset kilometrov. Mesto ima sedem milijonov prebivalcev ter velja za ekonomsko srce države. Vietnam sestavlja več vrst geoloških formacij, najbolj znane so formacije tropskega rasa. Največ jih najdemo na severu države ,na območju Halong zaliva in v parku Tam Coc. Zaliv Halong je zimzelena podoba države, razteza se na površini približno tisoč petsto kvadratnih kilometrov oziroma približno sto dvajset kilometrov vzdolž obale v zalivu Tonkin. Zaliv Hanoj predstavlja Vietnam na seznamu Unescove naravne svetovne dediščine. Zaliv je nastal v davni preteklosti, ko se je apnenčasta pokrajina potopila v morje. Njen ostanek predstavlja tri tisoč otokov, ki štrlijo iz morske globine. Severovzhodni Vietnam ponuja na ogled združitev naravne in kulturne dediščine. Predstavljajo jih slikovite riževe terase, ki se nahajajo n severu države ob meji z Kitajsko. Vietnam je ogleda vredna turistična dežela.

Tajska je dežela jugovzhodne Azije

Tajska je država v jugovzhodni Aziji, na jugu jo omejuje Tajski zaliv ter Andamansko morje. Na kopnem Tajska meji z Mjanmarom na severu, na severu in vzhodu z Laosom, na vzhodu z Kambodžo, na jugu z Malezijo.

Gorski svet se nahaja na severu in zahodu, najvišji vrh Inthanon dosega nadmorsko višino dva tisoč petsto petinšestdeset metrov. Severozahodni del Tajske je gričevje Khorat, katerega reka Mekong razmejuje s sosednjim Laosom. Osrednji del Tajske je široka dolina reke Chao Phraya, predstavlja najbolj naseljeno območje države.

Glavna tajska vodna prometnica

Chao Phraya je glavna tajska reka, ki teče preko osrednjega dela skozi glavno mesto ter se izliva v Tajski zaliv. Reka svoj tok začne po združitvi rek Ping in Nan pri mestu Nakhon Sawan. Od združitve rek Ping in Nan, reka Chao Phraya preteče tristo dvainsedemdeset kilometrov dolgo razdaljo do izliva v Tajski zaliv. Reka je bila od nekdaj pomembna za prebivalstvo in gospodarstvo, že v šestnajstem stoletju so s posegi na rečni strugi začeli izboljševati njeno pretočnost ter s tem skrajšali čas plovbe do glavnega mesta ter Tajskega zaliva. Reka Chao Phraya ima zaradi značilnega toka številne okljuke, ki so jih z izgradnjo kanalov zaobšli. S tem se je skrajšala plovna pot in izboljšala kakovost potovanja. S kanali je prepreden tudi stari del glavnega mesta, reka sama je tudi sicer narekovala gradnjo današnje prestolnice.

Bangkok je bil v poznem petnajstem stoletju vas na zahodnem bregu reke. Zaradi strateške lokacije blizu izliva reke v Tajski zaliv je vas počasi začela rasti in pridobivati na pomenu. Izvor imena Bangkok ponuja več razlag. Bang v tajskem jeziku pomeni vas, zganjena ob vodotoku, Bang ko, pa namiguje na urejene kanale reke. Z besedo Bang ko namreč Tajci označujejo ozemlje, ki je prepredeno z reko in kanali. V starem delu mesta so še vedno prisotne naselbine na vodi, glavno prevozno sredstvo so čolni in splavi. Mesto se danes pravzaprav gosto naseljeno območje trikotne oblike, med osrednjo in vzhodno Tajsko, sega pa od mesta Nakhon Ratchasima do industrializirane vzhodne obale. Uradno Bangkok šteje preko osem milijonov prebivalcev, vendar je zaradi trajnega doseljevanja nezakonitih priseljencev bistveno večje. Po ocenah strokovnjakov, naj bi na območju Bangkoka živelo petnajst milijonov prebivalcev.

Dežela bogate zgodovine

Tajska je dežela z bogato zgodovino, prvi naseljenci naj bi na tem območju živeli že pred štirideset tisoč leti. V novejši zgodovini so se na območju države izmenjevala številna kraljestva Kraljestvo Sukhothai se je v trinajstem stoletju osamosvojilo izpod Kmerskega kraljestva, od srede štirinajstega stoletja do leta tisoč sedemsto sedeminšestdeset pa kraljestvo Ayutthaya.

Leta tisoč sedemsto devet in šestdeset je kralj Taskin ponovno združil tajsko državo, trinajst let kasneje je prestol zavzel general Chakr ter utemeljil dinastijo iz katere izvira tudi aktualni kralj Maha Vajiralongkorn. Tajska je razdeljena na več regij in sicer štiri regije, pet regij ali šest regij. Delitev na štiri regije je namenjen statistiki in administraciji, pogosto takšno delitev uporabljajo tudi mediji, razdelitev na šest regij je namenjen meteorologiji, pet regij pa pozna turizem.

Štiri regije so: Severna, Severozahodna, Osrednja in Južna Tajska. V primeru petih regij je razdelitvi na štiri regije dodatna še vzhodna Tajska, meteorološka delitev dodatno ozemlje razdeli na južno zahodno in južno vzhodno. Statistična in administrativna delitev upošteva dejstvo, da ima vsaka regija ima svojo različno zgodovino, kulturo, jezik ter prebivalstvo. Tajska ima tipično tropsko podnebje, obdobje leta delijo na suho in mokro sezono. Časovno prihaja od območja do območja do zamikov, pred deževnim obdobjem je še vroča sezona. To je časovno obdobje, v katerem vladajo najvišje temperature. Tajska mokra sezona traja od julija do oktobra, vroča sezona od marca do maja, suha sezona pa meseca od novembra do februarja.

Preverite datume odhodov na Tajsko.

Velika Britanija, največji evropski otok

Velika Britanija je največji evropski otok. Vsak prebivalec stare celine tudi brez težav pokaže, kje na evropskem zemljevidu leži Velika Britanija. Med staro celino in otokom je Rokavski preliv, z danes gostim ladijskim prometom. Že nekaj časa pa je Velika Britanija s staro celino povezana tudi z predorom pod Rokavskim prelivom. Kar omogoča zelo hitro povezavo med Londonom in Parizom. Nadalje pa z vsemi deli Otoka ter stare celine.

Velika Britanija ali Otok

S poimenovanjem Velike Britanije, Anglije, Združenega kraljestva ter številnimi drugimi značilnostmi obstajajo na stari celini kar precejšnje težave. Velika Britanija je otok, na katerem se nahajajo Anglija, Škotska in Wales. Združeno kraljestvo poleg tega obsega severni del bližnjega otoka Irska. Združeno kraljestvo je skrajšava pojma Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, ki poleg naštetega obsega še štirinajst Britanskih čezmorskih ozemelj. V vsakdanji pogovorih se Velika Britanija ter Združeno kraljestvo pogosto označuje z Anglija, dejansko pa je to zgolj dežela na jugu otoka Velika Britanija. Kar je na stari celini lahko sprejemljivo, na otoku pa je priporočljivo naštete posebnosti in značilnosti bodisi obvladovati ali modro molčati. Velika Britanija ima tudi zelo raznolike značilnosti posameznih predelov, katere je dodatno dobro poznati ali se vesti prizanesljivo nevtralno. Vsekakor pa so vsi deli otoka prav zaradi različnosti zanimivi za obisk. London je zagotovo najbolj privlačen cilj, zaradi njega pa ne velja spregledati ostalega. Težava je največkrat v času ter značilnosti sodobnega načina življenja. Zaradi sodobnih prometnih povezav je mogoče London obiskati preko vikenda ter poljubno raziskati njegov individualno določen obseg. Lahko se odločimo za obisk čim več znamenitosti, lahko pa se osredotočimo na ožje območje. Raziskati Otok načeloma zahteva več časa, London je vsekakor dobro izhodišče. Izhodišče za rešitev dileme med Velika Britanija v večjem obsegu ali London je lahko bogata zgodovina ter koncentracija znamenitosti proti čudovitem naravnem okolju.

Odkrijte Veliko Britanijo z agencijo Oskar!

Kolesarske poti, poučno razvedrilo

Kolesarske poti so poučno razvedrilo za vse udeležence kolesarjenja.

V okolici Term Zreč kolesarske poti omogočajo obiskati kulturne znamenitosti in naravne znamenitosti. Druga možnost je satelitska navigacija, tretja vodenje s strani lokalnih kolesarskih vodičev, zadnja možnost pa je samostojno vodenje. Vsaka izmed možnosti ima svoje prednosti, kolesarske poti omogočajo krepiti raziskovalni duh. Vse kar je potrebno kolesarju storiti je slediti začrtani in označeni poti ter upoštevati druga navodila. Druga navodila so predvsem osnovni podatki o turi, kot so dolžina poti, zahtevnost, smer, znamenitosti ob poti in drugo. Upoštevanje osnovnih podatkov o turi je zelo pomembno, saj z njihovim prilagajanjem našim sposobnostim lahko doživimo leto doživetje. Pretiravanje nas lahko privede do številnih negativnih posledic, ki si jih noben kolesar ne želi občutiti na svoji poti. Pomembna podatka sta predvsem dolžina proge ter višinski vzpon, ki ju prilagodimo svojim znanim sposobnostim ter kondiciji. Z pretiravanjem pride do preutrujenosti, kolesarjenje se sprevrže v trpljenje in muko. Oznake o zahtevnosti zato velja jemati kot resno priporočilo. Sicer pa sami najbolje vemo, kakšne so naše sposobnosti in zmogljivosti. Če smo doma komaj zmogli uro kolesarjenja z sto ali dvesto metri višinskega vzpona, kaj bistveno več tudi drugod ne bomo zmogli. Posebno koristen podatek je tudi prerez kolesarske poti, ki pride prav vsem predvsem pri premagovanju klancev. Klanci so osnova za pridobivanje kondicije in sposobnosti. Vsak resen kolesar si bo želel kolesarske poti, katere imajo primeren vzpon. Pridobivanje kondicije se kaže v fizični sposobnosti premagati določeno višinsko razliko, sposobnost pa pomeni vedeti, kako svojo razpoložljivo fizično moč pravilno razporediti ter obvladovati gibanje pri hudih vzponih. Veliko kolesarjev dela napako, ker se zažene v klance z vso močjo potem pa seveda opešajo. Boljša izbira je zmernost, predvsem to velja za neznane kolesarske poti. Ko določeno pot prekolesarimo večkrat bistveno bolje vemo, kako razporediti moči za premagovanje vzpona. Obvladovati gibanje pri težjih vzponih je posebna kategorija, ki zahteva izkušenega kolesarja. Samo obvladovanje gibanja kolesa je povezano z ravnotežjem in motorika gibanja, pri tem nam pomaga hitrost. Težava se najbolje demonstrira pri otrocih, ki morajo vse našteto osvojiti. Problem je kompleksnost motorike gibanja pedal, usmerjanja kolesa ter pravilne hitrosti. Poseben problem je hitrost, ki z večanjem olajša ravnotežje, vendar se otroci največkrat učijo na manjših prostori, ki ne dovolijo razvijanje višje hitrosti. Enak problem je pri klancih, saj so hitrosti majhne, motorika otežena zaradi upora prenosa pri premagovanju naklona loviti ravnotežje je prava umetnost. Ključ do premagovanja takih težav je v izbiri pravega prenosa, ki nam omogoča hkrati premagovanje naklona, ravnotežje ter motoriko gibanja. Satelitska navigacija nas razvaja, saj imamo na praktično vsakem metru možnost slediti začrtani poti ali najti ustrezno alternativo. Bolj napredne različice oziroma naprave nam nudijo tudi številne druge podatke, ki jih imamo lahko na razpolago takoj pri roki. Koristni so vsi zgoraj navedeni podatki ter številni drugi podatki. Najboljše kolesarske poti pa nam lahko ponudijo lokalni vodiči, ki ne poznajo zgolj poti, ampak tudi okolico, naravne in kulturne znamenitosti, veliko nam lahko povedo o življenju nekoč in danes na tem delu Slovenije. Z izmenjavo informacij lahko tudi individualno prilagodimo kolesarske poti v vseh značilnostih, uberemo drugo traso, izberemo ogled drugih ali dodatnih kulturnih spomenikov in podobno. Samostojno izbrane kolesarske poti puščajo največ svobode, hkrati pa zahtevajo največ odgovornosti. V tem primeru je kolesar sam odgovoren za vse: načrtovanje poti, orientacijo, iskanje najprimernejše poti, znamenitosti ob poti in vse ostalo. Hkrati pa tudi največ uči, saj je sama odgovornost in izvedba prinašata tudi največ izkušenj. Pri tem se tudi krepijo znanje, samozavest in značaj.

Kolesarske poti so lepo doživetje, ki nam omogoča pridobivanje številnih pozitivnih učinkov za samo kolesarsko kariero kot tudi osebne lastnosti in sposobnosti.

www.terme-zrece.eu/si/aktivnosti/poleti/kolesarjenje/kolesarske-poti