Odkrivajte naravo s Teva čevlji

Ko lahko vstopite v katero koli trgovino in izberete med stotinami različnih barv, velikosti in stilov čevljev, lahko dobro obutev vzamete kot nekaj samoumevnega. Seveda pa je pri nakupovanju čevljev potrebno preveriti tudi njihovo kakovost, saj bomo le z dobrimi čevlji lahko popolnoma uživali. Eni izmed takšnih kvalitetnih poletnih čevljev so tudi Teva čevlji.

Zaščita obutve s pravilnim prileganjem je bistvenega pomena za splošno zdravje in udobje. V poletnih mesecih, zaradi visokih temperatur le stežka obujemo športne copate. Takrat vsi najraje nosimo odprte čevlje, kjer noga lahko diha. Ravno zato so Teva čevlji idealni za vsako avanturo v gozdu, na morju ter povsod, kamor se odpravite peš.

Teva čevlji preprečujejo težave s stopali

Če predolgo hodite v slabih sandalih ali če nosite neprimerne čevlje, lahko to povzroči veliko nevšečnosti, ki se kažejo kot bolečine v stopalih. Sčasoma se lahko razvijejo resnejši problemi. Dolgotrajno pomanjkanje ustrezne opore nog lahko povzroči lomljenje lokov in resne bolečine v sklepih. Zato vam bodo strokovnjaki v poletnih mesecih zagotovo priporočili takšne sandale, ko to Teva čevlji.

Ena od nalog, ki jo opravljajo Teva čevlji, da med hojo absorbirajo udarce, vendar slabi čevlji lahko celo telo izločijo iz poravnave. Če čevlji nimajo dovolj oblazinjenja ali ne omogočajo enakomernega koraka, je bolečina skoraj neizogiben stranski učinek. Slabi čevlji so prizadeti gležnje, kolena, kolčne sklepe in križ. Razširjena bolečina omejuje gibljivost in otežuje opravljanje običajnih dnevnih nalog.

Kvalitetni Teva čevlji ščitijo stopalo tudi pred okužbami

V naravo pa se raje ne odpravljajte bosi. Brez čevljev na območjih brez ustreznih načinov odstranjevanja živalskih in človeških odpadkov so ljudje dovzetni za parazitske črve in druge okužbe stopal. Zatorej tudi vi preizkusite vse prednosti, ki vam jih nudijo Teva čevlji. Zagotovo se ne boste več ločili od njih.

Zaskrbljujoče je tudi stopanje na razbito steklo ali zarjavele nohte, grdo srečanje z bodičastim grmom ali navijanje s srbečim izpuščajem. Večina nas ima veliko srečo, da imamo dostop do več parov dobre obutve in pogosto prenehamo nositi čevlje, preden so resnično obrabljeni. Teva čevlji bodo tako postali vaš odličen sopotnik pri raziskovanju narave in pri uživanju z ostalimi družinskimi člani.

Pohodni čevlji za različne poti

Pri pohodništvu se na poti srečujemo z različnimi izzivi. Pogosto zaidemo v visokogorje in imamo opravka z zelo zahtevnimi tereni, praviloma pa večino kilometrov opravimo po pristopnih poteh in na drugih relacijah, ki ne predstavljajo tako velikega izziva. Pomembno je, da so naši pohodni čevlji pripravljeni na različne razmere in obremenitve, kar pa ni enostavna naloga. Največji pohodniški navdušenci bodo imeli celo zbirko čevljev, ki jih uporabijo za različne poti. Nizki čevlji so uporabni za lažje poti in krajše izlete, za tak namen lahko uporabimo tudi splošno športno obutev, čeprav od te ne moremo pričakovati posebne vzdržljivosti in odpornosti. Visoki pohodni čevlji so idealni za daljše pohode, pri katerih potrebujemo nekaj več opore in udobja, medtem ko za visokogorje in zahtevne terene izberemo čevlje, ki zagotavljajo stabilnost in zanesljivost, predvsem takšne z dobrim podplatom. Pohodni čevlji so torej prilagojeni za različne poti, le težko pa najdemo kakšen par, ki se bo dobro znašel v vseh situacijah. Namesto, da bi se z neustreznimi čevlji podajali na zahtevne poti, raje prilagodimo svoje načrte razpoložljivi opremi.

Pohodni čevlji

Pohodni čevlji po nizki ceni

Za kvalitetno obutev velja, da jo bomo zaman iskali v nižjem cenovnem razredu. Pohodni čevlji so pogosto precej dragi, zato bodo v vsakem primeru predstavljali znaten strošek. Po nizki ceni kakovostnih čevljev ne bomo dobili, lahko pa pričakujemo ugodno ceno – to pomeni, da pohodni čevlji sicer ne bodo poceni, bodo pa svojo ceno upravičili in zanjo ponudili odličen izkoristek. To velja za izdelke iz višjega kakovostnega ranga. Tam so pohodni čevlji, ki jih lahko brez skrbi vzamemo s seboj na zahtevne poti in terene, pa vseeno pričakujemo dolgoletno uporabo s popolno zanesljivostjo. Takšni čevlji lahko zdržijo dolga leta zahtevne uporabe, medtem ko bi morali cenejše pare vmes že večkrat zamenjati, s tem v končni fazi pomenijo nižjo ceno!

Dragi tekaški copati

Tekači pri nakupovanju opreme nimajo veliko stroškov, saj tudi ne potrebujejo veliko opreme. Pravzaprav potrebujejo le obutev, kar je posledično tudi glavni izdatek, tako za rekreativce kot za tiste, ki trenirajo nekoliko bolj resno. Koliko bodo stali tekaški copati? To je seveda odvisno od izbranega modela, na dolgi rok pa cena posameznega para ni tako relevantna. Bolj se gre osredotočiti na stroške preko celega leta ali še daljšega časovnega obdobja. Ne moremo namreč pričakovati, da bodo tekaški copati brez težav zdržali celo sezono, njihova življenjska doba znaša povprečno okoli 500 km, kar za nadobudne tekače morda pomeni le dva meseca. Če kupujemo obutev vsaka dva meseca, je to lahko velik strošek, cena dražjih copatov pa ni upravičena. Seveda je to prehiter zaključek, ki ne pomeni, da je smiselno posegati po cenejših čevljih – dražji tekaški copati ponujajo praviloma tudi daljšo življenjsko dobo in boljšo izkušnjo pri uporabi.

Tekaški čevlji

Tekaški copati za redno uporabo

Tudi rekreativci lahko na mesečni ravni dosegajo zavidljive izkupičke pretečenih kilometrov. Tisti, ki tečejo redno, bodo gotovo naredili vsaj 100 km, mnogi tudi 200 ali celo več. Ne glede na to, ali gre za zelo intenziven tek ali ne, bodo tekaški copati pri takšni kilometrini deležni neizogibne obrabe. Ne moremo pričakovati, da bodo zdržali cel mesec povsem brez posledic, nato pa gre le za to, kdaj po prišlo do kakšne dokončne poškodbe. Poleg tega ni nujno, da se tekaški copati dokončno poškodujejo, saj lahko obraba vodi do posledic, ki jih ne moremo tako enostavno prepoznati, recimo do deformacije podplatov in neustrezne opore. Ravno zato je pametno uporabljati obutev, ki je prilagojena večjim in dolgotrajnejšim obremenitvam, čevlje pa redno menjamo. V poštev pridejo kakovostni tekaški copati, ki svojo ceno upravičijo z daljšo življenjsko dobo in neovirano uporabnostjo tudi po več sto kilometrih pretečene razdalje.

Otroški čevlji, ki ne bodo razočarali

Otroška oblačila in obutev je težko izbrati, saj moramo upoštevati celo vrsto dejavnikov, ki odločajo o tem, kako dobro se bodo ti izdelki obnesli pri dejanski uporabi. V mislih imamo tudi kar nekaj konfliktnih dejavnikov, ki med seboj niso združljivi in zahtevajo kompromis. Otroški čevlji so odličen primer – stopalo otroka hitro raste, zato ne gre pričakovati, da bo malček lahko iste čevlje nosil skozi več let. Še posebej to velja za sezonsko obutev, recimo poletne natikače ali pa zimske čevlje. Takšno obutev otrok morda prerase že v enem letu! To pomeni, da otroški čevlji niso namenjeni dolgotrajni rabi, a vseeno morajo biti vzdržljivi in kakovostni, saj po drugi strani ne želimo, da bi nas pustili na cedilu ravno takrat, ko jih bo otrok zares potreboval. Upoštevati je treba seveda tudi ceno, saj so prav zaradi pogostega menjavanja otroški čevlji lahko precej dragi, še posebej če izbiramo kakovostne modele. Vse te dejavnike je treba upoštevati, če želimo izbrati obutev, ki ne bo razočarala.

otroški čevlji

Otroški čevlji za vse razmere

Seveda pa morajo otroški čevlji odgovarjati tudi razmeram, v katerih se bodo uporabljali. Spet gre izpostaviti sezonsko obutev, predvsem zimske čevlje, ki so izpostavljeni raznim izzivom. Biti morajo topli in udobni, pametno je kupiti čevlje, ki imajo nepremočljivo zaščito. V snegu in lužah se pri zimskih sprehodih otroški čevlji hitro zmočijo, to pa seveda ni nič kaj prijetno. Poleg tega je treba vedno poskrbeti, da so čevlji dokaj lahki in zračni ter fleksibilni, da ne ovirajo gibanja – malčki se v vsaki situaciji lotevajo raznih aktivnosti in igre, tako da mora biti tudi obutev pripravljena na to. Kljub temu morajo biti otroški čevlji tudi zanesljivi in kakovostni, da zagotovijo varno stopanje po spolzki površini ter pomagajo pri vzdrževanju ravnotežja. Za vsako situacijo je možno najti idealen par otroške obutve.

Pohodni čevlji odločajo o izkušnji v hribih

V iskanju zavetja pred poletno vročino se mnogi zatekajo v hribe, saj so temperature na višini bistveno nižje, čeprav zaščite pred škodljivimi sončnimi žarki tam ni pričakovati. V vsakem primeru pa se je treba pred izletom v gore dobro opremiti, še posebej če gre za kak zahtevnejši ali dolgotrajnejši vzpon. Pa tudi krajši izlet na bližnji hrib zahteva nekaj opreme. Najbolj gotovo izstopajo pohodni čevlji, ki morajo biti kos svoji nalogi. V veliki meri namreč odločajo o končni izkušnji pri pohodništvu, v kombinaciji s preostalo opremo pa vplivajo na počutje na vsakem koraku. Poleg tega je prava oprema ključnega pomena tudi za varnost, saj ne moremo pričakovati, da bodo slabi pohodni čevlji zagotovili stabilen korak in odličen oprijem na neugodnem terenu. Splača se torej premišljeno izbrati čevlje, ki jih bomo obuli za izlet v hribe. Pohodni čevlji upravičijo tudi nekoliko višjo investicijo – ne le s tem, da zagotavljajo odlično izkušnjo pri uporabi, temveč tudi z dolgo življenjsko dobo in vzdržljivostjo. Na ostrih kamnih in v drugih neugodnih razmerah se namreč ne bodo dobro izkazali kar vsi čevlji, še posebej ceneni pohodni čevlji bodo hitro razočarali.

Pohodni čevlji

Kakovostni pohodni čevlji

Kakovostni čevlji imajo veliko odlik, ki jih lahko prepoznamo že na prvi pogled, še bolj pa se izkažejo pri dolgotrajni uporabi. Predvsem morajo biti udobni in povsem prilagojeni stopalu – s tem bo pohajkovanje po hribih udobno in varno. Pohodni čevlji na ta način preprečujejo žulje in poškodbe, posebej pomembni so za zagotavljanje stabilnosti noge pri strmih spustih, ko so zelo obremenjeni gležnji. Odličen podplat je nadvse pomemben, da zagotovi optimalen oprijem na spolzkem terenu, površinski material čevlja pa prinaša vzdržljivost in odpornost. Lahko sopohodni čevlji tudi vodoodbojni, kar je včasih dobrodošla prednost. V vsakem primeru je treba čevlje dobro preizkusiti in raje poskusiti s kakšnim parom več, če ne najdemo ustrezne rešitve.

Čevlji, pradavni človekov izum

Čevlji so pradavni človekov izum. Kakšni so bili čevlji naših davnih prednikov kažejo nekatera arheološka odkritja. Presenetljivo pri tem je, da ni šlo za katerokoli obutev. Dobro ohranjena mumija v Alpah je dokaz, da človeku že v oddaljenih obdobjih zgodovine ni bila tuja vodoodporna obutev. Ötzija ali Oetzija so našli septembra leta tisoč devetsto enaindevetdeset v ledeniku v Italiji na območju Ötztalskih Alp. O najditelju je bilo mnogo prerekanj in vročih besed, za naslov so se potegovali slovenska plezalka, nemška turista ter Švicarka. V zvezi čevlji je to nepomembno, bolj pomembna je njegova obleka in obutev. Obleka in čevlji so bili iz usnja različnih živali. Kako so izgledali si je moč ogledati v muzeju.

adidas čevlji

Čevlji za vsako nogo in vsak namen

Sodobna obutev je pogosto tudi bolj ali manj nespremenjena glede na izvirnike iz davnih časov. Sandali, cokle in druga obutev ni bila nekoč nič kaj posebno drugačna. Lahko bi rekli celo boljša. Naravni materiali so bili takrat nekaj povsem običajnega, saj umetnih mas še niso poznali. Danes so čevlji pisana paleta zelo različne obutve. Največkrat pod izrazom čevlji razumemo obuvalo s trdnejšim podplatom, ki sega nekoliko čez gleženj. Osnovno izvedbo proizvajalci nadgrajujejo z še višjimi ali nižjimi modeli, različnimi načini zapenjanja oziroma pritrjevanja na stopalo. Različno visoka je peta, tudi materiali so od primera do primera različni. Čevlji so zelo različni tudi glede na namen uporabe. Udobni čevlji so največkrat udobni ter vsaj za silo estetski. Bolj estetsko dovršeni so čevlji za svečane in protokolarne namene. Ker so takšni čevlji neprimerni za šport, pohodništvo in druge namene, so se čevljarji potrudili narediti za takšne namene primerno obutev. Danes so tako na voljo pohodniški, nogometni, kolesarski ter razni drugi čevlji. Namenjeni so pohodništvu, igranju nogometa, kolesarjenju ter številnim drugim aktivnostim. Temu primerno imajo takšni čevlji osnovne lastnosti spremenjene in prilagojene namenu uporabe.

Nike air max, revolucionarna obutev

Nike air max je športna obutev z dolgoletno tradicijo. Linijo Nike air max je leta tisoč devetsto osemindevetdeset zasnoval oblikovalec Tinker Hatfield.

Revolucionarna obutev

Tehnologija Air

Izjemno blaženje udarca stopala ob podlago je lastnost, ki je Nike air max hitro ločilo od ostale konkurence. Izvedba blaženja je tudi prepoznavna s prostim očesom, zato modele te linije ni težko ločiti od ostalih. Linja Nike air max ima v osrednjem delu podplata poseben del, ki skrbi za blaženje udarca. Videti ga je ob straneh, po značilni prozorni barvi. Značilna prozorna barva je posledica obarvanja polivinilastega materiala. Gre za nekakšne zračne žepke, ki so sposobni prenašati nenehnega ponavljanja cikla pritiska in sproščanja pritiska na podlago. Najlažje si jih predstavljamo, preko polivinilaste vrečke z zračnimi mehurčki. Uporabljamo jo pri zaščiti pomembnih predmetov, pred poškodbo. Zagotovo smo že imeli priložnost prejeti paket ali kupiti artikel, ki je bil zavarovan z polivinilasto vrečko z mehurčki. Podobno vlogo ima Nike air max tehnologija. Njeno prepoznavno enoto za blaženje ima večina modelov linije Nike air max vidno na različne načine. Skozi čas se je linija Nike air max bogatila z novimi modeli, ti so vključevali nove in izboljšane različice. V osnovi pa gre za isto nalogo, ki se je skozi čas prilagajala novim zahtevam, tehnologijam in možnostim izvedbe. Gre za blaženje udarca stopala ob podlago, posebej pomembna je za večje in intenzivnejše obremenitve. Ob udarcu stopala se sila ne prenese zgolj na stopalo, ampak celotno telo. Največ sile absorbira noga oziroma deli noge. Z blaženjem sil imamo manj možnih bolečin, poškodb in drugih težav. Te težave na tekaških stezah niso redkost, njihova sanacija je od primera do primera različna. V nekaterih primerih je dovolj dan ali dva več počitka, v drugih primerih pa je potrebna strokovna zdravniška pomoč. Bodisi osebnega zdravnika ali specialista. Nike air max tehnologija omogoča dobro blaženje sil ob stiku z podlago, temu primerno manjše so možnosti za zdravstvene težave.

Otroški pohodni čevlji odločajo o varnosti in udobju

Otroški pohodni čevlji morajo zagotoviti varen korak ter največjo možno mero udobja. Pohodna podlaga je od primera do primera različna, predvsem njej se morajo prilagajati otroški pohodni čevlji v svojih lastnosti. Lahki otroški pohodni čevlji tako niso primerni za visokogorje. Pa tudi otroški pohodni čevlji za visokogorje niso primerni za lažje pohodne poti. Posebna previdnost je potrebna v primerih, ko nas na visokogorje iz doline pripelje avto, žičnica ali drugo prevozno sredstvo. V tem primeru nimamo ustrezne priprave, takoj stopimo na visokogorske poti.

Vsaka pohodna podlaga zahteva svoj čevelj

Otroški pohodni čevlji danes niso luksuz, ampak dobra investicija v zdravje. V tej lastnosti imajo podobne zahteve kot vsa ostala obutev. Tako otroški pohodni čevlji, kot druga obutev so, v času uporabe v neprestanem stiku z podlago. Zato ni vseeno, kakšne lastnosti ima ter kako je prilagojena vsem dejavnikom. Stopalo mora imeti optimalno temperaturo, vlago ter podporo. Podplat pa v veliki meri odloča, kako varen korak bomo imeli na pohodnih ali drugih poteh. Kako primeren podplat imajo točno določeni otroški pohodni čevlji izvemo že na prvi pogled bolj upogljiv je namenjen lažjim turam, čvrstejši pa zahtevnejšim. Poleg tega imajo otroški pohodni čevlji lahko različno tehnologijo in druge lastnosti podplata. V prvi vrsti mora podplat zagotoviti varen korak ter povzročati čim manj obremenitev podplatom, nogam ter posledično celotnemu telesu. Od tega je v veliki meri odvisno tudi udobje odraščajočega pohodnika. Vsak pohodnik si po svoje določa pojem udobni pohodni čevlji, pri otrocih velik del te vloge in odgovornosti prevzemajo starši. Vsak uporabnik ima individualne lastnosti in njim primerne individualne zahteve. Udobni čevlji so načeloma tisti otroški pohodni čevlji, s katerimi je mogoče opraviti tudi starosti, kondiciji in zmožnostim primerno daljše pohode brez zdravstvenih in drugih težav. Kako so otroški pohodni čevlji primerni individualnim zahtevam po udobju je najlažje oceniti na znanih poteh, na manj znani pa težje.

Otroški pohodni čevlji, varen korak prvih pohodniških ciljev

Otroški pohodni čevlji zagotavljajo varen korak pri osvajanju prvih pohodniških ciljev. Kakovostni otroški pohodni čevlji so zahtevni, saj imajo nekatere posebne zahteve v primerjavi s pohodnimi čevlji odraslih oseb. Pohodništvo je za otroke pogosto prej otroška igra, kot soočanje s klasičnimi zahtevami in nevarnostmi. Zato je zahtevana stopnja varnosti nemalokrat večja, kot jo poznamo pri obutvi odraslih oseb.

Otroci dojemajo pohodništvo drugače kot odrasle osebe

Otroška pohodniška aktivnost je dojeta in izvedena drugače kot jo dojemajo in izvajajo odrasle osebe. Otroci radi zaidejo izven označene in urejene poti, temu primerno so otroški pohodni čevlji pogosto bolj preizkušani in izpostavljeni večjim obremenitvam. Ne glede na situacijo in način uporabe, pa želimo, da otroški pohodni čevlji zagotavljajo vedno varen korak ter ščitijo zdravje mladih pohodnikov. Za varen korak morajo v prvi vrsti poskrbeti starši, skrbniki oziroma vodniki ture ali preprosto izleta v naravo. Podplat je ena prvih lastnosti, ki odloča o varnem koraku. Prilagoditi ga je potrebno podlagi poti, široko izbiro možnosti izbire nam ponujajo prav zelo različni otroški pohodni čevlji. Pri izbiri se pogosto lahko zanesemo na lastne izkušnje, saj so pogosto otroški pohodni čevlji kopija pohodnih čevljev za odrasle. Tako imamo v ponudbi otroške pohodne čevlje, ki imajo vodoodporno membrano, vstavke iz mrežaste tkanine za dobro absorpcijo udarcev te druge dodatke za večjo varnost, udobje, zaščito pred vremenskimi razmerami in podobno. Proizvajalci nam dodatno pomagajo krotiti otroško trmo, ki lahko nasprotuje logični in pravilni izbiri odraslih. Barve, barvni vzorci in druge lastnosti so pri otroških pohodnih čevljih izbrani namenoma tako, da otroke navdušijo za uporabo. Kljub otroški poslikavi in na prvi pogled otročjemu izgledu, pa v tehničnih lastnostih otroški pohodni čevlji ne zaostajajo za pohodno obutvijo odraslih. Tehnične lastnosti je potrebno še toliko bolj previdno izbirati, saj so pogosto otroški pohodni čevlji hočeš nočeš izpostavljeni večjim obremenitvam, kot so jim izpostavljeni pohodni čevlji za odrasle.