Pohodni čevlji so pohodnikov najboljši prijatelj

Na pohod se pogosto odpravimo v dobri družbi, a enega partnerja gotovo ne smemo pustiti doma, tudi če se na pot odpravljamo sami – to so seveda pohodni čevlji, ki igrajo ključno vlogo pri tej aktivnosti. Ne moremo si predstavljati, da bi lahko v pohodu uživali, če se ne opremimo s kakovostnimi čevlji, ki ponujajo različne odlike na vsakem koraku. Tako se pokažejo tudi velike razlike med različnimi čevlji, povsem jasno je, da se bodo bolje obnesli nekoliko dražji in boljši čevlji, ki upravičujejo višjo ceno. Dobri pohodni čevljiimajo tudi daljšo življenjsko dobo, kar pomeni, da se cena razporedi na daljše časovno obdobje, medtem ko bo treba slabše čevlje že kmalu nadomestiti ali zakrpati, s tem pa nastanejo dodatni stroški. Nič čudnega, da nekateri planinci svoje čevlje res obravnavajo kot prave prijatelje, zanje dobro skrbijo in jih uporabljajo skozi dolga leta in neštete pohode. Kakovostni pohodni čevlji lahko preživijo vse, pri prav vsakem pohodu pa se bodo odlično obnesli.

pohodni čevlji

Kaj ponujajo dobri pohodni čevlji?

Posvetiti se moramo seveda konkretnim odlikam, ki jih imajo dobri pohodni čevlji. Predvsem je pomembno to, da zagotavljajo stabilnost in varnost na vsakem koraku, tudi na nepredvidljivem terenu. Stopalo je v čevljih stabilno nameščeno, tudi pri kakšnih posebnih obremenitvah ne bo prišlo do bolečin ali poškodb, enako velja za gleženj, ki ga visoki pohodni čevlji dobro podpirajo. Ključno nalogo ima še podplat, ki na vseh podlagah ponuja zanesljivo oporo in ne drsi. Hkrati mora biti vzdržljiv in odporen, da se na ostrem kamenju ne poškoduje ali obrabi, le tako bomo lahko čevlje uporabljali skozi več sezon. Na koncu pa je seveda pomembno predvsem to, da ponujajo pohodni čevlji popolno udobje in dobro zaščito pred raznimi neprijetnimi vplivi okolja, da se bomo lahko tudi pri daljšem pohodu res prijetno počutili.

Plinski kuhalnik za kampiranje

Kampiranje je priljubljen način preživljanja dopusta. Na ta način lahko prihranimo kar nekaj denarja, ki bi ga morali sicer nameniti za prenočišče, predvsem pa si ustvarimo prav posebno dogodivščino, ki je vsekakor nekaj vredna. A dobre izkušnje bomo deležni le, če se na dopust odpravimo pripravljeni in dobro opremljeni. Poleg prenočišča, ki je običajno šotor ali avtodom, potrebujemo tudi opremo za pripravo hrane. Priljubljena izbira je plinski kuhalnik, ki ima vse odlike, ki jih iščemo pri opremi za kampiranje. V končni fazi pa je pomembno predvsem to, da imamo možnost priprave toplega obroka s čim manj dela. Da ne bodo celega dopusta preživeli ob konzervah in surovi hrani, je plinski kuhalnik zelo priporočljivo vključiti med nujno opremo za kampiranje. Ob tem seveda ne smemo pozabiti na vso dodatno opremo, ki jo potrebujemo za enostavno kuhanje na plinu, predvsem seveda potrebujemo plinsko jeklenko, ki zalaga plinski kuhalnik s plinom za gorenje in kuhanje.

Plinski kuhalnik

 

Kakšen plinski kuhalnik bo najboljši?

V vsakem primeru gre izbrati kakovosten plinski kuhalnik, ki bo deloval zanesljivo skozi dolgo življenjsko dobo. To pomeni, da se je pametno izogniti cenovno ugodnim izdelkom, ki običajno ne ponujajo pričakovane kakovosti. Pomembno pa je tudi to, da je plinski kuhalnik kompakten in priročen, tudi zelo lahek in enostaven za uporabo, še posebej, če ga nameravamo vzeti s seboj na kakšne daljše pohode. Tu se izvedbe kuhalnikov sicer zelo razlikujejo, na voljo so seveda tudi takšni, ki ne zahtevajo ločene plinske jeklenke. Če nameravamo dopust preživeti v avtodomu, imamo na tem področju bistveno več svobode, običajno uporabimo kar plinski štedilnik, pa tudi kak težji plinski kuhalnik ne bo povzročal težav. Poleg tega imamo na voljo tudi dovolj prostora za tovorjenje jeklenk. Ne smemo pozabiti še na to, da kuhalnik zahteva nekaj dodatne opreme, prav tako potrebujemo veliko pribora, posode in pripomočkov pri samem kuhanju.

Nudistični kamp in življenjski slog

Nudistični kamp je življenjski slog , ki si ga izbere posameznik. Življenjski slogi so danes spekter neštetih možnosti in izkušenj. Skupno imamo praktično toliko življenjskih slogov, kot je število ljudi. Nudistični kamp in naturizem je ena od možnih življenjskih slogov. Združuje ljudi, ki uživajo v bivanju v naravi brez obleke. Bivanje v naravi brez obleke je, če gre verjetni zgodovinskim zapisom, že zelo star način življenja.

Tisto kar danes poznamo pod naturizem in nudistični kamp, se je začelo najprej razvijati v devetnajstem stoletju s prvimi zametki v zdravstvene namene. Močnejši razmah je nudistični kamp dobil v odboju po drugi svetovni vojni. Nudistični kamp so zahtevali in želeli predvsem turisti iz skandinavskih držav, Nemčije in Avstrije. Postopoma se je število navdušencev za nudistični kamp povečevalo tudi med Slovenci. Danes so preko več društev združeni v mednarodno organizacijo, na slovenskih tleh pa je možno obiskati nudistični kamp ter mnoge druge lokacije, ki dovoljujejo naturizem. Napredek, ki ga je naturizem dosegli do danes, je seveda potekal počasi in postopoma. Z vsakim korakom se je odstiral predsodek za predsodkom, velik dosežek je že število privržencev in možnost takšnega načina bivanja. Dobrodošlo pri razvoju je bilo zdravstveno podprto razmišljanje o učinkih sonca na golo kožo. Danes je naturistično gibanje razširjeno, podobno kot v preteklosti, pa se mora še danes boriti z nekaterimi ne vedenji in na znanji. Predvsem je danes problem naturizma, da ga večina meša z vse povsod prisotno erotiko oziroma napeljevanjem na erotiko. Zasledimo jo na mnogih področjih sodobnega življenja in kulture.

Naturizem je nasprotje takšnega razmišljanja, saj gre za pristen stik z naravo. Vsakršno nedostojno obnašanje v nudističnem kampu je kaznovano in prepovedano. Lahko bi rekli, da je v nasprotju z predstavami in mišljenjem, veliko manj povezano z vsem, nad čemer se ljudje zgražajo. Nudistični kamp je območje, kjer lahko obiskovalec biva brez oblačil.

Več o tem

Kampiranje užitek svobode

Kampiranje je užitek svobode

Užitek svobode je kampiranje, ker omogoča človeku uživati v objemu narave . Kampiranje človeku s tem omogoča, da se spočije od napetega življenja, ki ga živi v urbanih naseljih. Življenje v urbanih naseljih je polno stresa, hitenja in mnogih podobnih negativnih lastnosti. Kampiranje mu z bivanjem v naravi omogoča, da se stresa, hitenja in mnogih podobnih negativnih lastnosti osvobodi, ter si privošči bivanje na mnogo bolj enostavni način. Danes je kampiranje večinoma organizirano, bivanje je mogoče v kampih in na drugih za to določenih mestih. Klasično kampiranje na prostem si privoščijo sila redki. Predvsem je pri tem potrebno zavedati, da je kampiranje na prostem lahko prepovedano in kaznivo. Zato je potrebno in priporočljivo pred kampiranjem preveriti, ali lahko na določenem mestu sploh kampiramo. Vsekakor je kampiranje v kampih mnogo bolje. V kampih poleg nas kampirajo osebe, ki so večinoma podobnih načel glede bivanja v naravi. Na ta način lahko sklenemo nova prijateljstva in poznanstva. Poleg tega lahko takšen način sobivanja rodi nove ideje glede kampiranja v prihodnosti. Osebe, ki kampirajo polega nas ali v naši bližini, imajo lahko s kampiranjem večje izkušnje. Tako lahko pridobimo izkušnje, za katere bi sicer potrebovali leta lastnih izkušenj. Včasih nam pogled na kampiranje spremni droben nasvet. Omogoča nam, da svojo izkušnjo kampiranja izboljšamo in izpopolnimo. Užitek svobode bo zato večji in boljši. Še veliko raje se bomo odpravljali na kampiranje in veliko širše bo naše obzorje glede izbora vseh lastnosti kampiranja. Lastnosti kampiranja se namreč prilagajajo človeku, ki želi uživati svobodo bivanja v naravi. V veliki meri so lastnosti kampiranja prilagojene načinu človekovega dojemanja kampiranja, možnosti, pričakovanih lastnosti bivanja v naravi in podobnega. Dojemanje kampiranja se v veliki meri odraža že v izboru bivalne enote.

Kampiranje je sodobna oblika bivanja v naravi, ki omogoča človeku navezati večinoma izgubljen stik z naravo in naravnim okoljem.

Kampiranje omogoča uživanje prostega časa

Kampiranje omogoča uživanje prostega časa .

Uživanje prostega časa kampiranje omogoča na veliko različnih načinov. Veliko različnih načinov kampiranje omogoča že z izbiro lokacije, nadalje z izbiro časa kampiranja, izbiro spremljajočih dogodkov v bližnji ali daljni okolici in podobno. Lokacija, kjer bo kampiranje potekalo v veliki meri pogojuje bivanje v naravi. Kampiranje ob morju oziroma v obalnem pasu je nekaj čisto drugega kot kampiranje v gorskem svetu, in nekaj čisto drugega kot kampiranje v celinskem delu države. Vsako kampiranje ima čisto drugačne pogoje bivanja. Za morsko obalo bodo navijali tisti, ki si želijo blagodejnosti sonca, morja in vsega kar sodi v okvir bivanja v obalnem pasu. Kampiranje v gorskem svetu je čisto drugačna zgodba. Za kampiranje v gorskem svetu se odločajo ljudje, ki si želijo svežine gorskega podnebja in zraka. Temperature so bistveno bolj sveže, kot v obalnem pasu. Velikokrat je tudi atmosfera v kampu različna kot na morju oziroma v obalnem pasu. Kampiranje v celinskem delu je spet zgodba zase. Temperature, podnebje, okolica in druge značilnosti, so čisto druga izkušnja kot kampiranje na morju ali v gorskem svetu. Največkrat se ljudje navežejo na eno obliko kampiranja in redkeje menjujejo lokacijo kampiranja. Nasprotje temu so ljudje, ki kampirajo glede na dano situacijo. Takšni ljudje običajno potujejo na daljše razdalje, kraj kampiranja pa določa prepotovana razdalja v enem dnevu, potreba po počitku, zanimivosti, ki so vredne postanka in podobno. Za kampiranje je tudi značilno, da se ljudje zanj odločajo na podlagi različnih motivov. Nekateri kampirajo v točno določenem delu leta, največkrat v času počitnic. Pri tem bivajo celoten čas namenjen počitnicam neprekinjeno. Nasprotje temu so osebe, ki kampirajo takrat, ko jim čas to dopušča. Največkrat se čas za kampiranje najde ob vikendih, ki so lahko tudi bolj ali manj podaljšani.

Kampiranje združuje ljudi, ki jim je skupna želja bivanja v naravi.

Hrvaška in njena bogata zgodovina

Hrvaška je dežela, ki jo zaznamuje bogata zgodovina.

Prvič je Hrvaška omenjena v sedmem stoletju, njen nastanek pa je bil lociran na obali Jadrana. Obala Jadrana je tudi v starejših in novejših zgodovinskih obdobjih igrala pomembo zgodovinsko vlogo. Hrvaška je nudila možnosti za naselitve že v najstarejših obdobjih zgodovine. O tem pričajo najdbe, ki segajo v oddaljena obdobja zgodovine. Tako imamo na ozemlju države Hrvaška najdbe, ki segajo v obdobje kamne dobe. Ostanki kamene dobe so bili najdeni v bližini Pulja. V bližini Krapine so bili najdeni ostanki neandertalca in njegovega orodja. Nahajališče v bližini Krapine velja za eno najpomembnejših tovrstnih najdb v širšem evropskem prostoru. V mlajši kameni dobi so se na območju Hrvaške oblikovali pogoji za bivanje ob nižinski predelih rek ter na obali Jadranskega morja. Morje je svoj čas predstavljajo pomembne vir življenja. Omogočalo je ribištvo, po morju pa so potekale tudi najhitrejše povezave s takrat znanimi obalami Sredozemlja. Preko Sredozemlja je bilo omogočeno človeku na območju Hrvaške, imeti stik z praktično vsemi takrat poznanimi civilizacijami in kulturami. Potovanje in stiki se niso končali na obalah Sredozemlja, ampak so bile z lukami povezana tudi oddaljena mesta in kulture. Preko Sredozemlja in povezav, ki so vodile v notranjost so bile mogoče povezave z deželami in kulturami na področju Azije in Afrike. Pomemben pečat so na območju države Hrvaška pustili tudi Grki in Rimljani. Najstarejši ostanki na območju države Hrvaška, ki pričajo o prisotnosti Grkov, so bili najdeni na Korčuli. Na Korčuli najdeni ostanki govorijo o koloniji Grkov, ki so osvajali območje Jadrana. Hrvaška ima posebno v obalnem pasu mnoge priče starodavnih kultur. Mnogi ostanki starodavnih kultur so danes zaščiteni pod okriljem svetovne kulturne dediščine ter kot taki še toliko bolj zanimivi.

Hrvaška zgodovina ni še v celoti znana in popisana, na to misel nas prepričujejo najnovejša odkritja na območju istrskega polotoka.

Kampiranje, življenje na prostem

Kampiranje je življenje na prostem .

Življenje na prostem je kampiranje preprosto zato, ker nudi vse pogoje za življenje v naravi. Kampiranje kot organizirana oblika življenja na prostem je nastalo pred več kot sto leti. Pred tem je kampiranje bilo domena ljudi iz različnih, predvsem eksistenčnih razlogov. Omislili so si ga ljudje, ki so se selili iz kraja v kraj, ljudje, ki so v okolici kampiranja opravljali različne dejavnosti, ali pa je bilo kampiranje njihov način življenja. Pred stoletjem je kampiranje postalo način življenja vseh, ki so hoteli iz urbanega okolja pobegniti v naravno okolje.
Kampiranje je takrat postalo oblika bivanja izven urbanega okolja. Čeprav se zdi današnjemu človeku vse skupaj čudno, je takšno početje imelo dobre razloge. Kampiranje je pomenilo pobeg iz mest, ki takrat niso bila tako čista in urejena kot danes. Do današnjih dni se je kampiranje razvilo v priljubljeno obliko letovanja na prostem ali v urejenih okolicah. Kampiranje v kampih ima danes mnoge privržence, ki takšno obliko bivanja ne bi za nič na svetu zamenjali za bivanje med štirimi stenam hotela ali drugega podobnega počitniškega objekta. Kampiranje je mogoče na različnih bivalnih enotah. Predvsem so priljubljeni šotori, počitniške prikolice, bivalniki in mobilne hiške. Šotor je najstarejša, lahko bi rekli osnovna bivalna enota kampiranja. Mobilne hiške so na drugi strani v naših krajih novost. V drugih delih sveta je tradicija mobilnih hišk večja. Počitniške prikolice in bivalniki so nastali v vmesnem obdobju, poseben razmah so dobile po drugi svetovni vojni. V tistem času se je pričela motorizacija mnogih dežel, skupaj z dostopnostjo avtomobilov se je začela razvijati potreba in želja po počitniških prikolicah in bivalnikih. Svoboda bivanja , ki ga naravno okolje nudi je večini, ki prisega na kampiranje, vrednota zaradi katere se je smiselno za krajše ali daljše obdobje vredno odreči udobju doma.

Kampiranje ima mnoge privržence.

Kampiranje, bivanje na prostem

Kampiranje je bivanje na prostem .

Danes kampiranje vsebuje vse prvine bivanja na prostem, v enaki meri, kot so to počeli davni predhodniki. Pomemba razlika je, da se vrši na sodoben način. Večina ljudi, ki se za kampiranje odloči ima streho nad glavo, ter druge življenjske pogoje zagotovljene, vendar si želi bolj pristnega stika z naravo. Pristen stik z naravo je bila včasih ljudem bistveno bolj dostopna dobrina, saj ljudje niso v tako velikem številu živeli v mestih in drugih urbanih naseljih. Kampiranje so razumeli, ko možnost za preživetje v tujem okolju, običajno na poti daleč od domačih krajev. Včasih so kampiranje uporabljali tudi sezonski delavci ali predstavniki drugih poklicev, katerih dejavnost se je odvijala daleč stran od njihovega domačega kraja. Sodobno kampiranje, ki je zavesten pobeg o urbanih naselji pa je razmeroma novo odkritje. Nastalo je pred več kot stoletjem. Do današnjih dni se je od skromnih začetkov spremenilo v pravo gibanje z velikim številom pristašev. Kampiranje danes za razliko od bistveno starejših oblik, poteka v urejenih krajih za kampiranje. Urejeni kraji za kampiranje so kampi. Največ jih je v znanih turističnih krajih in destinacijah, najdejo pa se tudi kampi, ki so namensko postavljeni za razne prireditve in dogodke. Namen kampa je, da imajo vsi, ki v njem bivajo na eni strani zagotovljene vse življenjske pogoje, če si to želijo, ter na drugi strani, da z neorganiziranim kampiranjem ne motijo posesti in delajo škodo lokalnim prebivalcem.

Kampiranje se izvaja na več načinov. Simbol kampiranja je šotor, v sodobnih časih so se šotoru pridružila še počitniška prikolica in bivalnik. V zadnjem desetletju je šotoru, počitniški prikolici in bivalniku pridružila še mobilna hiška. Razvoj in priljubljenost, ki ga je počitniška hiška doživela gre pripisati lastnostim, ki jih ima.

Kampiranje je pristen stik z naravo, za ljudi, ki si želijo pobegniti od urbanih naselji.

Kampiranje, bivanje na prostem

Kampiranje je bivanje na prostem.

Nekoč je bilo kampiranje način življenja. Ljudje, ki so se selili iz kraja v kraj so si na ta način zagotovili streho nad glavo za krajši ali daljši čas. Kampiranje, kot način preživljanje prostega časa je iznajdba sodobnih dni. Danes le redki posamezniki kampiranje izvajajo tako, kot so to počeli predhodniki. Kampiranje se poleg tega ne izvaja zgolj na klasičen način, ampak so na voljo še druga sredstva. Poleg tega je kampiranje urejeno in uzakonjeno, zato ni mogoče čisto povod, kjer se človeku zljubi kampirati. Za kampiranje so namenjeni posebni prostori in lokacije, ki omogočajo obiskovalcem tudi nekaj napredka in civilizacije, če si to seveda želijo. Mnogi namreč, kljub osnovni želji pobega iz urbanega sveta, še vedno nočejo opustiti čisto vse pritikline sodobnega sveta. Z elektriko v kampih lahko napajajo mnoge naprave, ki omogočajo stik z civilizacijo. Tudi voda in druge pritikline so na voljo na način kot ga poznamo v urbanih okoljih. Za kakšno kampiranje se bo posameznik odločil je odvisno od njegovih navad, zahtev, potrebe, z eno besedo lahko rečemo, da je individualno pogojeno. Mnogi še vedno prisegajo na šotor. Šotor je klasična oblika, ki v najbolje zaznamuje kampiranje. Tudi mnogi znaki so označeni s simbolom šotora, saj je večini ljudi prav podoba šotora najboljša povezava do kampiranja. Poleg šotora se danes lahko odločimo za kampiranje s počitniško prikolico ali avtodomom. V zadnjem desetletju so se kot gobe po dežju razmnožile tudi mobilne hiške. Mnogi so jih zaradi nekaterih prednosti hitro vzljubili in vzeli za svoje. Tudi njihova namestitev v kampih govori o posebnostih, katere zahtevajo lastniki oziroma najemniki. Med posameznimi oblikami kampiranja je kar nekaj razlik, zato je za začetnike pred nakupom primerno preizkusit. Način kampiranja jim mogoče ne bo ustrezal, zato bodo morali pogledat še kakšen drug način.

Kampiranje je organiziran ali spontan pobeg v naravo.

Hrvaška, država v jugovzhodni Evropi

Hrvaška je država v jugovzhodni Evropi . Z severnim delom pa se
Hrvaška navezuje na ozemlje Srednje Evrope.

V zgodovini je Hrvaška doživljala mnoge spremembe, sledovi teh sprememb so turistom vidni še danes. Najstarejše ostanke pric življenja so našli v Istri. Sodijo v cas kamene dobe, govorijo pa o tem, da je bila Hrvaška oziroma njeno ozemlje poseljeno že v najstarejših obdobjih. Istra je bila tudi v kasnejših obdobjih naseljena z razvitimi kulturami. Morje in rodovitna zemlja sta vplivala na dobre pogoje življenja. Svoj cas je morje pomenilo bistveno vec kot danes. Morske poti so svoj cas veljale za najhitrejšo povezavo, zato so bile dežele ob morju v bistveni prednosti pred celinskimi. Zato ne preseneca, da ima Hrvaška, predvsem ob obalnem delu veliko število starodavnih kulturnih znamenitosti. clovek velikokrat osupne, ko se zamisli, kako je bilo pred vec stoletji, mogoce zgraditi takšne velicastne zgradbe. Odgovor ponuja samo morje in razumevanje pomena morja v preteklosti. Mesta ob morju so cvetela prav na racun vseh danosti, ki jih je morje nudilo. Nekateri pravijo, da je morje najboljša njiva. Razlog za tak izrek je v dejstvu, da morje nudi tako hrano, kot omogoca potovanja.

Hrvaška je tako umešcena v prostor, kjer so pred stoletji potekale trgovske poti ene svetovno najbolj znane trgovske države. Njeno mojstrovino plovbe, trgovanja in kreiranja dobicka se je odrazilo med drugim na ozemlju države Hrvaška. Pricajo o prisotnosti v teh krajih z trgovino, poslovnimi aktivnostmi in drugim. Same zgodovinske znamenitosti so prica vseh teh aktivnostih, govorijo pa o nacinu življenja pred stoletji, predvsem pa o raznih kulturah, obicajih in interesih, ki so se dogajali na tem ozemlju. Lahko jih beremo kot ucbenik zgodovine, saj so v mnogih znacilnostih krojile zgodovino Evrope, v dogajanje pa so bile udeležene svetovne velesile takratnega casa.

Morje in plovne poti, ki jih ima Hrvaška so pomembne še danes.

Več o Hrvaški lahko preberete tukaj