Poklici prihodnosti – izobrazite se za enega od njih

Pri odločanju, kateri poklic boste v svojem življenju opravljali, se včasih osredotočite tudi na to, kateri poklici bodo v prihodnosti bolje iskani in tudi bolje plačani. Poklici prihodnosti so za vas morda ne ravno najbolj zaželeni, toda ker niti ne veste, za kaj bi se sicer izučili, je potem najbolje, da si izmed vseh poklicev, ki bodo v prihodnosti iskani, odločite za tistega, ki vam je najbolj pisan na kožo. Morda ne veste, kateri so poklici prihodnosti. Če samo malo razmislite, boste lahko kaj hitro ugotovili, kateri poklici bodo še zelo dolgo časa aktualni in kateri bodo sčasoma morda šli v pozabo. Dobro je vedeti, da so številne izobraževalne ustanove naravnane k temu, da svoje ponudbe navezujejo ravno na takšne poklice. Med njimi lahko veliko dobre ponudbe najdete tudi na spletu, kjer vas na svoj1qih spletnih straneh vabijo na vpise najrazličnejših vpisov, med katerimi so še posebej izpostavljeni poklici prihodnosti.

poklici prihodnosti

Poklici prihodnosti so vam pisani na kožo

Če so vam poklici prihodnosti, kot so na primer poslovni sekretar, ekonomist ali pa inženir strojništva, pisani na kožo in bi jih z veseljem radi opravljali vrsto let, potem še toliko bolje, saj svojega dela ne boste samo zlahka dobili, temveč boste pri njem tudi uživali, kar pa v končni fazi zagotovo največ šteje. Številne raziskave namreč kažejo na to, da je zdravje človeka v veliki meri odvisno tudi od tega, kako zadovoljen je pri opravljanju svojega dela. Poklici prihodnosti so usmerjeni tako na človeka kot tudi na delo z najrazličnejšimi napravami, ki jih je na trg prinesla hitro rastoča in razvijajoča se tehnologija sodobnega časa. Pri izbiri poklica, primernega za vas, je torej dobro razmisliti tudi o tem, ali bi se pri svojem delu veliko raje ukvarjali s ljudmi ali s stroji. Dobro razmislite in se vpišite na študij poklica, ki vas bo dovolj osrečeval. Več o poklicih prihodnosti, si preberite tukaj.

Izobraževanje ob delu ponuja različno izobrazbo

V mladosti niti ne razmišljamo toliko o naši prihodnosti, ampak so sedanjost, druženje s prijatelji, zabava in še kaj, veliko bolj pomembni. In tudi ko beseda nanese na izobraževanje, nas le ta bistveno ne interesira. Tako se hitro zgodi, da nas pot zanese in kmalu ugotovimo, da smo zaradi mladostniške lahkomiselnosti še vedno brez izobrazbe. Na srečo pa je izobrazba danes za celotno družbo izjemno pomembna, zato ni nič nenavadnega, da tudi država spodbuja izobraževanje ob delu. Izobraževanje ob delu nam ponuja zelo široke možnosti pridobitve izobrazbe, saj običajno lahko izbiramo med različnimi izobraževalnimi programi. Pri tem je najbolj pomembno, da vemo kaj nas zanima in za katero področje se želimo izobraziti. Na voljo so nam na primer programi ekonomski tehnik, logistični tehnik, strojni tehnik in še mnogo drugega, zato smo prepričani, da boste zagotovo našli sebi najbolj primernega in takšnega, ki vas resnično zanima.

Srečna diplomantka, ki je zaključila izobraževanje ob delu

Izobraževanje ob delu se popolnoma prilagodi slušateljem

Izobraževanje ob delu pa ni tako enostavno, kot si marsikdo predstavlja. Glede na to, da so običajno slušatelji tudi redno zaposleni, zahteva izobraževanje od njih veliko discipline in organiziranosti. Hoditi na delo, po možnosti skrbeti za družino, obiskovati predavanja in se hkrati učiti pač ni enostavno, in mnogi se sprašujejo, kako jim to sploh uspe. Nekatere skrbi tudi morebitni finančni zalogaj, ki je potreben za vpis, vendar plačevanje šolnine na obroke marsikomu olajša situacijo. Seveda pa je dobra stran izobraževanja ob delu v tem, da je ogromno možnosti prilagajanja. Predavanja so sicer v popoldanskem času, če pa imamo takrat kakšne obveznosti, to ne predstavlja nobene težave. S predavatelji je možno komunicirati tudi preko spleta in rade volje slušateljem pomagajo pri manjkajoči snovi. Ko se vpišete na izobraževanje ob delu prav tako prejmete vsa gradiva, ki so potrebna za izpite, zato se lahko tudi popolnoma samostojno spopadate z učno snovjo.

Višja strokovna šola

Višja strokovna šola je lahko stopnička na poti rednega izobraževanja in napredovanja po lestvici formalne izobrazbe, lahko je celo končna stopnja, ki omogoča zaposlitev. Lahko pa je tudi opcija za tiste, ki so izobraževanje predhodno opustili in bi radi spet sedli v šolske klopi. Ti programi se sicer izvajajo v različnih oblikah in niso namenjeni le rednim udeležencem, lahko so prilagojeni tudi odraslim, tako da so možnosti zelo odprte. Seveda je to odvisno od posamezne šole oziroma programa, na voljo je namreč več ustanov, ki takšna izobraževanja organizirajo, vsaka pa ima svoje značilnosti. V vsakem primeru pa je višja strokovna šola zelo koristna stopnička v karieri in odpira nove priložnosti na trgu dela. Ravno zato so ti programi običajno najbolj zanimivi za tiste, ki že imajo v mislih svoj poklic in želijo pridobiti ustrezno izobrazbo zanj. Prav tako je višja strokovna šola lahko prava izbira za tiste, ki jim za napredovanje v karieri manjka formalna izobrazba, saj lahko na ta način pridobijo zahtevano stopnjo ali naziv. Treba je vedeti le, kam se obrniti in kateri program izbrati.

Višja strokovna šola

Višja strokovna šola v različnih institucijah

Najlažjo izbiro imajo tisti, ki redno napredujejo po stopničkah formalnega izobraževanja. Tem so odprte možnosti rednega vpisa, ki praviloma dopuščajo največ opcij. Višja strokovna šola je sicer le ena izmed možnosti, a prav lahko ponuja pravo rešitev v tem primeru. Nekaj več skrbi pa bodo imeli z izbiro prave ustanove gotovo tisti, ki želijo izobraževanje nadaljevati po daljšem predahu. Ti bodo iskali programe izobraževanja odraslih, v katerih je lahko na voljo tudi višja strokovna šola. Bo pa treba za to poiskati institucijo, ki ima na voljo želene programe, prav tako se izvajalci razlikujejo v pogojih vpisa in seveda v izvedbi izobraževanja. Spet pa višja strokovna šola B&B odpira mnoge priložnosti in vabi tiste, ki bodo to vrsto izobrazbe kar najbolje izkoristili.

Logistični tehnik in inženir logistike

Logistika postavlja v sodobnem svetu mnoge izzive, saj je treba premišljeno načrtovati in izvajati zapletene prevoze po vsem svetu. Prav tako pa odpira mnoge priložnosti, saj vedno manjka usposobljenega kadra, ki bi lahko učinkovito skrbel za tekoče delovanje razvejanih logističnih mrež. Na tem področju izstopa več poklicev, predvsem logistični tehnik in inženir logistike, seveda pa se najdejo priložnosti tudi za druge kadre. Pomembno pa je, da že pred iskanjem zaposlitve pridobimo ustrezno formalno izobrazbo in zahtevane strokovne kompetence, po možnosti tudi izkušnje pri delu na podobnih delovnih mestih. Programa logistični tehnik in inženir logistike se izvajata na srednjih šolah in višjih strokovnih šolah, zato je pot do takšnega poklica precej jasno začrtana. Ni nujno enostavna, a potrebni koraki so znani že vnaprej, tako da je pot odprta vsem, ki bi radi pridobili naziv logistični tehnik oziroma inženir logistike, ter so pripravljeni za to seveda tudi delati.

Izobraževanje za naziva logistični tehnik in inženir logistike

Kako bo torej potekalo izobraževanje? Logistični tehnik je srednješolski program, ki se izvaja v dveh izvedbah. Ena možnost je poklicno tehniško izobraževanje, to je triletno izobraževanje z zaključnim izpitom, program logistični tehnik pa se izvaja tudi v obliki srednjega strokovnega izobraževanja, torej štiriletnega srednješolskega programa, ki se konča s poklicno maturo. Obe možnosti se nekoliko razlikujeta, se pa lahko poklicno tehniško izobraževanje podaljša z dodatnima dvema letoma in prav tako zaključi s poklicno maturo. Medtem ko je logistični tehnik srednješolski program, se izobraževanje za inženirja logistike opravlja na višji strokovni šoli. Ta program je torej namenjen tistim, ki so srednješolsko izobraževanje že uspešno zaključili in želijo formalno izobraževanje nadaljevati na višji stopnji. Potek tega programa je sicer nekoliko prilagodljiv, odvisen od izvajalca – predvsem izredni študij lahko poteka prilagojeno, kar je odlično za odrasle, ki želijo pridobiti ta naziv ob delu.

https://www.bb.si/program/bb-izobrazevanje/logisticni-tehnik-pti

Ali je višja šola smiselna izbira?

Izobraževalni sistem pri nas v sklop obveznega izobraževanja vključuje le osnovno šolo, nato pa lahko izberemo različne možnosti nadaljevanja šolanja na višjih stopnjah. To ni več obvezno, predstavlja pa samoumevno izbiro za večino osnovnošolcev pred zaključkom obveznega šolanja. Že srednješolsko izobraževanje vključuje kar nekaj opcij, prav tako bodo morali izbirati tisti, ki zaključijo srednjo šolo – ena izmed možnosti je tudi višja šola oziroma višje strokovno izobraževanje, ki je v nekaterih primerih zelo smiselna izbira. Na tem področju se redni višješolski programi kombinirajo tudi s programi izobraževanja odraslih, tako da višja šola ni privlačna izbira le za srednješolce, temveč tudi za odrasle, ki bi radi dopolnili svoje strokovne kompetence z obiskom takšnega programa. Smiselnost višješolskega izobraževanja je torej odvisna od situacije – gotovo to ni prava pot za vsakogar, lahko pa se v mnogih primerih izkaže za idealno rešitev. Prav tako tudi sama višja šola ponuja kar nekaj možnosti pri izbiri programov ter pri pridobivanju specifičnih znanj in seveda tudi nazivov, ki omogočajo opravljanje različnih poklicev in del.

Odločite se za poklic enkonomista

Višja šola ponuja raznolike programe

Na srečo ponuja višja šola veliko možnosti za tiste, ki želijo pri izobraževanju slediti svojim interesom ali pa imajo pri delu posebne zahteve po specifičnih dodatnih znanjih. Največ izbire bodo imeli seveda tisti, ki se še odločajo za smer izobraževanja. Na voljo so različni programi, ki pokrivajo interese širokega spektra kandidatov. Pridobiti je možno nazive, kot so ekonomist, inženir strojništva, poslovni sekretar, inženir logistike in inženir elektroenergetike, višja šola pa lahko ponudi še nekatere druge zanimivosti, tudi nove programe, ki bodo privlačni za tiste, ki se želijo pripraviti na zahteve delovnih mest v prihodnosti. Seveda višja šola s široko ponudbo privlači veliko interesentov, ne smemo pa tega zamenjati za kazalnik kakovosti – vedno se splača preveriti, kako kakovostno je izobraževanje pri izbranem izvajalcu. Prepričajte se sami na spletni strani www.bb.si.

Kje si lahko poiščete najboljšega inštruktorja?

Dober inštruktor vam lahko zagotovi izjemen uspeh pri predmetu, ki vam sicer dela velike preglavice. V današnjem prispevku vam bomo zaupali, na kakšen način lahko najdete najprimernejšega inštruktorja zase in na kakšen način vam lahko pomaga pri vaših učnih težavah. Če ga že kar nekaj časa iščete, potem bo tale članek kot nalašč za vas. Pozorno ga preberite, takoj za tem pa se že lahko lotite iskanja najboljšega inštruktorja.

Do vrhunskega inštruktorja kar preko spleta

Inštruktorja, ki vam bo ustrezal v prav vseh pogledih, lahko najdete kar z iskanjem po spletu. Priporočamo vam, da v spletni iskalnik vtipkate inštrukcije Ljubljana. S samo nekaj kliki boste prišli do spletnega mesta, ki vam ponuja inštrukcije z vseh področij ter najboljše inštruktorje pri nas.

Inštrukcije Ljubljana je spletna rešitev, ki vam je omogočila, da ste prišli do primernega kontakta podjetja, ki pri nas ponuja najbolj kakovostne inštrukcije. V svoji ekipi zaposlenih ima namreč ljudi, ki svoje znanje obvladajo, poleg tega imajo zelo veliko izkušenj tudi na področju izobraževanja.

Odločite se za pravo obliko

Ko se boste povezali s svojim izbranim inštruktorjem, vas bo ta zagotovo vprašal, kakšno obliko učne pomoči si želite imeti. Lahko boste izbirali med individualnimi ali skupinskimi inštrukcijami. Če pa se najraje učite kar v udobju lastnega doma, vas bo inštruktor brez težav učil tudi na domu.

Morda pa vas bodo zamikale t. i. online inštrukcije, ki potekajo povsem na sodoben način, in sicer preko spleta, na daljavo. Tudi v tem primeru učenje lahko poteka kar od doma.

Javno in zasebno višješolsko izobraževanje

Višja šola je priljubljena izbira dijakov, ki nameravajo po zaključeni srednji šoli nadaljevati formalno izobraževanje v smeri izbranega poklica. Izbire je veliko, programi pa so nadvse privlačni tako za tiste, ki iščejo dodatno znanje in usposabljanje, kot tudi za tiste, ki v prvi vrsti ciljajo na zaposljivost. Ni pa višja šola namenjena le dijakom, ki se odločajo o nadaljevanju izobraževanja. Prav tako privlačna je ta opcija za odrasle, ki so svoje formalno izobraževanje že zaključili ali pa so ga prekinili, bi ga pa radi nadaljevali v odrasli dobi. Na voljo so javni in zasebni višješolski zavodi, ki ponujajo različne rešitve za praktično vse primere. To je za marsikoga prava pot do uporabne in formalno priznane izobrazbe, s tem pa tudi do poklica in zaposlitve.

Širok izbor zavodov in programov

Na voljo je veliko javnih in zasebnih zavodov. Višja šola je v neki meri priljubljena izbira prav zato, ker ponuja obilico možnosti – na razpolago je 30 javnih in 20 zasebnih višješolskih zavodov, ki ponujajo različne programe. Seveda je od željenega programa odvisno, katera višja šola bo prišla najbolj v poštev, pri izbiri izvajalca izobraževanja pa je pametno pomisliti še na nekatere druge dejavnike, ki odločajo o zadovoljstvu.

Višješolski študij odpira zelo pestro zbirko možnosti. Nekateri zavodi izvajajo le en program ali pa peščico povezanih programov, drugi pa imajo organizirano izobraževanje v desetih programih ali celo več. Seveda ni vsaka višja šola enako dobra izbira, ne glede na to, da imajo morda primerljive programe. Treba je upoštevati še kar nekaj faktorjev, nenazadnje tudi pogoje vpisa in možnosti alternativne izvedbe izobraževanja, če gre za izobraževanje odraslih. Vsi zavodi sicer sledijo preverjenim učnim načrtom in ponujajo formalno priznano izobrazbo, ni pa nujno, da višja šola v vsakem primeru ponuja tudi primerljiv nivo znanja in ustrezno usposobljenost za opravljanje dela.

Izobraževanje odraslih v Kranju pričakuje znanja željne

Izobraževanje odraslih Kranj pričakuje znanja željne slušatelje. Za izobraževanje odraslih v Kranju je vedno vladalo zanimanje, vlada zanimanje in bo vladalo zanimanje. O tem je zgovoren podatek izobraženih kandidatov, kot tudi število vpisov. Kadrovski trend kaže, da tudi v prihodnosti kandidatov ne bo manjkalo.

Izobraževanje odraslih Kranj

Šolsko življenje odraslih študentov

Začetek študija vseeno ne gre odlašati. Mogoče nas bo za izobraževanje odraslih v Kranju dodatno motivirala oseba z izkušnjami izobraževanja v neuradni prestolnici Gorenjske. Izobraževanje odraslih v Kranju predvsem ni noben bav bav, ampak čisto prijetno druženje odraslih oseb ob pridobivanju znanja. Vključiti se v izobraževanje odraslih v Kranju pomeni tudi spoznati nov krog prijateljev in znancev. Med predavatelji, kot sošolci slušatelji. Predavatelji so lahko medijsko bolj ali manj znane osebe, lahko so strokovnjaki točno določenega področja. Vsakemu udeležencu predavanja takega strokovnjaka ali medijsko znan osebe, je udeležba in poznanstvo v čast. Sošolci, ki obiskujejo izobraževanje odraslih v Kranju, so lahko prav tako medijsko bolj ali manj znane osebe ali strokovnjaki določenih področji. S poznanstvi se nam odpre čisto nov svet, ki pomeni na poklicnem ali zasebnem področju številne novosti in prednosti. Toliko bolj, če smo sposobni komunicirati ter tudi izmenjevati lastna znanja in izkušnje z novimi sošolci. Urnik predavanj je za izobraževanje odraslih v Kranju primerno prilagojeno. Pozabimo lahko na urnik osnovnih šol, ki poteka v dopoldanskem času. Torej v času, ko se za večino ljudi odvija poklicno življenje. Predavanja potekajo v popoldanskem času ali ob sobotah. Za zamujeno predavanje ne bo nihče kaznovan, je pa vsekakor škoda zamuditi predavanja. Manjkajoče predavanje lahko nadomestimo na različne načine. Obstaja gradivo, informacije o predavanju pa nam lahko posredujejo tudi sošolci. Izmenjava lahko poteka na klasičen ali sodoben način. Podobno velja za gradivo. Učenje snovi lahko poteka tudi po sistemu samoizobraževanja, izobraževanje odraslih v Kranju sicer poteka na klasičen način z udeležbo pri predavanjih. Preveri izobraževanja na spletni strani bb.si.