Toplota črpalka z optimalno zmogljivostjo

Toplotna črpalka pri izbiri zahteva veliko pozornosti. Gre za izvrstno možnost, če želimo brez visokih dolgoročnih stroškov ogrevati stanovanjske prostore in sanitarno vodo, ni pa nujno, da bo tak sistem res najboljši. V nekaterih primerih to vsekakor drži, v nekaterih pa ne. Prav tako je od situacije odvisno, katera izvedba črpalke bo najboljša, na voljo so namreč različni sistemi, ki prinašajo različne prednosti in slabosti. Običajno se najbolj posvetimo zmogljivosti in ceni, obe ti lastnosti pa sta seveda povezani. Katera toplotna črpalka bo ponudila optimalno zmogljivost? To ni nujno tista, ki je dejansko najbolj zmogljiva, temveč tista, ki ponuja dovolj zmogljivosti glede na potrebe. Na ta način lahko precej prihranimo, tako denarja kot tudi dela in truda pri vgradnji opreme. V nekaterih primerih je ogrevanje namreč dokaj enostavno in ne bo treba iskati posebej zmogljivih opcij, dobro se bo izkazala že cenovno ugodna toplotna črpalka zrak-zrak ali zrak-voda.

Toplotna črpalka brez kompromisov

Če pa potrebujemo nekaj več zmogljivosti, pride v poštev le toplotna črpalka, ki presega potrebe objekta. Morda črpalka predstavlja edini sistem ogrevanja, v tem primeru mora res zadostovati vsem potrebam in tudi v hladnih zimskih dneh brez kompromisov zagotavljati dovolj energije za vzdrževanje prijetne temperature v stanovanju. Toplotna črpalka na zrak ne bo zmogla opravljati tega dela, saj v okoliškem zraku pri nizkih temperaturah preprosto ni dovolj energije, ki bi jo lahko uporabili za ogrevanje. Veliko boljša izbira bo črpalka, ki koristi energijo iz zemlje – že nekaj metrov pod zemljo je namreč temperatura skozi celo leto relativno visoka, preko zime pa se lahko na ta način sprošča energija, ki se nabira v toplejšem delu leta. Največ zmogljivosti ponuja toplotna črpalka voda-voda, ki kot vir energije izkorišča podtalno vodo. Ta ima relativno visoko temperaturo, na katero ne vpliva temperatura zraka, tako da lahko črpalka nemoteno obratuje preko celega leta.

Najboljši dobavitelj električne energije

Električna energija je neprecenljiva dobrina, ki nam močno olajša vsakdanje življenje. Neštete naprave namreč delujejo prav na elektriko, zato smo v sodobnem življenjskem slogu povsem odvisni od zanesljivega električnega omrežja. Za to je najbolj zaslužen dobavitelj električne energije, ki skrbi za stalno razpoložljivost elektrike. To pomeni, da bo treba premišljeno izbrati pravega ponudnika, v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo razpoložljivost električne energije omejena, česar si ne moremo privoščiti. Kateri dobavitelj električne energije bo najboljši? Na izbiro vplivajo različni dejavniki, ki so zelo pomembni, v končni fazi pa se pogosto odločamo o tem, kateri ponudnik je najcenejši in omogoča najbolj enostavno dobavo električne energije. Pravzaprav pogosto o tem sploh ne razmišljamo, saj imamo istega dobavitelja že več let in nimamo izrazitega razloga za zamenjavo. Morda je to res najboljši dobavitelj električne energije, bolj verjetno pa je, da bi z zamenjavo lahko izkoristili boljšo ponudbo. Seveda je veliko odvisno od potreb posameznika, čeprav se običajna gospodinjstva v tem oziru ne razlikujejo veliko.

Dobavitelj električne energije in cena elektrike

Kako dobavitelj električne energijevpliva na ceno elektrike? Med ponudniki se cena lahko precej razlikuje. To morda ne bo takoj očitno – cena je namreč podana v evrih na kilovatno uro, ta enota pa ni povsem primerna glede na običajno gospodinjsko porabo. Kilovatna ura namreč stane le nekaj centov, tako da razlike niso opazne, tudi če je nek dobavitelj električne energije za en cent cenejši. V resnici gre za 10% razliko, kar se v praksi zelo pozna. Poraba električne energije v enem mesecu se namreč ne šteje v posameznih kilovatnih urah in ne znese le nekaj centov, temveč hitro doseže 50 evrov ali več. Pri višji porabi se pozna tudi desetinka centa razlike, sploh na dolgi rok. Cenejši dobavitelj električne energije torej lahko tudi z majhno razliko ponudi velik prihranek!