Arhivi Kategorije: dom

Biomasa kot vir energije

Izkoriščanje energije je lahko zelo raznovrstno, saj imamo na voljo raznorazne energente. Ti ponujajo različne lastnosti in različne končne učinke, vsi pa v končni fazi ponujajo energijo, ki jo lahko porabimo za poganjanje naprav, ogrevanje in hlajenje ali opravljanje kakšnega drugega dela. Ker pa se energenti razlikujejo v mnogih lastnostih, je treba preveriti, katera opcija je najboljša v dani situaciji. Ena izmed možnosti je biomasa, ki je na voljo v različnih oblikah. Dobro lahko izkoristimo različne vrste, ki omogočajo predvsem ogrevanje s kurjenjem v namenskih kurilnih napravah. Če izberemo ta način ogrevanja, lahko biomasa ponudi zelo dober izkoristek in cenovno relativno ugodno ogrevanje, sploh če je sistem že vzpostavljen in niso potrebne velike investicije v prilagoditev napeljav. Sicer pa je biomasa zelo vsestranski vir energije, ki se ga splača poznati in izkoristiti – ne pride v poštev v prav vsakem primeru, lahko pa da ponuja idealno rešitev za določeno situacijo. Ker imamo na voljo več materialov te vrste, je možno doseči različne učinke in izkoristke.

biomasa

Biomasa v praksi

V praksi gre za les oziroma za razne stranske produkte pri obdelavi lesa. Hlodovina se praviloma uporablja za druge namene ali pa se za kurjenje uporablja v obliki drv, medtem ko se preostala biomasa oblikuje v različne končne izdelke, namenjene kurjenju. Posebej priljubljeni so peleti, ki so priročni in učinkoviti, prav tako uporabni pa so sekanci. V obeh primerih je to biomasa, ki ostane pri procesih obdelave lesa, predvsem žagovina in obrezani deli lesa. Ta material se zmelje in stisne, tako da v priročni in cenovno ugodni obliki ponuja veliko razpoložljive energije, ki jo nato izkoristimo za ogrevanje pri kurjenju. Za kurjenje se uporabljajo peči, ki omogočajo uporabo takšnih kuriv – biomasa je na voljo v večjih pakiranjih, dobavljiva je tudi na paletah, peči pa omogočajo samodejno doziranje, kar je zelo priročno.

ALU vhodna vrata

Izbira vhodnih vrat je pomembna odločitev, ne glede na to, kakšen objekt pravzaprav opremljamo. ALU vhodna vrata se praviloma uporabljajo za opremljanje kakšnih industrijskih in gospodarskih poslopij, pogosto tudi poslovnih prostorov, bolj redko pa za stanovanja. Imajo namreč nekatere specifične prednosti, zaradi katerih so priljubljena izbira zahtevnejših kupcev, a so tudi nekoliko dražja in v primerjavi z alternativami za stanovanjske objekte običajno ne ponujajo posebej prepričljivih prednosti. V vsakem primeru pa so ALU vhodna vrata ena izmed možnosti, ki jih imamo na voljo, tako da se splača premisliti, ali ni morda prav ta opcija tista, ki bo v končni fazi prinesla največ zadovoljstva. Ne glede na okoliščine imajo namreč ALU vhodna vrata nekatere odlike, ki jih ne moremo kar zanemariti, čeprav je res, da pridejo najbolj do izraza v zahtevnih primerih. Kovinska vrata ponujajo večjo nosilnost in vzdržljivost ter daljšo življenjsko dobo, načeloma so tudi bolj varna – to so recimo univerzalne prednosti, ki so pri vhodnih vratih vedno zaželene.

alu vhodna vrata

ALU vhodna vrata v primerjavi z alternativami

Alternativo ALU vratom predstavljajo predvsem lesena in PVC vrata. Ta so običajno cenejša, predvsem PVC je poceni material, iz katerega je enostavno izdelati vrata vseh vrst, pa tudi lesenih vrat je veliko v ponudbi. Ravno to je razlog, da ALU vhodna vrata niso prva izbira tistih kupcev, ki niso posebej zahtevni pri izbiri – nekoliko višja cena odraža odlike, ki niso nujno ključnega pomena za takšne uporabnike. Če pa potrebujemo večja in bolj vzdržljiva vrata, bodo ALU vhodna vratamorda kar edina smiselna izbira, gotovo vredna investicije. Seveda je vse odvisno od primera, a kaj lahko se zgodi, da bodo le ALU vrata edina primerna za uporabo v kakšnem objektu. ALU vhodna vrata so še posebej priljubljena tam, kjer je treba zagotoviti izjemno kakovost, vzdržljivost in varnost, poleg tega jih je možno nadgraditi s protivlomnimi sistemi.

Motorna žaga je nepogrešljiv pripomoček vsakega domačega mojstra

Nekatere pripomočke moramo nujno imeti doma, tudi če jih morda ne uporabljamo redno. Med temi je gotovo tudi motorna žaga, ki je povsem nepogrešljiva v primeru, da imamo opravka z večjim posestvom in odprtimi površinami, kjer raste kakšno drevje ali grmičevje. Pa tudi v drugih primerih so takšne žage zelo uporabne, tako da se splača izbrati kakovostno žago, ki bo zanesljivo opravljala svoje delo skozi dolga leta. V poštev pride vsestranska motorna žaga, ki bo zadovoljila potrebe širokega spektra uporabnikov. Seveda pa imajo nekateri tudi kakšne specifične zahteve, za katere bo treba poskrbeti. Morda bo boljša izbira zmogljiva žaga za podiranje večjih dreves, lahko pa da se bo še bolje izkazala kompaktna in okretna žaga za doseganje kakšnih manj dostopnih kotičkov. Posebna motorna žaga bo potrebna tudi za obrezovanje okrasnega drevja in podobna opravila pri vrtnarjenju, prav tako bodo pravo orodje potrebovali sadjarji, ki imajo opravka s sadnim drevjem. V vsakem primeru se splača poiskati kakovostno in zmogljivo opremo, ki jo je pametno vedno imeti nekje pri roki.

motorna žaga

Katera motorna žaga bo najboljša izbira?

Nemogoče je reči, katera motorna žaga se bo nasploh najbolje obnesla. Omenili smo že, da imajo uporabniki zelo različna pričakovanja, tako da univerzalnega priporočila na tem področju ni. Lahko pa gotovo podamo nekatere uporabne smernice. Motorna žaga mora biti kakovostna in zanesljiva, kar pomeni, da se bo najbolj pametno pri izbiri omejiti na izdelke priznanih proizvajalcev. Ni nujno, da bo najboljša izbira najdražja žaga, gre pa pričakovati, da bodo kakovostni izdelki nekoliko dražji od tistih najcenejših. Verjetno se bo odlično obnesla kakšna sodobna motorna žaga – novejši modeli imajo namreč celo vrsto uporabnih funkcionalnosti, pa tudi številne prilagoditve, ki koristijo ekonomični porabi goriva, tišjemu delovanju in večji varnosti pri delu, kar se pri uporabi na dolgi rok gotovo izkaže kot pomembno.

Vse informacije o verižnih motornih žagah najdete v Merkurjevi ponudbi žag.

sušilni stroj

Katere prednosti ima sušilni stroj s toplotno črpalko?

Sodobni sušilni stroji so na voljo v različnih izvedbah, predvsem pa izstopa sušilni stroj s toplotno črpalko, ki je že skoraj univerzalno priporočilo proizvajalcev in prodajalcev, pa tudi priljubljen med uporabniki. Je pa tudi nekoliko dražji – se splača investirati v tak sušilni stroj, če imamo na voljo tudi nekatere precej prepričljive alternative? Praviloma je izbira sodobnejše naprave pri opremi gospodinjstva smiselna, tudi pri sušilnih strojih je večinoma tako. Še posebej se bo sušilni stroj s toplotno črpalko dobro obnesel v tistih gospodinjstvih, ki želijo kar se da optimizirati zmogljivosti in druge lastnosti svoje opreme. Posebno prednost ima takšen stroj pri porabi električne energije, saj je veliko varčnejši v primerjavi s kondenzacijskimi stroji, ki za ogrevanje uporabljajo druge sisteme. To pomeni, da bo sušilni stroj s toplotno črpalko na dolgi rok zelo po godu uporabnikom v varčnih gospodinjstvih, prihranek pa seveda pride prav v čisto vsakem primeru.

sušilni stroj

Sušilni stroj s toplotno črpalko ponuja privlačen prihranek

Kakšen prihranek si lahko obetamo, če uporabimo sušilni stroj s toplotno črpalko? Najbolj očitna bo relativna razlika v primerjavi s starejšimi stroji. Ti so zloglasno potratni, saj je delovanje grelnih teles zelo zahtevno, tako da se ne moremo izogniti visoki porabi električne energije. Tudi sušilni stroj s toplotno črpalko deluje na električno energijo, a s toplotno črpalko grelna telesa ogreje bistveno učinkoviteje, kar se kaže v nižji porabi električne energije, posledično pa tudi na prihranku pri plačevanju energije. Glede na to, da je elektrika precej poceni, neposredni prihranki ne bodo tako impresivni, upoštevati pa moramo, da sušilni stroj uporabljamo redno skozi leta, daljše časovno obdobje pa pokaže bistveno privlačnejše prihranke. Z uporabo varčnih naprav lahko prihranimo več stotakov že v enem letu, pri tem pa ima pomembno nalogo gotovo tudi sušilni stroj s toplotno črpalko.

Ameriški hladilnik za večje družine

Prostora v hladilniku nikoli ni preveč. Še posebej je to očitno v gospodinjstvih, ki štejejo več družinskih članov. Shranjevanje živil za večjo družino je lahko kar velik izziv, ki seveda zahteva dovolj prostora v hladilniku. Najboljšo rešitev v tem primeru gotovo predstavlja ameriški hladilnik, ki prepriča prav s svojo kapaciteto. Seveda pa so na voljo najrazličnejši hladilniki, ki imajo še druge adute. Kapaciteta je le prva lastnost, na katero moramo pomisliti, saj lahko že takoj odloči o tem, ali bo hladilnik primeren ali ne. Ameriški hladilnikzadostne kapacitete bo prepričal zahtevnejše uporabnike še z drugimi odlikami, saj sama kapaciteta še ne pove veliko. Skladno s kapaciteto mora biti večja tudi zmogljivost, da se lahko večja prostornina hitro in učinkovito hladi, kar je še posebej očitno v primeru, da imamo v hladilniku res veliko živil. Ne glede na to, kakšne potrebe glede kapacitete imamo, pridejo do izraza nekatere univerzalne odlike naprave. Dober ameriški hladilnik bo prepričal tudi s temi lastnostmi, čeprav je najbolj prepoznaven po svoji kapaciteti.

Kaj ponuja napreden ameriški hladilnik?

Napreden ameriški hladilnik bo velik in zmogljiv, a sodobne naprave ponujajo še bistveno več. Že sama zasnova lahko ponudi nekaj dodatnih prednosti – takšni hladilniki imajo običajno dvokrilna vrata, najdemo lahko tudi takšne, ki omogočajo odpiranje vrat v obe smeri. Tako je dostop do živil vedno praktičen. Sodobni hladilniki se lahko tudi sami zapirajo, da ni treba upravljati vrat s polnimi rokami. Že na vratih bo ameriški hladilnik morda ponudil dodatno funkcionalnost, to je ledomat, ki proizvaja ledene kocke, ne da bi bilo treba hladilnik sploh odpreti. V notranjosti pa pri naprednih napravah navdušujejo lastnosti, ki se izkažejo pri dolgoročni uporabi. Napreden ameriški hladilnik bo deloval zanesljivo in učinkovito, tudi relativno tiho, predvsem pa imajo naprave iz višjega kakovostnega razreda daljšo življenjsko dobo.

pralno sušilni stroj

Pralno sušilni stroj

Pri nakupu naprav za uporabo v domačem gospodinjstvu pogosto veliko poudarka dajemo predvsem funkcionalnosti izdelkov. Izjemno priljubljeni so pripomočki, ki kombinirajo več funkcionalnosti, saj na ta način prihranimo denar in prostor, pa tudi uporaba je običajno bolj enostavna, kot če bi morali za isto delo uporabljati dve različni napravi. Pralno sušilni stroj je dober primer, ki ponazori prednosti kombiniranih naprav. Poleg tega gre za napravo, ki je v vsakem gospodinjstvu naravnost neprecenljiva, oziroma sta neprecenljivi obe funkciji – pranje in sušenje perila. Če lahko obe nalogi zaupamo kar enemu stroju, si lahko obetamo mnogih dobrodošlih prednosti. Seveda pa bo treba izbrati napravo, ki vse to tudi zmore. Ni namreč samoumevno, da bo pralno sušilni stroj zmogel opraviti svoje naloge, tudi če načeloma ponuja obe funkciji. Pogosto je bolj smiselno namesto slabega kombiniranega stroja uporabljati dva specializirana.

Kaj zmore kakovosten pralno sušilni stroj?

Smiselno se je odločati le med napravami iz višjega kakovostnega razreda. Nenazadnje gre za eno izmed ključnih gospodinjskih naprav, pri nakupu pa imamo gotovo v mislih dolgoletno uporabo. V poštev pridejo le zanesljivi izdelki priznanih znamk, ne glede na nabor funkcionalnosti. Poleg tega razlike v cenah niti niso tako velike – čisto možno je, da bodo privlačni kakovostni izdelki na voljo že za minimalno doplačilo v primerjavi s cenovno ugodnimi alternativami neuglednih proizvajalcev.

Pralno sušilni stroj kombinira funkciji pranja in sušenja perila v en program. To pomeni, da bo samodejno poskrbel za celoten proces, torej ne bo treba prelagati opranega perila v drugo napravo za sušenje, prav tako ne bo treba ročno izbirati in poganjati dodatnih programov. Običajno so programi prilagojeni enostavnosti uporabe in za vse poskrbijo kar sami. Seveda imajo kakovostne naprave uporabno nadzorno ploščo, ki omogoča prilagajanje delovanja in odpira mnoge nastavitve zahtevnejšim uporabnikom. Prav tako lahko običajno kombiniran pralno sušilni stroj uporabljamo tudi le za izvajanje ene funkcije.

Več na https://si.gorenje.com/Izdelki/Pranje-in-su%C5%A1enje-perila/Pralno-su%C5%A1ilni-stroji/c/gowash03.

Toplota črpalka z optimalno zmogljivostjo

Toplotna črpalka pri izbiri zahteva veliko pozornosti. Gre za izvrstno možnost, če želimo brez visokih dolgoročnih stroškov ogrevati stanovanjske prostore in sanitarno vodo, ni pa nujno, da bo tak sistem res najboljši. V nekaterih primerih to vsekakor drži, v nekaterih pa ne. Prav tako je od situacije odvisno, katera izvedba črpalke bo najboljša, na voljo so namreč različni sistemi, ki prinašajo različne prednosti in slabosti. Običajno se najbolj posvetimo zmogljivosti in ceni, obe ti lastnosti pa sta seveda povezani. Katera toplotna črpalka bo ponudila optimalno zmogljivost? To ni nujno tista, ki je dejansko najbolj zmogljiva, temveč tista, ki ponuja dovolj zmogljivosti glede na potrebe. Na ta način lahko precej prihranimo, tako denarja kot tudi dela in truda pri vgradnji opreme. V nekaterih primerih je ogrevanje namreč dokaj enostavno in ne bo treba iskati posebej zmogljivih opcij, dobro se bo izkazala že cenovno ugodna toplotna črpalka zrak-zrak ali zrak-voda.

Toplotna črpalka brez kompromisov

Če pa potrebujemo nekaj več zmogljivosti, pride v poštev le toplotna črpalka, ki presega potrebe objekta. Morda črpalka predstavlja edini sistem ogrevanja, v tem primeru mora res zadostovati vsem potrebam in tudi v hladnih zimskih dneh brez kompromisov zagotavljati dovolj energije za vzdrževanje prijetne temperature v stanovanju. Toplotna črpalka na zrak ne bo zmogla opravljati tega dela, saj v okoliškem zraku pri nizkih temperaturah preprosto ni dovolj energije, ki bi jo lahko uporabili za ogrevanje. Veliko boljša izbira bo črpalka, ki koristi energijo iz zemlje – že nekaj metrov pod zemljo je namreč temperatura skozi celo leto relativno visoka, preko zime pa se lahko na ta način sprošča energija, ki se nabira v toplejšem delu leta. Največ zmogljivosti ponuja toplotna črpalka voda-voda, ki kot vir energije izkorišča podtalno vodo. Ta ima relativno visoko temperaturo, na katero ne vpliva temperatura zraka, tako da lahko črpalka nemoteno obratuje preko celega leta.

Kupite si globinski sesalec za avto

Vsi lastniki oziroma uporabniki avtomobilov in drugih prevoznih sredstev se boste verjetno strinjali z opazko, da je izjemno pomembno tudi to, da je vaše prevozno sredstvo čisto. Posledično se v njem boljše počutimo. Pri avtomobilu je pomembna tako zunanja kot tudi notranja čistoča.

 

Nekateri med vami za čistočo svojega jeklenega konjička verjetno poskrbite kar sami, spet drugi na vsake toliko časa avto odpeljete na čiščenje in pri tem zapravite kar nekaj denarja. Ne glede na to, ali ga čistite sami ali ne, pa pri čiščenju avtomobila zelo pomembno vlogo igra globinski sesalec za avto. Samo z njim lahko notranjost avta očistimo povsem in se znebimo še delcev, ki so prostim očem nevidni. V nadaljevanju vam predstavljamo, kje lahko kupite najboljši in najcenejši globinski sesalec, s katerim boste na preprost in hiter ter učinkovit očistili tudi najbolj umazane predele.

Spletna trgovina z vrhunskimi sesalci

Če ste še nedavno nazaj uporabne in priročne izdelke kupovali po večjih centrih in morda tudi v tujini, jih na srečo v današnjem času kupujete kar od doma, in sicer v spletnih trgovinah. Te vam ponujajo tudi prodajo vrhunskih globinskih sesalcev najboljših proizvajalcev.

Na straneh spletne trgovine si boste lahko pred naročanjem na vrhunske izdelke prebrali prav vse, kar je pred nakupom potrebno vedeti o njih. Vsekakor vas bodo spletni prodajalci seznanili tudi s ceno, ki pa je veliko cenejša kot kjer koli drugje na trgu.

Nikakor na pozabite preveriti še proizvajalca. Globinski sesalec kakovostnega proizvajalca vam bo namreč služil odlično in dolgo časa ter ne bo vam ga potrebno pogosto voziti na servise.

Jogi vzmetnica za kakovosten spanec

Težave s spanjem so dokaj pogoste, imajo pa veliko vzrokov. Ker je spanje izredno pomembno za normalno življenje, je treba morebitne težave takoj nasloviti. Čisto možno je, da se bo za problematično izkazala oprema domače spalnice. Ta namreč najbolj neposredno vpliva na kakovost spanca, pri tem pa je treba posebej upoštevati opremo, s katero smo preko noči v neposrednem stiku. Največ pozornosti si vsekakor zasluži jogi vzmetnica, saj ima ta največji vpliv na počutje v postelji. Ponuja oporo celotnemu telesu ter skrbi za udoben in miren spanec. S slabo vzmetnico ne moremo pričakovati mirne noči, na dolgi rok pa se bodo neizbežno pojavile določene težave. Kakovostna jogi vzmetnica je torej nujna za mirno spanje, še posebej pri tistih, ki imajo težave. Zamenjava vzmetnice je lahko prvi korak, ki se že izkaže za zelo učinkovitega pri odpravljanju teh težav. Problem pa je v tem, da gre za precej drago opremo, če brskamo v višjem razredu – zato so mamljive cenovno ugodnejše opcije, ki pa ne ponujajo pričakovanega učinka. Jogi vzmetnica upravičuje tudi višjo investicijo, nenazadnje jo uporabljamo prav vsak dan po več ur skupaj.

Kakovostna jogi vzmetnica po ugodni ceni

Je možno, da bo kakovostna jogi vzmetnica cenovno dovolj ugodna, da lahko posežemo tudi po višjem razredu? To je seveda relativno, a če imamo v mislih dolgoročno uporabo, se kakovostne in dražje vzmetnice vsekakor dobro izkažejo. Ponujajo namreč izjemno dolgo življenjsko dobo, pravzaprav lahko zdržijo več desetletij redne uporabe. Ne pozabimo na to, da je jogi vzmetnica precej obremenjena pri vsakdanji uporabi, kar se lahko pokaže v poškodbah pri cenejših izdelkih. Vsekakor se splača več pozornosti nameniti kvaliteti, je pa razmerje med kakovostjo in ceno lahko tudi pri dražjih izdelkih zelo ugodno. Kakovostna jogi vzmetnica je lahko na voljo tudi po kakšni akcijski ceni ali pa v časovno omejeni ponudbi.

Vhodna vrata ALU prepričajo s kakovostjo

Med najpomembnejšimi odlikami vhodnih vrat je gotovo tudi splošna kakovost, ki veliko pove o ključnih lastnostih vrat. Če izbiramo le med izdelki višjega kakovostnega razreda, bomo verjetno z vrati povsem zadovoljni, tudi če se sploh ne posvetimo pregledu konkretnih lastnosti. Proizvajalci in prodajalci namreč s svojimi izdelki ciljajo na kupce, ki pričakujejo popolno zadovoljstvo, vrata višjega kakovostnega ranga pa zato prinašajo zbirko privlačnih lastnosti. Vhodna vrata ALU se v tem oziru še posebej dobro izkažejo, saj bodo s svojo kakovostjo gotovo prepričala tudi najzahtevnejše kupce. Res je sicer, da so tudi vhodna vrata ALU na voljo v različnih kakovostnih razredih, zato se je smiselno izogniti cenenim izvedbam in pobrskati po ponudbi priznanih proizvajalcev. A praviloma že sam material ponuja nekatere prednosti, zaradi katerih so vhodna vrata ALU boljša izbira od alternativ. S pozorno izbiro na tem področju lahko najdemo idealna vrata za praktično vse potrebe, predvsem bodo zadovoljni zahtevnejši kupci.

Material, ki odlikuje vhodna vrata ALU

Pri vratih je seveda veliko odvisno od sestave. Uporabljeni materiali v največji meri odločajo o ključnih lastnostih vrat, pa tudi o detajlih, ki se pri dolgoročni uporabi izkažejo za še kako pomembne. Vhodna vrata ALU so izdelana iz aluminija, včasih pa imamo tudi pod tem nazivom na voljo kovinska vrata iz raznih aluminijevih zlitin. V vsakem primeru gre od kovine pričakovati mnoge prednosti v primerjavi z lesom ali umetnimi masami. Tako recimo vhodna vrata ALU ponujajo boljšo nosilnost, kar je idealna lastnost za večja vrata oziroma za podboje, ki morajo prenašati nekaj več obremenitev. Trdnost in vzdržljivost materiala je kakopak dobra lastnost tudi za življenjsko dobo ter za splošno odpornost na razne dejavnike okolja, poleg tega so kakovostna vhodna vrata ALU s protivlomnim sistemom idealna izbira za tiste, ki želijo povsem odpraviti tveganje za morebitne vlome.