Poklici prihodnosti – izobrazite se za enega od njih

Pri odločanju, kateri poklic boste v svojem življenju opravljali, se včasih osredotočite tudi na to, kateri poklici bodo v prihodnosti bolje iskani in tudi bolje plačani. Poklici prihodnosti so za vas morda ne ravno najbolj zaželeni, toda ker niti ne veste, za kaj bi se sicer izučili, je potem najbolje, da si izmed vseh poklicev, ki bodo v prihodnosti iskani, odločite za tistega, ki vam je najbolj pisan na kožo. Morda ne veste, kateri so poklici prihodnosti. Če samo malo razmislite, boste lahko kaj hitro ugotovili, kateri poklici bodo še zelo dolgo časa aktualni in kateri bodo sčasoma morda šli v pozabo. Dobro je vedeti, da so številne izobraževalne ustanove naravnane k temu, da svoje ponudbe navezujejo ravno na takšne poklice. Med njimi lahko veliko dobre ponudbe najdete tudi na spletu, kjer vas na svoj1qih spletnih straneh vabijo na vpise najrazličnejših vpisov, med katerimi so še posebej izpostavljeni poklici prihodnosti.

poklici prihodnosti

Poklici prihodnosti so vam pisani na kožo

Če so vam poklici prihodnosti, kot so na primer poslovni sekretar, ekonomist ali pa inženir strojništva, pisani na kožo in bi jih z veseljem radi opravljali vrsto let, potem še toliko bolje, saj svojega dela ne boste samo zlahka dobili, temveč boste pri njem tudi uživali, kar pa v končni fazi zagotovo največ šteje. Številne raziskave namreč kažejo na to, da je zdravje človeka v veliki meri odvisno tudi od tega, kako zadovoljen je pri opravljanju svojega dela. Poklici prihodnosti so usmerjeni tako na človeka kot tudi na delo z najrazličnejšimi napravami, ki jih je na trg prinesla hitro rastoča in razvijajoča se tehnologija sodobnega časa. Pri izbiri poklica, primernega za vas, je torej dobro razmisliti tudi o tem, ali bi se pri svojem delu veliko raje ukvarjali s ljudmi ali s stroji. Dobro razmislite in se vpišite na študij poklica, ki vas bo dovolj osrečeval. Več o poklicih prihodnosti, si preberite tukaj.

Visokotlačno čiščenje

Za visokotlačno čiščenje je potrebno imeti visokotlačni čistilec. Včasih je veljalo, da lahko visokotlačno čiščenje opravljala samo strokovno usposobljena oseba, saj visokotlačni čistilec za čiščenje uporablja velike moči, od 10 pa do kar 50-krat so lahko močnejši, kot navadni curek vode.

Danes je »štrajfiks« oziroma visokotlačni čistilec nepogrešljiv že skoraj v vsakem domu, saj je postal cenovno dostopen in bolj enostaven za uporabo. Kljub temu, da je moč visokotlačnega čistilca večja, pa stroj porabi do 80% manj vode, za hlajenje motorja pa se uporablja kar ista voda, kot za čiščenje, zato je hlajenje stalno, kar pa podaljša življenjsko dobo visokotlačnega čistilca.

Največkrat se visokotlačno čiščenje uporablja za pranje avtomobilov, koles, vrtnega orodja in pohištva, čiščenje ograj, zunanjih stopnic, fasad, v glavnem predvsem za čiščenje zunaj hiše. Ko izbiramo visokotlačni čistilec je potrebno izbrati primernega za namen za katerega se bo naprava uporabljala. Saj se čistilci razlikujejo po močeh, in če kupimo tistega z manjšim tlakom in pretokom vode ne bomo mogli odpraviti najtrdovratnejših madežev, ki bi jih želeli očistiti. In obratno, za bolj enostavna čiščenja se ne splača kupovati čistilca, ki je preveč zmogljiv, saj tako po nepotrebnem porabimo preveč energije in vode. Poleg tega je potrebno premisliti o načinu napajanja naprave, če jo uporabljamo doma jo lahko priključimo na elektriko, če pa bi jo želeli uporabljati nekje, kjer nimamo priključka na elektriko, pa se nam bolj splača kupiti tistega na bencin.

Čistilni stroj deluje na paro v povezavi s krtačami in čistilom, ki je okolju bolj prijazen. Učinkovito odstranjuje najbolj trdovratne madeže in hkrati razkuži površino.

Zavod za zaposlovanje, prvi korak je prijava

Zavod za zaposlovanje lajša iskanje zaposlitve .

Na trgu dela je Zavod za zaposlovanje osrednja ustanova. Izvaja številne kadrovske aktivnosti oziroma aktivnosti s področja zaposlovanja. Aktivnosti imajo različne motive ter druge različne lastnosti, veliko pa tudi skupnih. Ena takih je prijava, pomembno je tudi kandidiranje kandidata na razpise, uveljavljanje pravic in podobno. Zavod za zaposlovanje med upravičenci do storitev ne dela razlik glede na to ali je v igri prva služba, ali oseba že ima delovno mesto pri drugem delodajalcu, na drugem področju oziroma na splošno drugje. Živimo v sodobnem času, kjer ima osebna kariera velik pomen. Predvsem se velja zavedati vseh aktualnih možnosti, ki jih ponuja Zavod za zaposlovanje. Že dolgo časa prijava za prvo ali novo delovno mesto ni le kos papirja, na katerem zapišemo največkrat preverjeno osnovo s spremenjenimi osebnimi podatki. K spremembam so nas prisilili številni dogodki, ki so se zgodili v ne tako oddaljeni zgodovini. Zavod za zaposlovanje je pomembna ustanova v Sloveniji, trg dela pa ni le na območju znotraj meja naše domovine, ampak preko njih v širši regiji, pa tudi na drugih kontinentih. Za pol stoletja naše zgodovine mogoče nekaj novega, za pretekla obdobja pa niti ne, saj so se naši predniki in rojaki že pred stoletjem in več, v iskanju boljšega jutri podajali v tuje kraje regije ter na druge kontinente. Zavod za zaposlovanje lahko koristi tudi pri sodobnih zahtevah. Tako ima danes ima novim časom primerno prva služba številne večje priložnosti. Trg je večji, imamo znanje, znamo tuje jezike, torej smo ustrezni kandidat. Dobrodošlo pa je poznati novosti kot so Europass, motivacijsko pismo, zahvalno pismo in druge novosti. Predvsem se teh novosti ne smemo ustrašiti, saj niso nič posebnega. Namenjene so bolj kakovostnemu kandidiranju, zato nam je soočenje z njim v korist.

Zavod za zaposlovanje nam nudi koristne informacije s področja zaposlovanja.

Zakon o delovnih razmerjih in pogodba o zaposlitvi

Zakon o delovnih razmerjih olajša zaposlitev delavca .

To je mogoče zaradi ciljev, ki jih ima zakon o delovnih razmerjih. Cilji so predvsem trije in sicer preprečevanje brezposelnosti , vključevanje delavcev v proces dela ter zagotavljanje pravice do svobode dela, dostojanstva ter varovanje interesov. Delavcu zakon o delovnih razmerjih določa razmerja z delodajalcem. Profesionalna razmerja med delavcem in delodajalcem so skozi čas nenehno pod vplivom dejavnikov, ki narekujejo spremembe. Vprašanje urejanja profesionalnih razmerji, ki jih danes določa zakon o delovnih razmerjih je postalo aktualno predvsem v času spremenjenega načina dela. Industrijska revolucija je prinesla mnogo novosti, za delavce so se predvsem spremenili pogoji dela. Delodajalec je imel jasno svoje interese, ti pa so bili velikokrat v nasprotju ne le z zakoni, ampak tudi moralo in etiko. Postopoma je prišlo do sprememb, aktualni zakon o delovnih razmerjih jih uveljavlja na času primeren način. V primerjavi s starejšimi obdobji je pomembno predvsem spoznanje, da mora biti delavec svoboden, imeti mora zagotovljene interese. Več delavcev oziroma družba, mora imeti delo v čim večjem številu, brezposelnost je potrebno preprečevati. Kar zakon o delovnih razmerjih pojasnjuje že v svojem prvem členu. Brezposelnost je pomembno merilo uspešnosti in razvitosti družbe. Bolj uspešne in bolj razvite družbe imajo manjšo brezposelnost. Družbe, ki se razvijajo in željo biti uspešne pa morajo na drugi stran predvsem zmanjševati brezposelnost. To pomeni, da se vsi udeleženi trudijo, da je med delovno sposobnim državljani, čim manj takih, ki nimajo dela. Razvite družbe se zavedajo večplastnosti pomena čim manjše brezposelnosti. Ekonomski vidik je v povečani produkcij, posledično je več možnosti za potrošnjo, nov proizvodni ciklus, preko raznih davkov in prispevkov ima tudi družba več koristi. Vse skupaj se prenese v pozitivno kroženje mnogih učinkov in koristi za vse udeležence.

Zakon o delovnih razmerjih koristi ne le delodajalcem in delavcem, ampak vsem članom določene družbe.

Motivacijsko pismo, dopolnilo življenjepisa

Motivacijsko pismo je učinkovito dopolnilo življenjepisa .

Predvsem se velja zavedati, da je motivacijsko pismo konkurenčna prednost . Z njim smo velikokrat ločeni od množice ostalih kandidatov in uvrščeni v ožji izbor primernih kandidatov. Pomembno se je poleg tega zavedati, da je takšno predvsem izvirno motivacijsko pismo. Prepisati vsebino od drugega avtorja ter vnesti zgolj osebne podatke na ustrezno mesto, poiskati vzorce na spletu in podobno ni dobra osnova. Zavedati se moramo, da izvirna vsebina ne le privlači komisijo oziroma tistega, ki bo odločal o naši kandidaturi. Razgovor je potrditev napisanega ter pridobivanje koristnih informacij za potencialnega delodajalca. V primeru, da bomo motivacijsko pismo zapisali sami, vsebino ne bo težko predstaviti v praksi kakovostno. Vedeli bomo kaj smo napisali, znali bomo razložiti morebitne nejasnosti ter vsebino po potrebi nadgraditi. Kandidatura tudi ni le čakanje na vprašanja, ampak je tudi postavljanje vprašanj. Ko zapišemo motivacijsko pismo to lahko tudi zapišemo. V tem ni nikakršne nesramnosti ali predrznosti, ampak iskreno zanimanje. Delodajalec v vprašanjih med drugim vidi tudi kandidata, ki je sposoben več kot ostali kandidati. Vedel bo, da ima med kandidati potencialnega dobrega sogovornika, ko bo želel določene koristne informacije pridobiti. Zato velja motivacijsko pismo tudi tako oblikovati. Biti pa moramo iskreni in imeti razlago za čisto vsako zapisano besedo. Pokazati delodajalcu oziroma komisiji, da nas ni ničesar strah, je prednost, ki se jo mnogi ne zavedajo. Med kandidati je namreč veliko več oseb iz katerih je potrebno dobesedno vleči informacije. Niso zgovorni, komunikativni, njihova predstavitev je temu primerno slabša. Danes imajo za razliko prednost kandidati, ki brez težav postanejo sogovornik vseh, tudi vodilnih. Dobra podjetja imajo v praksi kakovostno komunikacijo, saj lahko le na tak način vodilni dobijo dobre informacije o procesu dela, težavah in podobnem.

Motivacijsko pismo je priložnost, katero velja sprejeti odprtih rok in jo s pridom izkoristiti.

https://www.mojazaposlitev.si/

Prva služba, zaželeno zadovoljstvo na delovnem mestu

Prva služba pomeni z drugo besedo poklicna kariera na začetku.

V osnovi zadovoljstvo na delovnem mestu pomeni situacijo, za katero velja, da se zaposleni rad sooča z izzivi, dela z veseljem, ni mu težko sprejeti razne dodatne obremenitve. Vsak si želi, da bi bila njegova prva služba takšna. Veliko vlogo pri tem ne igra le izobrazba, plača in druge lastnosti, ampak tudi dobri delovni pogoji v okolju, ki zaposlenega spoštuje in pozitivno motivira. Danes prihaja vse bolj do izraza pomen, ki ga ima kakovostna zaposlitev , toliko bolj, če je hkrati prva služba . Mnogi v ta namen tudi žrtvujejo nekatere svoje potenciale in možnosti samo zato, da bi delali v okolju, kjer so prisotni dobri delovni pogoji. Odločijo se za nižji rang zaposlitve glede na njihovo izobrazbo in izkušnje, sprijaznijo se z nižjo plačo in nagradami, dobijo pa zaposlitev, ki jih manj obremenjuje ter imajo posledično bolj kakovostno tako zaposlitev, kot tudi zasebno življenje. V nekaterih primerih prva služba tudi nima drugih možnosti, vsekakor pa vsaj minimalno izbire ima. Mnogim se zdi takšno početje čudaško, češ čemu se je oseba izobraževala in pridobivala izkušnje. Pogledati je potrebno slabo plat oseb, ki počnejo nasprotno. Izvedli so načrtovanje kariere, njihova prva služba je oziroma je bila z eno besedo sanjska, usmerjeni so v doseganje kariernih ciljev, za dosego so pripravljeni storiti praktično vse. Posledice najprej niso občutne, vendar se na daljši rok začne pojavljati stres, izgorelost, težave v zasebnem življenju in druge negativne posledice. Takšne posledice na žalost pozna tudi prva služba , posebno v slabih delovnih okoljih. Osebo, ki zadnja pride v delovni krog, velikokrat zaničljivo gledajo, pogosta so polena pod noge, do nje se enostavno povedano vedejo neprofesionalno in nečloveško.

Ena od pozitivnih lastnosti, ki jih ima takšna prva služba je, da s tem oseba pridobiva izkušnje in si utrjuje karakter.

https://www.mojazaposlitev.si/

Prva služba, življenjski izziv

Prva služba je življenjski izziv .

Prepričati delodajalca je praktično vse kar potrebuje prva služba. Sliši se preprosto, vendar v veliko primerov temu ni ravno tako. Izjeme so optimistične osebe ter osebe prepričane v svoje znanje. Pomembno spoznanje, ki ga lahko zase črpamo pri optimističnih osebah, je pozitivna naravnanost. Biti prepričan v svoje znanje pa je lahko še korak dlje. Optimistična oseba razmišlja, da bo vse v najlepšem redu ter pričakuje pozitiven odgovor. V svoje znane prepričana oseba pa še toliko bolj. Zgled takih oseb je pomembna pridobitev v času, ko se išče prva služba. Predvsem pri pridobivanju znanja pa to zahteva predhodno veliko aktivnosti in konstantnega napredovanja. Delodajalec v obeh primerih ni razumljena kot nedostopna oseba, ampak kot oseba, ki išče pomoč. Med svojimi zaposlenimi ni našla ustreznega kadra, tudi v njemu znanem krogu poslovnih partnerjev je bilo iskanje neuspešno, na koncu se je obrnil na trg dela. Vse kar v tem primeru potrebuje kandidatura, da postane prva služba je prepričati delodajalca v sposobnosti. Poleg ustrezanja razpisnim pogojem ter njihovega ustreznega zapisa je pomembna komunikacija. Najbolj obsežna je pri razgovoru, obstajajo pa tudi druge komunikacije, ki lahko pozitivno vplivajo na pridobitev zaposlitve. Ko se dogovarjamo za termin hkrati prikazujemo svoje sposobnosti komuniciranja, pa tudi svoj značaj. Pomembno je, da smo čim bolj profesionalni in čim bolj naravni. Razgovor je ključna komunikacija, od nje je v veliki meri odvisna prva služba. Pristopov je veliko, pomembno je, da se predstavimo natančno takšni kot smo. Vsaka neresnična informacija nima prihodnosti, pomembno pa je tudi, da nismo statični, ampak dinamični sogovornik. To pomeni, da ne sedimo nemo in zgolj odgovarjamo, ampak tudi vprašujemo. Vedeti kaj ponuja prva služba, v kakšnem okolju bomo delali, kakšni so cilji, kultura in drugo je zelo pomembno.

Prva služba se preko dinamične komunikacije ponudi kot priložnost na ustvarjanje pripravljenemu kandidatu.

Spodnje perilo, očem skrite spremembe

Spodnje perilo današnji dni imajo lahko sodobne ali kakovostne materiale .

V veliki meri pa se je spodnje perilo spremenilo tudi v vsem, kar oči vidijo in prsti otipajo. Še ne dolgo v preteklost je bil bombaž prevladujoč material. Najpomembnejše je bilo, da ni bil pregrob, se je lepo pral ter da je izvedba ščitila notranje organe kot so mehur in ledvice. V starih časih je bilo za popestritev uporabljeno marsikaj, kot na primer čipke. Nič nenavadnega pa ni bilo spodnje perilo imeti označeno, največkrat z inicialkami ali na kakšen drug način. Čiščenje namreč takrat ni bila tako individualna domena, kot je značilnost današnjih dni. S časom so se stvari spreminjale, seveda postopoma, posebno po drugi svetovni vojni. Takrat so ženske začele pri oblačenju kazati več gole kože, temu primerno ni bilo več smiselno imeti spodnje perilo iz večjih kosov blaga, ampak trendu primerno pomanjšanih mer. Svoje je dodala tudi množična proizvodnja in prodaja, novi materiali in kot rečeno modna sproščenost. Tako smo do današnjih dni dobili nešteto možnih izvedb, materialov ter drugih možnosti izbire. Zanimivost mnogih danes znanih predstavnikov skupine spodnje perilo je, da se zdijo mnogim odkritje sodobnega časa. Vendar jih so jih na drugačne načine uporabljali že pred več tisočletji. Danes vsem znane tangice tako niso odkrijte sodobnega časa, ampak so jih južnoafriška plemena in japonska ljudstva poznala že pred začetkom našega štetja. Bolj zanimivo pa je dejstvo, da je takšno spodnje perilo bilo namenjeno moškim predstavnikom, danes pa je kot vemo namenjeno ženski populaciji. V sodobnem času se je poleg velike izbire spremenila tudi dostopnost. Cenovna dostopnost je lahko prednost za vse, ki vedo kaj kupujejo, za druge je lahko ovira. Tako je cena včasih kupca zapelje, da kupi cenovno ugodno, namesto fizičnim in drugim lastnostim primerno.

Spodnje perilo naj bo uporabi in osebi primerno izbrano.

Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi, novo karierno poglavje

Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi je v zakonu določena tako s strani delodajalca kot delojemalca.
Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi temelji na razlogih, ki so lahko kršitev pogodbenih ali drugih obveznosti iz delovnega razmerja s strani delavca, ki ima znake kaznivega dejanja, če delavec ne pride na delo najmanj pet dni zaporedoma in o svoji odsotnosti ne obvesti delodajalca, če delavec ne opravi uspešno poizkusnega dela, če delavec v času odsotnosti z dela zaradi bolezni ne spoštuje navodil zdravnika in podobno. Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi je lahko podana tudi s strani delavca. S tem ima možnost, da izredno odpove pogodbo o zaposlitvi. S tem mu delovno razmerje preneha takoj, lahko se prijavi na Zavod za zaposlovanje ter prejme denarno nadomestilo. Da je izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi pravilno podana s strani delavca morajo biti izpolnjeni pogoji. Delodajalca mora predhodno pisno opomniti na izpolnitev obveznosti in o kršitvah opisno obvestiti inšpektorja za delo. V primeru, da delodajalec na opomin ne reagira, lahko delavec po poteku treh delovnih dni poda odpoved. Dodatno je zahtevan pogoj, da delavec odpoved poda najkasneje v tridesetih dneh od ugotovitve razloga za izredno odpoved in najkasneje v šestih mesecih od nastanka razloga. Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca je lahko podana zaradi ne izplačevanja plače, zamujanjem izplačil, neplačevanjem prispevkov za socialno varnost, diskriminacije na delovnem metu, raznega nadlegovanja na delovnem mest in podobnih razlogov. Delavcu mora biti v primeru, da je izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi podana s strani delodajalca, omogočen zagovor v razumnem roku. Ta ne sme biti krajši od treh dni. V vabilu mora biti obrazložen razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca, ur, datum in kraj zagovora. Delavcu mora biti vabilo na zagovor izročeno osebno. Na zagovoru lahko delavec povabi predstavnika sindikata, slednji potrebuje pooblastilo delavca.
Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi je osnova za novo karierno poglavje.

http://mojazaposlitev.si/delodajalci/nasveti/kako-odpustiti-delavca-v-skladu-z-zakonom/

Europass, prosta delovna mesta

Europass iščejo sposobne osebe .

Sposobne osebe so danes iskan kader na območju, ki ga predstavlja borza dela.
Kadrovsko področje je od nekdaj imelo za cilj iskati ustrezne osebe. Kaj so ustrezne osebe, katere zanima zaposlovalca in zanje razpiše prosta delovna mesta je od primera do primera različno. Na trgu lahko prosta delovna mesta generira povečan obseg dela, spremenjen način dela, spremenjeni postopki dela in podobno. Predno se razpiše prosta delovna mesta se največkrat poišče kader med obstoječimi zaposlenimi. Da se prosta delovna mesta ponudi ljudem zunaj, pa ima vzrok v neustreznosti obstoječih zaposlenih. Ta neustreznost je od primera do primera različna. Tako je neustreznost posledica ustreznosti pri drugih nalogah, lahko pa je neustreznost tudi dejanska. Novo delovno mesto je morda prezahtevno, tako, da ga osebe, ki so trenutno zaposlene, ne morejo opravljati. Za prosta delovna mesta se lahko prijavijo vsi ustrezni kandidati. Informacijo o prostih delovnih mestih nudijo različni viri. Najbolj pogosto se osebe, ki iščejo zaposlitev, obrnejo na zavod za zaposlovanje, Europass ali zaposlitvene portale. Na trgu dela veljajo Zavod za zaposlovanje, Europass ali zaposlitveni portal največje možnosti, za pridobitev ustreznih informacij. Zavod za zaposlovanje, Europass ali zaposlitveni portal nudijo poleg informacij o prostih delovnih mestih še številne druge informacije. Poleg samih informacij je pomembna tudi njihova dostopnost. Večjo dostopnost se doseže tako, da Zavod za zaposlovanje, Europass ali zaposlitveni portal ponudijo način iskanja preko raznih kriterijev. Preko tega Zavod za zaposlovanje, Europass ali zaposlitveni portal brezposelni osebi ali osebi, ki išče drugo zaposlitev omogoča, da pridobi novo zaposlitev skladno s svojimi pričakovanji in željami. Zavedati pa se poleg tega morajo, da Zavod za zaposlovanje, Europass ali zaposlitveni portal nudijo tudi drugačne priložnosti. Seveda, se mora pri tem brezposelna oseba ali oseba, ki išče zaposlitev temu primerno prilagoditi.

Europass so številne priložnosti za tako iskalce zaposlitve, kot potencialne zaposlovalce.