Batni kompresor

Morda si tega ne bi mislili, a stisnjen zrak je zelo uporabno sredstvo, ki pride prav v različnih situacijah. Tudi povsem običajni domači uporabniki bodo zato lahko zelo dobro izkoristili batni kompresor, ki omogoča uporabo stisnjenega zraka za različne namene. Če govorimo o kompresorjih, ki so namenjeni domači uporabi, imamo običajno v mislih prenosne batne modele, ki jih lahko uporabimo praktično kjerkoli. Takšne in drugačne kompresorje sicer uporabljamo tudi drugod, skrivajo se v mnogih napravah, na primer v klimatskih napravah in toplotnih črpalkah. Batni kompresor je sicer nekoliko bolj vsestranski in omogoča uporabo v različnih situacijah. Stisnjen zrak je zelo priljubljeno sredstvo za čiščenje, če imamo na voljo primerno pištolo za usmerjanje zraka. Z močnim pišem zraka lahko dosežemo nedostopne kotičke in jih učinkovito očistimo, tudi manjše špranje in zamašene prehode. Poleg tega je batni kompresoruporaben tudi za napihovanje zračnic, žog in podobnih stvari, še posebej če zahtevajo višji tlak. S kompresorjem pa lahko poganjamo tudi druga sredstva, na primer plin ali paro, tako da se batni kompresor izkaže za zelo uporabno napravo v kombinaciji z drugimi elementi kakšnega večjega sistema.

batni kompresor EINHELL TC-AC 420/50/10 V

Kateri batni kompresor izbrati?

Ker je ponudba na tem področju zelo pestra, se lahko pojavijo težave pri izbiri pravega kompresorja. Prenosni batni kompresorji so sicer zelo vsestranski, zato lahko brez skrbi izberemo praktično katerokoli napravo, če nimamo posebnih zahtev. Na voljo so kompaktni in cenovno ugodni izdelki, ki že omogočajo vsestransko uporabo. Zahtevnejši uporabniki pa se bodo pozorneje posvetili lastnostim izdelkov, predvsem tlaku in kapaciteti, vedno se moramo tudi prepričati, kako batni kompresor sploh deluje. Nato pridejo v poštev še nekatere dodatne funkcionalnosti, predvsem pa pištole, ki omogočajo uporabo kompresorja za različne namene. To je seveda odvisno od tega, za kakšno delo nameravamo kompresor uporabljati, zato mora vsak najti pravo kombinacijo opreme glede na svoje potrebe. Izberite svojega v Merkurju!

Upogibanje pločevine se uporablja v različnih proizvodnih procesih

Upogibanje pločevine je eden od najpogosteje uporabljenih postopkov za preoblikovanje pločevine, ki se uporablja v različnih proizvodnih procesih. Danes ima vsaka, še tako majhna delavnica, zagotovo vsaj en preprost stroj za upogibanje pločevine, profilov, cevi ali žic.

upogibanje pločevine

Upogibanje pločevine omogočajo sodobni stroji

Danes se za upogibanje pločevine uporabljajo sodobni stroji, s katerimi je ta postopek zelo natančen, kakovosten in hiter. Njihova zmogljivost je tako velika, da lahko z njimi izdelamo večjo serijo izdelkov ali polizdelkov, ki so izdelani iz različne pločevine. Pri tem je pomembno, da stroji opravijo svoje delo enako učinkovito ne glede na to ali gre za aluminij, inox pločevino ali baker. Izbira materialov je odvisna predvsem od potreb in zahtev naročnika.

Pločevina je danes osnovni material kovinskopredelovalne industrije, ki je trenutno, zaradi napredka v strojih, v velikem porastu. Glede na to, na kakšen način poteka postopek, razlikujemo ročno in strojno upogibanje pločevine. Če gre za manjše serije izdelkov ali tanke pločevine, je ročno upogibanje dovolj primeren postopek. Kadar pa gre za debelejše pločevine, poteka upogibanje pločevine pod večjimi silami, za kar so potrebni stroji z možnostjo nastavitve pritiska na cono upogiba.

Upogibanje pločevine poteka po različnih postopkih

Kot pri vsakem drugem preoblikovanju materialov, so tudi pri upogibanju pločevine vse deformacije elastične in trajne, kar pomeni, da pločevine po upogibanju ne moremo zopet naravnati v prvotni položaj. Pri tem postopku se namreč notranja vlakna v smeri upogibanja krčijo, medtem ko se zunanja vlakna raztezajo. Glede na zahteve, ki jih ima izdelek ali polizdelek, pa ločimo več vrst upogibanja pločevine.

Za izdelavo profilov iz tankih pločevin dolgih do 12m se najpogosteje uporablja upogibanje pločevine ob letvi. Tovrsten postopek poteka s pomočjo upogibne letve in upogibne čeljusti, pri čemer je največja še mogoča debelina pločevine 10mm. Naslednji postopek je upogibanje pločevine na različnih stiskalnicah, za katerega je značilno, da se pločevina upogne glede na obliko matrice na primer v obliki črke U ali črke V in še mnogo drugih. Kadar pa želimo, da ima pločevina okroglo obliko, temu postopku pravimo okrogljenje pločevine, ki se izvaja s pomočjo večjega števila valjev.

Če takšno storitev potrebujete tudi sami, vam za konec pomagamo še s povezavo na spletno stran podjetja, ki nudi zares kakovostno in zanesljivo krivljenje pločevine.